• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – VeiligheidsDienst Curaçao (VDC) heeft in opdracht van premier Gerrit Schotte de uitgelekte memo van de dienst onderzocht. Vanochtend was het tijd voor Frank Calmero, crisismanager VDC, om tijdens een persconferentie dit toe te lichten. “VDC heeft grote fouten begaan bij het onderzoeken van ministers.”

De memo lekte een maand geleden uit in de media, zowel hier als in Nederland, en bevatte informatie en beschuldigingen over vijf ministers van Curaçao. Het onderzoek is gericht op de mate van waarheidsvinding en betrouwbaarheid van de inhoud van het memo, en hoe men aan de informatie is gekomen. “Ik had zelf het memo tot op dat moment overigens nooit gezien”, aldus Calmero.

Gumbs
In het kader van het onderzoek heeft het crisismanagement gesproken met degenen die verantwoordelijk waren voor het samenstellen van de memo. “Ze melden dat de informatie nooit geanalyseerd of veredeld zoals gewoonlijk moet gebeuren, en ook niet gecheckt of de informatie op waarheid berust. Eén van deze personen heeft verklaard dat hij rechtstreeks door het Hoofd van dienst werd geïnstrueerd om deze rapporten op te maken en hij het niet nodig vond om de rapporten nader te onderzoeken.” Met het Hoofd van de dienst wordt Edsel Gumbs bedoeld.

Geen bewijzen
Daarnaast zou  Gumbs de bronnen, waarmee de functionaris moest praten, specifiek hebben aangewezen. “Wij concluderen dat er geen eigen evaluatie was van noch de informanten, noch van de verkregen informatie.” Ook het interim-hoofd van de VDC, Liza Dindial, zou volgens Calmero de personen die de memo hebben opgemaakt, hebben verzocht om hetgeen dat in de memo staat hard te maken. “Op het moment dit niet mogelijk bleek, heeft Dindial besloten dat ze geen gebruik kon maken van de memo voor haar eindrapportage. Daarom heeft de memo ook nooit gouverneur Frits Goedgedrag bereikt.”

Controle

“Het is heel belangrijk om op te merken dat welke informatie dan ook die een Veiligheidsdienst krijgt, van welke bron dan ook, ik herhaal, op waarheid en betrouwbaarheid moet worden gecontroleerd en geanalyseerd om de goede naam van geen enkele burger onnodig te schaden”, benadrukte Calmero. “Bovendien, het is niet correct dat het Hoofd van dienst opdracht geeft om specifiek met bepaalde bronnen te praten.”

Vertrouwen
Het lekken van de memo zal streng aangepakt worden aldus de crisismanager. “Degene die schuldig heeft gemaakt aan het lekken van de memo zal strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. VDC heeft hiervoor aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).” Volgens Calmero ligt de nadruk nu op de reorganisatie bij VBC en het herstellen van vertrouwen in de dienst.

Geheimhoudingsplicht

Calmero moest ontheven worden van zijn mijn geheimhoudingsplicht, zodat hij zich tot de pers en het publiek kan richten. “Het praten over mijn werk en over onze Veiligheidsdienst is niet iets dat zomaar kan plaatsvinden. Maar wat er in dit geval heeft plaatsgevonden is zo ernstig, dat moet  publiekelijk worden gecommuniceerd om zodoende het vertrouwen te herstellen in onze Veiligheidsdienst.” Calmero verzocht aan het eind van zijn toespraak iedereen met nadruk het hoofdstuk van de screening af te sluiten.

26 reacties op “‘VDC heeft grote fouten begaan’”

 1. Zie het schilderij het Narrenschip ( tik in op pc) en u ziet de waarheid volédig uit gebeeld

 2. Ik dacht dat we met het sluiten van de oude Mangusa van een hoop stank verlost waren, maar wat Calimero produceert hier meer stank dan 10 oude Mangusas bij elkaar.

 3. Calimero zien we waarschijnlijk binnenkort in een riante SUV naar zijn nieuwe huis op Jan Sofat rijden.
  Wat een laf en onbetrouwbaar sujet.

 4. De neus van pinocchio reikt inmiddels van oost naar westpunt….en weer terug…

 5. Laat dit nu een aanleiding zijn aan alle criticasters om gericht deze regering verantwoording te laten geven (en daarna snel opzouten).
  STOP deze klucht en stuur ALLE (regerings)payasos lekker terug naar hun hol!
  Het geduld is op, we gaan ten onder en ook internationaal worden we het “lachertje” van de hele wereld.
  SHAME – SHAME – SHAME – SHAME – SHAME – SHAME on YU politicians BASTA AWOR !!!!

 6. Bij een nieuwe regering dient al het personeel bij VDC ook plaats te maken voor integere personen, want deze zijn ook nooit meer te vertrouwen.

  Korte termijn denkers…

 7. Houdt het nooit op, denken ze dat wij dom zijn?

 8. het wordt steeds enger op dit eiland.
  De veiligheidsdienst wordt nu geleid door het zitten kabinet….
  dus die kunnen nu helemaal doen en laten wat zij zelf willen.
  geen controle meer, dat is wat ze willen.
  nog meer graaien…..

 9. Calimero doet zijn naam eer aan.

 10. Het klopt dus werkelijk niet dat de ‘baas’ Schotte van de VDC opdracht geeft tot een persconferentie.
  Het deugt en stinkt aan alle kanten. Meer dan lachwekkend. Denken zij nu echt binnen deze zakkenvullende regering dat dit door de mensen serieus genomen wordt.

 11. Heerlijk naief is dit. Eris niks gevonden omdat Dindial de zaak stopte. Er mag niets verder onderzocht worden, dus wordt er niks gevonden. Als bij een volgende regering een nieuwe minister helemaal niet wordt onderzocht, wordt er ook helemaal niks gevonden.. Wat we al wel wisten bleek niet aan de gouverneur gemeld. Gouverneur had dus niet alle informatie. Hij stijgt weer in mijn achting. Omdat nu openbaar is dat de gouverneur is belazerd, kan het niet anders dan dat hij dat wil laten onderzoeken. Dat zal nu wel besloten worden. We zullen Calmero nog dankbaar zijn.

 12. dus de mot-meldingen, belasting schulden, byside’s pogingen tot verzekeringsfraude zijn allemaal niet waar.
  misschien kunnen we beter het VDC uitbesteden aan de Columbianen die vewrleden maand op bezoek waren.

 13. Deze smet die op ons eiland rust, kan alleen weggenomen worden door een grondig onafhankelijk onderzoek. Niets meer maar zeker niets minder.

 14. De regering heeft ontdekt dat je bodybags ook heel goed voor klokkenluiders kan gebruiken.

 15. Nou, bedankt zeg! De VDC is eindelijk dé bijsluiter geworden die deze regering nodig had. Nu kunnen ze naar harteslust doen en laten waar ze zin in hebben. Mondje dicht snoeren van wie anders denkt, mailtjes lekker opsporen, telefoontjes aftappen. Spannend zeg! Nu de airport nog. Want wapens, drugs en goud moeten toch ook binnen kunnen zonder controle? De VDC is er toch om de “redu’s” van de niet ministeriabelen af te schuiven op wie?

  It’s time to play the music.
  It’s time to light the lights.
  It’s time to meet the Muppets on the Muppet Show tonight.

 16. In de doofpot swa…

 17. en dit moeten wij geloven? Dit riekt naar heel smerige zaakjes waarbij nu ook de VDC betrokken is door zich te laten omkopen om de hele zaak als een eigen fout op zich te nemen en de ministers goed te praten. Bah!

 18. Rookgordijnen, zijn nu ineens de beweerde zaken waarvan zeker de Curacaoenaars weten dat ze waar zijn, nu ineens niet bestaand?? Is er geen meineed gepleegd, is er geen overspel aan de orde, is er geen veroordelng geweest voor verduistering, is er enz ..enz…Typisch weer het aanpakken van de boodschapper, maar de boodschap proberen onder te schoffellen.

 19. Zo kan het ook. Persconfernetie met de bedoeling alles te vergeten……HALLO. Er staat alleen maar dat de dienst fout is geweest, maar wat stond er dan in de memo ? Indien hier geen belastende dingen in stond. Gooi die dan openbaar zodat alles en iedereen voor zichzelf kan oordelen of dit hoofdstuk kan worden afgesloten

 20. Nu worden de raapen wel heel gaar gekookt,wat een onzin gebral zeg.En we hebben er weer een nieuwe Zand strooier bij tjonge tjonge wat een droevenis.

 21. Alle macht “klontert” samen, justitiële instanties (bedoeld ter controle) worden “un pa un” door regering ingelijfd en voorzien van stromannetjes van de politici.
  Kritische geluiden uit de samenleving worden genadeloos de grond ingeboord (met of zonder bodybag). Intimidatie en indoctrinatie neemt de overhand (angstcultuur floreert).
  Regering blijft buiten schot en verschuilt zich met snoepreisjes (ben benieuwd hoeveel hier in 2011 aan is verspilt!) in het buitenland.

  HELP, we vergaan!

  SHAME – SHAME – SHAME -SHAME on YU polticians !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. Nah, met deze wetenschap hoeft niemand toch bang te zijn. Doe een onafhankelijk onderzoek, want volgens VDC lagen alle fouten bij hun en niet bij de ministers…

  Ik heb trouwens nog nooit een veiligheidsdienst zulke informatie zien/ horen verstrekken aan de buitenwereld, ook al lagen ze onder vuur. Het verbaast me niet en het versterkt alleen maar mijn conclusies dat er heel veel te verbergen is.

  We kunnen denk ik ook concluderen dat we inmiddels een dicatorale omgeving leven, aangezien er geen onafhankelijke instanties meer zijn die een rechtstaat kunnen beschermen.

 23. En opnieuw wordt door de marionetten van deze regering de klokkenluider aangepakt en wordt er totaal niet ingegaan op de inhoud. Hoe lang moeten we dit toneelstuk nog blijven aanzien. Hoe lang duurt het nog voordat Nederland echt gaat ingrijpen.

 24. WEER verleggen van focus naar andere “stafbaren” in dit geval de boodschapper (Gumbs) die schijnbaar zijn werk te goed en serieus heeft gedaan en dus het opwerpen van een flink rookgordijn om te verdoezelen van corrupte zaken van degenen waar het in essentie om moet BLIJVEN gaan:========> incapabele ministers/besuurders!
  SHAME – SHAME – SHAME on YU politicians!!!!!!

 25. Natuurlijk. Er is niets aan de hand. Neem nog een pastechi en een Polar. Welterusten.

 26. Nee, nu meer dan ooit moet er juist screening plaatsvinden.
  Calimero zegt: hetgeen dat in de gelekte memo naar buiten is gekomen is niet de waarheid.
  Als deze Calimero onpartijdig en onafhankelijk was geweest zou hij juist aandringen op verder onderzoek. Dit om naar boven te krijgen wat wel de waarheid is.
  Hij heeft zich verraden als schoothondje van deze regering.