• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en Surinaams Inspraakorgaan (SIO) willen een onderzoek naar de arrestatie van dichter Quincy Gario tijdens de Sinterklaasintocht in Dordrecht. “Mag om inhoudelijke redenen een demonstratie of kunstuiting worden ingeperkt?”, vragen zij zich af.

“Afgelopen zaterdag werd theatermaker Quinsy Gario door politieagenten in Dordrecht hardhandig tegen de grond gewerkt. Uit de berichtgeving maken wij op dat hij mogelijk een plaatselijke verordening niet (tijdig) had opgevolgd”, schrijft OCaN in een brief aan de gemeenteraad van Dordrecht.

Kunstuiting
Gario stond samen met drie anderen in een T-shirt met het opschrift ‘zwarte Piet is racisme’ tijdens de nationale Sinterklaasintocht. “Gario vroeg met zijn actie, die volgens hemzelf gezien moest worden als een kunstuiting, aandacht voor zijn mening. In de beleving van de wetshandhavers was Quinsy’s actie echter een demonstratie”, schrijft OCaN verder.

Geweld
Het orgaan erkend dat Gario toestemming had moeten vragen en krijgen van de gemeente Dordrecht voor deze actie. “Op verzoek van de politie had de theatermaker daarom al een pamflet en een spandoek weggelegd.” OCaN en SIO vinden het van groot belang dat tijdens een groot kinderfeest de openbare orde gehandhaafd wordt. “Het optreden van de politie lijkt volgens de beelden echter buiten proporties en gewelddadig. Wij zien niet dat het geweld van de theatermakers gekomen is.”

Vragen
Dat de situatie zo uit de hand liep, betekent volgens de organen dat uitgezocht moet worden wat precies is misgegaan. Zo gauw meer informatie bekend is over de feiten, kan beter worden geoordeeld over het politieoptreden en over het optreden van de theatermakers, vinden zij. “Was hier sprake van een respectvolle bejegening van politie richting de burger? Of kan worden gesproken van ‘disproportioneel politieoptreden en geweld’? Hoe heeft de theatermaker gehandeld?” Dat zijn vragen waarop OCaN en SIO een antwoord willen.

 

 

 

12 reacties op “OCaN wil onderzoek arrestatie Gario”

 1. Wil de OCAN wanhopig haar nietig bestaansrecht aantonen door een vinger op t steken?

 2. Advies aan ene Gario, waarom kom je niet naar Curaçao om te protesteren tegen Zwarte Piet, je bent toch niet bang hoop ik om een enkele reis Koraal Specht ? Make your statement at home lafbek.

 3. dacht dat de betrokkene een student was, als hij nu een beroep heeft en inkomsten daarvoor krijgt is zijn studiefinanciering dan wel terecht of kunnen we beter een talentvol landskind deze studiefinanciering geven.

 4. Er gebeurt altijd wel wat. Stel dat chinezen steeds als er een chinees ergens bij betrokken was veel stampij zouden maken? Nu hebben Chinezen het imago van hard werkende medelanders die op sympathie kunnen rekenen. Wat leren we daarvan?

 5. Ik vind dat de Tweede Kamer eens kritisch moet gaan kijken of deze stemmingmakerij nog langer door de Nederlandse belastingbetaler gefinanciert moet worden. Persoonlijk vind ik dat dit soort organisaties, die geen enkele positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving, selfsupporting moeten zijn. Moet je eens opletten hoe snel ze verdwenen zijn. Als afsluiting heb ik toch nog een positief idee: laat die zwarte skinhead in Den Haag de subsidie overnemen.

 6. Ik snap niet dat de OCAN zich hiermee gaat bemoeien. Laat degene lekker zelf aangifte tegen de politieagenten doen of verklaring vragen. Politie heeft dom opgetreden door zo hardhandig hen weg te slepen, vergeten dat er ook nog jonge kinderen aanwezig zijn???

  De demonstranten waren geen gevaar voor de veiligheid maar er is wel een vergunning vereist voor een demonstratie. Hebben ze staan roepen of stonden ze gewoon te kijken met alleen hen t-shirt aan? Altijd lastig om hierover te oordelen als je niet bij aanwezig bent geweest.

 7. “Was hier sprake van een respectvolle bejegening van politie richting de burger” en ik dacht, nu komt de volgende zin, maar nee hoor, dus zal ik hem maar schrijven: Of was hier disrespectvol optreden van de burger jegens de politie?

 8. Zijn dit ook niet die organisaties die de criminaliteit van onze jongens in vooral Rotterdam zouden aanpakken er werden protestmarsen (met vergunning, mind you) georganiseerd vette subsidies opgestreken en men deed een plas en alles bleef zoals het was. Stelletje slappe happen, nu denken jullie wat publiciteit te krijgen voor jullie “zaak” maar neem maar van mij aan daar kijken wij zo doorheen.

 9. Nou dan zullen we aanstaande zaterdag bij de aankomst van Sinterklaas op Curacao een stil protest doen door middel van een t-shirt dat Sinterklaas op Curacao discriminatie is. Want ze shminken op dat eiland een donkere man wit!

 10. Nog een kleine aanvulling:
  “Was hier sprake van een respectvolle bejegening van politie richting de burger? Of kan worden gesproken van ‘disproportioneel politieoptreden en geweld’? Hoe heeft de theatermaker gehandeld?” Dat zijn vragen waarop OCaN en SIO een antwoord willen.

  Dit zijn vragen waarop OCaN en SIO antwoord willen hebben!!!!
  Dit gaat deze mensen helemaal niets aan. Een burger is gelijk als iedereen. De persoon in kwestie heeft daar recht op en mag een antwoord verwachten. Als deze persoon de OCaN en SIO wil informeren is dat zijn recht. Dit betekent dus niet dat ” allerlei” instanties zomaar ineens kunnen optreden als woordvoorder van de persoon in kwestie.

 11. In opvolging van het stuk, staat het volgende:
  “Het optreden van de politie lijkt volgens de beelden echter buiten proporties en gewelddadig. Wij zien niet dat het geweld van de theatermakers gekomen is.”

  Ik vindt het bijzonder fraai dat jan en alleman een mening hierover hebben en dit ook publiekelijk in media aangeven. Men vergeet altijd even dat de toetsing of iets buiten proportioneel en geweldadig is bij het OM cq Rechterlijke macht ligt. Ik ben het namelijk niet eens met de steller van dit stuk. Betekend dit dan nu dat het niet zo is….. NEEN.. Daarom hebben wij onafhanjkelijke instanties die dit soort dingen afdoen. De persoon in kwestie, kan net zoals ieder ander een klacht indienen die dan zal worden bekeken. Deze discussies zijn iedere keer niet nodig. Is stemmingmakerlij naar mijn idee

 12. pfff… die varkens hebben ook al de beelden gewist die op de cameras van zijn vrienden stonden.