• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Omayra Leeflang haar plan om de onderwijsbekostiging te redden.

Zonnepanelen voor scholen via Aquaclectra en waterreservoirs kunnen onderwijsbekostiging redden. Zonder een creatief-innovatieve aanpak zal de onderwijsbekostiging niet toereikend zijn. Het RKC-schoolbestuur stelt terecht dat een groot gedeelte van het geld bestemd voor leermiddelen gebruikt wordt om water en elektra te bekostigen. Dit is funest voor de kwaliteit van het onderwijs.

Mijn voorstel: bekostig via Aqualectra zonnepanelen op de daken van de scholen. De scholen krijgen dan goedkope en milieuvriendelijke energie. Goedkoop voor de school omdat de investering niet terug hoeft te worden verdiend door deze. Omdat de investering is gedaan door Aqualectra, is het billijk dat deze de overcapaciteit gratis van de scholen terug krijgt. Die energie kan weer worden doorverkocht aan de lokale markt. De subsidie aan de scholen blijft gelijk, maar het geld dat nu wordt besteed aan elektra kan besteed worden voor het onderwijs (oa leermiddelen). Door gebruik te maken van zonenergie wordt ook gebruik van airco’s mogelijk gemaakt. Daardoor wordt het leerklimaat vriendelijk, vooral op scholen van het voortgezet onderwijs waar leerlingen vaak ook in de middaguren les krijgen.

Ook voor water kan een alternatieve methode gebruikt worden. Door het plaatsen van waterreservoirs bij scholen kan regenwater worden opgevangen. De toiletten worden aangesloten het reservoir. Op die manier kan het leidingwater gebruik met meer dan 80 procent worden teruggebracht. Ook schoonmaak van de school kan gebruik maken van het reservoir. Slechts voor drinkwater hoeft dan gebruik te worden gemaakt van leidingwater.

Het is essentieel dat het zonnepanelen project in samenwerking met Aqualectra wordt gedaan want alleen dan is de bekostiging mogelijk en is er een toegevoegde waarde voor Aqualectra die de overcapaciteit die goedkoop vrijkomt weer kan verkopen om zo op termijn de investering terug te verdienen.

Het RKC-schoolbestuur meldt dat de subsidie met 217 procent verhoogd moet worden. Dit is een onmogelijke opdracht voor de overheid. Een creatieve, innovatieve benadering is daarom een ernstige noodzaak.

Omayra Leeflang, ex-minister van Onderwijs

11 reacties op “Ingezonden: Zonnepanelen voor scholen”

 1. ik wil zonne paneel aansluing op mijn dak of prijs

 2. Goed om te zien, dat de PAR deze regering gaat helpen het opgeblazen blazoen wat op te krikken en dit is zelfs beter dan gratis licht voor sportvelden. Het is te hopen, dat de betreffende minister dit presentje wil aannemen en tijd wil besteden aan werkelijk zeer nuttige zaken wil besteden. Mas serka di bo. Er kan iets moois gaan groeien.

 3. Geld moet geen probleem zijn. De regering heeft nu al 2 miljoen uitgegeven aan audits bij Aqualectra. In Nederland is dat subisie voor zonnepanlen voor tussen de 50 en 90 scholen. Boveniden blijven de panelen eigendom van Aqualectra die de overcapaciteit weer verkoopt waardoor het geld terug word verdiend.

 4. Wat heeft jouw reactie met het onderwerp te maken John Baselman. Er zijn pieten en er zijn zeurpieten. Wat mij betreft ben jij een voorbeeld van de laaste.
  Goed voorstel van Leeflang en zo vreemd ook niet. In Nederland zijn er verschillende voorbeelden.
  De Provincie Noord-Holland ondersteunt basisscholen bij het verduurzamen van de schoolgebouwen. Daarbij staat energiebesparing en een gezond binnenmilieu voorop. In aanvulling op de ondersteuning die zij nu al geeft wil de Provincie basisscholen en middelbare scholen extra ondersteunen met een provinciale subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Het CO2-Servicepunt Noord-Holland helpt dit mede te realiseren en ontzorgt de schoolbesturen.

 5. Beste John, het is wel heel erg goedkoop om de populist uit te hangen en de ex-minister echt krankzinnige verwijten als zou ze niets om kinderen geven te maken, terwijl het tegendeel waar is. De ex-minister liep destijds met een kwartje op haar voorhoofd, maar met slechts een dubbeltje in haar zak. Er was geen geld voor wat zij en velen graag hadden willen doen, maar in ieder geval heeft ze wel voor een goedkope ziektekostenverzekering voor je gezorgd, maar dat was een andere portefeuille. Opportuun is de vraag of een regering met het geringe beschikbare geld de juiste prioriteiten heeft gesteld. Dankzij de schuldsanering en het SEI is er een totaal andere situatie ontstaan en is de vraag of de naamsverandering van een school, dienstreizen zonder enig rendement, advocaatkosten etc. de prioriteit verdienen boven wat jij al hebt aangekaart en het nalaten van maatregelen om het onderlopen van straten en huizen te vemijden om maar eens een voorbeeld te noemen alsmede andere zeer dringende zaken zoals de ISLA-vervuiling. De problemen van vandaag zijn zo groot en langdurig, dat ouwe koeien uit de sloot halen zonder enige laat staan de juiste onderbouwing volstrekt zinloos is. Als je bij Wiels en zijn schaamlappen niet terecht kunt, neem dan een andere dan de genomen toevlucht, want je kan veel beter dan wat je nu gedaan hebt.Ga inhoudelijk op haar toch niet zo gekke voorstel in, zodat daarvan geprofiteerd kan worden.

 6. Ook deze regering zal beerputten achterlaten.Neem dat maar van mij aan. Aard van het beest (mens).

 7. “Gratis” bestaat niet in de echte wereld. Als de stroom voor scholen goedkoper wordt, of gratis, dan betalen we met ons allen mee. Niks op tegen overigens. Vraag me wel af hoe de (autonome?) directie van Aqualectra dit gaat regelen. Lijkt me lastig bij een gewone bedrijfsvoering.

 8. Zoals Henk al zegt is dit weer een zware last voor de scholen om de dure panelen te beschermen. Terweil regelmatig zelfs waterleidingen gestolen worden bij de scholen kan ik me daar weinig bij voorstellen.

  buiten dat heeft mvr. Leeflang vast niet aan de capaciteits problemen gedacht.
  Een heel dak vol zonne panelen heeft niet voldoende capaciteit om het gebouw er onder te koelen!!
  En Regenwater voor alle water gebruik behalve drink water???
  arme kinderen in de droge periode van het jaar, ook daar bestaat een capaciteits probleem, echter diepwell water op de water rijke gebieden is wel aan te raden….

  Nee dan zou ik eerder het volgende voorstellen:
  -> alle scholen moeten voldoen aan bepaalde eisen:
  -spaar verlichting
  -isolatie
  -inverter airco’s etc.
  -> bedrijven die dit soort dingen leveren op een of andere manier verplichten dit tegen kost prijs te leveren

  -> aqualectra verplichten mits de scholen voldoen aan de eisen gratis te leveren, dit moet voor aqualectra draagelijk zijn dat is vast minder dan 1% van hun totale productie..

  Net zo als internet providers, Stel vast in de vergunning van internet providers & tv providers dat mits scholen binnen hun bereik liggen, als de school aanvraag doet er een minimum packet gratis geleverd moet worden, Zo kunnen scholen een primaire en een backup connectie laten aanleggen voor garantie van levering!

  Ook hier geld weer, dit is vast minder dan 1% van de productie van deze bedrijven, dat moeten ze kunnen dragen.

  Suc6

 9. Op zich een prima idee, maar men gaat eraan voorbij dat ‘s nachts op Curacao op onbewaakte plaatsen alles wat los en vast zit geroofd wordt. Kijk naar de bijgebouwen van Stella Maris, waar zelfs alle daken meegenomen zijn. Kijk naar de bouwval die het Sunset Waters hotel geworden is nu er tientallen huizen op Souax gebouwd zijn van geroofde ramen, daken en plafonds.
  Nogmaals een goed idee, maar dan zul je ‘s nachts bewakers naast de scholen moeten neerzetten en dan is het financiele voordeel natuurlijk meteen weg.

 10. het plan lijkt me goed, nu nog de uitvoering!!!
  zal wel weer heel veel tegenwerking krijgen bij alle verantwoordelijke personen.
  bij de curacaose politici is het altijd; het is niet mijn idee, dus we schieten het af.
  maar Schote zegd voor groen te willen gaan, dus laat hem hij zich hier maar eens hard voor maken.
  Dan moet er natuurlijk ook een plan voor onderhoud komen.
  onze wc”s zijn aangesloten op deepwell water, misschien bij sommige scholen ook te realiseren.

 11. Mevrouw Leeflang

  U was toch minister van onderwijs? Was u onder andere niet die minister die alles op papier zo goed weet maar waarbij vele jaren de kinderen door het slijk zijn gegaan? Was u niet die minister die nu nog 80 gehandicapte kinderen zonder school laat omdat u als eiland/land niets wilde doen om een nieuw gebouw te plaatsen. Is het ook niet onder u dat het kinderleed alleen erger is geworden en waar nu de cijfers van Unicef en VN al over gesproken hebben? Was het ook niet onder andere onder U dat er nog steeds geen fatsoenlijke organisaties zijn die kinderen helpen?

  En dan komt u nu met een regenbak en wat panelen voor scholen die ook nog eens in de rook van een stinkende ISLA staan waar uw regering wel meegewerkt heeft om deze roestbak open te houden en nu vele kinderen en burger ziek maken! Mevrouw Leeflang kom uit uw ivoren toren en ga eens meehelpen op die scholen in de rook en ga bijvoorbeeld eens een half jaar kijken bij een schoolbestuur of u nog rond kan komen van de aalmoes die u alsmaar uitdeelde als staat.

  Helaas mevrouw Leeflang u heeft laten zien dat u NIETS om kinderen geeft en wil nu alles afschuiven naar een huidige regering die vele beerputten geërfd heeft van diverse stinkende regeringen die nooit iets voor kinderen gedaan hebben!