• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat het consumentenprijsindexcijfer (CPI) in de maand oktober met 0,2 procent is gestegen ten opzichte van september. Dit is vooral te wijten aan de prijzen van voeding, wonen en vervoer en communicatie.

De meter staat nu op 118,5 terwijl dat vorige maand nog 118,3 was. Gemeten over een periode van twaalf maanden tot en met oktober 2011, namen de prijzen met 2,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Voeding
De belangrijkste prijsontwikkelingen in de bestedingscategorie voeding zijn het duurder worden van zuivelproducten met een stijging van 1,1 procent. Kaas, yoghurt, vla enzovoorts zijn respectievelijk gestegen met 2 en 3 procent. Daarentegen zijn aardappelen, groenten en fruit goedkoper geworden, daling van 0,3 procent. Druiven, pruimen en andere diverse fruitsoorten zijn gedaald in prijs, anderzijds is er een prijsstijging in bolgewassen (+3 procent).

Wonen, vervoer en communicatie
De bestedingscategorie wonen werd de afgelopen maand vooral gekenmerkt door de prijsstijging van kookgas en verf, een stijging van 6 en 3 procent. Bij de bestedingscategorie vervoer en communicatie speelt met name de prijsstijging van benzine met 1 procent een rol.

Inflatie
Het CPI steeg tussen oktober 2010 en oktober 2011 met 3 procent van 115,0 naar 118,5. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand oktober van dit jaar was ten opzichte van het jaar daarvoor. Kijkend naar dit jaar vertoont de inflatie op Curaçao na een periode van geleidelijke daling en vervolgens stabilisatie rond 2 procent, de afgelopen twee maanden een licht stijgende trend. Daarnaast is de inflatie van oktober 2011 (2,2 procent) lager dan de inflatie van oktober 2009 en oktober 2010, toen werd een inflatie van 3 en 2,5 procent genoteerd.

1 reactie op “Consumentenprijzen in oktober gestegen”

  1. Volgens de zakkenvullers uit FORTI zou toch alles goedkoper worden!!!!!