• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws helmin wielsCURAÇAO – De Statenleden waren vanochtend geschokt door de verhalen van vijf overlevenden van de explosie bij Raffinaderij Isla in 1986. Tijdens de Centrale Commissie vergadering stelde Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels voor dat de Staten uit eigen zak de kosten voor het medisch onderzoek betalen.

Door de explosie kwamen twee mensen om en raakten vijf mensen gewond. Alle vijf overlevenden waren aanwezig in de Staten. Ze gaven de Statenleden een beeld van de ramp in 1986, en vertelde over hun ernstige verwondingen die veel invloed hebben gehad op hun leven.

Strijd
Andre Hooi, Shelwin Compagniera, Glenmore Padmore, Ensley Mercé en Raymond Sambo voeren daarom al jaren strijd om erkenning en compensatie te krijgen voor de schade. Erwin Duncan en Aitel Lourens overleefden de ramp niet.

Compensatie
Alle vijf hielden ernstige brandwonden over aan het ongeluk en vinden dat ze niet op de juiste wijze zijn gecompenseerd na de ramp. Het vijftal kreeg twee cheques van 50.000 en 60.000 gulden en een maandelijkse uitkering. De uitkering is vastgelegd in de Landsverordening Ongevallenverzekering en is maximaal 700 gulden. De hoogte van de maandelijkse uitkering wordt bepaald aan de hoeveelheid brandwonden en dit stopt als het slachtoffer weer aan het werk gaat. Naast het geld, liet de humanitaire nazorg ook ernstig te wensen over, vinden de slachtoffers.

Onderzoek
Wiels stelde daarom in de vergadering voor dat de Staten uit eigen zak een medisch onderzoek gaat bekostigen. Ook de andere Statenleden willen een onderzoek naar de ramp om zo alles op alles te zetten dat dit niet nog een keer gebeurt. Raymond Sambo, die namens de slachtoffers het woord voerde, pleitte er zelfs voor dat de zeven slachtoffers van de ramp erkend moeten worden als nationale helden.

7 reacties op “‘Kosten onderzoek explosie Isla voor Staten’”

 1. Na de opmerking van Osepavalt het mij steeds vaker op dat wij eigenlijk omgeven zijn door skinheads, ja witte en zwarte, zouden ze allemaal ultra rechts zijn ?

 2. Wiels strijkt over zijn hart?????????
  Ja ja SINTERKLAAS spelen van onze centen (tenzij er PERSOONLIJK gelden worden beschikbaar gesteld door Statenleden??)
  En wat zal Wiels & co doen als een groep nabestaanden en getroffenen door ISLA bij hem op de stoep staan?????
  Laten we dat maar eens gaan organiseren (@Peter/Jora) en kijken wat voor vergoeding en clementie hiervoor wordt geregeld (of speelt Wiels dan ineens de zwarte Piet!)
  Ik heb trouwens niets tegen de mensen die slachtoffer zijn van deze ramp en wens hen alle geluk en sterkte maar degenen die hier publicitair misbruik van maken zijn “zum kotzen”.

 3. 25 jaar geleden was dat volgens mij helemaal geen missleijk bedrag.
  Ik denk dat je daarmee best goed gecompenseerd was.
  En bij helden denk ik aan heel andere mensen, niets ten nadele van deze slachtoffers, maar helden zijn mensen die hun eigen leven in de waagschaal stelden.

 4. Smeerlapperij van Wiels.

 5. We mogen toch aannemen dat Wiels bedoelt dat de Statenleden met de pet rond gaan en van de eigen vergoedingen betalen? Of speelt hij Sinterklaas met het budget van de Staten? Daar is het niet voor bedoeld, dus zal de rekenkamer dat straks melden en moet ook die weg… Je ziet het al aankomen.

 6. Is er weer een delegatie van onderdanen bij koning Wiels geweest? En heeft hij weer over zijn hart gestreken en wat belastingcenten uitgedeeld?
  Wat een politiek…..

 7. Wat een zielige en schijnheilige vertoning van Wiels cs. Zoals uit het rapport van de Veiligheidsdienst blijkt heeft de regering voor miljoenen de eigen zakken gevuld met geld van Robbie Dos Santos. En dan spelen ze nu de goedheiligman door een paar tientjes aan de slachtoffers van de explosie te geven.
  Schande.