• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Gezinsvoogdij op Bonaire is vernieuwd. De gezinsvoogden hebben onlangs een groep collega’s van onder andere scholen, de Voogdijraad, Jong Bonaire, het EOZ en Forma voorgelicht over de veranderingen in de gezinsvoogdij. Zo is de gezinsvoogdij nu in de handen van de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Coördinator Brenda Simmons legde uit dat de gezinsvoogdijtaken voor 10-10-10 waren belegd bij de Stichting Guia di Famia. Deze stichting ontving van het land Nederlandse Antillen een te krap budget, waardoor ze de taken niet goed konden uitvoeren.

‘Pleegkind’
Het bestuur heeft vorig jaar aan de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN)gevraagd of zij tijdelijk konden helpen: Zo is de gezinsvoogdij een ‘pleegkind’ geworden van de RCN. Omdat het goed ging met de gezinsvoogdij binnen de RCN is besloten om deze bij de RCN te laten. Op dit moment is de gezinsvoogdij een afdeling binnen de RCN-dienst “Jeugdzorg en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland”.

Nieuwe werkwijze
De werkwijze van de Gezinsvoogdij is ook veranderd: zij werken nu volgens de Deltamethode. Er zijn nog twee vacatures voor gezinsvoogden, waar momenteel voor wordt geworven. Er is ook een gedragswetenschapper beschikbaar, om het team bij te staan. Een gezien zal een gezinsvoogd toegewezen krijgen als er zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind. Deze gezinsvoogd is in feite de hulpverlener van het gezin. Door deze methode werken de gezinsvoogden meer samen met de ouders: zo kunnen ouders ook aangeven welke doelen zij willen bereiken. De Deltamethode is in Nederland ontwikkeld, en is aangepast aan de situatie op Bonaire.

2 reacties op “Gezinsvoogdij Bonaire vernieuwd”

 1. Beste Richelina,

  Wij vragen ons hetzelfde af. Vervalt dan het recht op pleegouderbijdrage? Moet er een besluit komen van de Nederlandse Kantonrechter als je zelf de voogdij hebt over je pleekind? Wij zitten met heel veel vragen.

  Vr Gr Karin van Tol

 2. Ik ben woonachtig in Nederland en wil graag naar Bonaire komen wonen. ik ben ook aangemeld bij pleegzorg Kompaan en jeugdzorg in Tilburg, en ik heb ook twee kinderen die bij ons wonen (pleegkinderen). graag wil ik dit voortzetten op Bonaire en wil weten wat ik allemaal moet doen.
  Ik blijf in afwachting van jullie antwoord.

  Vr Gr Richeline Martina