• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De commissie die de belastingtarieven van wegenbelasting aan het onderzoeken is, meent dat verhoging van de belasting onvermijdelijk is. Minister Charles Cooper (Verkeer) stelde eind september de commissie in. Volgens Cooper moet er meer geld binnenkomen om de wegen te onderhouden.

De verhoging gaat niet volgend jaar in, maar pas in 2013, weet het Antilliaans Dagblad. Dat blijkt uit een Landsbesluit van september, dat vorige week pas naar de Staten is gestuurd.

Fondsen
Belastingen voor gemotoriseerde voertuigen brengen nu 35 miljoen gulden per jaar op. Deze fondsen moeten worden overgeheveld van de algemene fondsen naar de Stichting Wegenfonds Curaçao, die verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de wegen.

Commissie
De commissie bestaat uit de volgende leden; de directeur van de beleidsorganisatie van het ministerie, die zal optreden als voorzitter van de commissie, vertegenwoordigers van de Dienst Openbare Werken (DOW), het ministerie van Financiën, Landsontvanger en de Stichting Wegenfonds Curaçao.

15 reacties op “‘Verhoging wegenbelasting onvermijdelijk’”

 1. @zorro en anderen
  wat is er nu mis mee om dumptruck te belasten deze zware wagens belasten ook meer de wegen, veel hebben overgewicht wat het wegdek vernield.

 2. Churandi heetf gelijk: het is een schande dat een groep mensen voor de inkomsten uit de wegenbelasting zorgdragen terwijl de rest schaamteloos zonder te betalen rond rijd. Ook omdat er nauwelijks controle op is en wordt je aangehouden dan kom je er met een flutboete vanaf (die ook nog eens, zo weet ik uit eigen ervaring, niet geincasseerd wordt.

  Zorro heeft ook gelijk: verdisconteer de wegenbelasting in de benzineprijs en je tarief kan omlaag omdat iedereen dan betaalt en ook nog eens, eerlijker kan het niet, naar mate men van de wegen gebruik maakt.

 3. @Skillz, De benzine is de laatste jaar al zeer gestegen ondanks de beloftes van deze regering. Ik denk dat er onderzoek gedaan dient te worden naar het reparen van de wegen. Waarom zien de wegen in omliggende landen er wel beter uit? Indien er een gat in de weg is moet je geen mengsel van zand en stenen erin gooien.. bij de volgende regenbui is het eruit.

  Trouwens waarom moet de burger hier steeds voor betalen? Men wil ook de kosten van reparatie van het NIEUWE vliegveld en het falen van de regering mbt downgrading naar 2 op de burger gooien die er weer voor mag gaan betalen. We betalen al veel geld voor een airport van niets..

 4. @ Skillz. Dat is al geopperd, maar je kan niet en de belasting in de brandstof doen en de dumptrucks extra belasten, want die zullen ook veel vaker en grotere hoeveelheden tanken. Wie de wegenbelasting nog niet betaald heeft kan een boete tegemoet zien. Bij Babaloodin en Hakim is dat anders, want ondanks de betalingsregeling betalen ze de belasting ook te laat en zonder boete. Onderscheid moet er blijven.

 5. Juist omdat de overheid moeite heeft met innen (dat kost overigens ook weer geld) en er veel wanbetalers zijn, zou het idd misschien wel een goed idee zijn om het in de brandstofprijs te stoppen. Ik denk alleen dat dat politiek gezien niet snel gaat gebeuren… Ik weet niet of het al gebeurt maar ze mogen daarbij ook wel wat extra rekenen voor de dump trucks enzo… Die hebben ook een belangrijk aandeel in het kapot maken van de wegen lijkt me…

 6. Als er 10.000 niet betalen zitten daar waarschijnlijk ook wat dieslerijders bij en die betalen (nou ja horen te betalen) zo’n 1.100 Naffels. Dus we praten best over meer dan 4 miljoen!
  Ik ben ook voorstander van het verwerken in de brandstofprijs. Daarvoor is een eiland ook ideaal, want je hebt geen ongelijkheid met buiteneilandse auto’s.
  ‘k zou zeggen hak die knoop maar snel door!

 7. Tja al die rotondes van Cooper moeten worden betaald

 8. wegen belasting moet gebruikt worden voor de wegen….
  35 miljoen per jaar moet genoeg zijn….
  @cayote, geen slimme reactie!!!!

 9. @ Cayote:

  Ik weet niet welke school door u/jou bezocht is, mar dan zou ik mijn schoolgeld even terug gaan halen want 350 X 10.000 is gewoon 3,5 miljoen.
  Reken het nog even na zou ik zeggen!!!

 10. De vervuiler moet betalen. Verdisconteer de wegenbelasting in de brandstofprijs. De regering kan meteen incasseren en geen wanbetalers meer.

 11. 10.000 maal 350 gulden is driehonderden vijftig duizend gulden en niet een paar miljoen einstein
  we betalen al teveel ,ik reken mijn wegenbelasting en mijn kosten aan kapotte banden bij elkaar op omdat , dat betaal ik feitelijk aan wegen belasting ,kosten banden per jaar is zeker 3 banden kapot pert jaar , eerst de wegen maken ,repareren zodat men de banden niet meer kapot rijdt en als de wegen op orde zijn gaan we nadenken over verhoging van 10% voor de weggebruikers ,tankpasjes afpakken van alle ministers .

 12. Eerste actie:
  Ontsla/ontmantel DIRECT die overbodige commissie (tijd/geldverspilling)!
  Gewoon belasting innen en regelmatig gebruiken voor wegenonderhoud zonder franje!
  Langer wachten vergroot alleen maar benodigde budget. Planmatig AAN HET WERK Cooper.
  SIMPEL TOCH?

 13. In addition to other…..
  En waarom moeten er overal hele dure klinkers worden gelegd. Je kunt ook hele goede verkeers drempels en heuvels van asfalt maken. Het is goedkoper en het gaat veel langer mee. De wegenbelasting moet juist omlaag. Vorige regeringen konden het kennelijk niet opmaken, waardoor het geld voor hele andere doeleinden werd gebruikt. Vooralsnog zijn de straten in mijn buurt voor de laaste 50 jaar niet geasfalteerd. De bewoners hebben wel 50 jaar wegenbelasting betaald.

 14. Ik sluit mij volledig aan bij Churandi. Voorla het handhaven van betaling van de wegenbelasting, dat is een dikke punt. Legio auto’s op Curacao rijdt rond zonder wegenbelasting en verzekering.
  Ik blijf het zeggen: Komop Curacao toon lef en kies voor je jezelf. WEG uit het Koninkrijk. Jullie blij nm geen Nederlandse inmenging meer en NL blij want dat scheelt de Nederlandse schatkist hopi plaka.

 15. Ze moeten eerst eens beter gaan controleren. Er rijden minimaal 10.000 auto’s rond waarvoor GEEN wegenbelasting betaald is. Scheelt een paar miljoen!!!

  De regering is niet in staat om dit te innen dus moeten de goedwillende autobezitters weer bloeden en wordt de strop weer wat strakker om de nek getrokken. Bij Cooper kan dit niet want die heeft inmiddels al geen nek meer, trouwens een ruggengraat heeft hij nooit gehad. Ga regeren man!!!! Doe datgene waarvoor je minister bent geworden.

  Enne…. wanneer gaat het geld ECHT naar verbetring van de wegen in plaats van naar de dure dienstreizen van de zakkenvullers in Fort en de Staten???