• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het filmpje van de 27-jarige Quinsy Gario die tegen de grond wordt geduwd door agenten is zowel op Curacao als in Nederland groot nieuws. Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa sprak van een actie die neigt naar racisme, maar de gemeente Dordrecht stelt dat de mannen het aan zichzelf te wijten hadden.

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht verschenen er vier mannen met een spandoek en T-shirts met de tekst ‘Zwart piet is racisme’. Twee van de mannen werden gearresteerd. Een gemeentevertegenwoordiger van de gemeente Dordrecht meldt aan Trouw dat de betoging van de mannen in strijd was met de regels. “Het was ontzettend druk in de stad, met een kwetsbaar publiek.

Niet leuk
“Op zulke dagen nemen we geen enkel risico. Vandaar dat demonstratieverbod. De agenten hebben hen gevraagd de protesten te stoppen, omdat het een kinderfeest is en de teksten op hun spandoek en T-shirt niet leuk zijn. Later op de dag zochten zij nog steeds een platform voor hun mening. Het spandoek was verdwenen, maar de T-shirts niet en toen greep de politie in.”

Geen racisme
“Er gold tijdens de intocht van Sinterklaas een demonstratieverbod. Vijf keer is hen gevraagd te stoppen met hun demonstratie. Ze hebben een bevel genegeerd van de politie. Dan kun je aangehouden worden”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Dordrecht aan Algemeen Dagblad. Volgens de gemeente hadden de aanhoudingen niks met racisme te maken. “Het ging niet om hun uiting tegen zwarte piet. Het ging erom dat de veiligheid in het geding was. De intocht is een kinderfeest. Zorg dat je je daar rustig houdt.”

26 reacties op “‘Demonstranten vijf keer gewaarschuwd’”

 1. @ Kasuari,

  Je hebt gelijk voor wat betreft dat niet alle mensen gelijk zijn in de zin van het omgaan met publiek en het oplossen van incidenten. Jantje zal zo`n situatie anders aanpakken als klaasje. Dat ben ik met je eens. Het blijft toch zo, dat om het instituut van de wetgever in stand te houden er geen andere oplossing is. Alles wordt getoetst door de wetgever en als iets onterecht blijkt te zijn geweest, wordt dit aangegeven ( zie je verhaal van de Adjunct-Directeur). Dit voorbeeld vond ik zelf ook vrij frapant omdat het niet noodzakelijk was om hetm terstonds aan te houden op de school, onder het toeziend oog voor een ieder. Het was een buiten heterdaad situatie. Het geval van de heer Gario was een heterdaad situatie ( dat is anders). Het kan niet zo zijn dat een burger ongehoorzaam is tegenover de autoriteiten en dat er dan maar niets gebeurt ( ik zeg niet dat ik het eens ben met de situiatie als geheel). De politie had 2 dingen kunnen doen.
  Optie 1: Ze hadden de heer Gario 5 keer kunnen waarschuwen. Hij wil niet luisteren, dus dan laat maar. En de politie was weggelopen.
  Optie 2: Ze gaan de persoon aanhouden. ( zoals nu gebeurt is).

  Ik zou ook voor optie 2 kiezen; ” waarom” : Nummer 1, wij ( het publiek, kennen niet de feitelijke voorgeschiedenis, van wat daar precies heeft plaatsgevonden, en wat er is gezegd door beide partijen). Nu ga ik in dit geval uit van de waarheidsvinding van justitie ( 2 personen) als van 1 persoon ( de heer gario). Ik zou dus kiezen voor optie 2. Nummer 2, een vordering is een vordering, een demonstratieverbod is een demonstratieverbod. Deze mensen hadden geen vergunning en de intentie om hun standpunt duidelijk te maken. En dit was volgens de gemeente niet gewenst op dat moment op die plaats.

 2. @ Evert,

  De kans dat justitie haar schuld toegeeft is super klein. En ook al weet je dat je niet fout bent geweest, het kwaad is al geschiedt. En volgens mij zegt de Nederlander toch ook: “Beter voorkomen dan genezen.”?

  Onlangs een adjunct-directeur opgepakt van een basisschool, maar die was dus onterecht opgepakt. Hij heeft zijn gelijk gekregen, maar hij is wel vernedert en in de boeien geslagen. Die Gario is ook vernederd en ik blijf van mening dat de politie het anders aan kunnen pakken. Ik ben met regelmaat bij demonstraties aanwezig geweest van een minderheidsgroep in Nederland. Je moet eens weten hoe provocerend de politie bezig is en als er klachten worden ingediend lachen ze je in je gezicht uit. Dus nee de wetgever bepaald niet of het juist of onjuist is, de wetgever blijft zoeken naar een excuus (zogenaamde wet) om hun (harde) aanpak te rechtvaardigen.

  Ze moeten wel authoriteit uit blijven stralen anders heb je niets aan dit soort mensen, maar zij hebben het vaak zelf in de hand of het uit de hand gaat lopen of niet. Naar mijn idee is de politie (afhankelijk van de stad) erg racistisch ingesteld een donkere vriend van me had juist daarom ontslag genomen bij politie Haaglanden. Er is overigens een wereld van verschil tussen politie Haaglanden (racisten), politie Amstelland en politie Rotterdam, maar ik vind politie regio Zeeland top qua respect naar actievoerders (aspirantjes zijn uitzonderingen).

  Wederzijds respect blijft altijd de basis van een goede afloop, ongeacht soort demo, eenmansactie etc etc.

 3. @ beste Kasuari,
  Daar ligt nu het heikele punt.
  De burger kan niet uitmaken of het bevel onterecht was. Dat is aan de wetgever besteed, in dit geval bij de Hulp Officier van Justitie die de toetsing doet van de aanhouding.
  Het is namelijk zo dat iedereen die niet voldoet aan een bevel of vordering in de veronderstelling is dat het onterecht is. Dat zou een mooie chaos opleveren in de maatschappij. Daarom heeft de wetgever in het wetboek opgenomen dat er moet worden voldaan aan een bevel of vordering.

 4. @ beste Ook een Nederlands paspoort.
  Nou nou O.e.NLpaspoort, ik heb het filmpje over die Surinaamse betogers in A’dam ook gezien, Maar sorry hoor, ik weet niet welk filmpje jij gezien hebt. Maar die Surinamers waren behoorlijk agressief en uiten verschillende bedreigingen, schreeuwden verschillende Surinaamse scheldwoorden zoals “pangpang” naar de politie.
  Ze waren ziedend van woede, eentje moesten ze vrij hardhandig bij zijn rasta grijpen omdat meneer wild om zich heen begon te schoppen! Helemaal op het eind uit de Surinaamse man met de donkere bril een nogal ernstige bedreiging aan het adres van het, laten we maar zeggen, ‘het Sinterklaasfeest”. Ik was best wel geschokt! Het leek in niets op het protest van die Gairo in Dordrecht.
  Dus beste O.e.NLpaspoort, welk filmpje heb jij bekeken?

  Je zegt ook dat die Surinamers het georganiseerd hadden, zal wel, maar het was iig wel een regelrecht zootje van scheldende Surinamers. Was volgens jou die Gairo dan minder georganisserd? ik denk het niet. Ik had ook nog nooit van Gairo gehoord.
  Maar ben ff wat info over de man gaan opgooglen.
  De man blijkt best wel hoogopgeleid te zijn, spreekt trouwens uitstekend nederlands en is bovendien een internationalist die in verschillende landen alleen of samen met andere kunstenaars, schrijvers e.d. aan verschillende projecten heeft gewerkt. Ook kunstprijzen winnen is hem niet vreemd, hij schijnt onlangs nog een prijs gewonnen te hebben in Nederland.

  Kortom, ik ben het totaal oneens met jou versie oftewel uitleg van die Surinaamse betogers in het filmpje. Ik trek geen partij, maar wens wel eerlijk te oordelen over mensen, al ken de mensen niet. Maar goed, heb de volgende videos van die Surinaamse herrieschoppers gezien.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9WqSS_O1MkM

  De volgende video bevat de verklaring van de Surinaamse Kitty Balker waar ze juist vertelt dat zowel zij als haar medebetogers met letterlijk ‘grof geweld en vuistslagen’ door de A’damse politie zijn aangehouden. Ze filmde voor At5, ze vertelt dat zelfs haar camera van haar werd getrokken omdat ze stond te filmen hoe de politie de mannen, haar medebetogers, aan het mishandelen waren. Dus ‘Ook een NL paspoort’, ik kan het niet eens zijn met jouw uitleg van de gebeurtenissen in A’dam.

  http://www.youtube.com/watch?v=h2-vdFzbY-g&feature=related

  @Beste eefje, nog bedankt voor de youtube link, waarschijnlijk had ik het nooit gezien als je niet gelinkt had. Ik ben het trouwens eens met je. Het lijkt wel of de media in Nederland bewust onderscheid maakt tussen Antillianen en Surinamers. Die indruk heb ik helaas na het zien van de filmpjes.

 5. @ Evert,

  Dus als het een onterecht bevel is, dan dien jij gewoon te luisteren ook al sta jij in je recht?
  Dat is ook een beetje de kern van de zaak.

  Van racisme wil ik hier ook niet spreken, ik vraag me alleen af of zij wel hetzelfde gedaan hadden bij een blanke.. zo ja dan is de hele discussie van wit of zwart niet niet meer nodig. Zo niet… tja… beginnen we vanaf het begin 🙂

 6. Altijd word er weer terug gegrepen op het woord ” racisme”. Het is toch simpel.
  Als iemand niet voldoet aan een bevel of vordering van een (politie) ambtenaar in functie dan wordt deze persoon aangehouden. Als je niet mee wenst te werken aan je aanhouding, wordt er gepast geweld gebruikt om dit alsnog te doen.
  Dat is wat hier gebeurt is. Of je het er nu wel of niet mee eens bent of ze stonden te demonstreren of niet. Dit is de eigenlijke kern, de rest is bijzaak

 7. @Eefje. Dat komt omdat die Amsterdamse actie duidelijk was afgesproken , geregisseerd en gemonteerd ,met, door en voor AT5. De lokale Amsterdamse televisiezender. Er werd zelfs gesproken over “gemaakte afspraken” Ook weer voor volgend jaar.
  Verder bleef iedereen op zijn eigen voeten staan en werd er niemand op de grond in bedwang gehouden. Zo’n man op de grond met twee kerels erboven (Dordreccht) ziet er wat erger uit, dan wanneer iemand rechtop staat. Wellicht door aanwezigheid van AT5 heeft de politie zich bij de aanhouding voorbeeldig gedragen. Er is geen klap gevallen.
  Het is uit de reacties duidelijk dat Curacao zijn / haar slavernij-verleden koestert. Dat moet ook wel, omdat anders de politieke partijen die het eiland helemaal zelfstandig willen maken, daar het beste mee kunnen werken. Hou het volk dom, leer ze alleen Papiamentu, en vertel verhalen waar je als politiek het beste mee weg komt. Zo’n “dichter” in Dordrecht is een willig instrument in handen van de politiek. Zie de snelle reactie van Osepa is een bewijs van het vorenstaande.

 8. Wat een diep trieste reactiesss allemaal.

 9. Wat een laag niveau om je zo druk te maken over het terecht aanhouden (zonder enige vorm van geweld) van die psychisch gestoorde aandachtszoeker. En dat alle gefrustreerde idioten met minderwaardigheidscomplex er dan van gaan maken dat het politiegeweld met rascistisch motief was geeft wel aan welk absurd laag kleuterschoolniveau er heerst bij die mensen. En dat wil “minister” en een “land” zijn. Om je kapot te lachen ware het niet dat het intens zielig is.

 10. Iedereen heeft het over de Curacaose Quinsy Gairo.
  Maar wat vinden jullie van de 5 Surinaamse oproerkraaiers die een dag eerder ook tegen Zwarte piet gedemonstreerd hebben tijdens de intocht van de Sint in Amsterdamnd?
  Dat was pas echt rotzooi schoppen, maar niemand heeft het er over?!? Men heeft het alleen over een Antilliaan in Dordrecht. hoe kan dat?

  Vergeleken met Gairo in Dordrecht lokten deze Amsterdamse Surinamers opzettelijk met veel geschreeuw en dreigen de politie uit!
  Dus als Antilliaan ben je dus strafbaarder dan een Surinamer? Al is die Surinamer nog veel fouter?
  Als er tenminste betreffende het onderwerp ‘zwarte piet’ over fout gesproken kan worden.

  Ik wed dat de meesten van jullie niks wisten van deze Surinaamse protestaktie tegen Sinterklaas.
  Hier dan de echte nieuwste video over de arrestaties in Amsterdam zaterdag j.l. , de Surinaamse betogers komen allemaal aan het woord. het duurt 7 minuten.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9WqSS_O1MkM#!

 11. Een leuk kinderfeest ja. Voor iedereen?
  Het was heel leuk om ieder jaar rond deze tijd door de hele school gepest te worden, inclusief de leraren en het hoofd van de school.

 12. Nogmaals, omarm deze geweldige kunstenaar ,neem hem aub terug…. en druk hem stevig tegen de Curacao,se boezem ,zodat deze kwal nooit meer in de verleiding komt om naar dat racistische Nederland te komen!!!!
  Laat hem vooral demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas op Curacao.
  Want als Sint ,met voor mijn part met een witte piet pas arriveert om 20.00 uurt,ligt elk normaal gezond kind al reeds op bed en heeft dan geen enkele last van dat hypocriete,,SLAPPE GELUL,,

 13. En dan te bedenken dat Sinterklaas uit Turkije (myra) komt en zijn knechten moren waren uit Marokko. Maakt Nederland een feest om deze allochtonen (avant la lettre) elk jaar feestelijk binnen te halen, is het weer niet goed. Deze Curacaose acties staan in schril contrast met de aanpak van Aruba. Waarom ziet in NL niemand een probleem met een Arubaan, en waarom heeft Curacao een andere (kwalijkere) reputatie? Jawel, door ministers die de pers willen halen op deze thema’s.. Ga zo door…

 14. @peter: begrijpend lezen is moeilijk he? Er staat redelijk duidelijk dat er een protest verbod was omdat dat het om een KINDERFEEST ging. Wat heeft de occupy beweging of malieveld protest met kinderen te maken?

 15. Wat een hypocrisie allemaal. Maar dat zijn we nou eenmaal gewend van de Nederlands. Op het beursplein staan tientallen “occupy-ers” actie te voeren in Amsterdam. Ze hebben een complete tentenkamp opgebouwd en spandoeken met teksten zoals “Beleggers zijn erger dan Hitler”. (zie RTL4 nieuws). Geen haan die daar naar kraait. Simpelweg omdat Nederland bij uitstek een actievoerende land is en vrijheid van meningsuiting is ieders goed recht, tenzij het een neger is. Twee weken geleden stonden er nog 30 man actie te voeren op het Malieveld met als doel de wintertijd af te schaffen.

 16. 5x een verzoek/bevel van de politie genegeerd, zouden ze in Amerika, waar door diverse mensen gezegd wordt dat het zwarte piet verhaal als discriminatie bestempeld wordt, moeten proberen. Ik denk dat het praten, hun voor een aantal weken zeer moeilijk zal zijn.
  Zij hebben bewust de confrontatie gezocht en dus ook gekregen. Dat die Osepa (de zwarte skinhead), als gevolmachtigd minister van Curaçao, hier denkt een politiek slaatje uit te kunnen slaan, kan nog wel eens backfiringen.

 17. Er bestaat gene demonstratieverbod, dat mag niet. Een betoging mag alleen op bevel van de burgemeester, gemotiveerd met bezwaren zoals de openbare orde, beeindigd worden. Wat er in Dordrecht gebeurde is om die reden verschrikkelijk, en niet vanwege Zwarte Piet, die gaat wel weer naar Spanje.

 18. Wat jammer zeg, we zijn ermee opgegroeid en nu plotseling ” zwart piet is racisme.
  Als je er niet mee kan leven dan moet je in de maand december niet aan sinterklaas denken. Jammer van onze minister osepa want hij is met sinterklaas en zwartpiet opgegroeit en hij heeft ook kadootjes gekregen toen hij klein was en nu als minister zijnde komt hij nu pas achter,dat zwartpiet zwart is, wat slim van “onze”‘minister “wake up”.
  Gario, kom je nu na 27 jaar pas achter dat zwartpiet “zwart is”, schaam je man.

  Laat de feest bij de kleintjes blijven en bemoei je er niet mee.

 19. Oh ja en ook dit nog. Volgens dhr Osepa zijn alle kale mannen racist !!!!!!!!!!! kijk eens in de spiegel , of geldt dit dan alleen voor blanke kale mannen. Wie is hier nu de rascist?

 20. Quinsy Gario wordt gepresenteerd als een dichter maar in werkelijkheid is hij een opgeleide theater- en televisiemaker met een grote voorliefde voor guerrilla-tv programma’s zoals 6-pack. Het opzoeken van de provocatie heeft niets te maken met racisme maar alles met zijn carrière. Dat een Wielsmarionet als Osepa zich hiervoor laat gebruiken is niet alleen lachwekkend maar ook schandalig. Meneer Osepa is officieel vertegenwoordiger van een land en die zou beter moeten weten dan zonder grondig onderzoek om politiek gewin te gaan roeptoeteren. Laat de juiste instanties het uitzoeken en leg dan eventueel je bezwaren neer bij de juiste personen.

 21. Demonstreren is niet hetzelfde als protesteren. Door passief te demonstreren laat je eenmaal zien waar je voor staat, zeker in eend emocratische samenleving. Op prinsjesdag wordt ook geprotesteerd, en vele staatsaangelegenheden. Daar kan de politie wel een oog in het zeil houden zodat het niet uit de hand loopt. Deze demonstranten hebben niks anders gedaan dan te staan en hun boodschap vermelden, en moet he zo worden aangepakt. Tjaaa….iedereen kan het goed praten! Dan moet je je eerst in de schoenen moeten schuiven van een ander!

 22. Allemaal ophef om helemaal niks. Hoe zet ik Curacao NOG negatiever op de kaart? Danki ‘minister’ Osepa, heel goed gedaan!

 23. Slim hoor 5x bevel negeren. Moet je voor de grap hier proberen (zeker als “Makamba”).. serio, onze agenten maken geen grapjes en gaan niet in discussie.
  Al die mensen die zich vernederd voelen door een kinderfeestje, is het niet tijd om je te realiseren dat je probleem in je hoofd zit. Kinderen vinden het feest leuk, het concept werkt. De aandacht is op kadootjes en niet het feit dat zwarte piet zwart is.
  Zwarte piet is geen slaaf meer, slavernij is afgeschaft. Zwarte piet werkt voor de Sint en heeft plezier in zijn werk.. Get over it.

 24. Fijn dat er nog ff wordt uitgelegd wie er nou fout zat.. Mischien dat Osepa dit maar ff had moeten lezen voordat hij die belachelijke uitspraak deed..

 25. Ze waren inderdaad een groot gevaar….

  Was te verwachten zo’n reactie van de gemeente cq politie…
  En ja Osepa’s reactie was ook te verwachten…

  Spandoek was weggehaald, t-shirts niet… groot gevaar waren die t-shirts…

  Maar goed het blijft een eindeloze discussie…. de boosdoener is nu al bekend en de politie gaat vrijuit want heeft naar behoren gehandeld (ahum).

  Op naar de volgende intocht!

 26. Stel je eens voor wanneer 5 kerkgangers aan het einde van het jaar bij de lokale snacks gaan staan met een spandoek en T-Shirts waarop staat “Tambu is onzedelijk droogneuken”. Reken maar dat dit ook tot de nodige ophef gaat leiden, waarbij de feestgangers en de politie korte metten zal maken met het protest. Moraal van het verhaal: Laat mensen hun eigen cultuur vieren en als het jouw aanstoot geeft dan blijf je gewoon weg. Waarom zou je de confrontatie gaan opzoeken. Het wordt allemaal zo opgefokt en je bereikt er helemaal niets mee.
  Care deeply, Give freely, Think kindly and be at peace!