• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Rinus Merkx zijn mening over het incident tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht.

Zaterdag zijn vier demonstranten aangehouden tijdens de intocht van Sinterklaas. Daarbij zou buitensporig geweld zijn gebruikt. Een kwalijke zaak, maar we moeten uitkijken dat we niet de demonstranten heilig gaan verklaren. En de zaak moet, ook hier op Curaçao, niet uit de hand lopen.

Laat ik beginnen door te stellen dat ik niet op het inhoudelijke gedeelte inga van de Pietendiscussie. Zelf hang ik graag het idee aan van de Italiaanse schoorsteenveger en in geen van de gevallen die ik in mijn onderzoek ernaar heb gevonden, is Piet een ondergeschikte, maar altijd een gelijkwaardige. Wie dat anders ziet, moet zijn mening vooral hebben. Iedereen is vrij om zijn versie te geloven. Dat is niet mijn punt. Het gaat mij om de manier waarop het incident verliep. Enig buitensporig geweld dat de politie in dit verhaal heeft gebruikt, keur ik overigens, net als ieder weldenkend mens, volledig af. De politie hoort zijn taak naar behoren uit te voeren. Punt.

Waar het mij om gaat, is de manier waarop deze jongens (‘kunstenaars’, zoals ze zichzelf noemen) te werk zijn gegaan. Van tevoren werd ze verteld dat ze met hun plannen niet welkom waren bij de intocht van Sinterklaas (bron: http://tinyurl.com/csywj4w). De betogers lieten het er echter niet bij zitten. Zij zetten toch door, want zij moesten en zouden “de dialoog aangaan” (bron: Radio 1). Maar welke dialoog ga je aan op een kinderfeestje? Waarom deze kinderen, in al hun onschuld, die totaal geen kwaad hierachter zoeken (en misschien wel net als ik het schoorsteenvegerverhaal geloven), overvallen met zo’n boodschap? Is het niet slimmer om het kinderfeest voor nu in zijn waarde te laten en achter de schermen de dialoog aan te gaan? Als er echt mensen zijn die gelijkgestemd zijn en er is draagvlak voor, stel dan een petitie op. Nederland breedbandland, dus via internet kun je best grote groepen bereiken als je die creatieve ‘kunstenaarsgeest’ daarvoor inzet. Met die petitie kun je de politiek bereiken en kun je echt een verschil maken. Nu word je gezien als een stelletje oproerkraaiers. Want dat zijn het. Een stelletje mediageile schreeuwers die precies hebben gekregen wat ze wilden: aandacht. Terwijl ze op andere manieren echt hun beoogde doel hadden kunnen bereiken.
Die aandacht heeft ook Curaçao bereikt. Enkele passages uit een voorpagina-artikel van het Antilliaans Dagblad, waarin de tirade van de van enig nuance verstoten Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa blindelings wordt geciteerd: ”Een skinheadachtige kaalgeschoren agent samen met andere collega’s hebben gemeend de pacifistische Quincy Gario te moeten aanhouden. Op de beelden is te zien dat deze agenten Quincy Gario daarbij hebben geschopt en grovelijk vernederd, terwijl Quincy desolaat nog riep niets verkeerds te hebben gedaan […] De handelswijze van deze blanke agenten doet vermoeden dat kennelijk een diepgeworteld motief dat herleidbaar is tot racisme, daar ten grondslag ligt.” Nogmaals: geweld keur ik volledig af. Maar net zozeer keur ik de woordkeuze van de heer Osepa af. De agent wordt direct tot skinhead gebombardeerd en zou racistisch zijn. Maar is de heer Osepa hier zelf niet racistisch bezig? Een man op basis van huidskleur en andere uiterlijke kenmerken met een skinhead vergelijken, doet dat vermoeden wel rijzen. Dit artikel, dat in één zin geschreven had kunnen worden (“De Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa vindt de handelswijze van de agenten tijdens de arrestatie, die plaatsvond bij de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag in Dordrecht, betreurenswaardig.”), is pure demagogie. Een redactioneel dieptepunt, AD.

De vraag is, of het slim is wat het AD maandagochtend schreef. Dit verhaal zou wel eens een wrang staartje kunnen krijgen. Zo wordt de aandachttrekkerij van een groepje jongens hier een nationaal probleem. Zeker in combinatie met de scheve vergelijkingen en discriminerende woorden van de heer Osepa, zouden er (nog meer) spanningen kunnen ontstaan op het eiland. En ik denk dat de betogers, hoewel ze graag aandacht willen, dat zelf ook niet hadden gehoopt.

8 reacties op “Ingezonden: Verpieterd”

 1. Sinetrklaas is een importfeestje dus geen origineel feesttraditie. Hoe kan men van een als de feest mensen uit ander cultuur kwetst. Ik heb persoonlijk niets tegen de goede heilige man. Ik kreeg toen ik klein was sinterklaas cadeautjes uit China. Wij kregen van die kleine blikjesautootjes op 6 december voordat de feest tegen de avond is geindigd waren ze allemaal dood. Hoe kan Sinterklaas nou een leuke kinderfeest zijn als kinderen zich beschamen te vertellen op school wat ze van Sinterklaas gehad hadden. Oja die komt zeker uit een arme famie die geen geld heeft om Sinterklaas cadeautejs te kopen voor die kinderen. Van kind af aan begon leren te liegen over welke Sinterklas cadeau je heb ontvangen. Dat is toch schandalig. Gelukkig hadden wij een goed buurman/vrouw die beter bij kas waren en af en toe ook cadeautjes voor ons bracht. Zo groeiden de kinderen op met traumas. Sinterklaas was nooit een feest geweest voor alle kinderen vooral niet de kinderen uit arme gezinnen niet uit Nederland en ook niet uit de Antillen. In Venezuela hebben ze dia de los regalitos, In America hebben ze de Kerstman die cadeautjes rondbrengt voor de kinderen. Niemand heeft dan last van discriminatie.Waarom zet men de Unicef niet in om dat feest af te schaffen of de sinterklaasfeest te vieren zonder Zwartepieten als dat ieder jaar weer zoveel emoties oproept. Trouwens Sinterklaas is ingevoerd als commercielefeest en niet als kinderfeest. Wij waren toen klien en niet in staat te beseffen wat de gevolgen toen voor het kind. Nu zijn wij een aantal jaartjes verder en slim genoeg te oordelen dat wij het allemaal verkeerd hebben ingeschaat. Net als Balkenende altijd zei met de kennis van nu zouden wij het anders hebben gevierd of gedaan,toch. Over de intocht zou ik de regering van Curacao gewoon oproepen dat feest gewoon af te schaffen als begin.Zo maak jij een begin met het voorkomen dat die arme kindertjes op Curacao met een minderwaardigsheidscomplex opgroeien in hun leven. Sinterklaas is altijd een hete onderwerp geweest in Nederland en zo zal het ook altijd blijven totdat de polliteke het oppakt en bespreekbaar net als de Moslim groeiende probleem in Nederland. Straks wordt de Sinterklaasfeest afgeschaaft en omgeruild in een een Suikerfeest. Wie weet. Want Nederland is toch aan het Islamiseren en Sinterklaas komt toch ook uit het oosten, dacht ik. Veel plezier allemaal met de discussie dit was mijn mening en niemand hoeft het met mij eens te zijn. Dit is mijn visie. Sukses.

 2. Een leuk kinderfeest ja. Voor iedereen?
  Het was heel leuk om ieder jaar rond deze tijd door de hele school gepest te worden, inclusief de leraren en het hoofd van de school.

 3. Die Osepa wordt wel in de kronieken bijgeschreven als zijnde de eerste donkere skinhead, al gaat het zijn bevattingsvermogen te boven om te begrijpen wat dat betekend.

 4. Wordt er kotsmisselijk van, zodra de ”gekleurde medemens” zijn zin niet krijgt en denkt ”onheus” behandeld te worden gaat meteen de Rode vlag van discriminatie uit.
  Men kijkt niet naar de situatie en zieg, maar haalt weer de standaard kreet, discriminatie te voorschijn. Is erg laag om anderen te beschuldigen van dingen die niet waar zijn.

  Het wordt tijd dat mijn gekleurde medemensen eens ophouden ALTIJD met het excuus te komen van ”omdat ik zwart ben wordt ik zo behandeld”.
  Wordt eens volwassen mensen en stop met je te verstoppen en zielig te zijn om het feit dat je anders gekleurd bent, hou op alles te gooien op slavernij etc.
  Sta op en wees trots op wat je bent en draag het uit, dat staat ons veel beter als ons te verstoppen achter ”discriminatie”.

  Van een gevolmachtigde/gestudeerde? minister had ik anders verwacht, ga eerst kijken wat er werkelijk is gebeurd voordat allerlei ongenuanceerde kreten in de lucht worden gegooid, of heeft hij eerst met de burgemeester/korpschef van Dordrecht overlegd? Een Land vertegenwoordiger onwaardig gedrag van deze man.

 5. De protest demonstratie in Dordrecht is gevoed en uitgevoerd in opdracht van enkele ……. en mensen hier op Curaçao die tegen dit Nederlandse feest zijn. De reden hiervoor is om zaterdag 19 november hun stem met de intocht op Curaçao te kunnen laten horen en om de rellen waar ze op uit zijn te rechtvaardigen.

  mi ta parse un makamba pero mi curason ta di un yu di Korsow

 6. Ik begrijp die Osepa niet. Was toch advocaat hier, dus heeft iets geleerd.
  Is zelf skinhead, dus begrijpt daarom misschien die ene kale agent in dat filmpje beter?
  Wat moeten we nu verder van skinhead Osepa verwachten? Kunnen we verder zijn gedrag ook al generaliserend gaan voorspellen?
  Kortom: heeft er nu niemand het fatsoen om eens normaal en met respect te gaan werken? Hoe denk je een ommekeer te bewerkstelligen als je zelf ook zo dom uit de hoek komt? Kunnen we dat gefrustreerde en emotionele paranoide gedrag eens achterlaten?

  Ik hoop dat PAIS, de DP, PAR en andere partijen een goed partijprogramma op gaan stellen met de dingen die zij voorstaan en dan kunnen we bij de komende verkiezingen echte verandering kiezen.

 7. Alles op dit eiland wordt bekeken op een raciale of socio-economische manier. Het individu bestaat hier niet. En zeker in de politiek heeft men nog nooit van individuele rechten van de mens gehoord.

  Dat is zo typisch hier. Het gaat altijd over “de vissers”, “de antillianen”, “de makamba’s”, de chinezen”, enzovoorts.

 8. laat de dichter komen protesteren op het Brion Plein a.s zaterdag bij de binnenkomst van Sinterklaas op Curaçao.