• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dichter Quincy Gario verscheen tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht met een T-shirt met de opdruk ‘zwarte piet is racisme’. Gario weigerde weg te gaan waarna hij op grove wijze door agenten werd afgevoerd. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers hun mening over het incident.

Gario en drie metgezellen weigerden het verzoek van de politie om te vertrekken, omdat zij van mening waren dat zij op een openbare weg stonden. De politie ondernam hierna actie en kwam in ‘gevecht’ met Gario. De beelden werden gefilmd en op youtube gezet. Gevolmachtige minister Sheldry Osepa meent dat de handelswijze van de agenten doet vermoeden dat er racisme in het spel was. 

Afblijven!
“Politie mag alleen in levensbedreigende situaties geweld gebruiken”, vindt de 39-jarige Sonia. “Zolang die jongen niet agressief is, moet je van hem afblijven. Hij mag inderdaad op een openbare weg staan met welk shirt hij ook wil. De politie probeerde hem zo te dwingen zijn mening voor zich te houden en dan zegt Nederland iets over Curaçao? Hier worden nog geen mensen in elkaar gemept, omdat ze het oneens zijn. Nog niet tenminste.”

Horrorbeelden
De 42-jarige Wim vindt dit een typisch voorbeeld van opportunisme. “Die jongen komt daar een kinderfeest verstieren, kinderen een horrorbeeld voorschotelen van hun helden en favoriete dag. Vervolgens als hij wordt verzocht op te zouten, weigert hij waardoor hij nog meer onrust veroorzaakt en als de politie hem dwingt begint iemand te filmen.Waar was deze producer eerder? Heeft hij ook de onschuldige kindjes gefilmd die niks van de leuzen van deze man begrijpen?”

Schamen
“Ik ben zwart en ik vier ook sinterklaas”, reageert Andre (24). “Het is een leuk feest en ik vier het met mijn kinderen. Ik vind het niet racistisch eigenlijk. Ik vind het jammer dat iedereen het zo negatief maakt: die man, maar ook die agenten. Laat die man gewoon zijn zegje doen, kinderen begrijpen hem toch niet helemaal.” De 27-jarige Sanne is het met Andre eens. “Hoe kan je een kinderfeest zo verzieken? Beide moeten zich diep schamen.”

Belediging
“Iedereen mag zeggen wat hij wil en het wordt tijd dat er in Nederland eens naar wordt geluisterd”, vindt de 34-jarige Luciano. “Sinterklaas is een belediging en deel van de moderne slavernij en iedereen doet gezellig. Die jongen doet niets fout en de politie slaat hem in elkaar. Heb je ooit een blanke gezien die wordt geslagen om een shirt? Ze staan met spandoeken zelfs en niemand maakt het uit.”

52 reacties op “‘Hoe kan je een feest zo verzieken?”

 1. @Yvonne, 16 nov. 14:51u,
  Yvonne, wat een ignorante, om niet te zeggen domme opmerking over karnaval. De nederlanders mogen het karnaval wel geintroduceert hebben in de Antillen, maar het Karnaval is GEEN Nederlands feest, ook niet van oorsprong! Het carnaval is een internationaal feest en heeft helemaal niks met de Nederlandse cultuur of tradities te maken.. Dus je opmerking slaat helemaal nergens op en is vooral onvergelijkbaar met het specifieke Hollandse Sinterklaasfeest. Dacht je dat ze in Engeland of de USA zo’n racistisch getint feestje zouden toelaten? Nooit van je leven! Sinterklaas op zichzelf wel, maar nooit met die op negergelijkende pieten!
  Weet je dan echt niet hoe Amerikanen, ook blanke Amerikanen over die op negergelijkende pieten denken. Zij bestempelen het sinterklaasfeest als ronduit RACISTISCH!

 2. @Huilpiet.

  Het valt me nog mee dat Nederlander (of is nog niet gepost) niet gereageerd heeft, met zn 80%. En anders gebruikt hij wel als reden dat die cijfers niet meer representatief zijn.

  Maar goed de basis is altijd elkaar met respect te behandelen (in principe) en niet het verkeerde pad op te gaan. Zelfs bij kansloze positie, helaas denkt men inderdaad soms te makkelijk geld te verdienen en die moeten hoe dan ook gestraft worden zodra er iets verkeerd is gedaan. Deze mensen heb je in alle lagen van de bevolking en ook in alle huidskleuren. Het jammere alleen is en tevens het onterechte dat de huidige Nederander tegenwoordig te snel iedereen over een kam scheert zodra een buitenlander iets gedaan heeft. Daar moeten we vanaf en dan krijgen alle buitenlanders ook tenminste het idee dat de razzia jegens de buitenlanders niet meer gaande is. Bij die gedachtengang krijgen zij ook het idee dat ze eerlijk worden behandeld en dan zal men zich minder schamen om met een buitenlandse naam te solliciteren etc etc…

 3. @Kasuari ja 23,7% van de totale bevolkingsgroep van 15 tot 65 jaar. Ik vermoed dat veel Nederlanders zich minder druk maken over de kosten van uitkeringen maar meer over criminaliteit waar ze in hun eigen buurt mee te maken krijgen: berovingen, inbraken in huizen en auto’s, geweld en bedreiging op straat.

  Als we zorgen dat onze jeugd zijn school afmaakt, niet in een kansloze positie zwanger wordt, positief leert denken en eerlijk werk verkiest boven “makkelijk geld” dan zal er ook veel minder racistisch gedacht worden. Want de gemiddelde Nederlander is helemaal niet zo racistisch als sommigen hier beweren. Zeker niet diepgeworteld want de meesten zijn in Nederland opgevoed met de normen en waarden dat discriminatie en racisme heel fout zijn… Nederlanders hebben tegenwoordig wel een stuk minder de behoefe om politiek correct te zijn. Maar je kleur is echt niet de doorslaggevende factor in Nederland, kijk hoe bijna heel Nederland chter die Mauro ging staan.

 4. @WaarGaatDitEilandNaarToe

  Probeer het zal ik zeggen. Voor hetzelfde geldt zit jij er helemaal naast… dus voordat de discussie weer helemaal afdwaalt stel ik voor dat je het gaat proberen met een groepje sympatisanten en dan vernemen we het later wel op de website hoe het gegaan was ok?

 5. @ Huilpiet,

  Thanks huilpiet.

  Even voor de duidelijkheid de percentages geven een % weer van de totale bevolkings groepen in NL? Dus in het geval van Antillianen hebben er 23.7% van de 100% een uitkering?

  Hoe dan ook ik denk als men het in absolute aantallen bekijkt, dan is het de moeite waard om eerst naar de autochoon te kijken, als we het slechts over geld besparen willen hebben en niet over profiteren (die zitten overigens in elke bevolkingsgroep).

  Wat betreft de criminaliteit, dan is inderdaad verontrustend. In Den Bosch zijn het momenteel de Marokkanen die in die leeftijdscategorie al in aanraking zijn gekomen met de politie. Het verschil is groot tov autochtonen, maar goed het grootste gedeelte doet het tenminste goed. We praten overigens ook nog steeds over verdachten, dus die zijn nog niet schuldig bevonden.

  Nah valt allemaal hartstikke mee 🙂

  Aangezien het vaak als een economisch aspect wordt gezien, staat er ook op de website een percentage naar herkomst mbt het ontduiken van belasting en andere manieren waarop de belastingbetaler wordt benadeeld? Dus van alle financiele misdaden, hoeveel % (in bedragen) is het een autotochtoon, antiliaan, turk etc etc?

  Nogmaals bedankt voor je duidelijke reactie 🙂

 6. Stel je eens voor wanneer 5 kerkgangers aan het einde van het jaar bij de lokale snacks gaan staan waar een tambu feest wordt gehouden met een spandoek en T-Shirts waarop staat “Tambu is onzedelijk droogneuken”. Reken maar dat dit ook tot de nodige ophef gaat leiden, waarbij de feestgangers en de politie korte metten zal maken met het protest. Moraal van het verhaal: Laat mensen hun eigen cultuur vieren en als het jouw aanstoot geeft dan blijf je gewoon weg. Waarom zou je de confrontatie gaan opzoeken. Het wordt allemaal zo opgefokt en je bereikt er helemaal niets mee.
  Care deeply, Give freely, Think kindly and be at peace!

 7. @Kasuari Laat je niet opfokken door van die trollen he, ben blij dat er ook mensen als jij een genuanceerde discussie kunnen voeren. Heb nog wel even bij CBS.nl gecheckt hoe het nou zit wat betreft uitkeringstrekkers naar herkomst, meest recente cijfers die ik zo snel kon vinden waren van 2003:

  Autochtonen: 12,9%
  Surinamers: 22,1%
  Antillianen: 23,7%
  Marokkanen: 28,7%
  Turken: 29,1%

  Een statistisch cijfer dat veel zorgwekkender is, is de oververtegenwoordiging van “Antilliaanse” jongeren (12 t/m 24 jr) onder verdachten van misdrijven: 8,9% versus 2,4% van de autochtone jongeren. Dat is 3,7x zo veel en die 8,9% is een belangrijke oorzaak van de negatieve benadering die de rest van de Antilliaanse bevolking in Nederland soms te verduren krijgt.

 8. What about carneval !! Is ook door de makambas hier gebracht.

 9. Gebaseerd op wat? Als jij een beetje kan rekenen behoren ze dus volgens mijn hypothese tot 100%, onderbouwt en al.

  Ik vroeg toch of je met slimmere reacties kan komen?

  Bedankt voor je reacties, je komt nog ongeloofwaardiger over dan dat jij al was 🙂

 10. @Kasuari, die behoren dus bij die 20%.

 11. @ Nederlander,

  Om overigens kracht bij mijn mening te zetten. De Curacaoenaars die ik ken werken allemaal, en dat zijn er wel iets meer dan het aantal vingers aan mijn handen.

  Jij kent er nu ook een aantal meer, namelijk diegene die in jouw nationaal team zaten en natuurlijk de voetballers die ook voor jouw nationaal team waren geselecteerd. Mensen uit mijn vriendenkring die ken jij (nog) niet, maar kijk uit ze zijn goed carriere aan het maken.

  Bovenstaande is overigens meer bewijs dan jouw slappe reactie(s).

 12. @ Nederlander,

  Je reactie zegt voldoende…. ik heb geen bewijs dat het niet zo is, maar ook niet dat het WEL zo is. Natuurlijk vermoed ik dat je mooi zit te bluffen en je reactie doet dat zeker blijken.

  Ben trots op je hoor. Volgende keer minder hard schreeuwen en meer met feiten komen ok?

  Bedankt.

 13. @Kasuari, je bedoelt dus die 80% steuntrekkende Nederlanders, ik zou zeggen proof me wrong !

 14. @Black Peter, maak ons nou a.u.b. niet allemaal belachelijk met je stompzinnige opmerkingen; onze voorouders werden door hun eigen tijdgenoten gevangen genomen en aan de witte mannen verkocht voor een habbekrats, dus de slavendrijvers waren hun eigen broeders.

 15. @Kasuari, als je het niet met mee eens bent, proof me wrong !

 16. Een leuk kinderfeest ja. Voor iedereen?
  Het was heel leuk om ieder jaar rond deze tijd door de hele school gepest te worden, inclusief de leraren en het hoofd van de school.

 17. @Nederlander,

  Je hebt het over percentages,…. dat kan vast niet zomaar uit de lucht gegrepen zijn. Vooral als Nederlander zijnde heb jij je vast dusdanig verdiept en zal er een geloofwaardige bron achter die 80% schuilen.

  Dus begin daar maar mee als je zo vriendelijk wilt zijn.

 18. in het vervolg alleen blanke pieten (zijn nog maar weinig schoorstenen) en voor de gekleurde mensen pietenwitsel maken…..moet natuurlijk wel duidelijk blijven wie piet is!

 19. Groot nieuws voor alle makambas.
  Over 2 jaar wordt sinterklaas niet meer op Curacao gevierd.Jullie vieren het maar lekker prive binnenshuis!
  Wees gewoon eerlijk, het behoort niet tot onze cultuur. Ik ga er niet in discussie over. sinterklaas is gewoon geen Curacaouse cultuur. ook geen Caribische cultuur. in Amerika en Engeland zouden jullie gewoon een flink pakslaag op jullie makambalazer te verduren krijgen áls jullie maar durfden met zwarte pieten in die landen rond te lopen. Dat weten jullie dondersgoed. Leren jullie maar lekker Tamboe dansen.

  Binnenkort is het echt afgelopen met die perverse ziekelijk racistische Hollandse traditie op ons eiland. Vinden jullie het niet leuk, vertrek dan maar fijn met jullie kroost naar NL om jullie perverse feest te vieren.
  Kom dan na 1 of 2 weken terug naar huis!
  Als je dat niet wilt mag je ook in NL blijven wonen óf maar lekker naar Bonaire verkassen.
  Niemand houdt jullie tegen.
  doeiii 😆

  @MalcolmX,
  de makambas zijn inderdaad ontzettend trots dat ze vroeger in de 17e eeuw en later slavenhandelaars en slavendrijvers waren, zeggen ze zelf hoor. Ze hebben via hun regeringen zelfs opgeroepen om hun vergane glorie middels de VOC mentaliteit weer eens op te pakken.. En dat proberen ze in Curacao. Het is natuurlijk gedoemd te mislukken.

 20. @ nederlander.Er wonen evenveel selfsupporting curacaoenaars in amerika als er selfsupporting nederlanders op curacao wonen. Amerika is natuurlijk ontiegelijk groot dus dan valt dat minder op. Hoe graag je de nederlander ten alle tijden boven de curacaoenaar wilt plaatsen, je argumenten kunnen zo onderhaalt worden.

 21. Vraag je zelf eens af? Waarom moet zwarte piet een neger zijn? waarom kunnen ze niet gewoon blank met vieze roet plekken op hun gezicht hebben?

  Zwarte piet is tot een traditie gemaakt afkomstig uit de slaventijdperk. Waarom wilt nederland dat dan zo graag behouden? Zijn ze trots erop?

  Wij (blanke en zwarte bevolking) worden dom gehouden! De machthebbers willen zijn onderdanen dom houden. Heel wat nederlanders (zwart en blank) geloven dat zwarte piet zwart is door roet. Hoe dom kan je zijn als je naar zwarte piet zijn haar lippen enz kijkt????

  Omdat ze weten dat het racistisch is hebben ze het verhaaltje rondom zwarte piet anders gemaakt.

  Als het die kinderen niet uit maakt als het zwart of wit is….zet dan gewoon andere pieten.

 22. @Kasuari, welke source wil je, die over selfsupporting van de witte Nederlanders op Curaçao of die van de zwarte Nederlanders in Nederland ?

 23. “At least 80% of the Curaçaoëns who come to the Netherlands only come here to live on government support.
  To make their living at least possible they need to now some dutch because if they don’t now they will starve because they cannot even apply for this governmentsupport.”

  We gaan wel erg ver om ons Nederlands superioriteitsgevoel kenbaar te maken. Geen enkel (terechte) kritiek op ons wordt door ons getolereerd, maar wij staan wel op de eerste rij om kritiek te leveren op alles dat niet Nederlands is. Zielig, maar ja, ieder cultuur heeft zijn negatieve kanten.

 24. een zwarte piet heeft een lichte/getinte huidskleur ( moren, berbers, arabieren) maar worden zwart van het roet wanneer ze door de schoorsteen zijn geweest om pakjes af te leveren. zo’n tien jaar geleden was het pieten zwart niet op het eiland te krijgen, waardoor we te weinig pieten hadden. dus…. pieten die niet geschminkt zijn, zijn dus geen PIET!!!

 25. @ Nederlander,

  Show your sources…

  Thank you.

 26. @Tatiana. You say: The Dutch come to our island, never they do “burger in” they way they demand it of us whenever we go to the Netherlands and they live here 20 years not even knowing how to say good morning…
  You forget to mention that the Dutch who come to your island are selfsupporting, in other words they need not be supported by the government.
  At least 80% of the Curaçaoëns who come to the Netherlands only come here to live on government support.
  To make their living at least possible they need to now some dutch because if they don’t now they will starve because they cannot even apply for this governmentsupport.

 27. De protest demonstratie in Dordrecht is gevoed en uitgevoerd in opdracht van enkele ……. en mensen hier op Curaçao die tegen dit Nederlandse feest zijn. De reden hiervoor is om zaterdag 19 november hun stem met de intocht op Curaçao te kunnen laten horen en om de rellen waar ze op uit zijn te rechtvaardigen.

  mi ta parse un makamba pero mi curason ta di un yu di Korsow

 28. 1. Alsof er kinderen zijn die serieus de link leggen met slavernij…
  2. Alsof kinderen geen onderscheidt kunnen maken tussen een persoon of zwarte piet
  3. ALLE kinderen vinden het leuk… wit, bruin, donker, zwart en geel

  Volgens mij hebben de “klagers” tijd over en geen doel in het leven waardoor ze op dit soort onzin blijven hangen… Volgens mij zijn er andere problemen die wellicht iets meer aandacht kunnen gebruiken van de politiek!!

  Ook die dichter had beter zijn tijd kunnen gebruiken om ECHTE problemen aan te kaarten….. Wellicht volgende keer een shirt aan doen met “ga naar school en maak wat van je leven” en dan bij hanggroep jongeren gaan staan. Ben trouwens benieuwd hoe snel de politie dan moet komen opdraven!

 29. mis·han·de·ling de; v -en het toebrengen van lichamelijk letsel: dierenmishandeling, kindermishandeling (Bron: Van Dale)

  De manier er te werk wordt gegaan heb ik een vermoedde dat hij er niet ongeschonden uit is gekomen.

 30. Ik denk dat dit niet het goede filmpje is? Ik zie geen mishandeling?
  Misschien zijn demonstraties tijdens een kinderfeest niet toegestaan?

 31. Wat een onzin met elkaar ,
  Mag aan nemen dat de meesten onder de schrijvers hier , vroeger hebben geloofd in Sinterklaas en zijn zwarte pieten, en hebben uitgekeken naar de pakjes op pakjes avond die de Sint heeft gebracht , en aan die momenten leuke herinnering koesteren ,

  Dus laat het nou gewoon een kinderen feest blijven ongeacht welke kleur

  En die “dichter” moet zich diep schamen om zijn frustratie te uiten op zulks een feest , dacht trouwens in eerste instantie dat hij een een of andere drama student was die een voorstelling aan het geven was .

 32. Osepa, is dat niet die skinheadachtig geknipte (of was het: verknipte) gevolmachtigde minister?

 33. TA BASTA AWOR!!!
  Ik doe een beroep op de gehele zwarte gemeenschap op Curacao en in Nederland om volgend jaar massaal te komen demonstreren tegen de Sinterklaas feest. Het is gewoon te gek voor woorden dat anno 2011 zo’n RASISTISCHE feest gevierd wordt!

 34. Hier wordt elk jaar over gesproken. Dit is gewoon een vooropgezet plan geweest samen met Osepa. Helaas voor acteurs hebben de agenten niet geschopt of geslagen. Met knie op iemand zetten kan je moeilijk schoppen. Osepa zal iets beters moeten verzinnen en zet zichzelf heel erg voor schut.

  Osepa kan hier ook een rechtzaak van maken, de beelden laten toch de waarheid zien?

 35. Elk jaar weer hetzelfe gezeik!
  Wil je van de slavernij af? Doe dan zoals Bob Marley zong: “Free yourself of mental slavery”
  Jammer dat die woorden steeds weer op dovemans oren vallen.
  De slachtofferrol zal nog een generatie of 2 voortduren, helaas.

 36. Morgen gelijk een doos NEGERzoenen kopen, lekkerrrrrrrrrrrr

 37. Ook in Amsterdam heeft de politie met schaamteloos grof geweld 5 Surinaamse zwarte piet=racisme actievoerders gearresteerd. Fascisme ten top in Nederland!

  http://www.rnw.nl/suriname/video/arrestaties-bij-anti-racisme-actie-bij-intocht-sinterklaas

  http://www.youtube.com/watch?v=BSwHoFCq58Y&feature=share

 38. @bert

  klopt!…zwarte piet was een duiveltje, zoals bronnen zeggen. Het probleem is dat zwarte piet geen neger was maar nu wel als een neger wordt afgebeeld….. Dus ik heb het over jan schenkman die zwarte piet tot neger heeft gemaakt.

  Zwarte piet bestaat niet in andere landen. In andere landen kennen ze ook sinterklaas en zijn hulpje is gewoon een blanke

  Jou discussie is gebaseerd op ontwetendheid

 39. De doorsnee persoon zou er nooit over beginnen, de mensen die dat wel doen zijn zelf de racisten…

  Verpest het feest wat al jaren goed gaat nou niet voor de kinderen..

 40. Zwarte pieten met een accent? Ja op korsou daaahhh in nederland spreken ze abn met een harde g en in limburg zangerig met een zachte g. Dus hou op dat gezeur en gezever

 41. Malcolm X jouw bronnen zijn gekleurd, zoek naar bekendere bronnen die objectief zijn

 42. @ MalcomZX

  Jammer dat jij je verplicht voelt om “ons kennis bij te brengen van onze eigen traditie” terwijl je er niets vanaf weet.
  Schenkman heeft inderdaad Zwartepiet opgevoerd, maar hij is niet de bedenker daarvan.
  Zwartepiet bestaat al honderden jaren langer en niet alleen in Nederland.

  Daarnaast is hij helemaal geen neger en dat is hij ook nooit geweest.
  Zwartepiet is een duiveltje, zwartgeblakerd door het hellevuur, die zijn plekje in de hemel alsnog kan verdienen door de Heilige te dienen.
  Google eens voor de gein op Krampus of Percht, dan zie je buitenlandse versies van Zwartepiet, waarin nog heel duidelijk duiveltjes zijn te herkennen.
  Of pak gewoon een woordenboek: Zwartepiet, Pieterman en Pietje Pek zijn daarin gewoon vermeld als benamingen voor duivels.

  De hele discussie over discriminatie is dus gebaseerd op onwetendheid!

 43. Het enige wat die dichter moet dichten is zijn mond, en snel een beetje. En dat geld ook voor regelnicht Osepa, die je maar aan hoeft te kijken en hij begint te gillen over discriminatie. Ik heb mijn buik hier helemaal vol van. Als die dichter en Osepa aandacht willen, laat ze dan volgend jaar meelopen in de gay parade maar politiemensen die keurig hun werk doen betichten van discriminatie is zo kinderachtig:
  – de dichter (die ik nog niet in staat acht een Sinterklaasrijmpje te schrijven) werd herhaaldelijk gesommeerd weg te gaan maar gaf hier geen gevolg aan;
  – de politie paste vervolgens alleen gepast en beperkt geweld toe waar de dichter duidelijk zijn aanhouding verhinderde.
  En dichter, als je vrij bent: ga eens werken voor je geld.

 44. For all those Dutch people reacting against Gairo I would like to say 2 very simple things:

  1. Everyone has the right of freedom of speech. In curacao, most dutch people have a negative opinion about the curacaoans. Don’t believe it? Watch this movie trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Zi1UbffgWKk

  2. Whenever you go to a soccer game in the Netherlands, in which Vernun Anita and Babel are playing, whenever they got the ball Dutch people start yelling “Ga terug na je apenrots, zwarte aap!”.

  So, racism is a very big issue in The Netherlands and those who denied it by accusing Gairo of displaying his mixed feelings about this national holiday… go and analyze. The movie trailer is a recent movie made here in curacao, about Dutch people and the way they think of curacaoans…. The Dutch come to our island, never they do “burger in” they way they demand it of us whenever we go to the Netherlands and they live here 20 years not even knowing how to say good morning…

  And for the record, zwarte piet is racism…why must the black (by foot) always be the one following the white on a white horse? “Zwarte Pieten” are the slaves of Saint Nicholas…

 45. Bij deze voel ik mij verplicht jullie kennis bij te brengen over jullie eigen nederlandse traditie!

  Zwarte piet is bedacht door een onderwijzer Jan Schenkman in 1852. De intentie van het bedenken was verkeerd. De zwarte mensen werden toen als minderwaardig gezien (slavernij tijd) en zwarte piet was ook een slaaf(knecht) van de Sint.
  De slavernij is in 1863 afgeschaft. Slavernij was ook een traditie en het is afgeschaft, waarom zwarte piet niet?

  Dus het slaat nergens op dat zwarte piet niet afgeschaft mag worden omdat het traditie is.

  Sinterklaas feest mag blijven. het is leuk voor de kinderen, maar verander de zwarte pieten.

  Racistisch? Ja, want het is beledigend!

  Ze zeggen: Zwarte piet is zwart door roet!…..hoe komt die dan aan kroes haar en dikke lippen?
  Waarom praat die soms met een gefokte surinaams en antiliaans accent.
  Zwarte piet gedraagd zich altijd lomp en dom! >>Het is duidelijk dat hij past binnen de racistische beeldvorming die over personen van Afrikaanse afkomst bestaat.

  Toen Jan Schenkman in 1845 Zwarte Piet bedacht was er niemand die zich stoorde aan het feit dat de Pietermans creatie beledigend was voor mensen met een donkere huidskleur. Dit komt hoofdzakelijk doordat in die tijd blank vrijwel de enige aanwezige huidskleur in Nederland was en mensen met een donkere huidskleur als minderwaardig gezien werden.

  Ergens laat in de twintigste eeuw, lang na de afschaffing van slavernij en de kolonies, werd het voor sommigen duidelijk dat Zwarte Piet niet geheel politiek correct was. Allerlei halfhartige smoesjes werden uitgevonden in een poging om Piet wat minder ‘incorrect’ te maken. De meest gehoorde verklaring was (en is) dat het niet Piet’s huidskleur is die hem zwart maakt, maar dat hij zijn zwarte kleur te danken heeft aan het roet van de schoorsteen waardoor hij onze huizen binnen klimt. Niet erg overtuigend.

  bron: http://www.freak-search.com/nl/thread/3468346/in_1852_bedacht_onderwijzer_jan_schenkman_de_figuur_van_een_neger_voor_zwarte_piet.
  bron: http://wegmetzwartepiet.blogspot.com/

 46. Dat die agenten hem mishandelen zegt idd al genoeg. Dat shirtje droeg hij voor alle volwassenen, niet voor de kids.
  fascisme……..dios spar nos…

 47. trouwens ik dacht dat zwarte pieten zwart waren omdat ze door de schoorsteen moeten kruipen??? hoe in godsnaam zijn wij terecht gekomen dat het slaven waren? is dit gezeik nu alleen omdat ze ZWARTE pieten heten???
  dan moet er ook een verbod komen op alles wat wit, blank, vanille etc… in zijn naam heeft

 48. hier krijg je pas klappen van de politie! waarom denk je dat ze zo bang zijn voor de polis hier?

 49. Ik heb het filmpje bekeken en daarin wordt niemand in elkaar geslagen. Een man is tijdens een arrest geheel volgens het politieprotocol in bedwang gehouden. Hij verzet zich duidelijk tegen de arrestatie en dan is dat geoorloofd.
  Alle andere conclusies die getrokken worden door bovengenoemden geinterviewden en minister Osepa zijn puur speculatie: Wat deden die mannen dat tot arrestatie leidde, was dat alleen een t-shirt dragen of meer, zoals verstoren van de openbare orde of beledigen van een agent. werd de man buiten dit filpje geslagen en geschopt zoals Osepa zegt?
  Dat alles staat niet in het filmpje. Ik vind het stemmingsmakerij van de gevolmachtigde minister om het zo op te kloppen terwijl hij de feiten niet kent.
  Wat het Sinterklaasfeest betreft: Is all in the eye of the beholder? of is het de intentie die telt? Ik ben met dit feest opgegroeid en weat dat voor de meeste de intentie niet het vernederen van een ras of het herinneren aan de slaventijd is. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het zo overkomt: Zwarte pieten lijken niet meer op door roet viesgeworden bediende van de Turkse Bisschop. En de asociatie die dat oproept is niet leuk. Kunnen we niet overstappen op een zwarte Piet gewoon met roet besmeurd en niet egaal zwartgeschilderd? dan is het voor iedereen duidelijk dat het een man die zwart is geworden door het roet van de schoortseen en geen slaaf betreft en kunnen we gewoon weer genieten van ene leuk kinderfeestje.

  of heeft de politiek dan niet smeer om de aandacht af te leiden van de echte problemen?

 50. Er wordt in dat filmpje helemaal niemand in elkaar geslagen, hou toch op. De meneer verzet zich alleen tegen arrestatie waardoor de agenten hem in bedwang moeten houden, ondertussen wordt er noch een klap noch een schop uitgedeeld.

  En laten we nou asjeblieft ophouden met oordelen, op het filmpje valt nergens te zien wat er aan de arrestatie vooraf ging.

 51. Toch niet zo’n onschuldige actie van deze Gario en compadres als word gesuggereerd!

  Weinigen luisteren naar het waar gebeurde verhaal. Deze Gario stond met nog 4 incl. spandoeken te demonstreren zonder vergunning en/of toestemming. Hem en zijn kornuiten werd door de p…olitie VERZOCHT zich te verwijderen omdat ze GEEN vergunning hadden om te demonstreren. Netjes. Echter Gario en kornuiten maalde om dit bevel en bleven door gaan. op de 2e somering werd er vrij onbeschoft gezegt, “Waar bemoei je je mee”zachtjes er achteraan “Makamba” ( reactie uit een telefonisch gesprek met een bekende van mij in dordrecht die er net een paar stappen vanaf stond.) De agenten someerde hen voor de derde keer en zagen dat Gario en kornuiten zich niet zouden verwijderen. Dat was het moment van ingrijpen. Gario zag zijn voordeel en zette door wegens de publisiteit die HIJ persoonlijk zou krijgen (Slachofferrol) Het nadeel in deze is wederom een negatief beeld dat hij de Curacaoenaar gaf en nageeft. Van hardhandig geweld is slecht sprake indien de verdachte dit medisch kan aantonen. Domkop Gario verzette zich hevig zodat de betreffende agent hem een aantal kleine knietjes moest geven om hem in bedwang te krijgen..

  Dus het ging niet alleen om een “t-shirtje”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 52. Waar komt dat gezeik over slavernij nu vandaan. Op een of andere manier wordt dit historische verschijnsel te pas en te onpas misbruikt.
  Ook op Curaçao. In het Tulamuseum wordt een onwerkelijk beeld neergezet. For THE record, toen de slavernij afgeschaft werd waren erop Curaçao 7000 ex slaven. Een groot deel is gebleven, een deel is weg getrokken. Van die zeg 5500 die overbleven zij. Er nu 175000 nazaten. De afgelopen 30 jaar is het slaventhema leven in geblazen vanwege politieke redenen.
  Het probleem op Curaçao is dat de veelal zwarte politieke klasse hun eigen mensen knechten en onderdrukken. Kijk naar de politiek , kijk naar wie “minister” zijn. Dat zegt genoeg. En een blanke ongeschoolde jongen mag voor premier spelen. Ze vergaren stemmen met verhaaltjes over rijken die ten kosten van de armen rijker worden. Terwijl het verhaal moet zijn, de politici maken carrière over de ruggen van de armen.

  Ik vind dat we ons tegen deze interne kolonisatie waarbij. De bevolking dom gehouden wordt en uitgebuit aan de kaak moeten stellen. Helmin Wiels, Charles Cooper en Godett dat zijn de slavendrijvers!