• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Inwoners en organisaties van gepensioneerden hebben hun afkeuring geuit over de verhoging van het pensioen (AOV). Het voorstel van de commissie die minister Hensley Koeiman (Sociale Ontwikkeling) had ingesteld omtrent het pensioen is een nationale discussie geworden.

De commissie stelt voor om het pensioen te verhogen van 818 naar 1000 gulden. Er is niet echt sprake van een verhoging omdat het slechts een geval is van hier wat weghalen en daar wat bijvoegen. Maar de organisaties van de gepensioneerden vinden dit niet rechtvaardig omdat het gaat om rechten die na jaren van strijd zijn verkregen. Zij geven aan dat het lijkt alsof Koeiman de pensioenen verhoogt maar de gepensioneerde merkt hier qua saldo niets van.

Verhoging verdienen
De regeling zou niet gelden voor gepensioneerden met een inkomen van 1500 gulden of meer per maand. Hierdoor stelt Koeiman stelt ongelijkheid in omdat pas in 2016 gepensioneerden die meer dan alleen AOV ontvangen, ook in aanmerking komen om de 1000 gulden per maand te ontvangen. Statenvoorzitter Ivas Asjes heeft in een verklaring aan de media benadrukt dat gepensioneerden zonder meer een verhoging verdienen. “Maar als wij een verhoging geven moet dat een reëele verhoging zijn. Wij moeten niet vergeten dat het merendeel van onze ouderen leven in een situatie van sociale achterstand.”

Concrete vooruitgang
“Bovendien moet de kerstbonus worden behouden en ook moet het pensioen worden aangepast naar de stijging van de kosten van levensonderhoud zoals tot nu toe is gebeurd,” stelt Asjes. Hij voegt daar aan toe dat wat de regering aan het parlement presenteert een concrete vooruitgang moet inhouden zonder dat gepensioneerden iets hoeven in te leveren. Aan de andere kant is Asjes zich wel bewust van de ernstige financiële situatie en dat het nodig is om het pensioenfonds te redden door andere de pensioensleeftijd te verhogen zoals wereldwijd gebeurt.

Beslissing
Volgens Asjes moeten Koeiman en de regering van Curaçao zo snel mogelijk een beslissing nemen om het betalen van de AOV premie berekent tot maximum jaarinkomen van 82.184 gulden te schrappen. Dat betekent dat mensen met een inkomen van meer dan 82.184 gulden per jaar premie moeten betalen over het gehele inkomen en niet alleen over het nu gestelde maximum. “Dat is echte solidariteit en een uiting van het spreekwoord: ‘De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen’.

2 reacties op “‘Gepensioneerde merkt niets van verhoging’”

 1. @Steven Olfsen Ik geef je groot gelijk. Je kunt beter je eigen potjes bouwen. Wat we misschien ooit nog aan pensioen krijgen zal meegenomen zijn, maar je moet er zeker niet op bouwen.

 2. Met dit tempo krijg je je pensioen pas als je dood bent. Begrijp nog steeds het nut van pensioenfonds niet. Iedereen wil hebben maar niemand wil geven. Hoeveel jaar kan ik straks nog genieten van mijn pensioen? Welke garantie heb ik dat ik er ook maar 1 dubbeltje van terug zie? Garantie van overheid, laat me niet lachen.

  Ik noem het geld steken in een bodemloze put. Kan mijn geld prima zelf beheren. Hoef daarvoor geen smerige pensioenfondsen die geld investeren in louche zaken en directeurs die het in hun zakken steken voor te hebben. Misselijk makend gewoon hoe je bestolen wordt waar je zelf bij staat. Keuze hebben we niet want anders

  Nu wordt je rond de 40 jaar bestolen voor je hardgewerkte centen om vervolgens te oud te zijn om er ook maar enigzins van te genieten, laat staan je vrouw en kinderen. Lachwekkend pensioenfondsen. Net een lot uit de loterij.

  Typisch een comissie die alleen maar noemt wat hij wil hebben en de boete doorverekend aan de huidige generatie voor hun misstanden.