• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Marja van Bijsterveldt stelt de komende jaren 1,3 miljoen dollar beschikbaar om de salarissen van leraren in Caribisch Nederland te verbeteren. De minister benadrukte dat goed onderwijs voor haar voorop staat. “De leerkrachten vervullen een zeer belangrijke rol.”

Dit is één van de elementen uit een plan dat van Bijsterveldt woensdag presenteerde in een videoconferentie met Silvana Serfilia (gedeputeerde van Bonaire) en Chris Johnson (gedeputeerde van Saba) om het lerarentekort op de eilanden aan te pakken.

Bezoek
Afgelopen voorjaar bracht Van Bijsterveldt een werkbezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De minister bezocht een aantal scholen voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs en sprak daar met schoolbestuurders over de kwaliteitsverbetering van het onderwijs op de eilanden. Scholen op de drie eilanden kampen met tekorten aan leraren. De minister zegde een onderzoek toe en beloofde maatregelen om het probleem aan te pakken.

Verschillen
Uit dit onderzoek blijkt nu dat salarisniveaus van leraren per eiland soms sterk verschillen, aanvangssalarissen van leraren lager zijn dan van vergelijkbare ambtenaren binnen de Rijksdienst Caribisch Nederland en dat de leraren er lang over doen om hun maximale salaris te halen. Met de 1,3 miljoen dollar worden de aanvangssalarissen verbeterd en kunnen leraren eerder hun maximale salaris halen.

Normjaartaak
Voorwaarde die Van Bijsterveldt stelt aan de salarisverhoging is dat voor de leraren een zogenaamde normjaartaak van 1659 uur wordt ingevoerd. Binnen die normjaartaak komt 10 procent van de werktijd beschikbaar voor scholing en opleiding van de leraren. De minister heeft de eilandbesturen (die hier over gaan) gevraagd de onderhandelingen hiertoe te voeren met schoolbesturen en vakbonden.

Pensioengat
Pogingen van scholen om leraren in Nederland te werven zijn tot nu toe onvoldoende succesvol omdat de arbeidsvoorwaarden tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland niet goed aansluiten. Zo lopen docenten die vanuit Europees Nederland tijdelijk in het Caribische deel gaan werken een pensioengat op. Van Bijsterveldt heeft aangegeven ook op dit punt maatregelen te nemen. Zo wordt het praktischer en aantrekkelijker voor leraren uit Europees Nederland om in Caribisch Nederland te werken.

3 reacties op “Beter salaris voor leraren in Caribisch Nederland”

  1. @ M Montreux: Beter lezen vriend. 1659 uur per jaar in laten we zeggen 47 weken (5 weken vakantie) is iets meer dan 35 uur per week. Geen 5 uur per dag, geen 20 weken vakantie.

  2. No offense maar werken leraren niet maar 5 uurtjes per dag en hebben ze niet letterlijk 4x meer vakantiedagen dan elke andere werkende. Daarnaast verdienen ze al relaties vrij veel

  3. Kijk, hier wordt een probleem geconstateerd en wordt het effectief opgelost. Wanneer hanteren we deze manier van werken ook eens op Curacao.