• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) heeft geconstateerd dat er bij het Sorobon Beach Resort op Bonaire zand en vegetatie van het terrein ten zuiden van hun bungalows is weggehaald. Ongeveer tien truckladingen duinzand zijn afgevoerd. “Dit is een beschermd gebied”, aldus Stinapa.

“Ik ben gevraagd om het werk te doen,” gaf Gunter Seraus van Wilca Transport en Beton aan. Maar volgens de stichting is het trucking bedrijf  geïnformeerd over dit beschermd gebied en dat het illegaal is om er zand weg te halen.

Vergunning
Sorobon Beach Resort heeft eerder tevergeefs getracht een vergunning te verkrijgen voor verdere ontwikkeling door het herbouwen van het ‘Salsa’-restaurant in dat gebied. Zonder vergunning en een milieu effect rapportage is het verboden om ontwikkeling, delfstofwinning, beschadiging of egalisering in een natuurgebied te laten plaatsvinden. De (mede)eigenaar van het resort legde uit dat ze slechts de overblijfselen van het oude ‘Salsa’-restaurant wilden weghalen. De additionele verwijdering van zand en het vlak maken van het terrein zou het resultaat zijn van een individuele actie van een werknemer.

Natuurwaarde
Het Sorobon Beach Resort-gebied heeft hoge natuurwaarde. Het bevindt zich binnen de grenzen van Lac, dat een mangrove watergebied is, beschermd via het internationale Ramsar-verdrag. Het is eveneens één van de weinige plekken waar je nog duinhabitat in originele staat kunt vinden op Bonaire. “We hebben nestactiviteiten van zeeschildpadden geregistreerd in dit specifieke gebiedje,” zegt Mabel Nava of Sea turtle Conservation Bonaire.

Schade
Het is ook bekend dat het gebied historische waarde heeft. Een archeoloog van de overheid heeft eerder vastgesteld dat het verwoeste stuk landschap onderdeel was van een belangrijke archeologische plek, die de overblijfselen van de cultuur van de eerste bewoners van Bonaire bevat. De schade aan het culturele erfgoed kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Herstel
Aliansa Naturalesa di Bonaire pleit er echter voor dat er een compleet ecologisch herstel van het vernietigde gebied plaatsvindt. Sorobon Beach Resort zal ervoor moeten zorgen dat al het zand teruggebracht wordt door Wilca Transport en Beton, en dat vegetatie opnieuw wordt aangeplant. De reconstructie van het gebied zou moeten plaatsvinden onder begeleiding van professionelen. Aliansa verzoekt het bestuurscollege tot handhaving over te gaan en zal de vervolgacties bij Sorobon Beach Resort nauwlettend in de gaten houden.

2 reacties op “Illegale zandwinning bij Sorobon Beach Resort”

  1. @W.Clarinda je zegt:tientallen trucks reden weken lang dag en nacht af en aan over de Kaminda Lagoon en iedereen draaide zijn hoofd om, vreselijk.Maar ja toen waren er belangen van Bonairianen in het spel. Als je dus zegt dat Bonairiaanse belangen in het spel waren zeg je tegelijkertijd dat Sorobon geen Bonairiaanse belangen zijn, vreemde gedachtengang.
    Weet je wat ik denk, ik denk dat de inhoud van die 10 dumptrucks met zand van Sorobon stiekum in zakken is gedaan en op transport gezet naar Nederland, ter aanvulling van de duinen van Texel.

  2. Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) heeft als zo vaak boter op zijn hoofd. Er zijn Nederlanders in het spel dus er valt geld te halen. Ze hadden zich zo druk moeten maken over al die illegale diabase afgravingen door Bonairiaanse bedrijven aan de kust bij Washikemba en op plantage Aruba maar dan hoor je ze of zie je ze niet ook dit had een hoge natuurwaarde. Als je ziet wat daar een schade aangericht is aan de natuur, vele malen erger dan wat er op Sorbon gebeurt is. Tientallen trucks reden weken lang dag en nacht af en aan over de Kaminda Lagoon en iedereen draaide zijn hoofd om, vreselijk.Maar ja toen waren er belangen van Bonairianen in het spel.