• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De sinterklaasintocht in Nederland liep gisteren niet goed af voor de Antilliaanse dichter Quincy Gario. Hij werd samen met drie anderen gearresteerd en de hardhandige manier van de arrestatie is op film vastgelegd. Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa uit zijn verontrustheid over het voorval.

“Verontrust en met gevoel van boosheid is door ons kabinet kennis genomen van de youtube film waarop onze theaterwetenschapper en dichter, Quincy Gario, door meer dan vier blanke agenten hardhandig werd toegetakeld”, zegt Osepa in zijn verklaring. Quincy Gario stond bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht met een t-shirt met de opdruk: ‘zwarte piet is racisme’.

Racisme
“Een skinheadachtig kaalgeschoren agent samen met andere collega’s hebben gemeend de pacifistische Quincy Gario te moeten aanhouden. Op de beelden valt te zien dat deze agenten Quincy Gario daarbij hebben geschopt en grovelijk vernederd terwijl Quincy desolaat nog riep niets verkeerds te hebben gedaan”, meldt de minister. Osepa meent dat de handelswijze van de agenten doet vermoeden dat er racisme in het spel was.

Vrijheid van meningsuiting
“Dit soort gedrag waar dienders die aangesteld zijn om ons allen te beschermen, menen zich boven de grondwet te kunnen begeven, moet ten volle worden bestreden. Het fundamentele recht van burgers op vrijheid van meningsuiting en het erkend recht tot vergaderen en betoging verdienen te worden gerespecteerd. De overheid, waaronder de politieagent, moet hiervoor garant staan”, zo eindigt Osepa zijn verklaring.

Arrestatie
Het viertal had allemaal een t-shirt aan met dezelfde opdruk: ‘zwarte piet is racisme’. Toen enkele agenten de groep waarschuwden dat ze weg moesten gaan, weigerden ze. Gario en zijn drie metgezellen meenden dat ze op de openbare weg stonden en niemand lastig vielen, waarop de agenten overgingen op arrestatie. “De mishandeling van Quincy Gario is klap in het ongeschminkt gezicht van onze zwarte kustenaars. Onacceptabel. Het wordt tijd dat Nederland bescherming biedt aan minderheden ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht”, aldus Osepa.

Bekijk hier de beelden van de arrestatie:

75 reacties op “‘Mishandeling Antilliaanse dichter afkeurenswaardig’”

 1. Ik heb een bloedhekel aan die enge man Osepa, maar van die dichter krijg ik inmiddels ook de mazelen. Zou wel eens een gedicht van hem willen lezen, denk niet het veel verder gaat dan:
  a mi ta pensa Gerrit Schotte ta fijn
  e tin un schaduw Stelle van Rijn
  e tin tambe su propio fotograaf
  i Osepa ta su propio slaaf

 2. Een leuk kinderfeest ja. Voor iedereen?
  Het was heel leuk om ieder jaar rond deze tijd door de hele school gepest te worden, inclusief de leraren en het hoofd van de school.

 3. Groot nieuws voor alle makambas.
  Over 2 jaar wordt sinterklaas niet meer op Curacao gevierd. Jullie vieren het maar lekker prive binnenshuis!!
  Wees gewoon eerlijk, het behoort niet tot onze cultuur. Ik ga er niet in discussie over. sinterklaas is gewoon geen Curacaouse cultuur. Dat weten jullie dondersgoed. Leren jullie maar lekker Tamboe dansen.
  Binnenkort is het echt afgelopen met die perverse Hollandse racistische traditie op ons eiland. Vinden jullie het niet leuk, vertrek dan maar lekker met jullie kroost naar NL om jullie perverse feest te vieren. Kom dan na 1 of 2 weken maar terug naar huis!
  Als je dat niet wilt mag je ook in Nederland blijven wonen óf maar lekker naar Bonaire vertrekken. Niemand houdt jullie tegen.
  doeiiii 😆

 4. Heel begrijpelijk dat deze vent is gearresteerd. Je weet het tegenwoordig maar nooit met al die malloten die tijdens evenementen tekeer gaan.

 5. Waarom is een zwarte piet nou weer racisme? Ik dacht dat de Piet zwart is omdat hij door de schoorstenen heengaat? Verpest mijn sprookje nou niet!

 6. De skinheadachtig kaalgeschoren agent, is helemaal geen agent….
  Als je goed kijkt zie je op de linker borst van zijn jas het ‘V’ teken van Beveiliging.
  De man is een beveiligigsmedewerker die de politie assisteert.

  Hier nog even iets over het begrip skinhead:

  Wikipedia:
  En skinhead slaat op een subcultuur die zijn wortels heeft in de subcultuur van de Rude Boys, die van het Caraïbisch Gebied naar Groot-Brittannië waren geëmigreerd,
  Een kaalgeschoren hoofd, of gemillimeterd haar is het meest in het oog springende kenmerk van de mannelijke skinhead. Het verschijnsel skinhead kent een heel pluriform spectrum, niet alleen in politieke zin van (toch voornamelijk) extreemrechts tot (het in meerdere mate aanwezige maar minder zichtbaar voor de media) extreemlinks en alles daartussen, maar ook in subculturele verschijningsvormen zoals muziek, uiterlijk en kleding.

 7. laten we zaterdag ook met T-shirt gaan staan als sinterklaas aankomt in willemstad .
  of nog beter laten we oproepen om geen sinterklazen en zwarte pieten in te huren.

 8. Ik doe een beroep op de hele zwarte gemeenschap in Nederland om volgend jaar massaal te komen demonstreren tegen de Sinterklaasfeest! We gaan deze RASISTISCHE feest voor eens en voor altijd afschaffen!!! Het is te gek voor woorden dat anno 2011 nog steeds zo’n feest gevierd wordt in Nederland…Maar tja, als de grootste slavenhandelaar van alle tijden, wat anders mag je verwachten?

 9. Het wordt hoog tijd dat het hele sinterklaasfeest wordt afgeschaft! Kinderfeesten behoren geen rasistische achtergronden te moeten hebben. Ta basta awor! Helmien Wiels waar ben je toch? Kunnen we de sinterklaasfeest niet op Curacao afschaffen?

 10. @huilpiet,

  Ik ga er ook vanuit dat hij wist wat de gevolgen konden zijn, ik heb ook geen medelijden met hem. Het is juist beter dat hij zo is opgepakt, want nu heeft zijn actie succes. Hoeveel mensen hebben inmiddels deze discussies gelezen, meegediscusiert en dat alleen nog maar op deze website.

  En dat is allemaal door toedoen van de politie, omdat ze alleen maar tegen onschuldige geweldloze actievoerders iets durven te doen… Nu gaat de politie hem alleen maar naaien door de hoogst mogelijke boete op te leggen. Zal rond de 500 euro zijn en de politie zal geen schuld krijgen.

  Overigens de politie hier doet helemaal niks, dus hier kan je het wel doen hoor 😉

 11. It is really strange: I am a very black African woman with natural hair and I have been living in the NL for 10 years.
  I read your post because I needed to understand why I do not find this tradition racist. I was shocked by the police brutality especially in this country where police is not brutal.
  The “slaves” or “helpers” are you refer to them are not ridicule: these are pages not clowns and they are wearing nice clothes, they are not parading around half naked with a bone across their nostrils like some savages (or like Josephine Baker and her banana skirt). So to compare a tradition you do not like to a politician is very wrong. Like “Tintin in the Congo” the Zwarte Piets are a reminder of the past. Although I am a francophone I live in this country because it is far less racist than France and my color has never been a problem to find a job whereas it is a problem elsewhere: in Europe people from working class background have a harder time to find a job because due to a lot of socio-economic issues they don’t do as well academically as people in the social classes above (and this is true even in Northern Europe). I know it is very insulting for Blacks in America to see White people with their face painted in black (but it took me to live in the US to understand why: a period when black were not even allowed to play their own role in theater). Although the Dutch were very active in selling slaves, I do not think that they had slaves in The Netherlands. So compare things that are comparable.
  Like the rappers who have decided to own the N word we can just ignore this tradition if it annoys us, personally I could not care less. Being African I don’t see the Zwarte Piets as Blacks (they don’t look like me or like any African I know) but as Arabs and indeed they are Moors so let the Arabs tell us whether it is a racist tradition or not. To feel insulted by them you really need to have a really poor self esteem. Sorry for being politically incorrect. I think an Hermann Cain (who is exactly what racist White people want us to be) is much more damaging for us than thousands of Zwarte Piets.

 12. ”Een skinheadachtig kaalgeschoren agent ”

  Hoe kan je een minister die deze uitspraak doet serieusnemen..

 13. Realiteit en dichterlijke imaginatievorming!

  Deze dichter moet pas in Nederland zijn aangekomen of moet naïef zijn te geloven in zoethoudertjes als “democratie, grondrechten van de mens en vrijheid”. Zijn imaginatievorming als dichter had hem te ver verwijderd van de realiteit. Politiemensen zijn getraind, kennen geen democratie, vrijheden en grondrechten m.b.t. anderen, dan wanneer ze zelf moeten staken om meer geld. Voor de rest zijn zij gedrild, niet om eigen mensen kennis te laten maken met zij kunnen, maar om etnische groepen neer te maaien. En dit had Quincy Gario als Curaçaoënaar deze realiteit moeten te weten. Een leuze moet je ophangen aan een boom of lataarnpaal en hard weglopen. Op T-shirt een leuze schrijven en dan blijven staan? Is zelfmoord! Hij mag blij, zijn dat hij leeft. Etnische groepen zijn goed als proefkonijn op alle gebieden, ook in de geneeskunde. Voor slechte of zwakke studenten worden de etnische als proefkonijnen geselecteerd.
  Laat deze politieoptreding een les zijn voor de brave goedgelovige Curaçaoënaars: democratie, vrijheid en grondrechten zijn voor anderen dan jullie! Wees voorzichtig, ze loeren continu op je, overal en wanneer ze je hebben ga je eraan; een totale vernedering zonder pardon, omdat je niet één van hen bent. Indien men dit betwijfelt, wees naïef en neem dan een proef!

 14. @Kasuari: Ben niet trots op de NL politie hoor (en woon daar ook niet maar op Curacao). Heb die pagina zojuist gelezen, er worden daar een hoop grote woorden gebruikt, alsof ze Martin Luther King zelf zijn?

  Gearresteerd worden is natuurlijk niet leuk, maar als iemand denkt schijt te kunnen hebben aan duidelijk herhaalde opdrachten van de politie dan is dat dus een foute inschatting… Dat moet je hier ook niet flikken toch?

 15. Wat een eng mannetje die Osepa, die hier schreeuwt als een speenvarken dat geslacht wordt.
  En dat alles om in maar in de kont van Schotte te kunnen kruipen. Als daar nog plaats is, want Stella van Rijn zit daar al.

 16. @ Huilpiet,

  Men hoeft niet te betalen om ergens binnen te komen en een vergunning in dit geval is slechts om een evenement in die vorm (een intocht) te rechtvaardigen als evenement (afsluiten van wegen indien nodig e.d.). Ik vermoed ook dat er in de vergunning staat voor welke straten het van toepassing etc. Dus dan is de vraag of de commotie zich heeft afgespeeld op het gebied daar waar er een vergunning voor was (waarschijnlijk wel).

  Als die 4 als een groep te werk waren zijn gegaan, dan is het geen eenmansactie meer. Maar ondersteunende personen en sympathisanten maakt nog geen groep, als de kern een eenmansactie is.

  Los gezien van het bovenstaande, de politie had het anders aan moeten pakken juist omdat het een lekker nationaal aangelegenheid is toch? Zij geven de kinderen een slecht beeld en niet diegene met dat shirtje. Als ze weten dat iemand een bom heeft in een grote groep onschuldige mensen, dan gaan ze toch ook niet die bom gecontroleerd tussen de onschuldigen tot ontploffing brengen? Politie laat Turken tijdens een demonstratie tegen de PKK lekker lopen om onrust en escalatie te voorkomen (was al geescaleerd), maar een geweldloze actievoerder daar weten ze wel raad mee.

  Heb je overigens die link gelezen wat ik eerder hier op gepost had? Daar kan je lezen hoe trots je moet zijn op de NL’se politie. En dat is geen uitzondering….

 17. De Nederlandse Katholieke Sinterklaasfeest is een gemodificeerde Katholieke feest in principe overgenomen van de Spanjaarden. Eerder werd San Nicolas in het oosten van Europa geeerd.

  De eeuwen oude op 6 januari kinderfeest, pakjesavond, Dia de Reyes, is gemodificeerd door de Hollanders naar Sinterklaasfeest. Eerst zonder zwarte piet, pas later begin de negentiende eeuw met zwarte piet.

  Sinterklas-San Nicolas: De heilige Nicolas uit Myra ! Voor de rest zijn alle bijkomende objecten gemodificeerd en uitgevonden door Hollanders naar hun smaak.

  De Zwarte Piet component is een racistische uitvinding !

 18. Een verslagje van het gebeuren
  Waarom loopt Osepa nu te zeuren?
  Het groepje en deze ” dichter-wetenschapper”
  kon rekenen op een zevenklapper
  Niet luisteren naar een agent
  kan je wat verwachten vent
  Het is een feest voor kinderen
  loop deze dan niet te hinderen
  Maakt niet uit voor de kleine jeugd
  als het allemaal maar deugd
  Een raad van deze Piet
  Voortaan luisteren, dan gebeurt het niet

 19. @Kasuari:

  Het gebied daar bij de Sinterklaasintocht was aangeduid als evenemententerrein dmv een vergunning tot een evenement. (vandaar ook mijn vergelijking met een voetbalwedstrijd of een ander feest)

  Hij was niet alleen, het waren 4 personen die 3 keer zijn gevorderd om weg te gaan, ze hadden ook een spandoek en geen vergunning voor een demonstratie.

 20. @mau
  Haha mau, kijk voor de grap zelf eens op wikipedia voordat je begint (af) te reageren, dan zie je daar jouw schoorsteenvegervariant (een Italiaanse nog wel(!)) ook staan; als kind heb ik die zelf trouwens al geleerd.
  Overigens is het niet nodig om zo denigrerend over wiki te doen. Geen enkele bron is te vertrouwen als enige bron. En in dit geval geeft wikipedia een behoorlijk objectieve en uitgebreide weergave van alles wat ik in de afgelopen veertig jaar op uiteenlopende plekken over het fenomeen Sinterklaas en Zwarte Piet heb gelezen. Al voordat internet algemeen was ergens in de jaren zeventig/tachtig heeft onder meer het toenmalige Centrum voor Volkscultuur er uitgebreid over gepubliceerd/onderzoek naar gedaan/ onderzoeksresultaten verzameld.
  Het is sowieso altijd goed jezelf eerst wat in de materie te verdiepen en dan pas te gaan roepen. Grote kans dat er dan redelijke argumenten op tafel komen in plaats van onderbuikgevoelens.

  De huidige traditie van sinterklaasfeest is nog helemaal niet zo oud, net als trouwens kerstmis zoals het tegenwoordig wordt gevierd. Persoonlijk denk ik dat sinds de jaren zestig de boodschap van beide feesten voornamelijk commercieel is, namelijk: “Koop, koop, koop!”
  Zelfs tradities gaan met hun tijd mee; toen auto’s nog niet zo lang bestonden, was het onbetamelijk om met de auto naar de kerk te gaan. is dat nu nog zo? Tot in de 20e eeuw was de kerstboom in Nederland voor katholieken taboe. En sinds wanneer is het eigenlijk traditie om op tweede paasdag in NL de plaatselijke meubelboulevard te bezoeken?
  Ik vind het jammer dat het blijkbaar onmogelijk is (onderdelen van) de sinterklaasfeesttraditie opnieuw te bekijken vanuit de tegenwoordige tijd. Elke kritiek wordt meteen als een aanval gezien en met buitensporige middelen gepareerd.
  Een witte baas, oud, wijs, vriendelijk, met zijn zwarte knecht, domme paljas. Fijn voorbeeld voor alle kindertjes in Nl en op Curacao, Aruba en BES-eilanden….

 21. Je moet nooit een autoriteit uitdagen. Je spit altijd het onderspit. Of het nu een man bij een slagboom, een politie agent, een douaneambtenaar is. Gewoon “Jawel mevrouw”, “jawel meneer” en dan kom je er wel. Op zich heeft deze Quincy het maximale uit zijn actie gehaald. Hij krijgt alle media aandacht. Over de inhoud van de tekst ben ik echter minder te spreken. Laat mensen toch lekker sinterklaas vieren en als je het aanstootgevend vindt dan sla je dat feestje toch lekker over. De afro-curacaose kinderen zien zwarte piet echt niet aan als een soort genoot. Dat moet Quincy toch ook wel weten.

 22. Hallo Jannssen
  In mijn opinie alle kleuren zijn welkom als zij eenmaal cadeautjes brengen .Die witte handschoen, its all part of the magic that sinterklaas en zijn pieten can do. Let’s keep it fun and give Sinterklaas and his zwarte pieten a break and enjoy the story.AFTER ALL THE MAN HAS BEEN AROUND WAY BEFORE ALL OF US.RESPECT PLEASE!!!!!!!!!!!!

 23. @ Huilpiet,

  Wat is er openbaar aan een voetbalwedstrijd?

  Dit was op straat gebeurd in het openbaar en voor iedereen toegankelijk.

  Vergeet overigens het volgende niet:
  Een eenmansprotest is geen demonstratie, maar een uiting van mening (bron: ombudsman)…. en dan volgen er hele andere wetten en vanzelfsprekend dient ook de politie zich daar aan te houden.

 24. mijn laatste reactie hier.
  LETWEL: IK keur geweld of overdadig geweld af tegen iedereen. maar ik keur ook de ophef hierover af zoals OSEPA hij zegt in het AD Het fundamentele recht van burgers op vrijheid van meningsuiting en het erkend betogen verdienen te worden gerespecteerd.

  1- er stond in dat er niet erkend werd betoogd, was geen vergunning voor gegeven en verwijderen was gesommeerd.
  2-Waarom wil de minister dit recht afdwingen in NL, als je op Curacao als verader word bestempeld?
  3- waarom noemt OSEPA de agenteen, blanke agent( is er verschil in functie tussen huidskleur agent) en noemt hij skinheadachtig kapsel?/
  en daarna noemt hij deze agenten ook nog eens dienders die menen boven de wet te staan?

  allemaal weer waarde oordelen van deze man, dus persoonlijke mening
  geef dan feiten weer.

  probleem aanname:
  alle blanke agenten zijn racisten?? overal ter wereld???
  alle ” skinheadachtige” kapsels zijn racisten?? overal ter wereld???
  alle hardhandige afvoeren verdachten is ten gevolge van racistische grondslag?

  in USA was je al lang geteaserd zonder vragen.

  zelfde is de aanname zwarte peiten zijn sl;aven etc.

  slot: maaker nu een leuk kinderfeest van zonder geleuter

 25. Denk dat Nederland in vesneld tempo ook de MONKwet gaat invoeren, kunnen ze dit soort goog for nothings die een kinderfeestje verstoren direct oppakken/uitzetten. Wat ik wel vreemd vind is dat ze een kinderfeestje gebruiken om hun frustratie af te reageren. Had zo’n actie wel verwacht bij de viering van Koninginne Dag of zo maar dat hebben ze dus duidelijk niet aangedurfd de cobardes.

 26. Suggestief, mag ik zeggen, 4 blanke agenten ?!?! Volgens mij is het niet zo vreemd in een West Europees Land. Los van de opmerking, skinachtige blanke agent. Pffff, ziet een agent een keer verzorgd uit door geen lang haar te hebben, krijg je dit soort opmerkingen.

  De opsteller is bezig om haat te zaaien. Ik durf geen waarde te geven over het optreden omdat het filmpje halverwege wordt opgestart, maar in Nederland wonend, ben ik allang blij (los van het vergrijp) dat agenten eindelijk meer gezag uit stralen en dat heeft niets te maken met een fenomeen wit/zwart, want elk mens is gelijk in mijn ogen, ongeacht ras, kleur, geloof etc.

 27. @Jeroen, je hebt het over het boterhoofd van Osepa, nou dacht ik dat hij kaal was. Dus een boterhoofd skinhead.

 28. @ kasuari, je hebt gelijk ik bedoel met dit is geen racisme dat hij enkel flink aangapakt wordt vanwege het niet mee werken. (nou valt flink aanpakken wel mee vergeleken met bv de guardia civil) maar je ziet het niet vaak zo. Wat ik niet begrijp is waarom deze man wordt gearresteerd hij geeft toch alleen zijn mening? ik denk dat het filmje niet alles verteld want ze voeren ook een spandoek af, en de zogenaamde skinhead is iemand van een beveiligings bedrijf en niet van de politie. ook jammer voor de kinderen want die storen zich niet aan een t-shirt maar worden vast wel bang van deze arrestatie.
  Uitlokking lijkt me in dit geval wel van toepassing want er staan andere filmjes op you tube met het filmpje van begin tot eind (begint met z’n t-shirt op het museum plein) als je dit doet ga ik er van uit dat je de politie wil uitlokken. Dit houd niet in dat ze dan zo mogen reageren.
  Hier op het eiland gebeurt het ook vaak zo dat de politie zich racistisch opsteld misschien kan dit ook eens gefilmd worden kijken hoe forti dan reageert.

 29. hallo Danielle.

  leuk idee maken we er een zwarte peit van in totaal zwarte kleding is ook goed als je het toch waarheids getrouw wil hebben.

  hebben we ook geen gele, witte blauwe of rode nodig.

  leuk feestje. MEn in BLACK 500

 30. @Kasuari: Nederland heeft gewoon geen zin in een schreeuwert die zo nodig voor de 100e keer weer de zwarte piet discussie wil gaan overdoen.

  Als er bij de volgende wedstrijd van het Nederlands een groepje schreeuwende indianen het veld op komt rennen met shirts dat ‘oranje is racisme’ worden ze ook door de beveiliging afgevoerd. En als ik hier bij een tambu-feest voor het podium ga staan springen in een shirt ‘tambu is racisme’ dan zal dat vast ook niet op prijs gesteld worden. Dat terwijl dat hele tambu gebeuren natuurlijk zo racistisch is als het maar kan, gezellig de slaventijd levend houden!

  Is het probleem nou dat blanken zich niet zwart mogen schminken? Moet je hier op Curacao die Sinterklaas zien die altijd wit geschminkt is en er als een vegeterende zoutzak bij zit, te zwak om nog op een paard te kunnen zitten.

 31. Ik dacht dat de zwarte pieten zwart waren omdat ze via de vuile schoorsteen naar beneden moeten komen om de cadaeutjes te leveren..In ieder geval ik geloofde dat altijd !!!! Werken in een schoorsteen is geen racisme volgens mij. JUST MY THOUGHT.

 32. @Humphrey Koeiman,

  Onze stem moeten we verheffen in ons land Curaçao, eigenlijk ben ik wel blij dat er niet word geluisterd na de verschillende organisaties die zogenaamd ons vertegenwoordigen want dat zijn zakkenvullers. Ik heb een Nederlands paspoort en wil gelijk behandeld worden. Niks geen uitzondering. Voor wat betreft de dichter, hij studeert in Nederland al vele jaren als hij slim is komt hij weer thuis in ons land waar hij aan de basis alles kan opbouwen en dan kan hij komende zaterdag op het Brion plein kunnen staan met zijn T-Shirt.
  Ik ben echter bang dat de dichter dit bewust hij uitgelokt voor puur persoonlijk gewin en fame om een goede sier te maken.

 33. Er zit meer achter deze ogenschijnlijk “onschuldige” actie. Met voorbedachte rade (ook in Amsterdam) en pro-actief uitdelen van flyers en provoceren en uitdagen politie door normaal verzoek om te stoppen te negeren.
  Eerst even alle feiten op een rij (both sides of the story) en dan pas reageren!
  Niet als een kip zonder kop gaan roeptoeteren, dat doen er al veeeeeeeeeeel te veel!

 34. Wat een hoop domme, maar vooral achterlijke racistische opmerkingen. Wederom een voorbeeld dat zogenaamd tolerant Nederland aan het veranderen is.

  1. Wie heeft het feestje nou verstoord? De politie of iemand die slechts een T-shirt aan heeft met een tekst. Alsof de kinderen bij zo’n “kinderfeestje” uberhaubt de tekst op zijn shirt gaan lezen. De kinderen zullen hem hooguit verwarren met een zwarte piet.
  2. De politie kan je zeggen iets te doen, maar hij heeft niets fouts gedaan, dus waarom wilt de politie hem weghebben van een openbare plek? Als de politie bijvoorbeeld zegt dat ik in de sloot moet springen (zonder gegronde reden) doe ik dat ook niet, want dat is gewoon machtmisbruik.
  3. Een T-shirt actie vs veel poltie is naar mijn idee niet op zn plaats en de politie gebruikt veel vaker buitensporig geweld. Zij komen er nog mee weg ook nog. Vergeet trouwens niet dat de politie kindermoordernaars/ verkrachters zijn (of was het in dit geval weer een incident, maar als er een buitenlander iets doet dan geldt het wel voor alle buitenlanders?)
  4. Weet men uberhaubt wel wat het doel is van actievoeren? Veelal aandacht vragen voor datgene waarvoor men actievoert. Dus als deze meneer dat in mei dit zal doen wat voor aandacht zal hij dan krijgen? Dus kom ajb niet met het verzieken van een kinderfeestje etc etc… als er geen geweld gebruikt wordt zou men eigenlijk elke actievoerder moeten respecteren, maar je hoeft er natuurlijk niet mee eens te zijn. Is deze man overigens net zo’n klojo (zoals de meeste (blanken?) hem hebben uitgemaakt) die actievoert wat ook jouw eigen aangaat? Stel, hij ging de straat op toen Nederland bezet was door de Duitsers… Alleen ipv Zwarte Piet stond er dan Duitsers en hij werd op dezelfde manier aangepakt, held of aansteller?
  5. Gelukkig is en blijft Nederland tolerant, we zien dat aan het politieoptreden en aan de vele reacties op deze website. Ik ga de telegraaf maar niet lezen, maar dat zal 10x dommer zijn dan de meeste reacties hier op versgeperst.
  6. Wat Osepa allemaal zegt kan onzin zijn, maar dat valt nog niet goed te praten dat de politie buitensporig geweld gebruikt. Verzetten bij een arrestatie is de politie proberen schade aan te brengen, niet schreeuwen.
  7. etc…

 35. Storm in een glas water, geen van beide zaken is racistisch. De man verricht verzet bij arrestatie de agente slaan of schoppen niet. Zwarte piet is ook niet rasistisch hij is zwart van de schoorsteen en getint door zijn moorse afkomst. Sinterklaas over wintert namelijk in het moederland van zwarte piet en voldoet daar volgens de wet aan de 80/20 regeling hij zou helemaal geen witte pieten mogen hebben van de daar plaatselijke asjes!

 36. @ shimaruku

  gebruik je echt wikipedia als een source? dat zegt genoeg denk ik.

  trouwens dit hele gedoe van zwarte piet is niet racistisch…..die man is gewoon zwart omdat hij de hele tijd door schoorstenen naar binnen gaat om de kindertjes cadeautjes te geven.

 37. Schitterende aanpak van de zeer goede en bekwame politie in Nederland. Perfect! Complimenten! Ik snap dat sommige mensen op / van Curacao dit niet snappen, men is immers niet gewend dat de politie optreed…
  Meneer Gario is gewoon een uiterst laf stuk tuig dat graag kinderfeestjes verstoort. Daarbij geeft hij geen gehoor aan een politiebevel en verzet hij zich duidelijk tegen de aanhouding. Er gebeurt in het filmpje helemaal niets geks (op het asociale gedrag van die provocateur na). Die “theaterwetenschapper” (laat me niet lachen, wat een contradictio in terminis) is van hetzelfde absurd lage niveau als Wiels en Asjes.

  Op Curacao heerst het echte racisme van Wiels, Asjes en Monk en dat is iets anders dan een kinderfeestje.
  Meneer Osepa, schaam u diep dat u dit soort onzin uitkraamt. Toon toch niet uw bedroevend lage niveau door uw mond open te doen. Pretendeer dan in ieder geval dat u enigzins intelligent bent en als dat alleen maar lukt door uw mond dicht te houden doe dat dan aub. Ga maar opkomen voor de drugssmokkelaars die zijn opgepakt, zal zeker ook iets met rascisme te maken hebben. Boterhoofd!

 38. Geachte lezer(es),
  Ik woon zelf in Dordrecht en heeft discriminatie op grote schaal in Dordrecht meegemaakt in twee en een halve jaar wonend , in Dordrecht. Op gebied van Orde en Handhaving, Woningbouw, Sociale Zaken Drechtsteden, het is veel om op te noemen. Er is geen plek voor de Antilliaanse bevolking, waar men elkaar zou kunnen ontmoeten. Een duidelijk communicatie, van een Antilliaanse democratisch gekozen Beraad is een illusie in Dordrecht. IK ben zelf uit het bestuur van MAAPP opgestapt, doordat er geen actie wordt ondernomen door MAAPP, naar het Dordtse Overheid. Het is een apart geval, waar ik nooit heb meegemaakt, ondanks mijn ervaring als eerste oprichters van het eerste Antilliaanse democratisch gekozen Beraad in Rotterdam “”MAAS””( Movimiento Antilliano, Arubano Strartegiko) en MAAPP zelf, doordat de oproep voor een Secretariaat kwam vanuit PPAA. Er is gèèn stem van de Antilliaanse bevolking in Dordrecht!!!

 39. Pfff, Moet alles nou met geweld opgelost worden? Door geweld te gebruiken krijg je die dubbel en dwars terug..Je oogst wat je zaaid…:-).. En daar staat nederlandse samenleving van op te kijken..onschuldige dood in elkaar geslagen. Dan willen ze wel mee lopen in een sille tocht.. hij kon ook zijn hoofd ergens aanstoten door de handelingen van deze agenten.. het was gewoon fout optreden van de agenten, fout, fout, fout gewoon toegeven en geen uitweg zoeken achter allerlei verhalen… 4 gewapende mannen nodig om een ongewapen jongen in bedwang te houden het lijkt wel op de Dam giller…hahhahahhahha

 40. Jelle Jansma, op 14-11-2011 om 08:06 schreef:
  Zwarte Piet, zo zwart als roet. Omdat Zwarte Piet door schoorstenen klimt.

  Mijn reactie: waarom is zijn pietenpak en zijn witte handschoenen niet vies? Waarom hebben ze dikke lippen en kroeshaar. De kleding van Piet is een soort pagepakje uit de 16e-17e eeuw.

  Sinterklaas is achterhaald en racistisch. Kunnen er aub ook blauwe, rode, etc pieten komen!!! Of een zwarte Sinterklaas met witte pieten. Ook goed

 41. http://www.youtube.com/watch?v=ZWa0-o6224o&feature=share

 42. ik denk dat ze niet alleen een T shirt aan hadden met een vervelende tekst.
  dat mag gewoon in NL.
  ik denk echt dat ze bezig waren het kinderfeest te verstoren.
  en dat mag niet in NL.
  en ik heb de politie op het filmpje niet zien slaan of schoppen.
  ik zag iemand op de grond liggen die zich niet rustig wilde gedragen en daarom in bedwang werd gehouden door een paar politimensen.
  als ik hier op curacao een feestje ga verstoren wordt ik ook gearresteerd, lijkt me logisch.
  Osepa wil weer haat zaaien en zeggen kijk maar NL is racistisch…..
  ik word een beetje ziek van deze regering.

 43. Aanstellerij weer, als je gewoon luistert naar de politie dan gebeurt dit allemaal niet.
  Kunsternaarsuitkering stopzetten, kunstsubsidies stopzetten, en terug naar Curacao.
  samen met de vele duizenden landgenoten die door de Curacaose regering met one-way tickets hiernaar toe gestuurd en door de belastingbetaler worden verzorgd.
  No hard feelings, just leave. Het is goed zo.

  Korsou independiente!! (finalmente)

 44. @Kasuari
  Dankjewel voor je link, nog maar eens omdat-ie alweer naar beneden is gezakt:
  http://oralistisch.nl/2011/11/verslag-van-arrestaties-intocht-sinterklaas-amsterdam/

  Ook leerzaam is een simpel kijkje op wikipedia:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
  en:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

  Zwarte Piet is dus niets minder dan de personificatie van de duivel en/of een Moorse kinderrover. Hoezo niet stigmatiserend?
  Wordt het overigens ook geen tijd, gezien alle onverkwikkelijke zaken met kinderen binnen de kerk, behalve Zwarte Piet ook goedheiligman annex ‘kindervriend’ Sinterklaas hemzelve maar eens af te schaffen?

  Ook dat altijd weer gehanteerde excuus ‘het is maar een KINDERfeestje’ moet zijn: het gaat JUIST om kinderen, dankbare objecten voor manipulatie & indoctrinatie.
  *sarcasmemodus aan* Leer ze dus zeker zo jong mogelijk dat zwart slecht is en wit goed en dat dat ook en vooral opgaat voor de kleur van je huid *sarcasmemodus uit*

 45. Osepa: get real, waar was je reactie toen je “vriendjes” op Curacao alle Macamba’s het liefst in bodybags zagen worden teruggestuurd naar NL en imbeciel Monk “landverraders” wel even onder handen zou nemen!!!!
  Hypocriet, wees fair en doe dan ook je bek open!

 46. Een “skinheadachtig kaalgeschoren agent”. Ja hoor, dat bestaat dus niet.

  Het is een kinderfeest mensen. Het racistische aspect bestaat simpelweg niet, iedereen weet dat Zwarte Piet zwart is vanwege het roet in de schoorstenen. Ga nou niet dit soort domme protesten doen en zeker niet waar kinderen bij zijn.

 47. Zwarte Piet, zo zwart als roet. Omdat Zwarte Piet door schoorstenen klimt.

 48. JAJA je kunt veel zeggen maar een sinterklaas feest daar kan NL wat van Curacao leren.
  gewoon leuk feest voor de kinderen die dolblij zijn.
  Zwarte piet is geen racisme maar vroeger waren de rookkanalen zwart van het roet dus als een helper zogenaamd daar doorheen was gegaan was hij zwart. zwart als roet.

  tegenwoordig is alles wat leuk is voor groot of klein racisme of discriminatie. hier geeft Curacao het goede voorbeeld maak er een leuke dag voor de kids van.

  Helaas gebueurt het in NL wel vaker dat er hard word opgetreden dit is om geen escalatie te krijgen en daarbij maken ze geen onderschijd tussen dag of persoon.

 49. Hebben ze echt niets beters te doen zoals get a job. Het Sinterklaasfeest is NOOIT met een racistische achtergrond gevierd en de kinderen werden ook daarmee niet met racisme opgevoed. Stopt dit minderwaardigheidscomplex nou nooit. Binnenkort worden de Nederlanders van racisme beschuldigd, omdat ze bruine of zwarte schoenen dragen, terwijl ze nog steeds al eeuwen op Curacao racistisch worden opgevoed en er zelfs een racistische regering is. Die zielige nonsens moet echt een keer ophouden. Als je de politie uitdaagt nota bene na een ontvangen waarschuwing van de politie, moet je ook als een kerel de gevolgen accepteren en niet huillie huillie gaan doen.Osepa, ga eens naar Pearle Vision om in hun reclame mee te doen “o, dus toch”.

 50. Als een vrouw mishandeld wordt, dan is het waarschijnlijk ook haar schuld ,omdat ze bij de man heeft lopen zeuren. Had ze niet moeten doen. Dit soort reacties hoor je alleen wanneer de dader van Hollands komaf is. Zo was het de schuld van de multiculturele samenleving dat Tristan van der Vlis door het lint ging en voor een drama zorgde in Alphen aan de Rijn. Maar als een Marokkaan een buschauffeur bespuugt, dan staat heel Nederland op zijn achterste poten.

  Mensen, laten we hier niet de Telegraaflezer achteraan gaan. Dit is een trieste zaak, omdat iedereen het recht heeft om in alle stilte te protesteren. Dit is geen damschreeuwer of de waxinelicht gooier, waar wij ook niet de motieven van hebben afgevraagd.

 51. ‘een diepgeworteld motief dat herleidbaar is tot racisme’,Osepa moet deze zin eens aan zijn achterban uitleggen wedden dat niemand hem begrijpt! Die vier zwarte Nederlanders moeten zich niet met een oer Hollands feest bemoeien. Dat zij zich met een zwarte piet vereenzelvigen is volgens mij al een fout uitgangspunt. Die zwarte pieten zijn zwart van het werken (weet je wel schoorsteen vegen) en werken is een woord dat deze vier niet kennen, hebben ze ook nooit gedaan),maar door hun geprovoceer hebben ze wel hun “5 minutes on TV” gekregen en neem maar van mij aan dat ze de zwarte Nederlandse gemeenschap er geen plezier mee hebben gedaan. Toen ik dit las dacht ik even aan de MONKwet, stelletje idioten.
  Vraag me af hoe de Curaçaoënaars reageren als 4 witte Nederlanders, hun Dia di Bandera zouden verstieren, de volgende dag op het vliegtuig naar Schiphol in levende lijve als ze geluk hebben, anders in bodybags met de complimenten van de regering Schotte.

 52. Als die geweldige dichtkunstenaar van Curacao,se afkomst gewoon geluisterd had naar de politie en zich niet verzet had tegen hen,was er niets aan de hand geweest.
  Maar deze geweldige dichter mag je gratis terug hebbeb ,wij kunnen dit soort gasten missen als kiespijn !!
  Dit soort kunstenaars die naar Nederland komen om alleen uitkering verstrekt te krijgen, hebben we liever op de begroting staan van Schotte met z,n boevenclub !!
  Goede actie van de Nederlandse Politie…grote klasse,,of ben ik nu soms ook een racist!! Laat me aub niet lachen stelletje hypocrieten!!!!

 53. lolbroek je kan je beter zorgen maken over je eiland genoten die mekaar haten

 54. Zwarte piet is racisme, is net zo dom als gele rode en groene pieten.
  Zwarte Piet is oorspronkelijkl een schoorsteenveger die zwart is geworden van roet in de schoorsteen…

 55. Oer Hollands feestje of niet. Een ieder mag welke tekst dan ook op een T-shirt plaatsen en ermee rond lopen. het is aan hen die de grote schoenmaat past en aantrekt om erop te reageren. Jerrel ik geloof dat u naar een bril moet gaan zoeken daar op de film duidelijk is te zien hoe de agent Quincy met zijn rechterknie aan het bewerken is. Dit is geen proportioneel politieoptreden. Quincy en gevolg moeten gewoon aangifte doen. Ik ben namelijk ook politieman in Nederland en keurd zulke zaken gewoon af. En ik ben niet bang om mijn mening te uiten. Ben niet mee eens ik ben te bereiken op ted.plaate@utrecht.politie.nl

 56. Als dit in China of Rusland was gebeurd dan hadden de Nederlandse kranten er wel vol van gestaan dat het fundamentele recht van mensen om geweldloos hun mening te uiten in China of Rusland wordt gescvhonden. Een geweldloze actie in een democratische samenleving als Nederland is volgens mij een van onze meest fundamentel rechten.

 57. Het is nu weer wachten op Wilders die weer zal zeggen dat de Nederlandse cultuur door minderheden wordt bedreigd. Hier is dus echt niemand een dienst mee bewezen.

 58. uiteraard heb je recht op vrije meningsuiting, Alleen jammer dat de dichter niet weet dat hij ook plichten heeft. Als een politieagent je opdraagt om weg te gaan dan moet je ook luisteren. Deze regel geldt overal in Nederland, Curaçao, Aruba of andere landen.
  Ook moeten we niet vergeten dat er genoeg aanslagen zijn geweest bij dit soort feestelijkheden waar gekken schreeuwen op de dam. Persoonlijk ervaar ik ook wel eens dat ik op me kleur word aangekeken. Onze Minister in Nederland doet er goed aan om zich van commentaar te houden, we staan toch al bekend als raddraaiers, boeven loversboys en drugsmokkelaars en nu gaan we ook nog de aandacht vestigen op deze aktie. In de telegraaf stond alleen dat er 4 mensen werden opgepakt wegens verstoring van het Sinterklaas feest. Nu weten alle Makamba’s door de Minister dat het iemand van Curaçao is.

 59. Als je meent dat de figuur “zwarte Piet” in de nabijheid van Sinterklaas racisme is, mag je dat best op je t-shirt zetten. Als je als minister meent dat de haardracht van een gezagsdrager (agent) een aanwijzing is voor zijn politieke voorkeur, ben je niet goed snik.
  Als je roept dat je “geslagen en geschopt” bent, is dat nog niet waar, maar je probeert wel omstanders te beïnvloeden, om zich tegen de politie te keren. De leukste zwarte pieten zijn overigens te vinden in Curacao, waar donkere jongens hun gezichten gitzwart maken , met vuurrode lippen en kleurige pakken. Helemaal volgens het Sinterklaasgebruik. Komt geen racisme aan te pas daar.

 60. als hij niet opstaat…

 61. Leuk zeg een kinderfeest proberen te verzieken. Get a life.

 62. Weten we zeker dat dit filmpje in Nederland is opgenomen? Aan al het apiamentu te horen denk ik eerder aan Curacao. Of het zijn Antillianen in Nederland die niet ingeburgerd zijn en zich er niet voor schamen om bij de slager een porc chop te bestellen.

 63. Osepa moet eens heel snel zijn mond houden en anders terugkeren naar zijn net zo onfrissen maatjes van de MFK.
  Wat bezielt deze dichter (ongetwijfeld levend van een uitkering op kosten van de Nederlandse belastingbetaler) om een eeuwenoude traditie in Nederland (het Sinterklaasfeest) te verstoren? Gezien de weerstand die hij bood had de politie veel harder moeten optreden. Had hij dit in Miami gedaan dan was hij bont en blauw geslagen, en dan ik daarvoor nog alle begrip gehad.

 64. Hier een goed stuk…..
  http://oralistisch.nl/2011/11/verslag-van-arrestaties-intocht-sinterklaas-amsterdam/

  Gario is geen uitzondering van tolerant Nederland wat nog niet zo heel lang geleden onder een bepaald bewind heeft geleeft….

 65. Nu is Nederland verplicht waar te maken dat het geen boevenstaat is. Dit geval moet tot de bodem worden uitgezocht en de eventuele schuldigen moeten worden bestraft. Geen kwaad met kwaad vergelden. Een democratische rechtstaat hoort deze zaak zonder aanziens des persoons af te handelen.

 66. Dit heeft helemaal niks met racisme te maken, deze aansteller wordt gewoon terecht afgevoerd door de politie omdat hij bewust een kinderfeestje aan het verpesten is.

 67. Heeft Osepa zelf de video wel gezien? Jammer dat Osepa zich hiermee gaat bemoeien…kan zich beter druk maken om de jonge studenten, betere begeleiding etc!

  Als je een bevel van de politie negeerd….ja dan krijg je 4 man op je zodat ze je kunnen afvoeren. Gelukkig is hij niet geschopt of mishandeld.

  Triest dat de politie het niet op een netter manier kon oplossen, met zoveel jonge kinderen hadden ze beter een busje kunnen laten komen. Goede voorbereiding is het halve werk.

 68. En het ligt alleen weer aan de actievoerder…. En nederland (de politie) is zoals altijd zeer rechtvaardig, tolerant en vooral foutloos bezig….

 69. Als er 4 skinheads hadden gestaan had er precies het zelfde gebeurd.Heeft niets met rascisme te maken, en hadden ook in mijn ogen zielepoten geweest net als Gario.

 70. Eerder op de dag waren deze actie voerders al gemaand zich te verwijderen. Tja dan roep je met deze actioe een andere actie op. Maar om nu te zeggen “GEWELD “. Nee zeg ik dan, een normale arrestatie van een tegenstribbelende activist. Door deze activisten een opgezet plan om een kinderfeest even lekker te verstoren.

 71. diep triest dit
  ik denk trouwens eerder dat sinterklaas racist is en niet zwarte piet zoals ze op hun shirts hadden staan

 72. Los van het feit dat het diep DIEP triest is wat hier gebeurd, vraag ik me af wat Mr Gario met zijn actie probeert te bereiken?
  Ik vind het overdreven om bij een activiteit voor kinderen, te gaan provoceren. Daarnaast, elk jaar opnieuw zijn er groepen die protesteren tegen Sinterklaas en Zwarte piet. Elk jaar gaat het hele gebeuren toch door.
  Dan heb je 2 opties. Of je accepteert en laat het voor wat het is. Of, als je echt zo zwaar tegen de Sint en zijn homeboys bent, protesteer dan HET HELE JAAR DOOR! De aanhouder wint toch? Als je steeds 1 maandje van tevoren begint te zeuren ga je niks bereiken en dan val je gewoon onder “stemmingmakerij”.. en stemmingmakers worden niet serieus genomen..

  En Minister Osepa heeft gelijk racisme moet echt niet kunnen onder de agenten. Dan kunnen ze een goed voorbeeld nemen aan de politie op Curacao. Die takelen de lokale mensen ook gewoon doelloos toe. Geen onderscheid maken……………………………….

 73. Wat een aansteller zeg. Denkt hij nou een eeuwenoud oer-hollands kinderfeest te kunnen verstoren? Ik dacht dat we dat gedoe allang voorbij waren zeg. Nee, natuurlijk heeft hij niets gedaan (nooit!) Herrieschopper moet nodig eens op Curacao komen kijken hoe Zwarte Piet hier neergezet wordt.. hmpffffhahaha, kan hij helemaal z’n lol op!
  Ik zie trouwens geen skinhead-achtige agent? Zijn alle kaalgeschoren mannen per definitie skinhead? Geldt dat ook voor de mannen op Curacao?

 74. Misschien dat OSEPA bij El Hakim langs kan gaan voor een nieuw brilletje. Op de hele film is geen enkele vorm van mishandeling te zien.

 75. Sheldry OSEPA kan zich beter druk kan maken over de kwaliteit en de behandeliong door de leden van het Korps Politie Curacao(KPC). U weet wel, daar waar als je 911 belt niemand de telefoon opneemt.

  Tevens kan hij zich beter zorgen maken over het klimaat op Curacao. In Nederland wordt je gewoon net als ieder burger behandeld. Op Curacao loop je de kans in een lijkenzak te belanden en dan teruggestuurd te worden naar Nederland, om nog maar over de gevangenis te zwijgen. U weet wel die gevangenis waar drugshandel, wapenbezit, corrupte bewakers en zelfs een schietpartij aan de orde van de dag zijn.