• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Italiaanse premier Silvio Berlusconi kondigde dinsdag, na een lange periode van dominante politiek, zijn vertrek aan. Hij feliciteerde opvolger Mario Monti met de benoeming tot senator voor het leven en kondigde aan af te treden zodra het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingen aanneemt.

De Kamer van Afgevaardigden en de Senaat stemmen vermoedelijk nog deze maand over het pakket bezuinigingen dat Italië van de leiders van de eurozone moet uitvoeren. ”Als deze verplichting is uitgevoerd, zal de premier zijn ontslag indienen bij het staatshoofd”, aldus een verklaring van Napolitano. Beleggers reageerden positief op de aankondiging van het vertrek van de Italiaanse premier. De beurzen op Wall Street gingen in het laatste uur van de handel nog flink omhoog. De Europese Commissie wilde nog niet reageren op het nieuws uit Italië.

Geen steun
De positie van Berlusconi was wankel geworden, omdat dinsdag tijdens een cruciale stemming over de jaarrekening van 2010 bleek dat de premier niet meer kan rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. De jaarrekening werd aangenomen met de steun van 308 parlementariërs. De absolute meerderheid van 316 zetels in de 630 zetels tellende Kamer haalde hij niet omdat er 321 stemonthoudingen waren. Ook verscheidene parlementariërs van de coalitie weigerden Berlusconi te steunen.

Verdeeldheid over Monti
Vooraanstaande econoom Monti wordt al maanden genoemd als een mogelijk regeringsleider die het onder een enorme schuldenlast gebukt gaande Italië uit het financieel-economische dal kan helpen. President Giorgio Napolitano kende de voormalig eurocommissaris woensdagavond deze uitzonderlijke eer toe. Het staatshoofd gaf daarmee een signaal dat  hij, net als andere vooraanstaande Italianen, Monti ziet zitten als premier terwijl zowel de huidige centrumrechtse meerderheid als de oppositie zijn verdeeld over de ‘Monti-oplossing’.

Griekenland
Ook in Griekenland is een nieuwe premier aangesteld. Het crisisland heeft de 64-jarige econoom Lucas Papademos aangesteld als interim-premier. Hij is vandaag naar de burelen van president Karolos Papoulias gegaan. Daar wordt onderhandeld over de vorming van een tijdelijke, gezamenlijke regering van de huidige regeringspartij Pasok met oppositiepartijen om ingrijpende, impopulaire economische maatregelen te nemen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com