• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland wil het liefst dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties extra sancties tegen Iran instelt. Verdergaande stappen tegen dat land zijn volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken namelijk het sterkst als de hele wereldgemeenschap zich erachter schaart.

Dat heeft hij vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. In de Veiligheidsraad was in het verleden echter niet altijd voldoende steun om over te gaan tot sancties tegen Iran. Daarom dringt het kabinet ook in de Europese Unie aan op scherpere sancties om het regime van Iran in het hart te raken en de bevolking te ontzien. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag in Brussel bijeen om daarover te praten.

Transacties
Rosenthal pleit onder meer voor aanscherping van huidige EU-sancties. Hij denkt daarbij aan het verbieden van betalingen aan Iran in contanten of edelmetalen, die nu vaak worden gebruikt als alternatief voor banktransacties. Ook moet het aantal vergunningsplichtige transacties worden uitgebreid. Dat geldt ook voor de lijsten met mensen en organisaties die indirect steun verlenen aan nucleaire activiteiten of daarvan profiteren, aldus de minister.

Dialoog
Ook de Tweede Kamer wil meer sancties tegen Iran. Aanleiding is een rapport van het VN-atoombureau IAEA waarin staat dat Teheran zeker tot vorig jaar aan een atoomwapen heeft gewerkt. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft vandaag laten weten dat sancties het nucleaire probleem met Iran niet ‘fundamenteel’ oplossen. Dit zei de woordvoerder van de minister Hong Lei naar aanleiding van plannen van westerse landen om hardere sancties in te stellen. “Wij geloven dat de dialoog en samenwerking de juiste manier is om de problemen met Iran op te lossen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com