• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Honderden bewoners van het eiland Saba hebben zaterdagmiddag  de korte rit naar het piepkleine vliegveld gemaakt om afscheid te nemen van koningin Beatrix. De Sabanen voelden aan dat dit wel eens het laatste bezoek van Beatrix zou kunnen zijn en zij wordt op Saba echt als ‘moeder’ beschouwd.

Beatrix bracht samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima een eendaags bezoek aan de kleinste gemeente van Nederland. De koningin doorkruiste via de enige weg, The Road, daarbij het hele eiland, van vliegveld tot haven en weer terug.

Emotioneel
”Please come back to Saba” zong een koor met overslaande stem, terwijl het koninklijk gezelschap afscheid nam van de gezaghebber en de rijksvertegenwoordiger voor Caribisch Nederland. De koningin raakte zelf ook aangedaan toen ”Oh island in the sun” werd ingezet. Ze stelde haar vertrek uit tot het einde van het lied.

Speciale plek
”De koningin houdt van al haar kinderen”, aldus de woordvoerder van het eilandbestuur, daarmee refererend aan de moeder-kind relatie die net name de Caribische Nederlanders zien tussen hun zelf, hun eiland en de koningin. ”Ze heeft ze allemaal even lief, maar Saba heeft een speciale plek.”

Afscheid
Dat sprak ook uit de reactie van Beatrix op de toeloop op het vliegveld, en op de gevoelige woorden van Harry Belafonte’s hitsong. Ze bleef na het instappen uitbundig en uitvoerig zwaaien, alsof ook haar het afscheid van de ‘onbedorven koningin’ – zo noemt Saba zich – zwaar viel. Op Sint Maarten volgde zaterdagavond nog een receptie en na een gesprek met de meegereisde pers gisterochtend vliegt het koninklijk gezelschap later op de dag via Curaçao terug naar Nederland.

www.versgeperst.com