• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het bezoek van de koningin aan de voormalige Antillen werd gisteren weer beïnvloed door protesten. Terwijl een groot deel van de bevolking van Sint Eustatius de koningin toejuichte, waren er langs de route posters opgehangen die herinnerden aan de slavernij.

Er is op het eiland onrust door ambtenaren die uit Nederland komen en zich volgens de lokale bevolking bemoeien met zaken. Hierdoor zijn de Statianen bang dat ze niks meer te zeggen hebben. Nederlanders zeggen op hun beurt dat ze sinds kort worden uitgescholden op straat.

Olieterminal
Een ander groot punt is momenteel de komst van een tweede olieterminal op St. Eustatius. De overheid wil het plan doorzetten, maar veel mensen zijn bang voor ongelukken en een daling van het toerisme. Gezaghebber Gerald Berkel vertelde in een toespraak dat de problemen op het eiland gisteren zijn besproken met de koningin.

 

 

12 reacties op “Onvrede bij bezoek Koningin St. Eustatius”

 1. Mensen, jullie kunnen nou wel leuk en aardig afgeven op ”de Nederlanders”, maar vergeet niet dat, behalve Saba, alle overige eilanden ZELF hebben gekozen voor de status wat ze nu hebben, niemand heeft ze gedwongen om hun keuzes te maken.Het is dan ook niet eerlijk om ”de Nedrlanders” de schuld van allerlei zaken te geven en hen zwart te maken met allerlei insinuaties.

  Luid schreeuwen om onafhankelijkheid lijkt misschien ”the thing to do” maar realiseren jullie je wel wat dit allemaal zal meebrengen?, hoeveel het zal kosten om helemaal op eigen benen te staan? waar moet dat allemaal van bekostigd worden?
  Niet voor niks heeft Aruba er op het laatst van afgezien om Status Aparte te omarmen, laten we daar eerst naar kijken voordat we een hele grote fout maken.

 2. @Dwerg 85, je zou toch eens wat tussen de regels door moeten lezen. Ik dacht hoe subtiel moet ik dit nou verwoorden en ben voor jou dus te subtiel geweest, but rest assured aan het eind van de rit zitten we heel dicht bij elkaar.
  @Evelien je braaksel van woorden raakt kant nog wal, maar what’s new !

 3. @Evelien,
  Je aversie tegen witte en soms zwarte Nederlanders is je goed recht en dat zal ik nooit bestrijden. Ik blijf echter met één vraag zitten, waarom zorg je er niet voor dat jou regering per omgaande jullie onafhankelijkheid aanvraagt ? Jij en die andere onafhankelisten zijn toch niet zo bobo dat jullie inmiddels nog niet weten dat wij daar geen enkel probleem mee hebben, liever gisteren dan morgen. Een Amerikaan zou zeggen: put your money where your mouth is.
  Waar woon jezelf, Curaçao, Statia of toch misschien stiekum in Nederland ?

 4. Berdat, voor wie maakt Nederland het leven makkelijk? Misschien wel voor jou, maar niet voor de 50 procent van de bevolking die arm is tot zeer arm. en daarbij ook nog alleen maar beledigingen naar hun hoofd geslingerd krijgen door hun zogenaamde geldschieter. Evaliien heeft gelijk, je hebt geen karakter, als onze jeugd zo als jou moet denken hebben ze straks niet eens meer een baranka meer die ze als hun vaderland kunnen beschouwen.
  Ik denk overigens dat je niet eenss Yu di Korsou bent. dieptreurig hoor.

 5. @Berdat,
  gaat het jou echt alleen maar om geld? Is geld echt alles Berdat? meen je dat echt? Dus voor geld laat jij je rustig beledigen, koeioneren, afsnauwen, denigrerend e behandeling toestaan?!? Zoo, geen principes dus? Sta ik niet echt raar van te kijken hoor, verleden week hoorde ik een paar makambas lachen en een plezier hebben..Weet je waaromBerdat? De ene beweerde , ach joh, met die antilliannatjes kun je van alles uithalen, zelfs een trap op hun reet vinden ze niet erg, ‘als je hen maar wat geld toestopt, ze zijn te koop!’.
  Goed zo Berdat, een groot pluimpje voor jouw joh, je bent zoals vele van jouw soortgenoten te koop en een aaitje van de makamba over je kroesbal maakt je toch o zo gelukkig!! Gefeliciteerd man, je bent een echt voorbeeld voor onze jongeren, GELD IS DUS ALLES VOOR JOUW!! Ik heb ook geld voor jouw, mag ik je dan een harde trap onder je zwarte reet verkopen? Ja he? Wat een karakterloze Curacaouse landgenoot ben je toch. Gelukkig dat we niet allemaal zoals jij denken. Ik schaam mij voor Curacaenaars zoals jij. BERGUENSA, voor money zul je ook wel probleemloos je reet verkopen, neem ik aan?

 6. @Evelien, wie betaald bepaald en zo is het. Ik ben een volbloed Yu’i Korsou en ben blij met Nederland. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

  Wij kunnen het niet zonder hen en ik ben blij met elke gulden die Korsou van NL krijgt.

  Waarom schoppen tegen je grootste geldschieter die het leven voor je makkelijk maakt.

  Dom dom dom.

 7. @Evelien: Je hebt heel veel geschreven maar heel weinig gezegd. Wat is je punt precies? Dat Nederland gewoon geld moet geven en verder zich niet moet bemoeien met Statia?

  @Maatschappelijk werker: Hoezo gemeen? Het zou gemeen zijn geweest als zij een standaard aantal geld hadden gegeven dat onder de minimaal benodigde aantal geld viel of zo. Maar er wordt gezeurd omdat men dezelfde treatment krijgt als in Nederland? Denk je niet dat dat een beetje opportunistische gedrag is?

 8. Leren de nederlanders het dan echt noooooit!!! jullie voelen je ten onrechte de baas van die eilanden!! Zien jullie echt niet in hoe belachelijk ,potsierlijk en beschamend jullie reacties zijn? Hebben jullie dan niet meegemaakt hoe het met Indonesie is gegaan= Wie zijn de NLers dan wel om te denken dat zij anno 2011 gerechtigd zijn om een paar kleine machteloze bevolkingen de les te blijven voorlezen??? En dan ook nog heel verongelijkt op de Antillianen reageren?!
  Beseffen jullie nou werkelijk niet wat voor indruk de Internationale gemeenschap van het Nederland anno 2011 binnenkort zal krijgen of waarschijnlijk al heeft?. Denken jullie nou echt dat men in LatijnsAmerika en de rest van de Cariben niet met argusogen volgt wat de Nederlanders aan het uitvreten zijn in de Cari/LatinoAmerikaanse regio? Snappen jullie nou echt niet dat datgeen jullie pogen te doen met de Antillianen niet meer van vandaag is? Vergeleken met Indonesie zijn wij natuurlijk maar een plekje met een paar honderdduizend inw., maar dat zegt niets over de mate van de Nederlandse agressie op de Eilanders.
  Nederland heeft een hele grote broek aangetrokken En zal ook de gevolgen moeten dragen, Op het end zal Nederland weer eens internationaal in eigen hemd staan, dat kan ik jullie verzekeren! ! Een schande zonder weerga! En dan reageren jullie nog boos ook!!! Jullie zijn echt niet goedwijs Makambas..Julli hebben gewoon ongelijk!!! Jullie hebben niks te maken met de bevolking, zeker niet de zwarte bevolking, nee, jullie zitten vast aan het pshychologische ideefixe vast dat de Antillen van Jullie is!! FOUT gedacht!
  Kom bij mensen, het is 2011.

 9. @ Nederlander, ja jullie hebben een gemeen spelletje gespeeld met die BES Nederlanders, zij dachten namelijk dat de uitkeringen zoals AOW, WW in Euros uitbetaald zouden worden zo van AOW is €800 dan krijgen wij dus zo’n NAf 2000 gulden, nou da’s even kassa zeg. De halleluja stemming sloeg echter snel om, nadat bekend was geworden dat de nederlandse bedragen aangepast zouden worden aan de lokale levens standaard. Heel gemeen van die makambas en de invoering van een apartheidsregime en terug naar de slaventijd en die koloniale uitbuiting kwam er nog boven op. Tijd voor een zitting van de Verenigde Naties over al dit onrecht.

 10. Als je na je keuze wordt overspoeld door ambtenaren die je het leven schier onmogelijk maken, mag je daar toch wat van zeggen.

 11. Nee ik geloof niet dat dat hun oplossing is, laten ze gewoon hun onafhankelijkheid aanvragen, die wij (Nederland) hun van harte zullen geven. Tenslotte is hun huidige situatie ontstaan omdat St.Maarten bij hun onafhankelijkheids verzoek geen ruimte zag voor Saba en Statia en zij toen moesten kiezen voor aansluiting bij Nederland of onafhankelijkheid. Zij kozen voor Nederland en hebben nu blijkbaar spijt van hun keuze. Maar wij ,zo ruimhartig als we zijn, willen best onze medewerking verlenen aan hun onafhankelijkheid als ze dat alsnog willen. Dit geldt ook voor Saba en Bonaire (dat door Curaçao gedumpt).

 12. Wellicht kunnen de demonstranten tegen de slavernij door de koningin op haar terugreis naar Nederland even teruggebracht worden naar Afrika.
  Is volgens mij niet eens zo ver om op de route naar Amsterdam.
  Zij tevreden, wij tevreden – een win win situatie heet dat.