CURAÇAO – De Staten van Curaçao hebben twee moties aangenomen over uitzend- en tijdelijke krachten die in aanmerking komen in vaste dienst te treden bij overheidsdiensten en stichtingen. De Staten stemde donderdagavond unaniem op de motie: de stemming kwam uit op 20-0.
In de motie wordt de regering aangedrongen de arbeidsinspectie te versterken en kunnen er sancties worden opgelegd tegen overheidsstichtingen, bedrijven en private ondernemingen die de arbeidswetten overtreden. Daarnaast vragen zij om het Burgelijk Wetboek aan te passen waardoor werknemers met een tijdelijk contract niet meer als tweederangswerknemer worden behandeld.
Vaste positie
In een tweede motie wordt aan de regering gevraagd om bij de Raad van Commissarissen van overheidsstichtingen en ondernemingen aan te dringen om personeel dat langdurig werkzaam is via een van de uitzendbureau’s, en contractanten een vaste positie innemen. Een vereiste is dat dit met terugwerkende kracht gebeurt. De motie werd met twaalf stemmen voor en acht stemmen tegen aangenomen. Tijdens de stemmingen was statenlid Dean Rozier van de partij MFK niet aanwezig.
goede zaak dat het nu eindelijk is geregeld, nu nog vakantiegelden en uitbetaling van ziekte regelen met een wet voor uitzendkrachten.
wat wel jammer is dat bedrijven flexibel willen blijven en dat er nu scherp op de tijden zal worden gelet die de wet voor schrijft. Nu kun je dus ook zo goed zijn maar langer dan de vast gestelde periode zal je niet werken.
ook zullen er wel weer mazen in de wet zijn zoals het uitgezonden personeels lid mag er maximaal werken voor uitzend organisatie X en daarna stappen ze over na uitzendorganisatie Y voor de tweede of derde periode.De wt moet zo zijn dat deze praktijken niet mogelijk zijn.
De bevordering van zekerheid van de werkplek is te waarderen, maar in strijd met de door IMF geadviseerde flexibilisering van de arbeidsmarkt. Overheid komt nu zelf met hogere kosten. Bedrijfsleven zal meer diensten gaan uitbesteden aan andere bedrijven met lagere arbeidsvoorwaarden. Schoonmaakdiensten, Kantinediensten etc.. Je kunt er op wachten. Kortom, er komt een goede toekomst voor deze dienstverlening tegen lage salarissen.