• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drugsoperaties in het Carbische gebied zijn zo succesvol geworden, dat de drugsroutes zich hebben verplaatst. Hans Schreuder van de Kustwacht meldde gisteren dat Curaçao steeds minder als tussenstop wordt gebruikt op de drugsroute Colombia-Europa.

Doordat de route is verplaats, wordt er Koninklijke Marine in het Caribische gebied ook veel minder drugs gevangen dan een aantal jaar geleden. “Curaçao wordt minder gebruikt als tussenstop. Voor een aantal mensen op Curaçao is dat vervelend”, zegt Schreuder in een verwijzing naar drugshandelaren op Curaçao.

Samenwerking
Ondanks dreigementen van de Venezolaanse leider Hugo Chavez in de richting van Nederland en Curaçao de afgelopen jaren, werkt de Kustwacht goed samen met de collega’s in Venezuela. Kapitein ter zee Jeroen van Zaalen, plaatsvervangend commandant van de zeemacht in de Cariben hoopt dat een nieuwe militaire oefening met Venezuela binnenkort weer mogelijk is.

Geen helikopter
De Koninklijke Marine zal het volgend jaar bij operaties in het Caribisch gebied wel tijdelijk moeten stellen zonder boordhelikopter. Tussen het definitief afdanken van de huidige Lynx-helikopter en de komst van de nieuwe NH-90 zit mogelijk enkele maanden.

Inzetten andere bootjes
,,Het is een operationeel probleem dat je beperkt in je inzet. Ideaal is anders, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben”, aldus Van Zaalen. Voor de marine is het geen onoverkomelijk probleem en ook de Kustwacht in het gebied kan terugvallen op andere helikopters en vliegtuigen die op zee zoeken naar bootjes die worden ingezet voor drugsvervoer of mensensmokkel.

4 reacties op “Drugsroutes verplaatsen zich”

 1. Het feit dat de Kustwacht, met een begroting van 80 miljoen NAF per jaar, in 2010 40 (!) kilo drugs heeft onderschept betekent dat iedere kilo drugs de belastingbetaler 2 miljoen NAF heeft gekost.
  Maar het spreekt voor de Kustwacht dat ze in datzelfde jaar ook 1 (een) wapen hebben onderschept.
  Bovengenoemde cijfers zijn ontleend aan het jaarverslag van de Kustwacht gepubliceerd op hun website.

 2. Ja??? Dus minder te doen op zee zodat ze die kunnen inruilen voor meer manuren op het land? Eindelijk de prioriteiten opnieuw rangschikken? Zal de belastingbetaler zich ook wat beter voelen over hoe zijn geld verkwist word….

 3. Ah, vandaar dat het tegenwoordig schering en inslag is met autoruiten ingooien om handtassen e.d. buit te maken. Overal waar je gaat zie je glas op de weg en overal hoor je de verhalen (helaas ook zelf hiervan slachtoffer geworden). En natuurlijk de huisovervallen niet te vergeten. Curacao als drugsroute en tussenhandel maakt mij als leek niet uit, want dan laten ze de rest van de bevolking met rust. Nu moeten die criminelen op een andere manier hun geld gaan verdienen en komen ze bij je thuis… Misschien kan de marine die door de afnemende drugstransporten via Curacao kennelijk minder op zee te doen heeft meer de straat op om te patrouilleren ?

 4. ,,Het is een operationeel probleem dat je beperkt in je inzet. Ideaal is anders, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben”

  Ik wist niet dat de marine roeiboten gebruikt!