• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Elmer Wilsoe (Justitie) roept iedereen op om zich vandaag en in de toekomst te gedragen in het verkeer uit medeleven met de families van de verkeersslachtoffers. “Iedereen moet zichzelf beloven om er alles te doen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen”, benadrukt Wilsoe.

Vandaag is het de dag van Herdenking van Verkeerslachtoffers. Het politiekorps houdt regelmatig verkeerscontroles op de wegen, maar dat ontslaat de weggebruikers niet van de verantwoordelijkheid om zich aan de verkeersregels te houden vindt de minister.

Ongelukken
Negen jaar geleden is 3 november door het Bestuurscollege uitgeroepen als dag om stil te staan bij de verkeerssituatie. “Nu negen jaar later kan worden geconstateerd dat er nog steeds veel verkeersongelukken gebeuren en onnodig veel mensen hun leven verliezen in het verkeer”, zegt Wilsoe.

Slachtoffers
Nu staat de teller al op twintig verkeersslachtoffers, terwijl dat vorig jaar vijftien waren. Om te illustreren hoe hoog dit aantal van twintig is,vergelijkt Wilsoe Curaçao, met rond de 130.000 inwoners, met Nederland waar er op elke 100.000 inwoners vijf verkeersslachtoffers zijn. Bovendien komen onze verkeersregels grotendeels overeen met die van Nederland.

21 reacties op “Herdenking van verkeersslachtoffers”

 1. @ redriser. Het zal wellicht iets helpen om passief te rijden en realist te zijn, maar om safe te zijn zou iedereen dat moeten doen. We mogen toch wel van onszelf en de medewehgebruikers verwachten, dat er in nuchtere staat volgens de regels in een goedgekeurde auto gereden wordt en iedereen verzekerd is zoals we van de minister mogen verwachten dat de verkeersregels gehandhaafd worden. Boetes dienen een vast onderdeel van de begroting te worden zoals in Nederland. Als er al boetes gegeven worden, is dat een lachertje. Flink verhogen die boetes. De realiteit mag en kan niet geaccepteerd worden en dat zorgt voor buitenproportionele reacties, waarvoor begrip moet kunnen worden opgebracht.

 2. Toch zijn wij erg vriendelijk met voorrang geven bij kruisingen en invalswegen. Maar toch .. zijn wij erg onzorgvuldig met het richting aan te geven, links of rechts. Vaak moet je afwachten wat de andere bestuurder naar rechts of links wil geeft veel vertraging en onzekerheid door geen richting aan te geven. Vaak gevaarlijke situatie`s. Curacao zorg voor goede verlichting aan uw auto. Te gek ..vaak gebrekkige en on afgestelde verlichting. Wil u mij of ander hinderen naar derden .. Verkeer Curacao kan veiliger met regels naar veiligheid. Ik ben door aanrijding door een onverlichte tegenligger auto mijn gevoel in mijn linker hand verloren na auto ongeluk. Stomme tegenligger met geen verlichting. Danki justitie van verkeer .,, voor slechte regels en gedrag in het verkeer. Ik vraag justitie meer attentie voor regels ob de weg. om ieder zijn welzijn en leven .

 3. @ Hans….
  Ik respecteer en waardeer jouw reacties en meningen op dit forum….of ik het er mee eens ben of niet doet niet ter zake…..maar persoonlijk vindt ik dat je nu te ver bent gegaan door een mentaliteit in het verkeer te vergelijken met een mentaliteit als een land dat bezet of in oorlog is…dat is appels met peren vergelijken. En met de aanname dat ik niks zou doen moet je heel voorzichtig zijn als je iemand niet kent….ik heb mijn steentje bijgedragen in bezet- en oorlogsgebied om te trachten vrede en stabiliteit te brengen…..wellicht ben ik daarom een stuk realistischer als jouw en maak ik niet zulke absurde vergelijkingen.

 4. Redriser, in de Tweede Wereldoorlog hadden we in Nederland 3 mogelijkheden. Ik koos voor het verzet, de andere 2 mogelijkheden waren niets doen en bij de NSB gaan.
  U zou waarschijnlijk voor niets doen hebben gekozen, niet mijn keus maar het kan erger.
  Het is positef dat u tenminste erkent wat er fout zit, het meerendeel van de bevolking is nog niet eens zo ver.

 5. Gelukkig hebben we Hans….Hans is de opperfatsoensrakker, die de mentaliteit hier in het verkeer gaat veranderen…velen zijn je voorgegaan hier op het eiland….en vele zullen na jouw komen, ik wens je succes de komende 30 jaar.
  Beste mensen, ik ben gewoon een realist….niets meer, niets minder.
  Hiermee zeg ik nog niet dat ik allemaal goedkeur, maar ik steek mijn energie liever in passief rijden en opletten in het verkeer, dan vechten tegen windmolens…dat heb ik jaren geleden al opgegeven……

 6. @redriser: Inderdaad, jouw reactie klinkt heel bekend en mensen die hier langer wonen zullen vaak hetzelfde voelen. Het leven hier is vrijer dan in Nederland, hier heb je minder regeltjes en heb je zelf meer verantwoordelijkheid.

  Toch vraag ik me af, zou ‘shit happens’ ook jouw reactie zijn als een automobilist ‘met een drankje teveel op’ een kind van jou doodrijdt?

 7. Ik citeer Redriser:
  (bijna) iedereen rijdt hier wel eens te hard, of rijdt door “oranje” (of was het al rood?)….soms een drankje teveel op….niemand is “roomser als de paus” in het verkeer als je hier woont
  Redrises moet zich schamen voor deze reactie. Hij/zij moet eens gaan praten met ouders die hun kind verloren hebben door een door rood rijdende of dronken wegmisbruiker.
  Redriser vind dat we dat moeten tolereren,want zo is nu eenmaal Curacao. Het is een schande, dit gebrek aan sociale betrokkenheid die zich helaas als een olievlek over het eiland uitbreid, niet in het minst gehinderd door de corrupte regering die we overigens zelf hebben gekozen.

 8. Een beetje domme reactie Redriser. Feit is dat het relatieve aantal verkeersslachtoffers op Curacao absurd hoog is en dat los je dus niet op door te adviseren om defensief te rijden. Misschien dat jij en ik daamee weg komen, maar jij ziet toch ook al 30 jaar allerlei stumperds in het verkeer om je heen………..
  En iemand die, zo leuk lokaal, dronken jouw defensief bestuurde Toyoto Yaris binnenrijd, daarmee ben jij ook niet blij. Dus vergoelijk dit niet!

 9. Als ik de reacties zo lees, krijg ik sterk de indruk dat die van mensen zijn die hier alleen op vakantie zijn geweest, of hier nog niet zo lang wonen. Het is nu eenmaal een gegeven dat het verkeer hier “anders” is, maar het is een kwestie van “passief” rijden en aanpassen aan de gewoontes van het verkeer en dan is er echt niks aan de hand. (bijna) iedereen rijdt hier wel eens te hard, of rijdt door “oranje” (of was het al rood?)….soms een drankje teveel op….niemand is “roomser als de paus” in het verkeer als je hier woont….dus ga alsjeblieft niet de fatsoensrakkers uithangen!….Ja natuurlijk….iedere verkeersdode is er een teveel….maar shit happens…welcome to the real world!

 10. Dit getal is nog ietsje slechter dan Suriname, daar momenteel 13 slachtoffers per 100.000.
  Op Curacao dus ongeveer 15 per 100.000. Is wel een zware aanslag op de samenleving en geeft een veelvoud aan leed. Tel daarbij overigens nog een alle ongevallen met zwaar of minder zwaar lichamelijk letsel bij en het is nog triester………
  Voer een echte APK in en laten we eens iedereen verplicht een herexamen voor autorijden laten doen, theorie en praktijk, als men een nieuw rijbewijs wil.
  Ik zie elke dag capriolen……….

 11. Zelfcontrole zou moeten. Maar hoe kan dat als regering/bestuurders etc. zelf grootste voorbeeld zijn van hoe het NIET MOET!
  Ook hier geldt leuze “Doe het Zelf”1
  Daarnaast zou het wel bevordelijk zijn als wegen en verlichting ook eens onderhouden worden. Scheelt waarschijnlijk een paar doden per jaar.

 12. Ik vind het wel een beetje een kromme gedachte dat de schuld bij het niet controleren gelegd wordt….
  Je ben toch zelf verantwoordelijk voor je rijgedrag!!
  Mag je met drank op rijden omdat er niet gecontroleerd wordt???
  Nee het mag niet omdat je iemand dood kunt rijden, en niet omdat je een bekeuring kunt krijgen.
  Maar goed ik weet wel dit is voor heel veel mensen te simpel gedacht, die volgen alleen de regels als er op gecontroleerd wordt.
  Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor te hard rijden/door rood licht rijden.

 13. Volgens mij gebeuren merendeel van ongelukken door het ontwijken van alle gaten op de wegen alleen al. Als je al ziet hoe de verkeersregeling bij Grote kerk geregeld is zegt het voldoende.

  Uiteraard treed politie niet voldoende op maar merendeel van bevolking wil vrijheid blijheid. Ook status van verschillende auto’s zijn idd een bron van ergenis waarin nieuwe schone auto’s zich dronken betalen en oud verotte rokende zonder licht rijdende (indien wel dat met verblindend wit licht) het minst betalen. Wellicht een idee om te betalen op gewicht van voertuig ipv leeftijd.

 14. YWN, ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  Dronken rijden is gemeengoed geworden op het eiland, van laag tot hoog. Herinner me dat advocaat Blaauw een ernstige aanrijding veroorzaakte, duidelijk onder invloed maar hij gaf de schuld aan medicijngebruik. Maar ja, wat kun je anders verwachten van een advocaat.

 15. Komt waarschijnlijk omdat god meestal rijdt. 🙂
  Mensen nemen ook hier geen verantwoordelijkheid.

 16. Meneer Wilsoe,
  Even orde op zakken:
  1- Er wordt niet gecontroleerd op alcohol achter het stuur.
  2- Er wordt niet gecontroleerd op alcohol achter het stuur als er een ongeluuk is geweest.
  3- Er rijden iedere dag mensen door rood waar de politie bij staat te kijken en niets doet.
  4- Er rijden iedere dag mensen op scooters en quads zonder helm, en de politie doet hier niets of nawelijks iets aan.

  En dan vraagt u aan het volk om op een normale manier te rijden?, wat dacht u er van als de politie is wat harder gaat optredden en er alcohol controles zouden plaatsvinden ieder weekend en na ieder incident?. Alcohol achter het stuur, nachtje achter tralies. Oh ja dat kunnen we niet doen, daar heeft Curacao de cellen capaciteit niet voor en zou u zelf ook opgepakt moeten worden.
  Grapjas.

  Weet u hoe ze dit in andere landen aanpakken?, rijbewijs in beslag, nacht de cel in en auto confisqueren. Niet met het vragen aan iedereen om zich te gedragen.

  Dit doet u alleen omdat u hoofd bent van de veiligheidsdiensten en het lijkt er op dat onder uw bestuur er meer verkeers slachtoffers zullen vallen dan vorige jaren.

  Ga is werken voor je geld in plaats van de schuld bij anderen te leggen.
  YWN

 17. En minister Constantia geeft het goede voorbeeld !

 18. Nee joh! Jullie begrijpen er niks van! Je moet jezelf beloven. Dan crash je nooit meer!

  Mijn medeleven gaat nu uit naar alle verkeersslachtoffers.

  Rust in vrede.

 19. Wilsoe,

  Moet je wel de verkeersregels naleven en daar ook op controleren. denk dat we weer uitgepraat zijn.

 20. 90% van de verkeersslachtoffers worden niet veroorzaakt door een ongeluk maar door grove schuld, eigen of andermans. Te hard rijden, dronken rijden, door rood licht rijden, onverantwoord inhalen is aan de orde van de dag en de politie doet niets aan de handhaving van de verkeersregels, en dat terwijl er ieder moment dat een verkeerslicht op rood spring bekeuringen uitgedeeld kunnen worden. Het is tijd dat Wilsoe daar eens aandacht aan besteed in plaats deze loze oproep die bij de onverantwoord rijdende Curacaoenaar het ene oor in gaat en het andere uit.
  En laat de minister ook de APK keuring eens aanpakken. Ik ken verhalen dat DOW autowrakken goedkeurt als de keurmeester maar wat toegeschoven wordt. Maar zelfs zonder dat wordt een auto al goed gekeurd als hij maar 4 wielen heeft.

 21. Zijn het niet voornamelijk die quads en “doble lights” die met 200 km/u een muur kapot rijden?