• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Anoniem stukken uit Amigoe over de projectontwikkelaar van Kiki Beach Christiaan van Assendelft van Wijnck.
Amigoe 20 februari 2003

Sloper monument Pietermaai wil schikking met OM

Chris van Assendelft van Wijck, de eigenaar van het onlangs gesloopte monument aan de Pietermaaiweg 152, wil een schikking treffen met het Openbaar Ministerie. Dat schrijft advocaat Mirto Murray in een brief aan het parket. Van Assendelft van Wijck zegt het beschermde monument te zullen herbouwen. Offertes zouden al zijn aangevraagd bij de lokale architect.

Volgens een document waar deze krant over beschikt heeft Van Assendelft van Wijck een strafblad. Hij is in het verleden aangeklaagd en veroordeeld voor geweldsdelicten als doodslag, mishandeling met voorbedachte rade, vernieling, verduistering en opzetheling.

Tegen Van Assendelft van Wijck is in januari aangifte gedaan door Stichting ProMonumento wegens de illegale sloop van het pand dat sinds 1994 geregistreerd staat als monument. Door de instorting van het monument te Pietermaai ontstond een gevaarlijke situatie voor zowel de werklieden als de drugsverslaafden die er ‘s nachts vertoeven en daarom zijn de restanten verwijderd. Daarvoor gaf het Monumentenfonds groen licht. Van Assendelft van Wijck zegt zeer ontdaan te zijn door de instorting, temeer omdat hij in Nederland zelf bestuurslid is van Monuments Porte BV die zich als organisatie toelegt op het beheren en behouden van rijksmonumenten.

Uit een artikel uit de Amsterdamse krant Het Parool van 22 januari 2000 blijkt echter het volgende. De stichting Vita et Pax, waarvan Van Assendelft van Wijck bestuurslid is (of was), kocht in 1999 het pand aan de Keizersgracht 326 dat bekend stond als rijksmonument voor een bedrag van 770.000 gulden, vier ton meer dan waarvoor het door een ander bedrijf in 1996 werd gekocht. Eind december 1999 stortte het bijna in waardoor er een gevaarlijke situatie ontstond aan de Keizersgracht. De stichting wilde het pand slopen en er vier nieuwe appartementen realiseren waarvoor ook een vergunning door de gemeente was afgegeven. Een oud-huurder tekende hiertegen echter bezwaar aan en in afwachting van de uitspraak door de rechtbank mocht het niet gesloopt worden. Toch werd er in december gesloopt waardoor het instortingsgevaar ontstond. Theaterzaal Felix Meritis moest toen tijdens een voorstelling van cabaretier Freek de Jonge compleet ontruimd worden.

BEDREIGING

Van Assendelft van Wijck beschuldigde de verkoper van oplichting in verband met de oud-huurderskwestie. Maar diens advocaat, J. de Wit, verklaarde in hetzelfde artikel dat de koper volledig op de hoogte was. “Van Assendelft van Wijck heeft mij meerdere malen opgebeld op een ‘zeer onsympathieke manier’. Hij sprak op agressieve toon, haast bedreigend.”

Het pand op de Pietermaaiweg 152 is gekocht door de stichting Rosalinde Christel Claire, naar de jongste dochter van Van Assendelft van Wijck. Na de restauratie van het pand zou zij daar ook gaan wonen. Maar de negatieve publiciteit rondom zijn cliënt heeft zijn tol geëist, zo schrijft de advocaat. “Stichtingsbestuurder Citco NV is accuut afgetreden en heeft zich verder teruggetrokken als directievoerder van diverse vennootschappen c.q. ondernemingen waarin Van Assendelft van Wijck een indirect belang heeft.”

BRON: AMIGOE

21 reacties op “Ingezonden: Sloper monument Pietermaai wil schikking”

 1. Oooops sorry Roger, had jouw stukje nog niet gelezen ☺

 2. @ vele reacties over de wederopbouw van het monument Stellamaris op Pietermaai 152:


  Toen “per ongeluk” op 23 januari 2004 en in Van Assendelft van Wijcks’ aanwezigheid het monument Stellamaris op Pietermaai 152 (waar voormalig Beachclub Moon, tegenwoordig St. Tropez op is gebouwd), naar eigen zeggen “instortte” (maar gewoonweg net zoals het monumentale pandje op de Keizersgracht 326 is gesloopt) heeft Chris van Assendelft van Wijck verschillende “getuigen” gekocht en onder dwang gezet om verklaringen af te leggen. Gelukkig kreeg 1 van de echte getuigen spijt van de door van Assendelft van Wijck persoonlijk geschreven getuigschriften en door hem onder dwang getekend, en meldde dit bij het OM. Het OM maakte er gelukkig werk van.

  Christiaan van Assendelft van Wijck werd veroordeeld tot het betalen van geldsom en het wederopbouw van het monument. Tot op vandaag de dag is die wederopbouw niet gerealiseerd. Het laten opbouwen met kapitaal van een drietal jonge enthousiaste investeerders met veel gevoel voor stijl van Beachclub Moon (om het vervolgens onder behoorlijke dwang voor een appel & ei verkopen) leverde aan huur immers ca 22.000 gulden per maand op. Dat is veel meer dan een gerestaureerd monumentje voor zijn dochter ooit zal opleveren. Het OM heeft het er kennelijk bij laten zitten. Dat neemt niet het strafbare (slopen van een monument) weg. het OM kan nog altijd beslissen hier een zaak van te maken.

  Wordt vervolgt…

 3. Voor een heel verhaal over deze notoire sloper: https://www.versgeperst.com/nieuws/153315/stagiair-overvallen-door-een-dader.html

  Vwb de wederopbouw van het monument Stellamaris op Pietermaai 152:
  
Toen “per ongeluk” op 23 januari 2004, en in Chris van Assendelft van Wijck ‘s eigen aanwezigheid het monument Stellamaris op Pietermaai 152 (waar voormalig Beachclub Moon, tegenwoordig St. Tropez op is gebouwd), naar eigen zeggen “instortte” (maar feitelijk gewoonweg is gesloopt) zijn verschillende “getuigen” gekocht of onder dwang gezet om verklaringen af te leggen. Gelukkig kreeg 1 van de echte getuigen spijt van de door zijn persoonlijk geschreven getuigschriften en onder dwang getekend, en meldde dit bij het OM. Het OM maakte er gelukkig werk van.

  Christiaan van Assendelft van Wijck werd veroordeeld tot het betalen van geldsom en het wederopbouw van het monument. Tot op vandaag de dag is die wederopbouw niet gerealiseerd. Het laten opbouwen met kapitaal van een drietal jonge enthousiaste investeerders van Beachclub Moon (om het vervolgens onder behoorlijke dwang voor een appel & ei verkopen) leverde aan huur immers ca 22.000 gulden per maand op. Dat is veel meer dan een gerestaureerd monumentje voor zijn dochter ooit zal opleveren. Het OM heeft het er kennelijk bij laten zitten. Dat neemt niet het strafbare (slopen van een monument) weg. het OM kan nog altijd beslissen hier een zaak van te maken.

 4. Ben eens aan het googlen gegaan en om eerlijk de waarheid te zeggen verbaasde het mij niets dat ik die stichting Rosalinde Christel Claire, noch Vita et pax, noch die Amsterdamsche Bouwmaatschappij kon vinde.
  Kost samenvattend kom ik tot de conclusie dat ik bij dit heerschap zeker nooit een tweedehands auto zal kopen.

 5. @Bongoman

  Geloof me die 3 jr houden ze niet vol. Omdat het land dan al leeggeroofd is.

 6. @Randy Groen

  Ik ga er nu maar van uit dat je zit te trollen, want je opmerkingen zijn zo tergend dom dat een andere conclusie niet mogelijk is.

 7. Haal maar binnen die criminelen en onderwereldfiguren! Haal maar binnen mensen die onze monumenten slopen ipv restaureren. Haal maar binnen mensen die onze unieke onderwaterwereld nu gaan slopen. Eerst boven water en nu onder water. Iedereen gaat voor duurzaamheid en wij gaan tegen de stroom in voor vernietiging van wat we hebben.
  Binnenhalen van criminelen, dat kan onze regering goed. Want ook zij hebben de schijn van corruptie, criminaliteit aan hun broek hangen. Het is van de zotte in dit land. De bevolking heeft gekozen voor een stelletje criminelen en die gaan nu met hun vriendjes. Ik hoor dhr Wiels nog zeggen: we gaan de corruptie aanpakken. Meneer Wiels: u bent niet meer geloofwaardig. Als u van de lokale bevolking houdt zoals u betoogt, als u een integer man bent en een echte leider van het volk, dan kapt u met deze corrupte regering. Anders zullen we u keihard straffen over nog drie jaar.

 8. @ Randy
  Doe je nu zo dom of ben je echt zo dom
  Het soort conformisten als jou , is pas schadelijk voor de natuur, we zijn nog altijd een deel van de natuur hoe je het ook went of keert , dus zou als ik jou was maar eens gaan afvragen waar die visstik vandaan komt . En het andere eten wat je eet
  Of ben je ook van het type “na mij de zondvloed” ?

 9. Zomaar een vraagje aan deze meneer Assendelft; heb je dat monument, wat je gesloopt hebt, inmiddels alweer opgebouwd ? Nee dan verwacht ik binnenkort een dwangbevel voor je om dat aslnog te doen. Tenslotte heb je 29 miljoen te spenderen, dus eerst oude schulden vereffenen voordat je aan nieuwe begint.

 10. @ van Dijnzen. Kortzichtig hoor, jou instelling. Toerisme is meer dan “bodies on the beach”. En dan gaat het niet alleen over de koraalriffen, maar om het hele eiland. Eco-toerisme is een hard groeiend fenomeen, waar bijvoorbeeld Bonaire op inspeelt. En of je er van kan eten , moet je even bij Dinah Veeris gaan vragen.

 11. Beste Sakiwebu, ik eet alleen vissticks van Iglo (verkrijgbaar bij Albert Heijn) dus de visstand interesseert me eigenlijk niet echt. Zie ook geen verband tussen het koraalrif en de visstand, maar het is milieuactivisten nu eenmaal eigen om alles in verband te brengen met het koraalrif, van benzineprijs tot ontkerkelijking en de val van Kadaffi.

 12. @Jeroen Paul de Windt had geen zin om nog eens voor zijn bakkus geslagen te worden.

 13. @Randy Groen,

  Ben je nu serieus of zit je te trollen? Ik hoop dat je slim genoeg bent om te weten dat er zonder koraalriffen geen vis meer in de zee voorkomt. Jij eet zeker nooit een visje?

 14. Sakiwebu, ook van koraalriffen kunnen we niet eten. En je moet je verkleden als een dorpsidioot (zuurstofflessen, masker, flippers) om ze uberhaupt te kunnen zien.

 15. @John van Dijnzen,

  Niet zo dom lullen Sjonnie, zonder het milieu IS er geen eten. Gezonde koraalriffen zijn een grote zeldzaamheid.

 16. Ja en hij voelt zich daar ook kind aan huis. De zoveelste charlatan die denkt dat hij die stomme Curacaoenaars wel even een poot kan uitdraaien. Van Assendelft (als je naam dus wel echt is), ik kan mij voorstellen dat Mw. ElHage je indertijd het bos ingestuurd heeft, je had tot voor kort echter nog steeds niet door in welk bos je terecht gekomen was.

 17. Erg zwak als je zo’n stuk met een dergelijke lading schrijft en dat dan onder een naam “Anoniem” doet. Volgende keer met open vizier!

 18. Laten we alstublieft niet te dramatisch doen over het milieu, want van het milieu kunnen we niet eten. De gekte van Nederland, waar voor miljarden tunnels en bruggen worden aangelegd om een vreemde kikker of hagedis te kunnen laten oversteken moeten we hier niet hebben.
  Veel erger is echter dat de projectontwikkelaar een strafblad heeft. Dit verklaart waarom de vorige regering niet met hem in zee is gegaan, en Schotte (examen-,verzekerings- en creditfraude en gefinancierd door crimineel Dos Santos) wel met hem in zee wil.
  Om samen een prachtig luchtkasteel te bouwen.

 19. De heer Van Wijck is een milieucrimineel, hij wilt graag twee eilanden bouwen voor de zuidkust van Curacao.

  Even voor de herhaling van de geschiedennis: Iedereen weet nu dat de palm eilanden van Dubai een grote flop zijn geworden en dat dat project zo goed als failliet is.

  Meneer Van Wijck beweerd ook nog is dat dit miljjoenen project maar ten koste moet gaan van “een klein stukje natuur”. Dat dit de prijs is die betaald moet worden voor economische ontwikkeling. Meneer Van Wijck het is niet “een klein stukje natuur” we hebben het hier over vele duizenden vierkante meters die u wilt vernietegen om zo uw zakken te vullen.

  Dat de huidige regering geen bal verstand heeft over duurzame ontwikkleing is niemand vreemd, maar nu laten zij zich ook nog inpalmen door milieucriminelen en cultureleerfgoed criminelen zoals deze meneer Van Wijck.

  Dit project is een aantasting van onze rijkdommen op de zeebodem.

  Verder is het bouwen van een eiland aan de zuidkust ontverantword aangezien de stromingen daar voor veel problemen kunnen zorgen.

  Curacao sta op en laat je stem horen tegen dit soort malafide projecten. Duurzame ontwikkeling is niet nieuwbouw maar verbouw.
  YWN

 20. YEP!! en we zijn weer thuis!

 21. Zo’n projectontwikkelaar is natuurlijk helemaal welkom binnen deze regering.