• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ta basta awor”, klonk het gisteravond luidkeels over het Wilhelminaplein. Rond de duizend demonstranten steunden de pressiegroep Groep van 40 in hun protest tegen de huidige regering. Ondanks dat de demonstranten duidelijk van zich lieten horen, verliep het protest rustig.

Rond 18.00 uur stroomde het Wilhelminaplein al snel vol met demonstranten. De Groep van 40 deelden 300 T-shirts uit als steunbetuiging aan de groep, maar het aantal mensen dat hen steunden was aanzienlijk hoger. Verschillende sprekers spraken het volk in het Papiaments toe om zich te verenigen en op te staan. De demonstranten antwoordden hun toespraken met gejuich.

Democratie
De woede van de demonstranten was gericht op de hele regering, maar vooral Monk moest het ontgelden. Veel waren van mening dat het PS-lid moet aftreden vanwege zijn uitspraken. “Deze dictator is levensgevaarlijk”, liet een demonstrant weten. Ook waren veel mensen van mening dat de democratie onder vuur ligt. “Deze regering heeft zich opgedrongen en gaat nooit meer weg. Onze democratie is afgepakt.”

Groep van 40
De Groep van 40 is ontstaan uit 40 mensen die in gesprek zijn gegaan met de commissie Rosemöller en hierom hard werden veroordeeld door Minister Carlos Monk van Bestuur, Planning en Dienstverlening. De PS-minister noemde hen landverraders en sprak uit dat zij de doodstraf verdienen. Naar aanleiding van deze uitspraken zijn de 40 mensen de pressiegroep Groep van 40 begonnen.

Integriteit
Als eerste eis stelden de duizend demonstranten gisteravond dat minister Monk zijn excuses aanbiedt aan de groep van veertig mensen die in gesprek gingen met de commissie Rosemöller. Als tweede eis maakten zij duidelijk dat de integriteit van de regering onderzocht moet worden. Zij hameren erop om het Rosenmoller-rapport serieus te nemen en de titel ‘Doe het zelf’ uit te voeren.

 

 

 

 

Foto’s door Bea Moedt

20 reacties op “Duizend demonstranten tegen regering”

 1. @Theodora, als jou hopman werkelijk cojones had gehad was hij wel naar de staten gegaan en had daar demonstratief als fractie voorzitter van de PS moeten weigeren om de konigin de hand te schudden, kijk dan had hij een daad gesteld. Maar nee hij komt met de kinderachtige tactiek om net te doen alsof hij er niet is. Ik heb het woord kinderachtig al gebruikt, voeg daaraan toe zwak, een politiekleider onwaardig en zou nog wel even door kunnen gaan.

 2. Randy, Randy wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen, man..

 3. @Maurice Voro

  Er is in ieder geval een begin gemaakt. Ik heb verleden jr ook niet gestemd voor de PVV nog CDA en VVD, en ziedaar Ned. zit ook opgescheept met een gedoger die zijn weerga niet kent.
  Je kijkt politici wel in de kop nmaar niet in de kont, bekend gezegde nietwaar.

 4. Randy, terug in je hok in Parke Tropical!

 5. Eindelijk, ik dacht dat het nooit zou gebeuren!!

  Gelukkig laat verstandig Curacao haar protest horen tegen een opkomend desastreus dictatoriaal bewind .
  Bij een volgend protest ook graag nog de duizenden mede-sympathisanten die zich nu nog hebben laten leiden door de angst van een paar eventuele stenengooiers !!!!
  De Caribische zee is gelukkig dichtbij om ze een frisse wasbeurt te geven.

 6. Goed zo PAR gebruik alle zij taken voor jullie doel.16 jaren was niet genoeg de echte bevolking zijn moe van jullie achterdochtig gedoe.het help niet meer.rosaria walroud en leeflang en rest van jullie loopjongens.het was mooi geweest tijdperk PAR is achter de rug.nu is tijd voor de bevolking.er is geen geld meer voor stropdassen feest is afgelopen.spaar jullie energie het werk niet meer.het bevolking heeft jullie al door.

 7. Prima actie. He he eindelijk wordt het volk en de echte leiders van Curacao wakker. Curacao moet de volgende keer helemaal plat en de regering dwingen naar huis te gaan. Pueblo di ” Ta Basta Awor” Luchando den Union pa un Korsou mihor. Sterkte.

 8. @ Piet van Linden. Volgende keer lijkt het me verstandig om je beter te laten informeren. De “hopman” je bedoelt is sinds gisteren in het land. Hij heeft welliswaar in de volkskrant vermeld dat hij de koningin geen hand wil geven. Maar hij is op het eiland. En het is aan hem de keus om de koningin geen hand te geven. Hij heeft ook het recht om dit te weigeren. Dat hij het tenminste durft te zeggen. Want velen doen mee met het koningshuis gebeuren maar binnnenskamer hebben ze een ander gevoel. Zelfs in Nederland staat de koninklijke huis vaker ter discussie.

 9. @ Luuk,

  Of is het toch Maurice? Anyway…. wat hij zegt zal allemaal wel zo zijn, maar diegene (of jij?) zegt alleen maar hetzelfde met verschillende namen. Op die manier is het gewoon vervelend en komt die (of jij?) over als een gefrustreerd persoon, die volgens mij flink is geflashed door Stelle van Rijn… en daardoor problemen heeft met Schotte.

 10. waarom waarom?

  is het nu echt zo groot probleem voor schotte en de zijnen om nu open kaart te spelen en
  laten zien dat zij echt clean zijn of hebben zij liever de schijn tegen.

  Als je niets hebt te verbergen wat is er dan mis met eeen onderzoek??

  of komt dan tevoorschijn dat er illegaal aan privegegevens is gekomen?
  of toch criminele activiteiten?

  nee!!! wat heb je er dan op tegen of te verbergen??????

  laat dan zien dat je clean en eerlijk bent!!!!!

 11. Beste Kasuari, ik persoonlijk vind de reacties van Maurice Voro de enigfe reacties die nog een beetje inhoud hebben.
  Let wel, bij de huidige regering past alleen maar grote afkeer en een nog groter onbegrip voor de joekorsou die erop gestemd heeft.

 12. De aftrap voor de wedstrijd is verricht. Een wedstrijd zonder scheidsrechter, want die is buitenspel gezet. Het staat nu 1 – 0 voor de ’40+ boys’. Het publiek staat op de banken. Wat zal FC Bandito terug doen is de vraag. Waarschijnlijk zullen ze de spits van United Crook and Criminals inzetten. Hij heeft geen karnet, maar men speelt toch zonder de regels in acht te nemen. We zijn benieuwd naar het vervolg van deze match.

 13. @maurice aka diverse pseudoniem

  Zoveel commentaar, maar nu kan jij je niet identificeren met het curacaose volk? Je doet alsof je hier woont, maar nu ook weer niet.

  Je bent gefrustreerd en geobsedeerd door mevrouw stella van rijn ( ex vrouw of zo)….
  Niks is goed, alhoewel het me verbaasd dat je het een prima actie vond….

  Hoe dan ook, ik denk dat men je inbreng niet zal missen, onder geen enkele andere nickname… IP-ban!

 14. Denk dat er meer mensen zouden komen als men de volgende keer een beter bereikbare en open lokatie zou kiezen.
  De stad roept naar mijn mening toch bepaalde accosiaties op en daardoor zijn mensen huiverig.
  Maar het begin is er next de oproep van Mevr. Leeflang voor de ”panchis en lepels”, als de regering nog niet door zal hebben wat er speelt dan weet men meteen wat voor ”mensen” aan de ”macht” zijn.
  Hopelijk zal de Koningin in een onderons ook haar zegje doen.

 15. Wie had verwacht dat Libie dit jaar vrij zou zijn van een dictator.. 42 jaren lang in angst!

 16. @Maurice Vorro Ik denk dat Beatrix best weet wat er hier op het eiland gebeurd. Ik denk ook dat Schotte CS zich gelukkig mogen prijzen dat ze er ueberhaupt is. De Majesteit staat er om bekend dat ze haar mening niet voor zich houdt. Het zou me niet verbazen als na dit bezoek er toch een iets andere stemming gaat heersen bij bestuurlijk Curacao. Natuurlijk is de hopman van de herrie niet op het eiland, maar die heeft al in de Nederlandse Volkskrant (sic) laten weten de Koningin geen hand te willen geven. Dat is ook moeilijk vanuit Parijs.
  Alsof Nederlanders weten wie / wat Wiels is.

 17. Mooi dat dit rustig verlopen is ik hoorde van veel mensen dat ze ook wilde gaan maar huiverig waren dat er weer een paar malloten met bakstenen zouden gaan gooien. Hier was de vorige keer niet eens een demonstratie voor nodig. Ik denk dat als er een herhaling plaatsvind er 2x zoveel mensen komen.

 18. Gedeelte van een beroemd gedicht van Remco Campert.

  “Iemand stelt de vraag”

  Verzet begint niet met grote woorden
  maar met kleine daden

  zoals storm met zacht geritsel in de tuin
  of de kat die de kolder in z´n kop krijgt

  zoals brede rivieren
  met een kleine bron
  verscholen in het woud

  zoals een vuurzee
  met dezelfde lucifer
  die de sigaret aansteekt

  zoals liefde met een blik
  een aanraking iets dat je opvalt in een stem

  jezelf een vraag stellen
  daarmee begint verzet

  en dan die vraag aan een ander stellen.

 19. Hopi bon dat er zoveel mensen waren, laat dit de eerste stap zijn naar een land waar mensen weer voor hun mening mogen en durven uitkomen zonder bedreigd te worden door een of andere minister. Wanneer is de volgende keer?

 20. Prima actie, het zou echter het volk van Curacao sieren als ze in grotere getallen in opstand kwamen tegen deze mafia regering, die ze overigens – en dat is pijnlijk – wel zelf gekozen hebben.
  Helaas denk ik dat het effect van de actie van gisteren gering is, want Schotte cs laten zich niets aan kritiek gelegen liggen, niet van het volk, niet van de commissie Rosenmoller en niet van de eigen veiligheidsdienst of SOAB.
  En dan vandaag schijnheilig handjes schudden met de koningin. Als de koningin ballen had zou ze daarvoor passen, maar Beatrix verschilt helaas niet veel van de koningin van Curacao: Stella van Rijn.