• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Bonaire krijgt het komende jaar anderhalf miljoen euro extra voor het wegwerken van achterstallig onderhoud van wegen en gebouwen, en als extra investering in goed bestuur. Dat heeft minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag afgesproken met het eilandbestuur.

Donner is op Bonaire, dat na het opheffen van de Nederlandse Antillen vorig jaar oktober een bijzondere gemeente van Nederland is, in het gezelschap van koningin Beatrix.

Vooruitgang
Volgens de minister is er in het afgelopen jaar ‘grote vooruitgang’ geboekt, met name op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Maar hij erkende dat er ook nog veel moet worden verbeterd en dat het eiland in de knel is gekomen door de fikse prijsstijgingen.

8 reacties op “Donner belooft extra geld aan Bonaire”

 1. Shendrich Obispo,

  Bonairianen, Curacaoenaren, Nederlanders…..
  Enfin, Ik vind dat een beetje teveel etiketten. 😉
  (zijn in mijn ogen allemaal Nederlanders en/ of inwoners van Bonaire.)
  Wie wel of niet terug keren naar het eiland? Nederland gaat zich inzetten voor iedereen die daar legaal woont. Groen, geel of blauw. Maakt niet uit, watnt Bonaire wordt straks verzorgt als een gemeente van Nederland. Het zal tijd kosten.
  De regering op dat eiland…wordt ook onderdeel van Nederland, dus gaat ook echt wel veranderen….
  Maar zoals jij al aangaf. Er is nog werk aan de winkel. Maar het is in tijd van de Eurocrisis toch wel lastig om al het geld even snel en goed te verdelen.

  @Obi,

  Jij vergeet nog te noemen: de I-Phone, laptop, scooters e.d.
  Want ook dat zijn secundaire behoeften…toch?
  Zullen we eerst de inwoners maar van de primaire dingen voorzien? Gezondheidszorg, woonsituaties, werk e.d.

  Ben het met je eens dat er uiteindelijk ook aan die voorzieningen gedacht moet worden. Anders zou het een saai eiland gaan worden. 😉
  Door in ieder geval de Primaire basis behoeften aan te pakken en goed te laten draaien creeer je een gezond eiland.
  Wanneer dat goed draaid….en je het eiland DAN ook nog gaat voorzien van jou ideeen….Dan heb je niet alleen een gezond, maar ook een GOED eiland. 🙂

  Don’t worry guys,
  Ik ben inderdaad ook benieuwd naar het vershil tussen Curacao en Bonaire over 10 jaar.
  Ondertussen geniet ik van alle schermutselingen eromheen.

 2. Beter voor wie? Ouderen en natuurliefhebbers? Met STINAPA die zoveel invloed heeft? Alles wordt tegengehouden. Mag hier niet bouwen, daar niet bouwen. Ooit moeten er knopen doorgehakt worden. Een geschikte haven, uitgaansleven leven in blazen, succesvolle lokale bands/artiesten, een dragracebaan, een bios, grote evenementen, projectontwikkelaars (hotels), bowlingbaan, shopping, speelhallen, MCDONALDS, BK, hoge inflatie, weinig perspectief (lokale opleidingen/banen op niveau) offshore banking, een businesscenter, gediversiceerd toerisme etc etc etc! Een paar jaar? Zeg maar gerust tientallen jaren want ik zie bovenstaand lijstje niet 1 2 3 als er geen markt(doelgroep) voor is..

  Dit moet echt planmatig gebeuren. Zolang dat er allemaal niet is zal je weinig jonge goed opgeleide jongeren trekken. En zolang de jongeren er niet zijn komen komt bovenstaand ook niet. Een beetje vicieuze cirkel. Voor rustzoekers, natuurliefhebbers en penshonados is dit het perfecte eiland.. voor de jongeren (toekomst) veel werk aan de winkel!

 3. Wacht maar een paar jaar. Dan zul je het verschil tussen Bonaire en Curacao zien. Bonaire zal een veel beter eiland worden om te wonen. Natuurlijk is het nu even moeilijk, maar uiteindelijk een betere toekomst.

 4. Er is op Bonaire veel meer aan de hand. Het is een lastige case waarin de Bonairiaan op den duur ondergesneeuwd wordt door buitenlanders. Waarom? Er wonen evenveel of meer Bonairianen op Curacao en Aruba die weinig tot geen zin hebben op een terugkeer naar hun eiland. Weinig perspectief een vastgeroeste vaak minder opgeleide gevestigde orde en voor de jongeren valt er niet veel te beleven. Momenteel worden veel goede posities ingenomen door Curacaoenaars en Arubanen. In de private sector is overgroot deel van Europese Nederlands en Curacao’s en steeds meer peruaans afkomst. Bonaire wil de 30.000 inwoners bereiken in 2025. Het is te hopen dat veel Bonairianen terugkeren anders raakt de Bonairiaan in de minderheid, wat men ook vreest. Betere wegen, mooiere gebouwen leuk en aardig, maar perspectief en economische activiteit dat is wat men nodig heeft om de brain drain om te draaien en het eiland aantrekkelijk te maken. Corruptie en vriendjespolitiek op het eiland vormt ook nog een probleem. Kortom veel werk aan de winkel.

 5. @Gerrit,

  Bedoel ik… helemaal mee eens

 6. Nederland had met Bonaire een 10 jarenplan moeten opstellen! gezondheidszorg en onderwijs nr. 1 is perfect! De nieuwe wetten veel meer verspreid over 10 jaar verdeeld moeten worden zodat men er vanzelf aan gaat wennen. Kwaliteit van het leven vooruit gaat dan gaat ook alles duurder worden.

 7. Cool!
  Wanneer Bonaire het geld gebruikt zoals het bedoeld is…dan zal Nederland dit als “vergelijking” met Curacao zien. Wanneer het geld goed besteed wordt neem ik aan dat Bonaire meer steun kan verwachten. 😉

  In ieder geval voor de Bonairianen;.. lastig voor jullie om te wennen aan al die regeltjes e.d. op zo’n kort termijn. Ook voor Nederland is de situatie met Bonaire een situatie op zich…
  Ik heb er in ieder geval vertrouwen in…

 8. Misschien kan Schotte ook wat extra geld vragen voor zijn snoepreisjes met troetelpoedel Stella en zijn slaafse huisfotograaf.
  Intussen heeft Nederland de schulden van Curacao gesaneerd maar lopen ze inmiddels weer flink op door deze en andere reisjes. Op dit moment zit de halve regering in Frankrijk en Vietnam vakantie te vieren op onze kosten.