• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ondanks tegenstand van Israël, de Verenigde Staten en Nederland zijn de Palestijnen volwaardig lid geworden van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Een ruime meerderheid van de lidstaten stemde vandaag voor toetreding. Onder de veertien tegenstanders waren de VS, Nederland, Canada en Duitsland.

Palestijnse leiders vierden het lidmaatschap als een succes. President Mahmoud Abbas noemde het een ‘overwinning voor onze rechten’. Minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki zei dat de stemming ‘een klein stukje van het onrecht dat het Palestijnse volk is aangedaan, wegveegt.” De Palestijnse leiders zien het lidmaatschap van Unesco als onderdeel van hun bredere campagne om de Palestijnse gebieden als staat erkend te krijgen.

Volwaardig
Met het Unesco-lidmaatschap denken ze de druk op te voeren. Unesco is de eerste VN-organisatie waar de Palestijnen volwaardig lid van worden sinds Abbas in september het volwaardige lidmaatschap aanvroeg van de landenorganisatie Verenigde Naties. De VN-veiligheidsraad stemt volgende maand over dit verzoek, maar de VS hebben al aangekondigd hun veto uit te spreken.

Vredesproces
Volgens Israël doet het Palestijnse lidmaatschap van Unesco de kansen om het vredesoverleg te hervatten geen goed. Ook het Witte Huis liet weten dat de toelating van de Palestijnen het vredesproces ondermijnt. De VS noemden het streven eerder ‘contraproductief”. De VS lieten na de stemming weten de betalingen te stoppen aan Unesco, dat het daardoor vanaf november met 43 miljoen euro minder moet doen. Een Amerikaanse wet verbiedt de financiering van elke VN-organisatie die Palestina als volwaardig lid erkent.

Teleurgesteld
Ook Nederland is teleurgesteld in de Palestijnse toetreding. “De partijen moeten zich onthouden van stappen die vooruitlopen op de uitkomsten van de onderhandelingen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Curaçao werd onlangs geassocieerd lid van Unesco.

2 reacties op “Nieuw lid Unesco laat stof opwaaien”

 1. Ik ben ik ervoor dat ze elkaars staat erkennen. blijkbaar kunnen ze niet samen leven en dan een referendum in Jerusalem te houden en de meerderheid krijgt de hoofdstad, de minderheid krijgt een evenredig stuk land en kan daar met behulp van de hele wereld een mooie nieuwe hoofdstad bouwen -het oude en het nieuwe Jeruzalem-, de minderheid kan daar naar toe verhuizen of ze worden burger onder de wet van de meerderheid, de Joden moeten wel de westbank opgeven en de huizen voor een redelijk prijs aan de Palestijnen verkopen, ze kunnen met dat geld ergens in Israel gaan wonen of als ze graag in de hoofdstad worden in in het oude/nieuwe Jeruzalem. Of ze kunnen ze slopen als ze ze persé niet willen verkopen maar het is beter de strijdbijl te begraven en eens en voor altijd voor een vredig samenleving van twee staten te kiezen en als goede buren elkaar te helpen.

  Mochten de Palestijnen de minderheid zijn dan kunnen ze de al aqsa moskee afbreken en hem in het nieuwe Jeruzalem weer opbouwen.

  ik denk dat er een symbolisch en afdoende oplossing nodig is want samen leven is blijkbaar niet mogelijk, dus twee staten twee hoofdsteden want een hoofdstad in tweeën delen is ook bijna niet te doen,daarom is er een nieuwe hoofdstad nodig voor een nieuwe begin.

 2. Snap het probleem niet zo. Het volwaardig lid worden van Palestina ondermijnt het vredesproces?? hatin’ on Palestina en Israel komt wel steeds weg met hun misdaden! pfff,, Haters,, Gefeliciteerd Palestina. Alleen maar omdat jullie veel wordt ontzegd,