• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zorgorganisatie Fundashon Mariadal op Bonaire biedt sinds deze maand teleconsultatie aan om het aantal niet-noodzakelijke medische uitzendingen naar specialisten buiten Bonaire te verminderen. Dagelijks vliegen 30 patiënten van Bonaire naar specialisten op Curaçao of Aruba.

Fundashon Mariadal en huisartsen op Bonaire kunnen nu in overleg met een medisch specialist op afstand, meer zorg op maat bieden op het eiland zelf. Daarmee kunnen zij voorkomen dat patiënten onnodig een zorgvlucht moeten maken naar een medisch specialist elders.

Patiënten
Voor oudere en zieke patiënten zijn de dagelijkse vluchten vaak een belastende onderneming. Niet zelden maken ze deze reis om alleen een uitslag van een onderzoek te krijgen. Soms moeten patiënten een tweede keer komen omdat gegevens ontbreken of er aanvullend onderzoek moet worden gedaan, dat ook uitgevoerd kan worden op Bonaire.

Teleconsultatie
Bij teleconsultatie vraagt een huisarts via een beveiligde internetverbinding een diagnose en behandeladvies aan een specialist op afstand. Met dit advies kan de huisarts de patiënt vaak zelf behandelen en voorkomt zo een onnodige medische uitzending. Op Bonaire gebruikt de huisarts teleconsultatie ook als pre-consult. Met de teleconsultatie gegevens bepaalt de specialist wanneer de patiënt moet komen en welke gegevens nodig zijn. Teleconsultatie kan zo ook voorkomen dat een specialist een patiënt voor een tweede keer moet zien.

TeleMC
Fundashon Mariadal en de huisartsen op Bonaire sturen teleconsulten via het platform van TeleMC, een organisatie gespecialiseerd in teleconsultatie. Tetske van der Weg, projectleider bij Fundashon Mariadal en vertegenwoordigend projectleider bij TeleMC Caribbean, verwacht dat teleconsultatie op Bonaire de helft van de niet-noodzakelijke medische uitzendingen voorkomt. Zowel Fundashon Mariadal als het Zorgverzekeringskantoor op Bonaire leveren financieel een bijdrage om teleconsultatie mogelijk te maken.

Saba en Sint Eustatius
Vanaf begin 2012 is teleconsultatie ook beschikbaar voor huisartsen op Saba en Sint Eustatius, die hun patiënten uitzenden naar medisch specialisten op Sint Maarten.

www.versgeperst.com