• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Prins Willem-Alexander heeft gistermiddag Aruba uitbundig geprezen dat het eiland een leidende rol speelt op het gebied van duurzame energie. “Het is geweldig te zien waarin een klein land groot kan zijn”, aldus de prins in een toespraak tot de Tweede Groene Conferentie in Oranjestad.

Aruba verkrijgt al twintig procent van zijn energiebehoefte door windturbines. Alleen Denemarken kent een hoger percentage.Aruba bouwt binnenkort een tweede windmolenpark naast de turbines voor de kust bij het Arikok Nationaal Park.

Pionier
“Dan is de uitdaging om die energie ook te kunnen opslaan”, zei de prins. Hij noemde Aruba ‘een pionier’. “In Nederland kijken we uit naar de bevindingen, om er van te leren.” En naast wind heeft Aruba ook zonne-uren in overvloed – ook dat biedt veel mogelijkheden, zoals Willem-Alexander eerder op de dag leerde in de wijk Juwana Morto.

Zonnecellen
In de wijk Juwana Morto wordt geëxperimenteerd met zonnecellen op de daken. “In Nederland zeggen we steeds dat energiebeleid duurzaam moet zijn, gedecentraliseerd en wijkgericht. Dat is precies wat we hier zien”, zei de prins. Volgens Willem-Alexander moeten alternatieve energiebronnen waaronder ook water op termijn fossiele brandstoffen vervangen. Aruba werkt daar al aan, en loopt ook binnen het Koninkrijk voorop, aldus de prins.

Waterstof
Bij de conferentie presenteerden studenten van TU Delft hun ‘groene’ racewagen met waterstof als brandstof, een auto die meteen de aandacht trok van de ‘waterprins’. “Normaal leggen we niet zo de nadruk op water, maar nu natuurlijk wel”, aldus één van de studenten.

Bonaire
Koningin Beatrix sloot haar tweedaagse officieel bezoek aan Aruba af door samen met Máxima een vrouwenopvangcentrum te bezoeken. Het koninklijk bezoek wordt morgen hervat op Bonaire, waar de Oranjes gisteravond al arriveerden voor een (zon)dag ontspanning.

2 reacties op “Willem-Alexander prijst Aruba’s energiebeleid”

  1. Misschien kan Willem Alexander op Curacao eens spreken met D. van der Veen, de dikbetaalde financieel directeur van Aqualectra die bijna nooit op kantoor aanwezig is omdat hij het te druk heeft met zijn betaalde commisariaten. Waardoor Aqualectra weer een financieel adviseur als Jac Jacobs moest inhuren. Waarvan je de adviezen vervolgens maar beter niet op kunt volgen, want zelf is hij vorige week failliet gegaan.

  2. Hier loopt Aruba echt voorop. Iedereen heeft de mond vol van duurzame elektriciteit. Maar om die op te slaan is waterstof het enige middel. Weinig mensen schijnen dat te beseffen. Auto’s die op waterstof rijden in de USA, leveren in de tijd dat ze in de garage staan elektriciteit aan het net. Een waterstofauto kan dan dienen als electriciteitscentrale voor 20 gezinnen. Over decentralisatie gesproken.
    Google op Youtube “Jeremy Rifkin” en “hydrogen” over dit onderwerp. Dit is de toekomst van energievoorziening.