• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering heeft besloten dat op 6 november de eerste autovrije zondag wordt gehouden. Niet alle wegen zijn dan verboden voor auto’s, maar alleen de hoofdweg bij Nieuwe Haven: de Emancipatieboulevard. Versgeperst.com vroeg zich af of de Curaçaose bevolking hier behoefte aan heeft.

Volgens Errol (52) zijn er al veel plekken waar weinig tot geen auto’s rijden, of waar je ongestoord kunt hardlopen. “Als ik rustig wil joggen, ga ik wel naar Koredor of Jan Thiel. Daar gaan veel mensen heen voor hun rust, om te genieten of te wandelen. Voor mijn gevoel is zo’n autovrije zondag overbodig en ik denk dat ik niet de enige ben”, zegt hij overtuigend.

Regering
De 31-jarige Arnold vindt het initiatief maar onzin. “De regering kan zich beter bezig gaan houden met andere zaken, in plaats van zo’n dag in te lassen. Als mensen willen joggen vinden ze daar wel een plek voor”, zegt hij geirriteerd. “Ik vind dat ze er in de regering niet zo’n rotzooi van moeten maken. Ik begrijp niet dat ze met zoiets komen terwijl er genoeg andere zaken behandeld moeten worden die veel belangrijker zijn.”

Populistisch gedoe
Hubert (46) heeft geen behoefte aan een autovrije zondag. “Wat ga ik daar op zondag doen? Je hebt daar geen banken of schaduwplekken. Ik vind het maar een populistisch gedoe”, zegt hij. “Als ze het op een andere plek zouden doen, zou ik het leuker hebben gevonden. Bijvoorbeeld in de stad. Als ze de hele stad autovrij zouden maken denk ik wel dat mensen er gebruik van zouden maken. Of ze zouden een regel in moeten voeren dat er niet meer om alles getoeterd mag worden, daar word ik soms ook moe van. Ik hoorde bijvoorbeeld dat je in Ecuador steden hebt waar je een boete krijgt voor toeteren, in verband met de hoge gebouwen.”

Koredor
“Ik blijf toch thuis, dus ik merk er niks van”, lacht de 39-jarige Ryan. “We hebben ook Koredor om naartoe te gaan. Die plek is bedoeld om te gaan fietsen, skeeleren of joggen. Vroeger was het daar wel druk, maar tegenwoordig niet echt meer. Als ze daar nou iets leuks van maken, wat blijvend is, denk ik dat het meer effect heeft.”

18 reacties op “‘Autovrije zondag is populistisch gedoe’”

 1. en waar parkeren de mensen hun auto bij deze autoloze weg? denk niet dat men gaat lopen om daar te komen!

 2. Nogmaals, ik vind het geen slechte ‘pilot’ van Schotte. En die kan hij best uitbreiden met een zaterdag waarbij we allemaal stoppen voor een rood verkeerslicht. En wat dacht u van een vrijdag waarbij we allemaal niet bellen of teksten achter het stuur? Een donderdag waarbij we allemaal richting aangeven VOOR we afslaan? Een woensdag waarop we ons aan de snelheidslimitiet en aan de lijnen op de weg houden? Een dinsdag waarop we niet dronken de weg op gaan? Een maandag waarop alle niet verzekerde auto’s niet de weg op gaan? Maar het laatste is dan eigenlijk weer gelijk aan een autovrije maandag.

 3. @geona, als de volgende verkiezingen over 4 jaar zijn dan is het hele eiland failliet en zitten Schotte Cooper en Wiels in het buitenland met veel geld.

 4. Als het gaat om de luchtvervuiling dat is het belangrijker om wat aan het Isla gebeuren te doen. De bewoners van Curacao hebben geen behoefte aan een autoloze zondag. Belachelijk. Dat zijn zaken voor grote steden.

 5. Willemstad en Otrabanda de laatste zondag van de maand autovrij. Allerlei sportieve activiteiten organiseren zoals workshops dansen, tekenen, hardloopwedstrijden, voor de kinderen voorstellingen, hapjes, drankjes, relaxte muziek unplugged langs het water. Kortom zones met activiteiten creëren in beide stadssdelen. Goed voor de commercie en voor de binding tussen de volkeren.

 6. Freedom Loving je moest je naam eens veranderen in roddel loving. Paas op dat je tong niet ergens anders komt te zitten.

 7. trouwens Drel,
  wie met zijn volle verstand koopt nou een ferrari?
  op de wegen hier valt er niet mee te rijden.
  zal wel een natte jongensdroom van hem geweest zijn?
  eigenlijk geloof ik het gerucht niet dat hij zo dom is om een ferrari te kopen.
  ik schat hem ondanks zijn lage opleiding toch hoger in.

 8. @ drel,

  van wiens geld???
  eigen geld heeft hij nooit gehad, dus waar komt het geld ineens vandaan?

 9. Waarom zo negatief, toen de vorige regering met de outoloze zondag kwam had niemand geklaagd. Notabene op dezelfde Emancipatieboulevard. Laat die mensen toch werken. Als ze goed of slecht hebben gedaan zullen we wel merken bij de volgende verkiezingen.

 10. Laat ze maar een groot park aanleggen met speeltuiinen.. dat wil het volk..

 11. Ik vind het idee om daar een keertje te fietsen of lopen best leuk. Als ik me het goed kan herinneren was dat vroeger daar ook mogelijk af en toe. Maar waarom heet dat autoloze zondag? Omdat je op 1 stukje straat niet mag rijden?

 12. Voor je rust naar Jan Thiel volgens Errol (52)? Ze zouden vracht- en zwaarverkeer op zondag moeten verbieden of anders deze groep compensatie belasting laten betalen en deze inkomsten investeren in natuur protectie zodat de bevolking van Curacao niet helemaal beroofd hoeft te worden van hun erfgoed.

 13. wat is het probleem als Gerrit een Ferrari koopt?

 14. Wat is het probleem? Kom op mensen laat die mensen toch werken! Als ze niets doen klagen jullie en als ze iets doen klagen jullie ook. Als je het niet leuk vindt dan ga je toch niet.

 15. Ik kan die Schotte niet uitstaan en heb liever dat hij gisteren vertrekt dan morgen, maar het idee van een autoloze zondag is niet zo gek. Natuurlijk moet dat dan niet alleen voor een halve Emancipatieboulevard gelden, maar als test case is het best het proberen waard.

  Trouwens, op deze weg wordt toch nooit gereden, alleen gevlogen ver boven de maximumsnelheid en de politie doet uiteraard niets.

 16. Tot ruim een jaar geleden was de Koredor een autovrije locatie waar je inderdaad onbezorgd kon wandelen, joggen, fietsen, enz. De Koredor was afgesloten met grote stenen aan beide kanten. Tot de eerste editie van het Curacao Jazz festival. Toen reden er bussen over de Koredor om bezoekers van de parkeerplaatsen naar het WTC te brengen. En daarom zijn de stenen toen weggehaald. Op zich prima natuurlijk. Alleen zijn die stenen aan de waterfabriek kant nooit meer teruggeplaatst. En dus rijden er nu iedere keer weer auto’s over de Koredor en is ook die ene plek op Curacao waar je samen met je kinderen veilig kon gaan wandelen nu ook weer terrein van de auto geworden. Doe hier liever iets aan, plaats die stenen terug en geef de mensen weer een vaste, verlichte plek om autoloos te zijn.

 17. Dat kan ik me in grote steden voorstellen…..maar op een eilandje!! Grootheidswaanzin!!

 18. Ik heb begrepen dat Schotte (misschein op naam van vriendin C. v.d. Dijs) een extra luxe uitvoering Ferrari heeft gekocht. Is dat voor autoloze zondag?