• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) wil dat rechter Rob Loeb de zaak, die de stichting tegen de overheid heeft aangespannen inzake Raffinaderij Isla, niet meer behandeld. SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen lichtte gisteren het wrakingverzoek toe tegenover de wrakingskamer.

De voorzitter is van mening dat het proces met rechter Loeb niet op een eerlijke manier kan worden voortgezet. Van Leeuwen baseert dit op het feit dat hij tijdens de zitting op 17 oktober, als één van de partijen in de zaak, op de publieke tribune moest zitten van de rechter.

Overrompeld
“Ik kwam binnen, ging naast mijn advocaat zitten, maar werd direct door de heer Loeb gemaand naar achteren te gaan”, vertelt Van Leeuwen. “De heer Loeb had niet gevraagd wie er tegenover hem aanwezig was namens de partijen.” De voorzitter zegt dat hij overrompeld was en de rechter om een reden vroeg, die hem vervolgens ‘met machtsvertoon en minachtende gebaren duidelijk maakte dat ik niet het woord mocht voeren.’

Partijen
Op de vraag of de rechter wist dat Van Leeuwen de voorzitter is van stichting SMOC, dreigde de rechter volgens Van Leeuwen om hem te laten verwijderen uit de zaal. “Ik voelde mij machteloos.” Daarnaast werden twee advocaten tijdens de zitting verhoord en mocht Van Leeuwen niet het woord voeren. “Het is voor mij onbegrijpelijk dat ik, als één van de partijen in deze zaak, niet het woord mocht voeren.”

Uitspraak
De stichting heeft daarom geen vertrouwen in een eerlijk proces met de rechter. Loeb heeft aangegeven niet te reageren op het wrakingverzoek. De uitspraak wordt uiterlijk op 7 november gedaan.

[scribd id=70670951 key=key-senrdd24maakz2lz8lf mode=list]

18 reacties op “SMOC wil niet verder met rechter”

 1. @ Mitchel
  Ik waardeer je input, en hoop dat je inderdaad zo gezond bent als een vis, ondanks de giftige lucht. Dat die lucht niet giftig zou zijn is een misvatting. H2S wordt afgefakkeld tot SO2, een stofje dat op Curacao verantwoordelijk is voor 10 vroegtijdige doden per jaar (zo is vastgesteld inj opdracht van de overheid in het rapport van Ecorys NEI van 2005).
  De gezondheidseffecten komen meestal pas na vele jaren naar voren, waaronder longkanker. Zo kan ik ook je andere argumenten weerleggen. Op www.smoccuracao.org kun je vrijwel alle informatie vinden. Ik denk dat je na het lezen daarvan dan toch anders zult aankijken tegen je werkgever.
  Wat betreft het sluiten: SMOC eist geen sluiting, alleen het zich houden aan de vergunning, maar verwacht die sluiting wel omdat Isla niet zal doen wat zij nu al meer dan 10 jaar aankondigt: investeren.
  SMOC houdt zich bezig met het nu en zou dat in de Shell-tijd ook gedaan hebben, een tijd waarin de schadelijke gevolgen van de giftige uitstoot overigens nog niet zo bekend was als nu.

 2. Ik zou zeggen, inplaats van sluiten maak het beter voor de bewoners en ook voor degene die hierin werken. Weet je hoeveel families hierdoor gaan lijden en waarschijk zullen hun kinderen voor wat geld het slechte pad nemen. Je creert een ander probleem.

 3. @ Maria , er is heus geen gif in de lucht anders was je allang dood, daarvoor zijn de fakkels onm gif te verbranden en deze gif heet H2S google maar) dan kan je opinie in de toekomst wat meer inhoud bevatten dan zomaar iets te zeggen. vele dingen gaan soms hand in hand samenzoals het willen sluiten van de Ilsa en maken van een greentown. Als je wilt kan ik je een relaat geven van de val een economie met de sluiting. Niet alles wat blinkt is goud. Mooie woorden voedt niemand. Wat ik denk? Weet je de geschiedenis van dit eiland eigenlijk wel? Dan zult je ook vast wel weten hoeveel volkeren voor onze natuurlijke haven hebben gevochten. Ik vindt dit gewoonweg moderne piraterij. Net als : in Jamaica gaan wonen en een revolutie beginnen om marihuana uit te roeien, om een ecxtacy handel te beginnen.

 4. Ik werk voor de Isla en werk 5 keer per week in jullie zogenoemde niet schone lucht en ben nog zo gezond als een vis. Als de Isla sluit kan ik inderdaad met mijn expertise geen andere baan krijgen en kan dan ook niet aan met 2000,;- glds hypotheek voldoen. Desalniettemin maak ik me ook zorgen voor de anderen die misschien niet goed hier tegen kunnen. De Isla gaat in de toekomst nieuwe installaties bijschaffen om dit allemaal te verhelpen. De als Pernis het kan kunnen wij het ook. Alleen kan dit niet in een oogwenk gebeuren. Jammer vindt ik wel al overdrijvingen die ik dagelijks moet lezen. typisch nederlands. Terwijl deze piraten altijd het eerst waren om te profiteren. Nu de Shell geen belang meer heeft is het opeens storend. Wie is mede veranrwoordelijk voor de Ozon laag. Wel al de boeren en de andere europeanen die al de bossen omhakken voor winst. Google maar even. niet te noemen al de zure regen. Maar nee, alleen Isla heeft de schuld. Al de auto’s die met een rokende uitlaat niet, mensen die de mondi’s met rommel storten ook niet de BOO ook niet . Een vraag . Rij jij in een auto met airco? dan tast je ook de Ozon aan . Denk ook hierover na. We moeten stoppen om met vingers naar elkaar te wijzen en met oplossingen komen dat goed is voor iedereen hier op het eiland, want ik zeer het je, je bent ook geen engel. Er is heel wat te veranderen dan alleen maar de Isla. En als je me zegt dat je ergens moet beginnen dan ben je geen milieu activist om al je krachten in een project te stoppen terwijl er veeel anderen ook attentie nodig hebben. Isla is een probleem maar niet de enige en ook niet de grootste, wees en blijf realistisch.

 5. Het is niet te geloven dat er mensen zijn die liever gif in de lucht hebben dan een schone lucht? Wat is het probleem met de schone lucht? Ze wonen vast niet zelf onder de rook.

 6. @ Bobo
  Het is ons bekend dat er vele mensen zijn die SMOC niet vertrouwen. Die denken dat het SMOC om het geld te doen is. Die niet weten dat een absurd hoge dwangsom nooit het doel heeft om verbeurd te worden, maar bedoeld is om aan te geven hoe ernstig de zaak is. Die SMOC betichten van leugens, zonder enige onderbouwing. Die nooit de rechtsstukken van SMOC hebben gelezen of de rapporten en studies waarop SMOC zich baseert. Die zich nooit verdiept hebben in de werkelijke schokkende feiten van deze zaak, maar die slechts veelal financieel belang hebben bij het voortbestaan van Isla.
  SMOC onderschat deze mensen zeker niet. Integendeel. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat de Isla misdaden kunnen voortduren.

 7. @Bobo “Als de tijd daar is zult ook U horen en zien wat er allemaal al gedaan is en nu op tafel ligt. En in de komende jaren zal worden uitgevoerd.” – Geen woorden maar daden alsjeblieft. Waar woon jij eigenlijk Bobo? Want ik woon benedenwinds van de Isla en ik proef en ruik elke dag hoe Isla werkt aan het milieu. Ik heb het vermoeden dat er een verband is tussen jouw wantrouwen voor Van en Leeuwen en je eigen financiele afhankelijkheid van de Isla, of niet?

 8. @ Jan F.

  Ha ha we schrijven in het Nederlands.
  Vaak weten de juist de bobo’s het meest.
  Het is echter fantastisch om onderschat te worden.

 9. @ Mark S.

  Een schoner milue is een must.
  Ook daar is de ISLA zich van bewust .
  En daar werkt de ISLA ook aan. Alleen doen ze dit niet via de media.
  Als de tijd daar is zult ook U horen en zien wat er allemaal al gedaan is en nu op tafel ligt. En in de komende jaren zal worden uitgevoerd.
  Uit het vonnis van vorig jaar is gekomen dat als de vervuiling meer dan 80 is ze een boete van 75 miljoen moeten betalen. Als ze daar onder zitten werken ze binnen de huidige hindervergunning.
  Met deze rechtzetting probeert de SMOC echter iets heel anders gedaan te krijgen. Waarbij gehoopt wordt dat gelden in eigen zak zal komen. ( belangeloos ??? )
  Ook de onwaarheden die deze organisatie steeds maar weer schrijft en verteld zal aan het daglicht komen.

  .

 10. alleen als je finacieel afhankelijk bent van de Isla, maakt het je schijnbaar niet uit dat er 18 moorden gepleegd worden door deze verouderde Isla….
  en al die mensen die onder de rook wonen en ziek worden, maakt ook niets uit, toch?

 11. Bobo betekent “dom” in het papiamentu. Waarvan akte.
  Deze rechter begrijpt zijn taak niet helemaal meer (de eiser naar de publiekstribune verwijzen? Wat krijgen we nou?) en de beste man is al ruim over de pensioengerechtige leeftijd. Ik zeg: Laat de man lekker een balletje gaan slaan bij de golfvereniging, doe mee met die kekke haringparty van de rotary, knijp de buuf in de billen, kortom, ga weg, ga met pensioen. Peter van Leeuwen gaat doodleuk nog vijf aanklachten indienen tot er een onpartijdige rechter deze schandalige ellende gaat behandelen en spijkers met koppen slaat.

 12. Inderdaad meneer P.v.L het gezegde klopt zoals een ieder die wil interpeteren .
  Het is fijn om te denken dat een ieder achter U staat. Maar het is goed te weten dat er ook genoeg mensen zijn die U totaal niet vertrouwen en zeker niet al Uw verhalen geloven.
  En zeker niet als U opeens begint over partijdigheid van rechters.
  Zelfs voor er nog een uitspraak gedaan is door deze rechter. Of heeft U opeens ook geen vertrouwen meer in Uw eigen advocaat?
  De waarheid achterhaald de leugen(s).
  En zeker die U bij regelmaat verkondigd.

 13. @Bobo

  Wie is hier het verwende jongetje in de klas? Iemand die zich al meer dan zeven jaar belangeloos inzet voor een schonere lucht? Een stichting die niet meer vraagt dan dat de ISLA zich aan de milieu regels houdt? Ze vragen niet om de ISLA te sluiten of zelfs gedeeltelijk te stoppen. Nee, alleen maar dat de overheid controleert dat de een bedrijf niet meer gif in de lucht loslaat dan dat wettelijk toegestaan is met ‘acceptabele’ gevolgen voor mens en milieu. En dat die overheid actie onderneemt als die normen ver overschreden worden. Net als overal elders in de beschaafde wereld.
  Of is het verwende jongetje een overheid die denkt dat het alles kan doen en laten wat ze wil omdat toch niemand iets tegen ze kan beginnen omdat ze met onze belastingcenten voldoende advocaten kunnen betalen om alleen deze rechtzaak al zeven jaar te laten duren. En keer op keer weer rechterlijke uitspraken te kunnen negeren?
  En na al die jaren is er dan een rechter die tot de conclusie komt dat de enige manier om de overheid te dwingen haar taak uit te laten voeren het opleggen van een dwangsom is. Met een uitgebreide motivatie waarom de rechter tot die conclusie is gekomen.
  En wat doet de overheid? Verstuurt een brief die toch niet verstuurd blijkt te zijn en weet uiteindelijk weer die ene rechter te vinden die volledig ongemotiveerd en zo te horen ongehoord onbeschoft het besluit van een andere rechter naar de prullenbak verwijst.
  Wie is hier het verwende jongetje?

 14. Rob Loeb is ruim 67 en moet blijkbaar gedwongen worden om nu toch echt met pensioen te gaan. Dit klinkt al een genante blunder van een oude man die misschien wel de eerste tekenen van dementie begint te vertonen? En iedereen zonder toga is natuurlijk minderwaardig in zijn ogen.

 15. Hup Peter hup
  laat de leeuw niet in zijn hempie staan!
  Hup Peter hup
  Trek het beesie geen pantoffels aan,
  Hup Peter hup.
  Laat je uit het veld niet slaan,
  want een leeuw in frisse lucht kan de hele wereld aan.

 16. @ Bobo (?)
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

 17. Een typisch schoolvoorbeeld van het verwende jongetje in de klas.
  Natuurlijk is het niet fijn om te moeten wachten op de centjes die de hhr P v, L zich al rijk had gerekend na de eerste rechtzitting.
  Opeens meent hij dat deze rechter partijdig is.
  Dit is een ernstige aantijging en brengt veel vragen met zich mee.omtrent de persoon achter de SMOC beweging.

 18. Ik weet niet of deze actie van van Leeuwen juist en terecht is, maar ik heb veel respect voor zijn strijd tegen de Isla en de regering die samen nog meer onder een hoedje spelen dan Schotte en Stella van Rijn.

  Succes Peter!