• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De uitzendkrachten bij overheids-nv’s die onlangs in opstand kwamen, waren gisteren ook een belangrijk onderwerp tijdens de persconferentie van de ministerraad. Premier Gerrit Schotte erkent het probleem en zei dat de regering het misbruik van uitzendkrachten streng gaat aanpakken.

Schotte zegt dat het probleem niet van het laatste jaar of de laatste vijf jaar is, maar dat het al 35 jaar speelt. “De naleving van de wet waarbij de bevolking klachten kan indienen tegen onrecht dat hen is aangedaan, die is in de afgelopen 35 jaar niet gerespecteerd.”

Ingrijpen
De uitzendkrachten van overheids-nv’s UTS en Aqualectra verzamelden zich onlangs en maakten duidelijk via oud-vakbondsleider Errol Cova dat zij geen enkele rechtszekerheid hebben en worden uitgebuit. Schotte zegt dat de regering druk uitoefent op de directies van de bedrijven om de wetten na te leven. “Als dit niet gebeurt, dan zal de regering ingrijpen.”

Inspectie
De premier gaf aan dat de regering in juli dit jaar al een brief heeft gestuurd aan verschillende bedrijven en stichtingen met de boodschap alleen uitzendkrachten in te huren voor korte termijn. “Wie hier een belangrijke rol in kan vervullen is de minister van Sociale zaken en Arbeid, Hensley Koeiman. De ministerraad heeft er bij minister Koeiman op aangedrongen zo snel mogelijk te zorgen dat de inspectie voldoende capaciteit heeft om te controleren op overtreding van de wetgeving.”

Tijdelijke werknemers
“We beginnen in eigen huis”, aldus Schotte. Volgens de premier zijn er drie categorieeën tijdelijke werknemers bij Aqualectra. “Dat zijn de uitzendkrachten, 24 personen, mensen die via outsourcing bij Aqualectra werken (bodes, caissières, schoonmakers, beveiliging, meteropnemers en IT-personeel), dit zijn 109 personen en de derde categorie zijn contractanten.”

Pensioen
Deze contractanten werken onder toezicht van werknemers van Aqualectra en hebben volgens Schotte nauwelijks of geen contact met hun werkgever, waardoor zij het gevoel hebben in dienst te zijn van Aqualectra. De premier haalde een voorbeeld aan van een man die 32 jaar als contractant bij het bedrijf had gewerkt. “Hij heeft zo lang als een van de voorbeeldmedewerkers gewerkt bij Aqualectra en nu na 32 jaar zit hij thuis en ontvangt hij alleen maar een AOV uitkering. Terwijl Aqualectra een speciaal pensioensysteem heeft.”

Wetgeving
“Deze regering gaat dit aanpakken. Ik weet dat dit financiële gevolgen zal hebben voor Aqualectra maar we kunnen niet doorgaan met misbruik”, benadrukte Schotte. “Daarom moet minister Koeiman zorgen dat de arbeidsinspectie, die nooit naar behoren heeft gefunctioneerd, gereorganiseerd wordt, zodat de wetten gehandhaafd kunnen worden. Als het nodig is, wordt de bestaande wetgeving aangepast.”

10 reacties op “‘Strenge aanpak misbruik uitzendkrachten’”

 1. Hij heeft weer wat, kan ie niets anders verzinnen? Altijd op de verkeerde weg, maar hij heeft het niet eens in de gaten, zielepoot. Ik word zo moe van die man, wanneer wordt er ingegrepen door mijn volk??

 2. De bovengenoemde bedijven, die gebruik maken van uitzendkrachten doen dat
  niet omdat ze tijdelijk menskracht nodig hebben maar structureel.
  De wetgeving op arbeid is hier erg rigide.
  Als je iemand aanneemt zit je er als werkgever heel erg aan vast.
  Verder vind je in deze bedrijven een zeer sterke vakbonds presentie
  wat resulteert in zeer gunstige arbeidsvoorwaarden.
  Een oplossing zou kunnen zijn een flexibilisedring van de arbeid.

 3. @Paul Beelen, is Gerrit echt zo’n womanhopper (die vrouwen kunnen alleen maar achter hun drecha color aanzitten) en natuurlijk, macht corrumpeert, hoe tijdelijk van aard het ook is.
  Wij hebben ook eens een minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid gehad die tijdens een congres over Mond en Klauwzeer in Buenos Aires aan de ziekte mond en klauwzeer is overleden ? Ja echt waar, dat is wat men ons probeerde te laten geloven, ta kens nan ta ?

 4. Het enige wat Schotte (aan)pakt is volgens mij Stelle van Rijn, wellicht daarom ook al die buitenlandse reisjes met beiden. Volgens het uitgelekte memo van de veiligheidsdienst is hij getrouwd met Nathalie Salas en heeft hij daarnaast relaties met diverse vrouwen, met in zijn dolfijn top 30 bovenaan Cecely van der Dijs die zwanger van hem is. Of moet ik zeggen snolfijn top 30, want een vrouw met normen en waarden duikt niet met een getrouwde kerel het bed in.

 5. Populistisch gezwets van Gerrit, want hij staat tegen de verkeerde boom aan te kletsen, Bij de uitzendbureau`s moet je zijn, niet bij de bedrijven. Maar ach, het staat zo leuk om “iets” voor het arme volk te doen.. Onzin dus deze benadering.

 6. Ik vrees het omgekeerde…meer mensen zonder (tijdelijke) baan.

 7. Yui Korsou, op 27-10-2011 om 12:33 schreef:

  Het is niet aan de bedrijven om de uitzendbureaus de wet voor te schrijven. De bedrijven hebben mensen nodig en bestellen die bij de uitzendbureaus. Voldoen die mensen niet, worden ze teruggestuurd en het uitzendbureau stuurt weer nieuwe totdat er een goede match is gemaakt.. Het bedrijf rekent af met het uitzendbureau, dat op haar beurt afrekend met de uitzendkrachten.
  Het is het bedrijf alleen kwalijk te nemen, als zij willens en wetens, van de onregelmatigheden bij het uitzendbureau, toch zaken met dat uitzendbureau blijven doen. Ik begrijp dat zooitje in Forti wel, zij willen het vuile balletje in de schoot van de bedrijfsdirectie leggen, dan hebben ze een stok om mee te slaan want dan moet de directie zich verdedigen voor “barbaars” gedrag en dat is natuurlijk een kolfje naar hun hand. Doorzichtig kinderachtig noem ik het, but what’s new ?

 8. Alweer een loze belofte van Schotte.

 9. Laten we dan meteen het misbruik van de werkgevers door de uitzendkrachten aanpakken. De uitzendkrachten die ik ken zijn nog te lui om ‘s morgens hun voeten vanuit het bed op de vloer te zetten.

 10. Gerrit, je moet niet de bedrijven aanpakken maar de uitzendsector, die moeten voor pensioen-opbouw en job security zorgen. Zo werkt die branch namelijk.