• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering van Curaçao stelt een diepgaand onderzoek in naar de publicatie van de memo van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) dat sinds vorige week in de lokale en Nederlandse media circuleert. Dat zei premier Gerrit Schotte tijdens de persconferentie van de ministerraad gisteren.

In de memo staat dat de genoemde bewindslieden niet integer of zelfs crimineel zijn. Schotte benadrukte gisteren dat de bevindingen niet zijn overgenomen in het uiteindelijke screeningsrapport, omdat de beschuldigingen niet hard gemaakt konden worden. “De enige reden waarom het nu naar buiten is gebracht, is om de regering in diskrediet te brengen”, aldus Schotte.

Integriteitsonderzoek
Schotte ligt onder vuur, omdat in een vorige maand uitgebracht rapport van de commissie-Rosenmöller vraagtekens worden gezet bij de integriteit van hem en enkele ministers. De commissie wil dat Curaçao een integriteitsonderzoek doet, maar Schotte voelt daar weinig voor. Hij heeft echter een brief hierover van minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) nog niet beantwoord.

Informanten
“Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat het gaat om de niet officiële (en niet ondertekende) versie van een memo dat is opgesteld door een medewerker van de VDC in het kader van de screening van de ministers vorig jaar”, aldus Schotte. De memo is opgesteld aan de hand van verklaringen van informanten.

Bewijzen
“Het toenmalige interim-hoofd van de VDC, oud-gezaghebber Liza Dindial, heeft de VDC-medewerker verzocht deze verdachtmakingen van de informanten te onderbouwen met feiten en bewijzen, hetgeen echter niet gelukt is. Het interim hoofd heeft besloten de niet onderbouwde aantijgingen niet mee te nemen in de eindrapportage aan de gouverneur en de formateur”, voegde de premier daaraan toe.

Diepgaand onderzoek
Het feit dat de memo de afgelopen week bewust in de media is verspreid met de nadrukkelijke melding dat het gaat om vaststaande en bewezen feiten is volgens Schotte een buitengewoon ernstige zaak. “Het betekent dat via de media informatie van de Veiligheidsdienst wordt gelekt en gemanipuleerd om de democratisch gekozen regering te ondermijnen. Hiernaar loopt een diepgaand onderzoek bij de VDC waarbij indien nodig ook zal worden samengewerkt met de zusterdiensten in het Koninkrijk”, benadrukte de premier.

Politieke polarisatie

De regering zet het onderzoek naar de gang van zaken bij de Veiligheidsdienst voort en roept de gemeenschap op ‘om behoedzaam te zijn voor geloof hechten aan misleidende gegevens’. “De politieke polarisatie op Curaçao is een feit die de regering zorgen baart. Maar dit mag niet leiden tot het tolereren van uitwassen waarbij met illegale middelen, namelijk het lekken en manipulatief presenteren van informatie van de Veiligheidsdienst, gepoogd wordt de geloofwaardigheid van de regering stelselmatig te ondermijnen. Dit tast de fundamenten aan van onze democratische rechtsstaat.”

32 reacties op “Schotte: onderzoek lek VDC”

 1. Kan er meteen een onderzoek worden ingesteld naar bedriegen van zijn vrouw met dames van lichte zeden? Zo kun je vrouwen toch wel noemen die met een getrouwde man het bed induiken?
  Als onze nationale tuinkabouter de huwelijksbelofte al aan zijn laars lapt, want mag je dan verwachten van hetgeen hij als minister beloofd heeft?
  Naast de 43 MOT meldingen denk ik dat er nog veel meer BOT (Bewust OnTrouw) meldingen van Schotte mogelijk zijn.

 2. Kom beste mensen even serieus!
  Die man wil een lek opsporen, kan er niet even een goede loodgieter zich melden?

 3. Komt er meteen onderzoek naar hoe het komt dat de privegegevens van een bankdirecteur in handen van de premier komt? en hoe de memo gelekt is van Osepa naar Schotte?

  En misschien kan de MFL helpen met het onderzoek naar de witwasser en fradeur Dos Santos.

  Hoe zit het met de zaak van de raad van accountants en Thierry Henriquez?

 4. En what about Schotte zelf die het prive bankafschrift van de directeur van de Centrale Bank op tv heeft getoond?
  De man of vrouw die het rapport van de veiligheidsdienst gelekt heeft zou gehuldigd moeten worden als klokkenluider! Hij heeft namelijk gedaan wat hij moest doen: zijn bevindingen rapporteren via zijn rapportagelijn. En wanneer vervolgens zijn meerdere (mevrouw Dindial) hier niets mee doet is het zelfs zijn of haar maatschappelijke plicht om ermee naar buiten te treden. Dit is namelijk een kwestie van landsbelang. Dat geen van de betrokken ministers inhoudelijk op de inhoud van de memo heeft willen regeren zegt wel genoeg.
  Schotte, Constantia, Cooper (en Rosalia) hadden meteen moeten vertrekken maar ze regeren (lees: vullen hun zakken) vrolijk door. Het is een schande, en de Curacaoenaar die op deze ministers gestemd hebben moeten zich diep schamen. Maar helaas is het niets nieuws. Anthony Godett, veroordeeld wegens corruptie regeerde na zijn vrijlating uit het gevang ook gewoon door met steun van de regering destijds maar ook, en dat is veel erger, met de steun van het Curacaose volk bij de volgende verkiezingen.
  Het is al eerder gezegd, maar een dom volk verdient een corrupte regering

 5. ha, ha , het bekende “kill the messenger” i.p.v. in te zien dat dit land naar de verdommenis wordt geholpen door een stel corrupte zakkenvullers die wanneer het eenmaal volkomen mis is gelopen, met hun van het volk gestolen geld zich in het buitenland zullen vestigen,aarschijnlijk zelfs in Nederland of een ander EU land met hun Ned. paspoort.

  Degenen die zich die luxe niett zullen kunnen permitteren zullen dan de Curacaose kadushi’s moeten eten.

 6. DaSilva for president!

 7. Beste mensen, neem die regering toch niet serieus. In feite zijn alle regeringen op Curacao corrupt geweest. Zijn we Anthony vergeten, die vanuit de gevangenis regeerde ? En de regering krijgt toch niets voor elkaar. Als het ( nederlandse ) geld op is, kunnen ze niets meer weggeven houdt het feest vanzelf op.
  Vergeet niet dat Curacao zelf deze regering heeft gekozen. Een volk verdient etc….

 8. Allemaal mooi en aardig maar ondertussen stevenen we hier op het eiland af op een slecht investeringsklimaat, er komt nog slechts een handjevol mensen permanent dexe kant op. Terug schijnen het 2 handen te zijn dus dat is al een veeg teken. Even informatie ingewonnen bij een aantal verhuisbedrijven. Ondertussen stijgt het aantal koopwonningen in de verschillene wijken, Jan Thiel, Jan Sofat, Cas Grandi en ondertussen blijft een figuur van 1.60 balken en blaten.
  Straks hebben ‘ze’ alles er doorheen gejaagd en laten ‘ze’ het eilnd weer berooid achter. Want laten we nou wel wezen we geven elkaar alle toppe baantje tegen belachelijke salarissen, we reizen de wereld rond met het geld van de belastingbetaler en we hebben nog een grote bek ook.

 9. @Herman de Paarl, op 28-10-2011 om 08:52 schreef:

  Misschien heeft ie wel een hele lange staart die vrouwen attractive vinden.

 10. En die gelekte memo over de Rijksministerraad? Gaan we die ook onderzoeken?
  Ik heb wel een idee wie dat gelekt heeft… De hoofdverdachte zijn computer staat in Forti en hij is makkelijk te herkennen: 1.60m en een ego dat heel Curacao overschaduwd, verder heeft hij geen zelfreflectie en reist hij de hele regio rond van andermans centen. Hij heeft veel maffiavriendjes en snapt het verschil van “mijn” en “dijn” niet.

  Rara wie is het…?

 11. @Dasilva, je schrijft: Schotte wil dan ook Curaçao een integriteitsonderzoek doet. Hij heeft een brief hierover van minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) dan ook direct beantwoord. Nou las ik net dat Donner bij zijn vertrek naar Aruba nog geen brief van Schotte had ontvangen en ik dacht meteen aan die “ongeschreven brief” die Constantia had verstuurd, zal toch niet waar zijn hè ?

  De regering van Curaçao stelt een diepgaand onderzoek in naar de bevindingen in het memo van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) en ik ga met je mee als je zegt dat het hier bevindingen betreft, die dus nader onderzoek behoeven. Even later zeg je, dat die memo gepubliceerd is met de nadrukkelijke melding dat het gaat om vaststaande en bewezen feiten. Nou heb ik dat nergens zien staan, halucineer jij of ik ?

  En als Schotte een serieuze poging wil doen zijn regering, hemzelf natuurlijk ook, te cleanen laat hem dan een onderzoek door een onafhankelijke partij doen. Rosenmüller ?

 12. @Bertine: Tx! Wat zou het een welkome “breath of fresh air” zijn, he, om ooit zo iets te lezen, in plaats van al die vuilspuiterij en misselijkmakende woorden, plannen en besluiten van de hidige junta!

 13. Het lijkt alsof de enige reden waarom het nu naar buiten is gebracht, is om de regering in diskrediet te brengen, maar wij zullen aantonen dat de bevindingen op onwaarheden berusten”, aldus Schotte.

  dat is toch wat deze regering toch zelf ook doet maar schijnbaar ,mogen zij het wel maar als het tegen henis dan is het een crime.

  waarom was er toen een interimhoofd?? omdat het hoofd een vertrouwensbreuk had om een onderzoek naar deze of gene persoon!!!!

 14. En dit is wat ze noemen “a smoke-screen”. Als Schotte een kerel is laat hij zichzelf en zijn ministers echt screenen en zodoende zijn onschuld en die van zijn ministers laten vaststellen. Als hij dit niet doet zal hij de geschiedenis ingaan als de eerste minister president van het land Curaçao die crooked is en was.

 15. Moeten ze Edsel Gumbs uit laten zoeken.

 16. Haha….je denkt toch niet dat de zusterdiensten binnen het koninkrijk (AIVD, MIVD) meewerken aan dit onderzoek van deze tuinkabouter?!

 17. @Dasilva; amen! we hebben een bestuurder nodig, die verantwoordelijkheid en leiding neemt! niet iemand die zich als een klein kind gedraagt.

 18. Zo kan het ook:

  Schotte: Onderste steen boven!

  CURAÇAO – De regering van Curaçao stelt een diepgaand onderzoek in naar de bevindingen in het memo van Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) dat sinds vorige week in de lokale en Nederlandse media circuleert. Dat zei premier Gerrit Schotte tijdens de persconferentie van de ministerraad gisteren.

  In de memo staat dat de genoemde bewindslieden niet integer of zelfs crimineel zijn. Schotte benadrukte gisteren dat hoewel de bevindingen niet zijn overgenomen in het uiteindelijke screeningsrapport, de onderste steen boven moet om de geloofwaardigheid van de regering te waarborgen. “Het lijkt alsof de enige reden waarom het nu naar buiten is gebracht, is om de regering in diskrediet te brengen, maar wij zullen aantonen dat de bevindingen op onwaarheden berusten”, aldus Schotte.

  Integriteitsonderzoek
  Schotte acht de integriteit van de regering als essentieel voor het nieuwe land Curacao, te meer daar in een vorige maand uitgebracht rapport van de commissie-Rosenmöller vraagtekens worden gezet bij de integriteit van hem en enkele ministers. Schotte wil dan ook Curaçao een integriteitsonderzoek doet. Hij heeft een brief hierover van minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) dan ook direct beantwoord.

  Informanten
  “Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat het gaat om de niet officiële (en niet ondertekende) versie van een memo dat is opgesteld door een medewerker van de VDC in het kader van de screening van de ministers vorig jaar”, aldus Schotte. De memo is opgesteld aan de hand van verklaringen van informanten.

  Bewijzen
  “Het toenmalige interim-hoofd van de VDC, oud-gezaghebber Liza Dindial, heeft de VDC-medewerker verzocht deze verdachtmakingen van de informanten te onderbouwen met feiten en bewijzen, hetgeen echter niet gelukt is. Het interim hoofd heeft besloten de niet onderbouwde aantijgingen niet mee te nemen in de eindrapportage aan de gouverneur en de formateur”, voegde de premier daaraan toe.

  Diepgaand onderzoek
  Het feit dat de memo de afgelopen week bewust in de media is verspreid met de nadrukkelijke melding dat het gaat om vaststaande en bewezen feiten is volgens Schotte een buitengewoon ernstige zaak. “Het betekent dat via de media informatie van de Veiligheidsdienst wordt gelekt en gemanipuleerd om de democratisch gekozen regering te ondermijnen. Hiernaar loopt een diepgaand onderzoek bij de VDC waarbij indien nodig ook zal worden samengewerkt met de zusterdiensten in het Koninkrijk”, benadrukte de premier.

  Politieke polarisatie

  De regering zet het onderzoek naar de gang van zaken bij de Veiligheidsdienst voort en roept de gemeenschap op ‘om behoedzaam te zijn voor geloof hechten aan misleidende gegevens’. “De politieke polarisatie op Curaçao is een feit die de regering zorgen baart. Maar dit mag niet leiden tot het tolereren van uitwassen waarbij met illegale middelen, namelijk het lekken en manipulatief presenteren van informatie van de Veiligheidsdienst, gepoogd wordt de geloofwaardigheid van de regering stelselmatig te ondermijnen. Dit tast de fundamenten aan van onze democratische rechtsstaat. Vandaar dan ook dat wij voor eens en altijd zullen aantonen dat de huidige regering volstrekt integer is en te werk gaat.”

 19. Gerrit Schotte en Jacintha Constancia hebben een half jaar geleden enthousiast toegezegd dat ze aan de duurzaamheidsconferentie Global Energy Now! in Leeuwarden zouden deelnemen. Deze conferentie heeft als doel om met de voormalige Antillen, Suriname en Nederland samen kennis uit te wisselen en afspraken te maken op het gebied van duurzaamheid. Een geweldige kans en het sluit ook perfect aan op de beleidsplannen van beide ministers, maar helaas hebben beiden zonder uitleg onlangs afgezegd. Jammer, een gemiste kans!

 20. Weet je wat de fundamenten van de rechtsstaat aantast Schotte??.. het frustreren en saboteren van een onderzoek dmv vertraging in de rapportage betreffende wie op welke post zou komen opdat het gewoon al een feit zou zijn, en daarnaast op het moment dat er wel gegevens bekend waren het hoofd VDC monddood te maken.

  Weet je wat ook de rechtsstaat aantast Schotte?.. alle rechterlijke uitspraken betreffende deze functionaris naast je neer te leggen. Weet je wat ook de rechtsstaat aantast Schotte??.. de zweem van corruptie en nepotisme maar zo te laten, en geen verder onderzoek te willen om voor eens en voor altijd duidelijk te krijgen met wat voor “leiders” we te doen hebben.

  Weet je wat ook de rechtsstaat aantast Schotte??.. het negeren van de logischer wijs steeds meer toenemende onrust betreffende deze toestand met dit luchtje, DAT is de ernstigste aantasting van de rechtsstaat Schotte !! en dan hebben we het nog niet eens over het feit dat jij streeft naar onafhankelijkheid, iets waar het overgrote deel van de bevolking NIET voor gekozen heeft !!

  For your info; we hebben, of proberen althans hier een democratie te hebben, en niet een dictatuur waar jij de spreekbuis van bent. Wees eens een vent Schotte, en laat een onafhankelijk instituut onderzoek doen. Ik denk niet dat je een vent bent Schotte, voor zoiets heb je ballen nodig en die heb jij niet. Hoeveel keer heb je er nu al iets over gezegd?? Denk je nu echt dat het uit zichzelf weggaat? Hoe dom kan iemand zijn?? Bergwensa bo ta pa nos isla !!

 21. Mevr. Liza D. werd niet voor niets aangesteld door Schotte als interimchef VDC. Geen wonder dat het stuk niet gebruikt is…..
  Overigens heeft Schotte de capaciteiten niet om een dergelijk onderzoek in te stellen.

  Schotte kan beter een diepgaand onderzoek in laten stellen naar zichzelf en de in het stuk genoemde ministers. Dan ben je transparant.

 22. ongelooflijk, dat deze man nog steeds in zijn eigen onschuld geloofd.
  ik weet er zijn nog een paar simpele zielen die hem blijven geloven.
  maar de rest weten al heel lang hoe hij in elkaar zit….
  ik hoop echt dat de keiharde bewijzen boven tafel komen en dat hij de weg gaat volgen van Godett====> bon futuro….

 23. Schotte stelt een onderzoek in naar het uitlekken van een intern memo maar zwaait zelf met de bankafschriften van de directeur van de centrale bank, nota bene op televisie.

  Kan hij dan ook even laten onderzoeken hoe hij aan ideze prive stukken is gekomen? En op basis van welke schooldiplomas hij de intelligentie heeft vergaard om die vervolgens middels een persconferentie aan het hele volk te tonen?

 24. Het feit dat Lisa Dindial niets met het bewuste memo gedaan heeft bewijst wel dat ze de ruggegraat van een schelpdier heeft. Daarin verschilt ze dus niet veel van Stella van Rijn die ook schaamteloos het evangelie van Schotte zingt.

 25. Terwijl op Aruba straks een Memorandum of Understanding wordt ondertekend die de weg vrijmaakt voor Nederlandse ondernemers om Aruba als hub te gebruiken voor investeringen in het Carabisch gebied wordt hier op Curacao oorlog gevoerd tegen het Koninkrijk. Resultaat economische groei Aruba en economische krimp Curacao. Wanneer gaan de ogen van t volk eens open.

 26. Dit zijn regelrechte maffia-praktijken. Ik hoop dat we ook binnen dit deel van het koninkrijk wetten ontwikkelen welke klokkenluiders beschermen. Zolang het nog niet zover is, is dit besluit opnieuw een reden voor Donner om direct in te grijpen om de burgers in dit land te beschermen tegen deze criminele regering.

 27. Voor dhr. Schotte, de kans van zijn leven, door zelf wat al weken wordt gevraagd, zelfs nu officieel door Nederland, zelf op te lossen.
  Doe zelf een onderzoek naar alle zoals hij zegt ”aantijgingen” en laat het volk zelf weten wat er speelt, als er niks aan de hand is, dan komt er vanzelf een end aan alle rumoer, in plaats van nu te proberen ”het lek te achterhalen”.

  Maar door niet te voldoen aan de vraag, onderzoek, zal wat nu speelt nooit worden opgelost en blijft het deze regering achtervolgen.
  Hij is nu zelf aan zet!!!!

 28. Ga na een jaar toch eens een keer aan het werk Gerrit. Of schrijf nieuwe verkiezingen uit.

 29. De wereld op zijn kop door “methode Schotte”:
  1) leg rookgordijn door boodschappers/klokkeluiders aan te pakken zodat aandacht wordt afgeleid van inhoudelijke zaak (stinkt veelal)
  2) creer angstcultuur en negeer rechterlijke uitspraken (GUMBS) en zet op alle strategische posities familie/vriendjes
  3) negeer directe confrontaties en zorg dat je regelmatig (bij netelige kwesties) onbereikbaar bent (doe maar weer een snoepreisje!)
  4) wordt vriendjes met criminele organisaties om je “back te coveren” of gebruik een kogelvrij vest om “zielig” te doen
  ECHTER: wij (het normale volk van Korosu zwart-wit-geel Whoever)) beginnen dit patroon steeds meer te herkennen en zullen ernaar handelen!

 30. Laat deze ongediplomeerde tuinkabouter eerst maar eens een onderzoek instellen naar zichzelf.
  Laat hem daarbij uitleg geven over zijn 43 MOT meldingen, credit card fraude en examenfraude.
  En zijn buitenechtelijke affaires, die zijn vrouw overigens gewoon pikt want die loopt net als Stella van Rijn blind achter hem aan.

 31. Zucht er moet onderzoek komen naar corrupte politici!

 32. Nee Schotte, je moet niet de lek onderzoeken, je moet je ministers en jezelf laten onderzoeken. Heb je het nog steeds niet begrepen?.
  YWN