• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van Minister heeft onlangs ingestemd met het ‘National Aviation Security Programme’, dat is opgesteld door de Autoriteit voor de Civiele Luchtvaart van Curaçao. Dit programma vormt het juridisch kader voor hoe om te gaan met de veiligheid op, rond en in de omgeving van de luchthaven.

De verantwoordelijkheid om de inhoud van dit document te gaan uitvoeren, komt voort uit Annex 17 van het zogeheten Verdrag van Chicago. Dit annex gaat over alles wat te maken heeft met veiligheidsaspecten voor de civiele luchtvaart. Een voorbeeld hiervan is dat de bagage van passagiers gecontroleerd moet worden op wapens en explosieven.

Regels
Controle en uitvoering van deze internationale regels worden uitgevoerd door elk land dat lid is en het verdrag heeft getekend. Elk land bepaalt welk orgaan verantwoordelijk is voor de uitvoering, zoals de politie, douane, luchthaven beveiliging en luchtvaartmaatschappijen. In het kader van internationaal terrorisme en de kwetsbaarheid van de civiele luchtvaart, zijn veel nieuwe regels ontwikkeld. Deze regels dienen als preventie voor dit soort bedreigingen.

Maatregelen
Annex 17 richt zich primair op het administratief deel en de coördinatie van de veiligheidsaspecten. Technische maatregelen voor de bescherming van de internationale luchtvaart maken hier ook deel van uit. Elk aangesloten lid is verplicht te werken aan ‘Civil Aviation Security Programme’. Deze kan eventueel aanpassingen bevatten die door de betrokken autoriteiten worden voorgesteld. Afspraken tussen de betrokken instanties vormen ook deel van de invoering van dit programma.

www.versgeperst.com