• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Liesbeth van Kouwen haar visie op de deal met Air Berlin.

Vanaf ergens in november gaat Air Berlin vliegen op Curaçao en daar wordt door de diverse Curaçaose instanties heftig in geïnvesteerd. Er zijn garanties afgegeven tot en met 2 miljoen euro om dit project een kans van slagen te geven.

Als ik het goed begrijp gaat Curaçao betalen voor de onverkochte stoelen onder de bezettingsgraad en de stoelen die beneden een bepaalde prijs verkocht zijn. Hoe het een en ander werkt, ik geloof het wel. Wat ik nou wel een geweldige oplossing vind is het volgende.

Stel op een vlucht zijn er (ik noem maar wat) tien onverkochte stoelen beneden de bezettingsgraad leeg, dan betaalt Curaçao daarvoor. Dat zijn dan dus eigenlijk ONZE stoelen. Is het dan niet slim in het vervolg als onze ministers naar Nederland toe moeten, hen ruim op tijd alvast stand-by te zetten op de Air Berlin vlucht. Die stoel is immers al door ons betaald, dus kunnen wij er misschien ook maar beter gebruik van maken. Dat spaart ons een hoop geld uit bij de andere luchtvaartmaatschappij waar wij anders een ticket zouden kopen. Zomaar even een gedachte, hoor.

Maar dan gaan we verder, want stel dat er nou niemand van de regering naar Nederland of eigenlijk Europa moet, dan heb ik toch nog een tweede optie. Er studeren een hoop landskinderen in Nederland die bijvoorbeeld met de kerst geen duur ticket naar Curaçao kunnen betalen. Nogmaals, de onverkochte, onderbezette stoelen worden door Curaçao gegarandeerd en betaald volgens het krantenartikel.

Deze onverkochte, onderbezette stoelen die nu door Curaçao betaald zijn, zou Curaçao dan goedkoop door kunnen verkopen aan onze landskinderen die in Nederland studeren. Verkoop maar voor 50 of 100 euro. Het is pure winst, want betalen moeten we toch. Nou, ik kan u verzekeren dat u er een heleboel ouders heel erg blij mee maakt en de studieresultaten omhoog gaan, want ook de spirit bij onze studerende landskinderen zal echt beter worden.

Ideetje ???

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

47 reacties op “Ingezonden: Garantie Duitse luchtvaart”

 1. Beste Liesbeth gelieve te rapporteren hoe de eerste vlucht is verlopen en of de prijzen wel kloppen en hoe we het beste voor een vlucht kunnen boeken. Dus een beetje informatie en ervaring overdragen van mensen dia met de eerste vlucht hebben gereist. Ik heb veel negatieve dingen gelezen over dit artikel maar onthou je niet om het volk te infromeren hierover. Veel sukses met je artikelen.

 2. @Bobs Jij hebt mij niks te vergeven want ook al heb jij het over piloten dan was jij zowiezo fout en dat moet jij accepteren. Punto. Die oudere piloten zijn ook mensen met ervaring tot nu hebben zij procentueel gezien hen werk altijd goed gedaan. Raadpleeg eerst je bronnen voordat je mensen probeert wijs te maken in de media en dat is heel onverstandig van jou.

 3. @Vito : ik had het over de piloten, maar ik vergeef je.

 4. @Bob Jij moet wel leren realistisch nieuws te geven. Hoe kom jij d’rbij dat ze metr oud vliegtuigen vliegen. Denk jij dat ze zomaar in Nederland kunnen landen met oud toestellen. Volgens mij praat jij slingerpoep man. De vliegmaatschappij Air Berlin vliegt met de Airbus en Boeing 767. Voordat je comentaar geeft op iets moet jij eerst internet raadplegen en vragen met wat voor types vliegtuigen Air Berlin vliegt, dan krijg jij genoeg informaties eer jij nonsence schrijft hier in dit blad. Jij moet ophouden met je super sweet talks en interessant doen.

 5. Interessant artikel, wist niet van die sweet deal, dat Korsou meebetaald aan wat de Libanees “dacht te hebben geregeld”. Air Berlin is een kleine operator, dus is dit een extra sweet deal. Eerst even een paar vluchten veilig zien landen. Hoorde dat zij veel oosteuropese (oud) vrachtvliegers gebruiken. Kijken of die Ilyoeshin-jockeys Curacao weten te vinden.
  Schotte en zijn frequent flyer-bunch zullen niet plaatsnemen in deze kisten. Die zijn gewend zich met overheid-creditcards te laten verwennen in de businesslounges van KLM en andere gevestigde carriers. Die business class-type hebben zij geen moeite mee. Mijn vraag is eerder: Hoe lang kunnen wij als klein land, de travelhobbies van deze types bekostigen ?

 6. Beste Liesbeth doe je jou ding en let niet op die negatieve kritiek die er op je geuit worden. Zorg dat jij maar positief blijft met je ingezonden artikelen. Sterkte.

 7. @ Liesbeth, Leuk bedacht, maar gaat natuurlijk niet werken. Een of andere Integere minister zal er zeker voor zorgen dat hij deze stoelen voor een mooi prijsje verkoopt, en zal een groot gedeelte in eigen zak steken.

  .

 8. Wel Cur-Eye, je hebt je broodje lomito verdiend. Ik waardeer het dat je helemaal naar de landfill bent gereden en daar uren in het afval hebt gewroet om een krant te vinden met een foto van een gearresteerde macamba. Omgekeerd zou ik vanmorgen alleen een willekeurige krant hoeven te kopen (op kruispunt Biesheuvel, dus zonder zelfs mijn auto maar te hoeven verlaten) om jou met foto’s van gearresteerde Curacaoenaars te kunnen verblijden.

  En op basis van je laatste reacties dicht ik je zelfs enige intelligentie toe. Daarom: weet je zeker dat je niet de sock puppet van een macamba bent :-)?

 9. @cureye,

  Je bent een grote aanwinst…. Al je reacties zijn masha bon 😉

 10. @Geert Verbakel:
  Ook in een voetbal forum blijf je fair en gaat niet een RKC Waalwijk vergelijken met een Real Madrid. 😉

 11. @Geert Verbakel, maak niet de fout om fout gebruik van Papiamentu te zien als Papiamentu. Nijok Jenkis is gewoon fout, maar de hoofdredactie van de meeste van die kranten, die schreeuwen dat ze Papiamentu beheersen, beheersen helemaal niet. Ze hebben daar ook geen opleiding voor gehad. (ik ook niet) Hoevaak zie je niet “hopi bon” staan? Het is gewoon fout. Het is “masha bon”. (quantificeerbaar v.s niet quantificeerbaar). Zelfs de PM vandaag had het over hopi serio… ook fout.
  Eens er mee, dat het eind product (16-18jaar) redelijk tot zeer goed Nederlands en Engels behoord te praten.

  Verder, doe die Lomito maar met extra saus. Uit mijn hoofd voorpagina Extra van maandag 3 januari met een getatoueerde marinier in kleur op de voorpagina die dronken een boot probeerde te stelen om naar Fuikdag te varen. Ehe net, begin honger te krijgen.

 12. Precies Cur Eye, Niejok Jenkies en menedzjur (manager), daarom neem ik Papiamentu niet serieus maar respecteer wel dat mensen het spreken. Maar zorg wel dat je kinderen ook een echte taal leren zodat ze als ze op 18 jarige leeftijd gaat studeren dat ook in een vreemde taal kunnen doen.
  Maak niet de fout dat wanneer (Europese) Nederlanders zich negatief over Curacao uitlaten zij het negatieve in Nederland niet zien. Ook daar wordt gegraaid (recentelijk bij bestuurders van onderwijsinstellingen en bij het Rode Kruis) alleen dit forum gaat over Curacao. Op een voetbalforum ga je het ook niet over tennis hebben.
  En dan maakt iemand nog een opmerking over Nederlanders die niet integreren. Nederlanders hoeven mijns inziens niet te integreren (dat hoeven Antillianen van mij in Nederland ook niet en dat gebeurt ook niet, vandaar de term Antillianengemeenten). Nederlanders moeten zich wel aan de wet houden en doen dat hier ook, in tegenstelliing tot de Antillianen in Nederland. Iedereen die mij een Vigilante of Extra bezorgt met daarin een foto van een gearresteerde macamba krijgt van mij een broodje lomito van trukki pan Nancy op de Santa Rosaweg.

 13. @Sylvia.
  Ik begrijp dat ook jij gebukt gaat onder een bijna niet te dragen minderwaardigheids complex. Je richt je commentaar o.a. aan mij, maar je kunt geen enkel van mijn argumenten weerspreken en daarom doe je dat ook niet, maar stort een diarhee van woorden uit, die kant nog wel raken en denkt dan zelf zo daar hebben ze niet van terug. Nou je maakt jezelf en je eilandgenoten alleen maar steeds belachelijker. En ja dat is je eigen probleem, geniet ervan.

 14. @ Mike,

  Jij bent een goed voorbeeld van iemand die zich heeft ontwikkeld op het gebied van diverse culturen. Het is met name gebaseerd op je ervaringen, wat zo belangrijk is.

  Daarom kan je veel mensen op deze website en elders op de wereld (Amerikanen spannen volgens mij de kroon) het niet kwalijk nemen hoe bekrompen ze soms denken. Ze hebben wel een mening over van alles en nog wat, maar of ze veel hebben gezien in hun leven? Nou nee..

  Amerikanen hebben bijvoorbeeld een mening over het buitenland, terwijl ze nog buiten Amerika zijn geweest. Het lijkt erop dat het hier (versgeperst.com) ook het geval is. Een Curacaoenaar heeft gemiddeld niet zoveel geld om veel te kunnen reizen, dus kunnen zich in dat opzicht minder ontwikkelen. De Nederlander daarentegen gaat op reis, waar ze allemaal andere Nederlanders tegenkomen. Om niet te vergeten een broodje kroket te kunnen eten etc…

  Daarom zijn er nog zoveel mensen die graag willen dat Curacao net zoals Nederland wordt, of men wilt het afdwingen met als reden “al het geld wat in het verleden hier naartoe is gegaan”. Dus er is meer sprake van eigen belang, dan dat men hier het beste voor de Curacaonaar heeft. Want de Nederlander kan dan namelijk nog steeds naar een warm land en gewoon Nederlands praten, broodjes kroket bestellen en er is nu zelfs een Albert Heijn op het eiland, kortweg… ff lekker “weg” uit Nederland, maar ook weer niet…

 15. 100% agree with Mike.

 16. @Geert Verbakel, mooi dan ergeren wij ons aan dezelfde dingen. Maar geloof me als ik je zeg, dat het al veel beter is dan het 20 jaar geleden was. Bals achter de kassa was standard.
  Over Papiamentu, niet alles moet nut hebben om gewaardeerd te worden. Naar mijn mening is Papiamentu een jonge boeiende taal met veel historie. Veel tekortkomingen van onze bevolking zijn ook terug te vinden in die taal. Ik vind Fries ook boeiend en zal het nooit als “babygebrabbel” betitelen uit respect voor de Friezen.

  Ik vind het vreselijk iritant als bijvoorbeeld Ultimo Noticia “Nijok Jenkis” (echt waar!) schrijft als ze New York Yankees bedoelen. Dus ik ben van mening dat Papiamentu geinstutionaliseerd moet worden en goed onderwezen moet worden. Zeker aan hen, die dit vanuit thuis spreken. Het dwingen van mensen om hun moedertaal af te zweren lijkt me niet handig. Maar verder dan de eerste jaren basis onderwijs, lijkt mij Papiamentu niet de geschikte taal. Zolang we in het NL-koninkrijk zitten en we makkelijk aansluiting kunnen vinden bij verdere studies in NL vind ik NL een prima taal..

 17. Mensen kom bij. Kunnen jullie niet normaal reageren op het onderwerp in plaats van jullie racistische minderwaardheidscomlexen op elkaar af te reageren. Vraag jezelf af wat het onderwerp is van de schrijfster. Volgens mij gaat het om de garantie van de regering op Curacao,voor de Duitse Bel Air om goedkope vluchten te inicieren naar de Antillen. Hier zullen niet alleen Curacaonaars van profiteren maar ook de Hollanders die rustig van hun pensioen genieten op Curacao en de Hollanders die graag naar toe willen maar het als veelste duur ervaren. Ik vindt het heel jammer dat een stelletje minder intelectuelen, idioten bezig zijn, een goed en positieve verhaal van Liesbeth van Kouwen zo te beschamen. Het is in en in triest dat volwassen mensen zich op zo’n laffe manier uiten in dit media. Voor de Curacaonaars maak het niks uit wie de goedkope reizen voor de Antillen gaat organiseren want van KLm/Air France kan je niks verwachten want die willen uitsluitend het alleenrecht behouden om dat route uit te buiten. Mensen laten we eerlijk blijven en de waarheid durven te erkennen. Ik heb begrepen dat ze per 15 november zullen beginnen als alles mee zit vanuit Dusseldorf voor een enkeltje € 379 ieder week. Wat is er mis mee. Als ik mijn conclussie mag trekken is het weer hetzelde oude verhaal dat
  de Nederlandse criticaster hier in de krant zich heel arrogant opstellen tegen mijn landgenoten en dat is niet geen correcte handeling. Ze laten zich te laagdunkend uit over de Curacaonaars en daarom hebben wij ook mensen als Wiels nodig, ook al ben ik geen aanhanger van Wiel. Hij kan de strijdt wel aan tegen dit soort mallotige Nederlanders die geen zinnige woord kunnen zeggen over Curacao. Jullie zijn zelf bezig, jezelf in een benarde positie te manouvreren daar op Curacao.Voor mij part mogen jullie olie op het vuur blijven gooien en wachten totdat de Curacaonaars echt boos worden en daan is het telaat. Ik wens jullie veel plezier op het eiland.

 18. Mensen, deze discussie levert niks op. Je hebt overval de zogenoemde zwarte schapen. Ik ben al in genoeg landen geweest om dit vertellen. Of nu in Nederland, Duitsland, China of “the greatest country on earth” (= USA) overal heb je idioten en dingen die men moet accepteren.
  Als hier sommige zich ergeren over de Curaçaoënaar die over rood rijdt, nou, als Duitser wil ik nu niets zeggen over het Nederlandse rij-talent. 🙂

  Men heeft in het Duits een leuk zeggen: “Andere Länder, andere Sitten”.

  Je kan natuurlijk niet verwachten dat Curacao net als Nederland is, ook als het een gedeelte van het Koningrijk is en de meesten hier min of meer goed Nederlands spreken.
  Ik erger me ook aan sommige dingen, maar soms heb ik het idee dat mensen hier op versgeperst perfectie van het eiland (en zijn bewoners) verwachten anders heeft het geen waarde. Als ik naar de wereld kijk is het politiek gezien geen stuk beter en Nederland moet zich niet als voorbeeld naar voren schuiven met zijn huidige regering. Ik zou me als Nederlander zelfs schamen voor zo’n regering, maar dat is een ander onderwerp.
  Je hebt overal in de wereld corruptie, zelfs in Duitsland is corruptie vrij normaal, alleen wordt het iets eleganter gehandhaafd dat het niet zo opvalt. Over landen als Amerika wil ik niet eens beginnen te praten…
  Men moet fair zijn en Curacao tenminste met landen in de regio vergelijken, dan krijgt men een heel ander beeld. Ik ben bijna in alle Caribische en Latijn Amerikaanse landen geweest en er zijn bijna geen andere landen in de regio waar ik op dit moment liever wil zijn dan Curacao. Dat betekent niet, dat Curacao moet stoppen met verbeteren, maar het gaat hier de juiste kant op, het mag naar mijn mening zeker wat sneller gaan, maar dit land kan je niet vergelijken met Curacao 20 of 30 jaar geleden…

  Waar ik me eigenlijk meer aan erger is gewoon de manier hoe sommige hier of op straat over Curacao (en zijn bewoners) of Nederland (en zijn bewoners) praten. Er bestaat geen respect en er wordt op een emotionele manier met en over elkaar gesproken dat niet OK is.

  Jammer dat dit bericht wordt gebruikt voor een heel ander onderwerp…

 19. @Nederlander, @Geert Verbakel en @Ed Verkuil,
  Ik hoor en proef de Hollandse Kolonisator die nog steeds de gedachtengoed van de WIC en VOC uitdraagt.
  Zoals door velen als is aangegeven; Alles wat je van de mentaliteit van onze eilandbewoners vindt is rijkelijk vertegenwoordigd in het Koningsland Nederland.
  Ik heb een eigen mening over de vele geldwitwassers en pensionados op het eiland die niet eens de ballen hebben om zich te integreren. Wel afgeven op de bevolking alsof het eiland van hun is.
  Ik wens de makambas die met frustraties in hun ziel op mijn mooie eiland blijven wonen en degenen die zich niet integreren een spoedig terugkeer naar hun vaderland toe. Dus dat gevoel is wederzijds.
  @NL, Diep in je hart wens je dat alle allochtonen het koningsland NL verlaten. Ha ha ha ha, dan moet de Hollander zelf weer aan de bak. Hoe vindt je dat, eindelijk na decennia. Home Sweet Home.
  Onthoud goed beledig mijn mensen niet.

 20. Kasuari, ik heb in de snek al redelijk wat papiamentu geleerd: tur kos ariba, bai kune en, heel belangrijk voor macambas: no propina.

 21. @Sylvia.
  Jij vind het dus net zo onacceptabel als mij als er laag bij de grondse opmerkingen worden gemaakt maakt over mijn landgenoten. Nou dan hebben we dat gemeen en zeg ik van opzouten en wegwezen, alle profiteurs die direct vanaf Schiphol naar de Sociale dienst gaan. En dan heb je het over de profiteurs die daar in de zon liggen te bakken verscholen in hun huisjes achter hoge muren. In je beperkt bevattingsvermogen kun je je natuurlijk niet voorstellen dat deze mensen de gemeenschap op Curaçao niets kosten. Ze trekken geen steun als je nog niet begrijpt wat ik bedoel.
  Ik ga er even vanuit dat je niet vast zit en ik zeg dan ook zoals jij die makambas uit jou land wenst, wens ik alle Curaçaoënaars uit mijn land.

 22. @Geert Verbakel,

  Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar dat echt denkt dat het alleen maar op Curacao gebeurd…. wat een oogkleppen heb je op zeg, ongelofelijk…

  En wat de taal betreft, je hebt je mening en is goed recht…. van mij mag het blijven, maar wel andere talen erbij (op school).

 23. @Geert Verbakel
  Wederom klopt je argumentatie niet. Ik woon gelukkig niet meer in NL, maar alle door jou genoemde voorbeelden maakte in in NL dagelijks mee. Met name in het voordringen blinken de Hollanders uit (vooral ook in het verkeer, iemand voorang geven om in te voegen is al helemaal uit den boze, let maar op: als hier iemand je voor laat gaan om af te slaan of in te voegen is het 100% zeker geen hollander).
  Na een evenement in NL liggen de straten in de stad bezaaid met lege bekers en ander afval.
  En sta je in de rij bij de AH, moet je gvd een eeuwigheid wachten omdat de dikke werkeloze asociale tokkie voor je een blauwe wuppie wil ipv een rode.
  De gemiddelde nederlander is ongeduldig, heeft een grote bek, is alleen met zichzelf bezig en vind dat hij overal recht op heeft.

 24. Cur Eye, ik voel me beter dan vele Curacaoenaars op het gebied van normen en waarden en vaak ook intelligentie. Tegelijkertijd erken ik ook dat ik minder ben dan vele anderen op met name het gebied van intelligentie, waaronder ook Curacaoenaars om daar geen misverstand over te laten bestaan.
  En Papiamentu blijft voor mij babygebrabbel, maar zeg nu niet dat ik daarom een hooghartige macamba ben want zelf spreek ik Fries en over die taal denk ik precies hetzelfde terwijl het door meer mensen wordt gesproken dan Papiamentu. Papiamentu (maar ook Fries) is een taal waarmee je nergens komt, zoals ook jouw mede Yu Korsow Carlos Weeber (een stuk intelligenter dan ik) herhaaldelijk heeft aangegeven. Ik ben het dan ook met hem eens dat Spaans en Engels de talen op het eiland zouden moeten zijn, en nee, inderdaad niet Nederlands.
  Maar blijf rustig Papiamentu brabbelen, ik heb er geen last van. Wel heb ik last van het totale gebrek aan normen en waarden bij de yu Korsow. Laatste voorbeeld: vanmorgen lang moeten wachten achter een Yu di Korsow bij de kassa van de supermarkt omdat zij langdurig aan het BlackBerry-en was en de cassiere (en de klanten) langdurig liet wachten. Met achter mij een Yu Korow die een artikel in haar karretje toch wel erg duur vond en het daarom eruit haalde en naast kassa plaatste, zo van laat de supermarkt het maar uitzoeken. Gisteravond de bioscoopzaal zien veranderen in vuilnisbelt omdat de Yu Korsow het vertikt om hun afval in de afvalbakken te deponeren, waar ze nota bene op 25 centimeter passeren bij het verlaten van de zaal.
  En dit gebeurt tientallen keren elke dag, maar ik wordt geacht respect te hebben voor de Yu Korsow. Wie is hier nu gekke Gerritje?

 25. @Geert Verbakel, dat is je goed recht. En dat is kritiek waar ik me in kan voelen. Dat zijn dingen die aangepakt kunnen worden, door bij de roots te beginnen.
  In de wijken ouders “opvoeden”, scholen verbeteren, verplichte cleanups door scholen met bijbehorende projecten. etc. *DAT* is kritiek. Maar Papiamentu “babygebrabbel” noemen “de Curacaoenaar van zo’n bedenkelijk niveau” noemen. En je daardoor verheven voelen boven de Curacaoenaar is de *kern* van het probleem, dat veel Curacaoenaars Nederlanders in de eerste instantie wantrouwen en de kat uit de boom kijken. Zodra ze weten dat jij ze niet minderwaardig vind, zul je merken dat het hele andere mensen zijn.
  Lieden die je dan nog steeds niet respecteren, zijn onze Tokkies… Iedere samenleving heeft zijn uitschot.

 26. Beste Cur Eye, ik heb wat meer respect voor je sinds je laatste bijdrage. Voor mij is respect geven en ontvangen een van de belangrijkste waarden in het leven. Maar jij vraagt mij om respect te hebben voor lieden die door rood rijden, voordringen bij de snek of bij de douane op het vliegveld of me onverzekerd aanrijden? Natuurlijk, niet alle yu di Korsow zijn zo en ik heb een stel geweldige Curacaose buren maar ik kom dit soort lieden wel elke dag tegen. En ik ga daar tegen in en kijk niet als zo velen de andere kant op.

 27. @Geert Verbakel
  Je argumentatie klopt niet. Het Nederlandse volk heeft massaal op de PVV gestemd (Ik ben overigens geen Wilders-basher) waarin tal van lieden zitten en zaten die o.a. strafbladen hebben of van een robbertje vechten houden (sommigen nuchter, anderen stomdronken, weer anderen geven hun vrouw een tikkie), brievenbus pissende tokkies en gewoon tenenkrommend oliedomme figuren zoals dhr de Mos.
  Deze lieden zijn wel door een ruimteschip gedropt? Of toch door het verheven Nederlandse volk zelf gekozen?

 28. beste lezers ( over zee) al sinds jaren vervoert AirBerlin DUITSE politici GRATIS van Berlijn en vice versa naar de Duitse steden. I.v.m de slechte situatie waarin AirBerlin nu verkeert tracht men dit een halt toe te roepen, hetgene bij de politiek natuurlijk op weerstand stuit, want zakken vullen is een internationaal begrip. Voorts krijgt dwz hij is net aangestekld AirBerlin een nieuwe CEO namelijk de ex MartinAir CEO en ex KLM directeur dus ????? op naar de Korsowse honingpotten

 29. @Geert Verbakel, ten eerste ben in zelfstandig ondernemer dus de baas zijn tijd is mijn tijd.
  Verder heb je gelijk dat ik mijn mening geef onder een alias, omdat ik bang ben voor represailles. Als zelfstandige ondernemer loop ik risico.

  Echter, ik ga geen discussie uit de weg of drop wat banale uitspraken die ik niet kan verdedigen en then to the next thread.

  Waar mijn tenen van krommen is dat gegeneraliseer van “de YDK”. IK ben een YDK. Wij hebben geen een kleur, ras of religie.

  En als jij denkt dat ik een voorstander ben van deze regering heb je het goed mis. Mijn punt is dat het allemaal waardeloze partijen zijn en dat je op de minst slechte moet stemmen. Vandaar dat ik ook vraag naar een stem-advies.

  Ik begrijp ook dat het voor jouw het moeilijk is om een gedeelte van dit volk te begrijpen. Jij handeld op een rationele manier terwijl hier veel mensen op een emotionele manier denken en handelen.
  Beide uitersten zijn onhandig. Waar het om gaat is dat iedere groep de ander in zijn waarde laat en de problemen hoe diep ze ook zitten gewoon op te lossen en niet iedere aanzet metteen de grond in te boren. (Zoals Air Berlin). De airlift *moet* op een of andere manier worden opgelost, wachten tot KLM zijn kip met de gouden eieren slacht lijkt me geen oplossing.

  Het draait om respect. Die krijgt iedereen van mij standaard, maar je raakt het snel kwijt.

 30. Cur Eye schreef: ‘Zou het niet zo kunnen zijn dat de bevolking het juist zat is dat het eiland de afgelopen decenia slecht bestuurd is?’.

  Beste Cur Eye, misschien verkeer jij in de veronderstelling dat de huidige regering hier door een ruimteschip gedropt is, maar laat ik jou dan snel uit die waan helpen. De bevolking, waar jij het zo voor opneemt, heeft deze regering ZELF gekozen.

  In het bezit van enige intelligentie blijft het voor mij moeilijk om te gaan met lieden die de spiegeltjes en kraaltjes cultuur nooit ontstegen zijn.

 31. Cur Eye, Ed Verkuil brengt het wat zwart wit, noem het zelfs provocerend, maar heeft in de kern wel gelijk.

  Verder toont hij wat meer ballen dan jou door zijn naam te noemen. Ik vermoed dan ook dat jij onder werktijd het internet aan het bevuilen bent met je hersenspinsels en voor je baas daarom liever anoniem blijft.

 32. Ed Verkuil, kun jij ons hier allen verblijden met een stemadvies? Want ik heb geen flauw idee wat ik zou moeten stemmen. Mooi dat je je aan de regeltjes houdt, chapeu! Denk vooral niet zelf meer na.
  Zou het niet zo kunnen zijn dat de bevolking het juist zat is dat het eiland de afgelopen decenia slecht bestuurd is? Dat er nog steeds geen echt marine park is, gezondheids zorg is slecht, onderwijs de weg kwijt en noem maar op. Zou het dan niet zo zijn dat men zijn hoop vestigd op nieuwe beloftes?
  Jij voelt je verheven boven de YDK? Denk je dat ze blij zijn met Nl-ers in “jooret dehl maar”, they pay the bills, maar worden verafschuwd. Jouw calvinistische, rechtdoor zee, ik zeg wat ik denk Nederlanders zijn echt niet het eindstation van ontwikkeling.
  Sterker nog, ik denk dat je wat van ons kan leren. (Maar ik vrees dat je daartoe niet in staat bent). Als je weet hoeveel van mijn jonge vrienden een burn-out hebben in NL, als je naar de meningen luisterd van jouw mede-Tokkis kun je niet anders dan concluderen dat die polders van jou ook het walhala niet is.
  Dus kom niet op mijn eiland mijn mensen beledigen en denken dat wij ons niet zullen verweren. NL-ers met jou instelling zijn hier (en nergens buiten NL trouwens) *niet* gewenst.

  Kritiek is welkom en ik ben de laatste die zal zeggen dat het hier goed gaat. Maar jij en met jou enkele superieuren die hier rondlopen zijn de Nederlanders die ervoor zorgen dat *goede* Nederlanders zich keer op keer moeten bewijzen.

 33. @ed verkuil
  Ik kreeg braakneigingen bij het lezen van jouw stuk. Ik ga ervan uit dat je op mijn dushi Corsow woont. Ik vraag me echt af hoe jij elke ochtend wakker wordt. Met een kater omdat de wereld waar je woont er nog steeds hetzelfde eruit ziet. Dat vanaf het moment dat je je huisdeur verlaat er alleen maar ergenis op je afkomt. Waarom vertrek je dan niet naar een woonomgeving waar er alleen maar geleidgestemden wonen.

  Ik vind het onacceptabel dat je zulke opmerkingen maakt over mijn landgenoten. Ik kan ook een behoorlijk groot blik opentrekken over de Hollanders hoor. En dan heb ik het niet over de profiteurs die daar in de zon liggen te bakken verscholen in hun huisjes achter hoge muren. Maar over de gemiddelde Hollander in de wondere wereld NL in Europa.

  Als het wonen op het eiland jouw continu depressief maakt, wieber dan op.
  Wat die Duitsers betreft, ach er zijn vele volksstammen die daar komen en weer weggaan en weer terug keren. Ik ga me daar niet druk om maken.

 34. Wat het idee ook moge zijn. Ik ondersteun het idee om goedkope reizen vanuit Dussledorf te stimuleren want van KLM en ander bedrijven kunnen wij bniks verwachten Elke nieuwe bedrijf die dit in het verleden hebben georganiseerd zijn geboycot door KLM en andere grote vliegmaatschappijen. KLM wou altijd het alleenrecht behouden met de transatlantische vliegroutes cq Antillen. Ik ben in het verleden ook met Martin Air en Arkeflight gevlogen naar Curacao. Die kisten vliegen allemaal half leeg. Dat vind ik zonde. Doorom stel ik aan de minister van verkeer een leegtax voor dat je gewoon belasting moet betalen voor de legestoelen. Want dit politiek van de vliegbedrijven gaat ook ten koste van het milieu te vliegen met zo’n half lege kist. Waarom verkopen ze die laatminutetickets retour tickets niet voor € 200 of €300 dan hoef de Antilliaanse regering geen geld bij te zetten via andere bedrijven toch. Zo zie je dat die grote vliegmaatschappijen ook wel erg corrupt zijn shurken en uitbuiters. Ieder keer als ik naar de Antillen moet vliegen kan ik me zo hieraan ergeren.Misschien kunnen ze dat leegtax ook op Curacao invoeren voor de grote ondernemen als KLM ,Arke en Martin Air uit Amsterdam het brengt ook geld in de lades van belastingen. Maar dit moeten ze wel afspreken met Aruba anders wordt het een fiasco. Misschien is dat een dom idee van mij misschien weer niet. Pick the sence out of the nonsence. Misschien kunnen ze ook via Air Portugal proberen combinatie vluchten te organiseren want die vliegen ook vanuit Portugal rechtstreeks naar Brazilie en Argentinie misschien een tussenstop maken op Curacao. Het zijn mogelijke alternatieven. Waarom moeten wij zoveel geld betalen voor een ticket in December hoogseizoen, naar de Antillen om even met de feestdagen met ons familie kerst en oud op nieuw te kunnen vieren. Dit is toch schandalig van zo’n Multinational als KLM/Air France straks komt Al Italia erbij en dan zijn er geen concurenten meer. DE ghrotye vissen eten al die klelien visje op. Dit is het gevolg van de vrije markt economie. Eigenlijk snap ik niet dat Nellie Smit dit nog toelaat ook en geen actie onderneemt. Dit kan zeker niet de bedoeling van de vrijemarkt. Eigenlijk wil ik dat de Europese gerechtshof een mening hierover brengen. Misschien een idee voor de Curacaose en Arubaanse regering om dit te laten onderzoeken het Europese GerechtsHof.

  Verder raad ik Koepoek aan om positieve opbouwend kritiek te leveren i.p.v. mensen op een racistisch en arrogante manier neer te sabelen. Volgens mij ben jij dommer dan Liesbeth van Kouwen die een positieve blik probeert te werpen op de situatie en ook een ander optie voorsteld. Dat is opbouwend kritiek andere beter ideeen voorstellen.Iedereen heeft zijn eigen mening en dienen ook gerespecteerd te worden door andere critcasters.

  @Liesbeth jou artikel is steen goed dat ondersteun ik maak je niet druk om mensen die denken dat ze alles beter weten dan anderen. Ga lekker door met het schrijven van interessante artikelen wij waarderen het. Je moet niet eens reageren op de reactie van Kroepoek, niet de moeite waard.Sukses met je artikelen.

 35. Mike, ja ik voel me verheven boven de Curacaoenaar. Niet omdat ik zo bijzonder ben, maar omdat de Curacaoenaar van zo’n bedenkelijk niveau is. Ik houd me aan de regels, ook in het verkeer, werk hard voor mijn geld en stem niet op corrupte parlementariers. De yu Korsow houdt zich aan geen enkele regel en heeft er via de stembus voor gezorgd dat we een regering hebben die het eiland naar de vedoemenis helpt. Het zou slecht zijn als ik me niet beter zou voelen dan deze yu Korsow.

 36. kroepoek: denk jij dat een curacaoenaar niet even op een kaart kan kijken waar Dusseldorf ligt?
  Daarnaast zijn er genoeg familieleden of vrienden die mij met de auto kunnen ophalen van Dusseldorf. Treinverbinding is ook perfect met Nederland.

 37. @Ed Verkuil
  Het lijkt wel of je onder een nieuw pseudonym weer een verbaal pakslaag wil krijgen of loop je de boel gewoon te trollen?
  Indien ik je toch onterecht beschuldig van het houden van een of meerdere sock-puppets (zoek maar op in google), daarvoor mijn “preemptive” excuses.

  Voor any and all replies op jouw braaksels, niet gehinderd door enige kennis van zaken, verwijs ik graag naar een oude tread.Hier braakt Bert van Dijk vrijwel hetzelfde kots.

  https://www.versgeperst.com/nieuws/120909/%e2%80%98go%e2%80%99-verbinding-duitsland-curacao.html

  Eet smakelijk.

 38. @kroepoek Waarom reageer je met zo’n negatieve toon. Als iemand met een idee komt kun je net als Mike op een normale manier uitleggen waarom dit niet gaat werken. Aan zo’n reactie hebben we allemaal wat.

 39. Liesbeth, hoe dom kun je zijn?

  AirNerlin vliegt op Dusseldorf, tegen welke kosten komt men op het gewenste NL adres aan, dit nog even los van de lokalen die niet eens weten waar Dusseldorf ligt dus laat staan iets kunnen bedenken om verder te reizen.

  Nee, een erg ondoordacht plan.

 40. @ Mike,

  Men zal het toch inet begrijpen als de Duitser arrogant doet, want niemand spreekt hier Duits…

  En zelfs in Nederland vertikken ze om een andere taal dan Duits te praten, dus zo beschaafd zijn ze ook weer niet.

 41. @Ed Verkuil
  Een kenmerk van beschaving is jezelf niet verheven te voelen boven anderen en andere culturen. Jouw tekort aan beschaving is overduidelijk.

 42. @Ed Verkuil:
  Dit is al het tweede keer dat ik dit soort commentaren van je hoor. Luister even, ik ben zelfs Duitser en heb op dit moment 3 Duitse vrienden hier op eiland (waarvan ééntje bij mijn bedrijf stage loopt) en iedereen vindt het ongelofelijk leuk en ze vermaken zich prima en willen niet meer weg. 🙂

  Ik geef je gelijk dat de Duitsers zeer beschaafd zijn en zeer op kleine details letten, maar gelukkig voor Curacao zijn Duitsers als ze op vakantie zijn iets relaxter. Anders zou het niet kunnen dat de Dominicaanse Republiek overstroomt wordt van Duitsers, terwijl naar mijn mening dat land (met alle respect), nog vervuilder en achterlijk is dan Curacao.

  Ik denk de Curaçaoënaars zich maar aan de arrogantie van de Duitsers moeten wennen, want die Duitser kunnen een enorm grote mond hebben. Daar zullen veel Curaçaoënaars de Nederlander niet meer als arrogant uitschelden, als ze de Duitsers hebben meegemaakt 🙂

  Hakim gaat naar mijn mening de juiste weg om zich op Duitsland te concentreren, want het is één van de weinig economisch grote landen (uit Europa), welke geen kolonies heeft. Ook heb je met 80 miljoen inwoners vrij veel potentieel voor regelmatige vakantiegangers en de welvaart is ook hoog genoeg dat het voor Curaçao economisch interessant is. Tot nu toe gaan de meeste Duitse toeristen naar de Dominicaanse Republiek als ze een Caribische Vakantie boeken. Ze noemen het inmiddels al DomRep want het zo gebruikelijk is in Duitsland.

  Snap me niet verkeerd, ik heb ook veel kritiek over dit eiland en er kunnen veel dingen beter, maar als toeristenbestemming voor Duitsers overwegen de voordelen en je zult veel gelukkige toeristen krijgen.

 43. Het idee is wel leuk, maar helaas werkt het zo niet…

  Ten eerste zijn de kosten van het garanderen van stoelen veel lager dan de retail ticket prijzen. Het enige wat de overheid betaald zijn de “empty-seat break-even costs” van de stoelen, niet meer en niet minder. Dat houdt in brandstof, landingsrechten, personeelskosten etc etc…
  Als je een keer naar de goedkoopste retourtje van Air Berlin kijkt kost de ticket 659,98 Euro. Hier zitten natuurlijk ook belasting en toeslagen, operationele kosten en winst in, die je natuurlijk hebt als iemand een echte ticket boekt. Ik ga vanuit dat de lege stoel voor rond 200-300 Euro door de regering wordt gekocht. Maar de exacte kosten weten we natuurlijk niet, maar ga van ongeveer dat bedrag uit.
  Ten tweede is het operationeel bijna onmogelijk dit zo te doen. Je moet weten dat een airline het recht heeft tot 90 minuten voor vertrek een ticket te verkopen en vooral in Duitsland is “last-minute” vakantie vrij populair. Dus hoe wil je weten of de stoel vrij is of niet vrij tot het laatste moment van inchecken? Wil je studenten op Düsseldorf airport laten kamperen? Ook komt dan de issue, dat meeste studenten een keer terug willen, dus je laat de studenten voor kerst naar Curacao komen en dan moeten ze uiterlijk op 2 of 3 januari weer terug want hun studie weer verder gaat. Maar toevallig denken de meeste toeristen precies hetzelfde en de vliegtuigen zullen op die dagen overvol zijn. Dus de student moet dagen wachten (= niet aanwezig bij de collega) en op Hato blijven kamperen totdat er eindelijk een stoel vrij komt, waar hij natuurlijk ook zo’n 200 euro (per vlucht) bij moet betalen om de volledige kosten te dekken en dan mag hij natuurlijk mee.
  Ten eerste hebben de meeste studenten ook niet de flexibiliteit om gewoon het risico te lopen om dagen later te vertrekken. Ten tweede is het onrealistisch, want je van de potentiële passagier te veel afvraagt. 98% van de studenten zullen gewoon zeggen “ik betaal wel 200 euro meer voor de retourtje, als ik maar weet dat ik zeker vlieg en wanneer”.

  Dus voor studenten is het onzin. Wat de airline, touroperator en regering wel doen is om via last-minute aanbiedingen op de airport deze stoelen goedkoper dan retailprijzen (gesubsidieerd door de regering) te verkopen. Want uiteindelijk haalt de regering het geld weer eruit, omdat de toeristen dan wel voor Hotels gaan betalen (=omzetbelasting) en dingen ondernemen, shoppen en een borreltje drinken (=omzetbelasting + economische stimulans). Natuurlijk mogen we niet vergeten, dat de Duitse toeristen dan terug gaan en hopelijk leuke dingen over ons eiland gaan vertellen (= mond tot mond reclame), wat op de lange termijn meer toeristen zal trekken.
  Dus Curacao heeft in het begin wel een interesse eraan om die last-minute toerist op Düsseldorf Airport in de vliegtuig te halen, dan hem last-minute naar de Dominicaanse Republiek te laten gaan…

  Aan het eind van de dag is dit een investering in marketing en geen weggegooid geld, als het natuurlijk op de lange termijn succesvol is en daadwerkelijk meer toeristen uit Duitsland gaat trekken.

 44. Zeer goed idee. Hierdoor zal de studieschuld ook lager uitvallen! Eigenlijk had de overheid allang een deal moeten hebben met KLM zodat studenten goedkoop/ met korting 1x per jaar een retourtje kunnen kopen. Op deze manier houden ze een goede band met Curacao om na de studie hier te komen werken.

  Ik denk dat al genoeg studenten voor 400 euro een vliegticket boeken ipv de woekerprijzen van KLM 1000 euro in december

 45. Ik vind het prima dat er veel Duitse toeristen gaan komen, want daar kan de lokale bevolking veel van leren. Duitsers zijn namelijk het meest beschaafde volk van Europa, ja ook beschaafder dan de Nederlanders. Daarom ben ik een beetje bang voor hun eerste kennismaking met de Curacaoenaren die in de mondi weinig beschaving hebben opgedaan en zich ook nog eens uiten in dat onverstaanbare babygebrabbel dat Papiamentu heet. Zou me niets verbazen dat sommige Duitsers met het eerstvolgende vliegtuig terug willen, maar dan zullen ze toch nog een week op het eiland moeten lijden want Air Berlin vliegt maar 1 keer per week.

 46. Al eerder gezegd, dit is een win/win deal voor Air Berlin ,op kosten van mij en jou en alle andere Curaçaoënaars. Dacht Hakim nou echt dat hij deze doorgewinterde luchtvaart mensen een libanese poot kon uitdraaien, nou dat kan hij mooi lubideren.

 47. Kan je rekenen….Reken er maar niet op dat de bewindslieden in een vliegtuig van Air Berlin gaan zitten. Die gaan voor de dure klasse van de KLM.

  Voor wat betreft de studenten een goed idee.
  Helemaal mee eens. Ben bang dat het niet doorgaat. De minister van economische zaken is namelijk niet zo slim om een dergelijke deal door te drukken.
  Kijk naar het gepruts met DOK en Damen shipyard.