• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties noemt de 80/20-regeling, het wetsvoorstel waarmee bedrijven 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst moet hebben, niet perse discriminatie. “Een voorkeursbeleid hoeft niet altijd in strijd te zijn met het gelijkheidsbeginsel.”

Dat schrijft Donner in de antwoorden op de vragen van Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) over de 80/20-regeling. De minister schrijft wel dat het wetsvoorstel in de buurt komt van discriminatie. “Het ontwerp raakt aan het gelijkheidsbeginsel zoals dat onder meer is neergelegd in het twaalfde protocol van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties inzake rassendiscriminatie.”

Rechtvaardig
Dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bepaalde Nederlanders door Caribische landen van het Koninkrijk is volgens Donner niet nieuw. Er zijn volgens hem vergelijkbare voorbeelden in Nederland en andere landen in het Koninkrijk. “Het is niet aan mij om te oordelen of het voorstel rechtvaardig is of niet, want het voorstel ligt bij de regering van Curaçao”, voegt hij daaraan toe.

12 reacties op “’80/20 geen discriminatie’”

 1. Zo is dat Wet 80/20 is goed voor onze mensen.

 2. @ruperto rumay, het is je denk ik ontgaan dat de Rijkswet personenverkeer is ontworpen om gelijkheid en wederkerigheid voor alle Nederlanders (dus zwarte en witte) gelijk te behandelen in welk gedeelte van het Koninkrijk zij zich ook bevinden.
  De wetten die in deze Rijkswet zijn opgenomen is een coulage van de wetgeving op Curaçao, Aruba, St.Maarten en Nederland.
  Ik kan mij dan voorstellen dat je dat niet begrijpt en je frustratie daarover gaat afreageren op Verwoerd, Apartheid en nog wat van die ongein. En ja ik weet dat jou benadering bij de achterban van hoofdzakelijk PS goed valt dat kunnen ze bevatten (ik schrijf bevatten want begrijpen doen ze nog het een nog het ander). Van jou had ik echter iets meer kennis verwacht, maar helaas.

 3. @ruperto rumay

  Jij zegt:

  Hiermee heeft hij dan ook bewezen dat discriminatie in de gene bij het overgrote merendeel van heel veel Nederlanders aanwezig is en dat deze Virus altijd wel latent bij hen aanwezig is gebleven. Met de thuislandenwet van de jaren 50 in Zuidafrika meende de in Amsterdam geboren Nederlander Hendrick Verwoerd dat de zwarte Zuid-Afrikanen hun nationaliteit zouden verliezen en zodoende zouden ze de blanken niet in aantal kunnen overtreffen.

  1-De Koningin= een vrouw, geen man
  2-Jou verhaal = het verhaal van een racist. (Lekker zo blijven denken..word je er zelf eentje)
  3- Je scheert (het overgrote merendeel) keihard over 1 kam!
  4- Ik ben Halfbloed, maar ik ben ook Nederlander. Familie komt van Curacao, dus spreek voor jezelf aub!

 4. Ik heb 80/20 altijd begrepen als 80 lokalen verzetten evenveel werk als 20 buitenlanders. Dat komt in ieder geval overeen met mijn ervaring. Ik ben in ieder geval erg blij met deze regeling, want ik zie de produktie van mijn concurrenten er flink door dalen. Zelf maak ik gebruik van de Campo Alegre uitzondering en kan mijn (Europese) Nederlanders behouden door ze als baiarina (danseres) op de loonlijst te zetten. Om dat hard te maken mogen ze iedere ochtend als ze kantoor binnenkomen even de polonaise lopen.
  Overigens leggen Schotte (en schoothond van Rijn en zijn huisfotograaf) 80/20 weer anders uit: 20 dagen Curacao, 80 dagen op snoepreis.

 5. “All animals are equal , but some animals are more equal than others.” ― George Orwell

  Een citaat uit het reeds op 17 Augustus 1945 gepublceerde boek ” The animal farm.
  Hoe zou het toch komen dat er steeds vaker met de 40er jaren opdoemen?

 6. Met de Wet Personenverkeer heeft dr. Ernst Hirsch Ballin de Nederlandse Minister van Justitie een paar jaren terug een ‘demografisch hoogstandje’ dat de nieuwe landen in het Koninkrijk der Nederlanden voor de Curacaoenaars in het voormalige kolonie in het Caraibische gebied van de Europese blanke Nederlanders ontworpen. De Wet is aangehouden totdat de Konningin Beatrix zijn “bezittingen” heft vaarwel gezegd. Met de Wet Personenverkeer hoefde Ernst Hirsch Ballin eigenlijk niet ver een voorbeeld op te zoeken aangezien dit al door zijn vorige medelander Hendrick Verwoerd werd opgemaakt en door de op mensen gelijkende monsters door het Zuidafrikaans Parlement werd geschoven en tot Wet verheven. Hiermee heeft hij dan ook bewezen dat discriminatie in de gene bij het overgrote merendeel van heel veel Nederlanders aanwezig is en dat deze Virus altijd wel latent bij hen aanwezig is gebleven. Met de thuislandenwet van de jaren 50 in Zuidafrika meende de in Amsterdam geboren Nederlander Hendrick Verwoerd dat de zwarte Zuid-Afrikanen hun nationaliteit zouden verliezen en zodoende zouden ze de blanken niet in aantal kunnen overtreffen. Met nieuwe thuislanden zouden zwarte arbeiders als immigranten met tijdelijke werkvergunningen in de ZuidAfrikaanse blanke steden werken. Dit keer is het plan door de hier in dit deel van het Koninkrijk aanwezige Nederlander tezamen met ons aanwezige vijfde Colonne en de zich noemende multikulturelen het omgekeerde te bewekstelligen en zodoende de autoctone bevolking van deze eilanden in democratische verkiezingen in aantal te overtreffen. De overname van deze niet geannexeerde stukje Koninkrijk geweldloos over nemen zal wel al decenias van te voren tot de Nederlandse agenda van herkolonisatie hebben behoort. Dr. Hirsch Ballin is voorts van plan met Visa’s voor de mensen in het Koninkrijk die in het Caraibisch gebied wonen in het leven te roepen. Het vrij verkeer en toegang van Rijksgenoten tot de verschillende delen van het z.g Koninkrijk wordt dan ook belet eenzelfde als indertijd met de Thuislandenwet van Verwoerd bij de Apartheid.. Hoe eerder wij “mensen” als deze vaarwel kunnen zeggen hoe eerder wij van dit soort zichzelf mensen noemenden kunnen bevrijden. De onafhankelijkheid nu.

 7. Het blijft gewoon een publiciteitswet van de PS. De vergrijzing zal de komende 10 jaar ook op Curacao zijn. Het is een wet die net als vele wetten en regeling niet gecontroleerd zal worden.

 8. We hebben het over Nederland, het land waar men de term positieve discriminatie heeft uitgevonden.
  Volslagen belachelijk!!!!

 9. Ja, zo kan ik ook praten,natuurlijk zegt Donner dat de 80/20 geen probleem is. Dat de diverse landen(Nederland, Curacao, Aruba en Sint Maarten) van ons Koninkrijk hebben hetzelfde paspoort hebben maar zijn wel verschillende Nederlanders. Als de 80/20 regeling van kracht is kan hij dus zeggen kijk jullie geven zelf al aan dat de mensen van Curaçao niet gelijk zijn dan andere Nederlanders.Want dat hebben jullie zelf al vast gesteld met jullie wetten gemaakt op Curaçao.
  Als we niet oppassen dan zitten we opgescheept met een wet die eigenlijk bedoeld was om mensen aan het werk te zetten en waarbij gelukkig de illegalen niet meer onze banen inpikken.
  Maar voor Donner is het een deur waar hij kan ingaan door te zeggen kijk de landen en bewoners hebben hun eigen wetten.
  Zie hem straks alle criminelen die gevangen zitten en geboren zijn op Curaçao rustig
  terug sturen.
  Uitkeringen en ziektekosten zal hij gewoon bij het land Curaçao gaan heffen aleen omdat het land Curaçao de uitzonderingsregel heeft gemaakt en er voor heeft gezorgd dat we geen Nederlanders zijn maar Nederlanders van Curaçao.
  De regering wordt bedankt.

 10. Wij zijn niet gek. Donner wil de komende Wet Personenverkeer met dit antwoord legitimeren en daarvoor geen stroobreed in de weg leggen. De Wet Personenverkeer tussen landen van het Koninkrijk, is wel discriminatie. Google de Thuislandenwet van van Zuidafrika in de jaren 70 en dan begrijp je wat ik bedoel.. Dit wordt dan Wet Caraibische landen in het Koninkrijk, of Wet etnische groeperingen in het gedeelte van het Koninkrijk in het Caraibisch gebied..

 11. Een voorkeursbeleid hoeft misschien niet direct discriminatie te zijn, maar in dit geval gaat het om een WET met daaraan verbonden boetes als men zich er niet aan houdt. Dat is wat anders dan een voorkeursbeleid IMHO

 12. Als men in Nederland een voorkeursbeleid toepast is het meteen racisme.. en op curacao niet? meten met 2 maten!