• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Libische dictator Muammar Kaddafi is vanochtend vroeg op een onbekende plek in de woestijn begraven. Dat hebben functionarissen van de nieuwe regering laten weten. Ook Kaddafi’s zoon Mutassim en oud-minister van Defensie, Abu Bakr Younes, zijn in het geheim begraven.

De lichamen lagen sinds donderdag in een gekoelde ruimte in Misurata, waar duizenden Libiërs zich verdrongen om een glimp van de dode Kaddafi op te vangen en foto’s te maken. Gisteren werden de lijken overgebracht naar een geheime plaats. Het is niet bekend of Mutassim en Younes gelijk met Kaddafi zijn begraven.

Besluiteloosheid
De begrafenis volgde na dagen van besluiteloosheid van de nieuwe machthebbers over wat ze met de lichamen aan moesten. De familie van de oud-leider wilde dat de lichamen buiten Kaddafi’s thuisplaats Sirte begraven zouden worden. De tijdelijke regering, de Nationale Overgangsraad (NTC), had de voorkeur voor een geheime plek. NTC wil niet dat Kaddafi’s laatste rustplaats een bedevaartsoord wordt.

Veiligheid
De veiligheidssituatie in Libië is nog altijd onzeker. De NTC vroeg vandaag de NAVO om een verlenging van de missie van zeker een maand. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de NTC vandaag op om wapendepots bij Sirte beter te beveiligen. Burgers en anti-Kaddafistrijders hebben volgens HRW vrij toegang tot de wapens, waaronder luchtdoelraketten.

Ontploffing
Kaddafi’s laatste bolwerk Sirte was vandaag opnieuw het toneel van een drama. Zeker 100 mensen kwamen om toen een brandstofdepot ontplofte. Een generator in de buurt van de tank zou een fatale vonk hebben veroorzaakt.

www.versgeperst.com