• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De actieve tropical wave ten oosten van Bonaire komt dicht bij en daarom doet de meteo nog een waarschuwing de deur uit. Er wordt gewaarschuwd voor zware regenbuien gepaard met onweer en zware windstoten. De waarschuwing is 23 uur geldig voor Curaçao en Bonaire.

Aangezien de grond al erg verzadigd is, kan er wateroverlast verwacht worden op de bekende plaatsen zoals Saliña, Mahaai en Zeelandia. Gedurende de regenbuien zal de zee ruw worden, vooral aan de zuid- en westkust van ons eiland. Eigenaren van diverse facilitaire diensten aan de kust moeten maatregelen treffen om zich te beschermen tegen zware golven.

Gevoelig apparatuur
De meteo adviseert iedereen, wanneer er onweer in de buurt is (minder dan drie seconde tussen bliksem en donderslag), alle stekkers van gevoelige apparatuur uit de stopcontacten te halen. Dit geldt ook voor de telefoonlijn en de internetkabel van computers. Nieuwe ontwikkelingen betreffende de weersverwachtingen zijn via de radar te volgen op de website van de meteo.

Speciale bericht
De waarschuwing is een speciaal weerbericht van de meteo. Een speciaal weerbericht word pas uitgebracht wanneer door de weersverwachtingen mogelijk bezorgdheid bij de bevolking kan ontstaan (met gevolg dat de politie of brandweer moet optreden). Een waarschuwing voor onweer wordt pas bekend gemaakt wanneer zeer slecht weer, hevige regenbuien en zware windstoten twee uur verwijderd zijn van ons eiland. Om 18.00 uur houdt premier Gerrit Schotte een persconferentie over de weersverwachtingen.

 

 

8 reacties op “Update meteo: heftig weer op komst”

 1. Die 3 seconden regel is als volgt.
  De snelheid van het licht is groter dan de snelheid van het geluid. Als je een lichtflits van de bliksem ziet dan hoor je de knal iets later. Als het onweer precies boven je is dan zie en hoor je het tegelijk, als het ver is dan hoor je het enkele seconden later. Nu is de algemene regel dat als je de knal binnen 3 seconden hoort na de flits, dat het onweer zo dicht bij is dat je er last van zou kunnen hebben vanwege de inslag. Het kan dan direct in een elektriciteitsnet in de buurt inslaan waardoor die bliksemspanning via het elektriciteitsnet, dus je stopcontact je tv, computer, etcetera zou kunnen vernielen. Voor elektromonteurs is dit ook een dwingende regel om dan tijdelijk te stoppen met werk aan elektrische installaties. Daarom is het handig om de stekkers van wat apparaten uit de stopcontacten te halen. Als je huis op een elektriciteitsnet is aangesloten van allemaal ondergrondse kabel dan speelt dit probleem niet. Hooguit als er via de inslag in de grond overdracht is naar de ondergrondse kabel, maar die kans is alweer vele malen kleiner.
  Dit geldt natuurlijk ook voor andere bovengrondse aansluitingen zoals telefoondraden. Je zou ook bij je meterkast een overspanningsafleider kunnen installeren; die leidt de bliksemspanning van jouw installatie af, als het goed werkt…..

 2. Laten we morgen nog even afwachten! Waarschuwing is altijd goed maar ook nog een persconferentie? Dat is echt overdreven! Zie het al voor me Rutte die gaat uitleggen welke voorbereidingen we moeten treffen voor een onweersbui. Volgens mij voelt Schotte zich schuldig omdat de kans groot is dat bij een onweersbui veel woning onder water lopen omdat de waterafvoer niet goed is geregeld.

  Regering moet nog steeds een plan van aanpak opstellen zodat in de toekomst voorkomen wordt of minder woningen/ bedrijven onder water lopen.

 3. Onnozele zielen!!!
  Zeker advies van jochie Schotte: stekkers eruit en dan luisteren/kijken naar website Duuuuuuuuh!
  Zo wordt zeker ook gehandeld bij beoordeling normoverschrijding ISLA!
  Stelletje jokers: 1+1= Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh?
  Je schaamt je kapot voor dat clubje met opleidingsniveau creche 3e klas zonder einddiploma!
  SHAME – SHAME – SHAME on YU!

 4. Voor de blinden onder ons; het weer gaat ten noorden langs en we krijgen wat miezer regen. Tjonge jonge, wat een noodweer…..

 5. op je blackberry of iphone natuurlijk!

 6. Onze premier komt het even vertellen, dat durft hij wel want we hebben het over een vaststaand feit: Het weer wordt slechter. Een meteoroloog moet dit doen, en niet deze man die nu even laat zien hoeveel hij om ons geeft. Erg goedkoop van hem, laat hem maar eens ander vragen beantwoorden, en dan heb ik het nog niet eens over de schaamte die hij en zijn club over ons eiland heeft gebrach. Heel erg goedkoop dit gerrit !.

 7. Goed dat er veel aandacht is voor wat er komen gaat, hopelijk valt het mee. persconferentie in het papiaments is prima omdat je daarmee het grootste deel van de bevolking bereikt maar het is toch belangrijk zoveel mogelijk mensen te bereiken en daarom vind ik het jammer dat er niet ook in het nederlands, spaans en engels (beknopt) aandacht aan wordt besteed voor de mensen die hun talen niet zo goed beheersen als onze premier, toeristen etc. zeker als het gaat om veiligheid, noodsituaties etc. moet dit toch een vanzelfsprekendheid zijn ongeacht politieke voorkeur…

 8. Hoe kan ik de website volgen als ik mijn computer moet uitdoen en de interkabel eruit halen?