• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als het aan de Tweede Kamer in Nederland ligt, krijgt Curaçao geen Nederlandse steun. Partijen VVD, CDA en D66 zijn teleurgesteld in het Curaçaose parlement omdat zij het rapport Rosenmöller niet serieus nemen.Versgeperst vroeg aan de voorbijganger: heeft Curaçao de Nederlandse steun wel nodig?

De 59-jarige Raymond vindt dat het eens tijd wordt voor Curaçao om onafhankelijk te worden, ook op politiek gebied. “Als ik eerlijk mag zijn vind ik dat het eiland meer zelfstandigheid nodig heeft. We kunnen niet afhankelijk blijven van anderen”, zegt hij. “We moeten beginnen ons bezig te houden met de toekomst en het afhankelijk zijn en blijven moet ergens beginnen.”

Afhankelijkheid
“Ik denk dat we elkaar beide nodig hebben”, zegt de 31-jarige Danny. “We hebben elkaar nodig maar dat mag voor mijn gevoel wel wat minder worden”, vertelt hij. “Net als een klein kind die groot wordt en op een gegeven moment zelfstandig moet worden, heeft Curaçao ook zelfstandigheid en onafhankelijkheid nodig. Maar dat betekent niet dat we Nederland dan helemaal niet meer nodig hebben.”

Beter geregeld
De 81-jarige Milda houdt zich op dit moment erg bezig met de politiek. “Curaçao heeft Nederland zeker nodig, omdat de zaken beter geregeld moeten worden”, vertelt ze droevig. “Mijn man is overleden en ik moet het allemaal alleen doen. Ik krijg maar heel weinig geld omdat ik een groot deel af moet staan aan de belasting. Mijn dochter woont in Nederland en het liefst zou ik daarheen gaan omdat het beter geregeld is, maar ik kan niet tegen de kou.”

Rotzooi
Ilona (34) is van mening dat het eiland Nederland hard nodig heeft. “Zonder de steun van Nederland komen we niet ver. Het is een grote rotzooi in de politiek op dit moment en ik ben ben bang dat als Nederland stopt met ons te steunen, het alleen maar erger wordt.”

Hard nodig
De 52-jarige Roy weet zeker dat we de Nederlandse steun nodig hebben. “Als de mensen in Curaçao het alleen zouden kunnen, en hun werk goed aan zouden pakken, hadden we die steun al lang niet meer nodig gehad”, vertelt hij terwijl hij hard aan het werk is. “Maar als het aan mij ligt mag Nederland ons nog zo lang mogelijk blijven steunen.”

35 reacties op “Nederlandse steun nodig?”

 1. @ Hans,

  Nu moet je nog de volledige waarheid leren kennen…
  Dan rest ik my case 😉

 2. @ Kasuari

  De waarheid is hard!
  I rest my case!

 3. @ Ruud de Boer,

  Gooi je eigen ruiten nou niet in, want ik vermoed dat jezelf dan niet meer welkom bent op deze website.

  Just ter info….

 4. @ John M,

  Jij bent in mijn ogen de enige racist en Hans is de enige kolonist (die ik tot nu toe zo heb bestempeld).

  Toen ik studeerde had ik veel tijd, mocht dat in Curacao het geval geweest zijn dan was er een grote kans dat ik ook onder een boom zal hangen in mijn vrijetijd. En als ik daar niet zou staan, dan zou ik gaan studeren. Maar dan zou ik blijkbaar alsnog in jouw ogen en in die van vele anderen nog steeds als een crimineel bestempeld zijn. Ik begin het idee te krijgen dat je dan niet rijk bent geworden door jouw inteligentie, maar dat er andere wegen bewandeld zijn. Hoe dan ook, ik ben blij voor je.

  Nah John M wees lekker rijk en ga lekker verder op je bootje varen. Ik snap dan niet waar je frustraties van komen, want als ik vaar zie ik nooit iemand onder een boompje hangen of zo… maw ik heb er dan geen last van.

  Let wel op de weersverwachtingen, want soms kan de zee wat te ruw zijn.

  “ik geef lekker racisme en discriminatie en slavernij ervan de schuld maar nooit ligt het aan mezelf..”
  Bovenstaande is overigens een beetje tegenstrijdig, want je discrimineert dus je bent sowieso niet de oplossing van dit probleem, eerder een voorbeeld van dit probleem.

 5. @ Hans,

  Niets is gratis op het eiland hoor, dus als jij ECHT wilt zorgen dat we te eten krijgen, dan moet je iets beter je best doen.

  En welke houding maakt Curacao nou echt kapot? Mensen met een IQ zo klein als een pistache nootje maken Curacao kapot en het begint er steeds meer op te lijken dat jij daar een van bent Hans.

  Die arrogantie om te denken dat jij beter bent ivm belastinggeld (reken eens uit hoeveel dat is per hoofd van de bevolking van NL) is gewoon aan serieus een koloniale houding. En die mensen stagneren de situatie op Curacao. Maw we hebben mensen zoals jij niet nodig… en als jij het geld wat men kwijt was aan belasting per hoofd van de bevolking zou ik je graag terug willen betalen om JOUW mond te snoeren. Of mag ik van dat geld eten kopen? 😉

 6. @Ruud de Boer,die van Kasuari weet ik nog zo net niet, maar die van jou zijn we zeker kwijt.

 7. Kan de redactie voor reacties niet een minimum IQ van 50 als eis stellen?

  Ziijn we in ieder geval van die onzinnige reacties van Kasuari af.

 8. De politiek op curaçao gedraagt zich als een puber.

  Onafhankelijk en zijn en er een zooitje van maken. Geld vragen aan mama en er niks nuttigs mee doen. Tuurlijk tegenwerken als mama wil helpen, en vooral niet de helpende hand aanvaarden.

  ik zeg; Eerst volwassen worden, dan onafhankelijk. Oh ja, Daar hoort ook een stuk verantwoordelijkheid bij. Dat begrijpt de politiek ook nog niet.

 9. @kasuari, je kan je tijd beter besteden door al die jongens onder de boompjes aan te spreken en te zorgen dat ze een studie gaan volgen of een baan gaan zoeken! dat is voor iedereen beter!

  Tja waarom kom je in de gevangenis.. omdat je stoute dingen doet toch.. ipv werken op pleintjes hangen en mensen beroven.. want ja die gouden kettingen moeten toch betaald worden en ik geef lekker racisme en discriminatie en slavernij ervan de schuld maar nooit ligt het aan mezelf..

  Jij bent de enige die een racist bent aangezien je iedereen voor racist ziet.. People are strange when you are a stranger!

  maar uiteindelijk zit de bon futuro vol met YDK’s en lopen in seru fortuna zwangere tienermeisjes alleen rond en heb ik een succesvol bedrijf hier en een groot huis centraal geleden en een bootje en een wabi!

 10. @ Hans

  Chapeau! Je voldoet aan het stereotype makamba. Dit zijn precies de arrogante uitspraken die de samenleving van Curacao alleen maar verder uit elkaar drijven. En wie is “wij” in dit geval? Uit je reactie kan ik alleen maar opmaken dat je net als ik in Nederland woont en dat je het niet eens bent dat JOUW belastinggeld richting het eiland gaat. Of ben je toevallig wel inwoner van Curacao? In dat geval heb je geen enkel recht van spreken dat jij meer bijdraagt dan elk andere hardwerkende inwoner van het eiland!

  Zoals Kasuari schreef:Beide kanten horen water bij de wijn te doen!

  En ja, steun van Nederland is hard nodig maar dat betekent niet dat de “gast” zich niet hoeft aan te passen en maar kan blaten: zonder “ons’ hebben jullie geen eten en redden jullie het niet. Met dat soort arrogante uitlatingen zorg je alleen maar voor meer haat gevoelens jegens de makamba en draag jij net als de regering netjes je steentje bij dat het eiland verder afglijdt.

  Wat schiet je op met de wij/jullie/zij discussie? HE-LE-MAAL NIETS! Dus richt je pijlen waar het nodig is en stop met het wijzen van de vinger.

 11. @ kasuari,
  De belastingcenten van de macamba worden gebruikt voor de bodemloze put Curacao,
  wie moet zich nou aan wie aanpassen?
  Wij zorgen dat je te eten hebt! Dit is nou echt DE houding die Curacao kapot maakt! Over arrogantie gesproken.

 12. Kan er eindelijk eens normaal GEWERKT worden!!
  Stop met “zwartepieten”, iedereen terug naa z’n job of activiteit en werken met z’n allen (IEDEREEN die positief over zijn Curacao denkt is de enige echte YU en heeft recht van spreken!).
  Dit geld vooral voor onze bestuurders/politici, geef eindelijk eens het goede voorbeeld en zet je in voor een leefbaar Curacao (en niet alleen voor je eigen bankaccount).
  GO FOR IT

 13. @Ruud de Boer en anderen de vraag was “Heeft Curaçao de Nederlandse steun wel nodig?” Blank/zwart, superieur, is beter dan, is intelligenter dan, slaventijd etc doen niet ter zake.

 14. Laten we gewoon eerlijk zijn dat Nederland superieur is aan Curacao, helemaal geen schande want de Verenigde Staten zijn weer superieur aan Nederland. Curacao maakt zich volslagen belachelijk door als een muis tegen een olifant (Nederland) te blijven schreeuwen. Als die olifant het wil bestaat die muis morgen niet meer.

 15. Waarom moeten een aantal schrijvers onder mij er altijd weer de stereotypes bijhalen? Dat is het vraagstuk niet en in mijn ogen totaal irrelevant mbt de discussie die echt gevoerd moet worden. Ik denk dat jullie allen maar eens samen een kop koffie moeten gaan drinken, want met het continu naar elkaar wijzen schiet niemand iets op. Het opstoken van de beide groepen is precies waar men op uit is en leidt m.i. alleen maar tot verdere verzuring van de Curaçaose samenleving.
  Prejudice is a great time saver. You can form opinions without having to get the facts.

 16. @ John M,

  Ik ontken niets, dus ik weet niet waar je het over hebt…

  Heel goed dat jullie erkennen dat er Tokkies zijn… maar wat zijn ze nu Nederlanders of zijn Tokkies toch net iets anders dan de normale Nederlander zoals een John M?

  En wie is jullie? Ik geef de slavernij niet de schuld, ik geef mensen zoals jij de schuld. Die denkt dat alles komt door de allochtoon, tokkies, lonely wolfs, maar niet door de normale Nederlander zoals John M. Nee een normale Nederlander zoals John M en de (misplaatste) arrogantie is heel normaal en dat moet iedereen accepteren. Je zou het kunnen zien als tijdens de slavernij, niemand mocht wat inbrengen want de Nederlander zoals John M. heeft toch altijd gelijk.

  John M, ga eens terug naar de geschiedenis (ruim na de slavernij) en vraag je eens simpel af waarom al die zogenaamde allochtonen binnen en buiten de gevangenis naar Nederland zijn gekomen. Als jij je dat eens goed afvraagd, dan zullen we verder praten ok? Misschien is Nederand toch niet zo slim geweest met haar geschiedenis, want nu zitten de normale Nederlanders zoals John M met deze shit opgezadeld he?

  Ik heb medelijden met jou John M.

  Trouwens bleven een aantal strandbezoekers ook maar op hun reet op het strand, zonder belastingdienst te omzeilen….

  John M, je bent een racist vol met vooroordelen.

 17. @kasuari,
  wij geven tenminste toe dat er tokkies onder ons volk zijn.. jullie doen dat niet of geven de slavernij de schuld. Ik zal ook napoleon en hertog Alfa de schuld geven van ons gedrag!

  Kijk maar in de gevangenissen van Nederland. daar zitten helaas heel veel allochtone mensen..

  Als het maar bleef bij onder een boom zitten ok helaas gaan ze daarna roven en stelen.. dat moet jij toch weten want ook de YDK heeft hier last van want ja de Yaris en de gouden kettingen moeten toch ergens van worden betaald!

  dus eerst jullie problemen erkennen en er aan werken en dan kom je er wel!

 18. Ik doelde niet op geleden leed in Nedeland of Curacao ik wilde met mijn stukje alleen de vraag stellen waarom is de tolerantie in onze sameleving zo afgenomen?

 19. @ Gerrit,

  Volgens mij lees ik heel weinig hier op versgeperst dat een YDK de slavernij als excuus gebruikt voor alles wat er fout gaat. Ik heb het idee dat het juist de mensen zijn die niet van de slavernij afstammen op dit forum suggereren dat de YDK teruggrijpt naar slavernij.

  De link wordt wel sneller gelegd, tussen arrogante Nederlander en daardoor een associatie met hedensdaagse slavernij.

  Misschien moet er op deze website het woord slavernij door elk persoon vermeden worden, geef het een maand de tijd en niemand heeft het er meer over 😉

 20. Herbert:

  Waar woon jij? dodenherdenking in Nederland neemt elk jaar af, steeds minder belangstelling! Bevrijdingsdag is gewoon een werkdag voor 90% van de bevolking in Nederland! De meeste toeristen in Nederland zijn de Duitsers! Wat kan jij een onzin schrijven!

 21. Er lopen heel veel arrogante nederlanders rond net als arrogante curacaoenaars. Ja de blanken gaan niet onder boom liggen omdat er geen geld mee te verdienen valt. Nederlanders pakken het grootschaliger aan, inpact daarvan is ook veel erger! Ik irriteer me alleen aan het feit dat als een curacaoenaar het moeilijk heeft teruggrijpt naar 200 jaar geleden.

 22. Wanneer laat Nederland het verleden met rust , met name de bezetting van Nederland door de Nazis Duitsland tijdens de tweede wereld oorlog.Elke jaar wordt de bevrijdingsdag uitbundig gevierd en er word veel aandacht besteed op school.Waarom zou de Curaçaoënaar het verleden wel met rust moeten laten na meer dan 300 jaar slavernij en onderdrukking en Nederland niet terwijl Nederland 5 jaar onder bezetting van de Duitsers waren.de Nederlanders haten de Duitsers tot op de dag van vandaag.Nederlanders zijn altijd hypocriet geweest.Curaçao onafhankelijk maar stap voor stap binnen 10 jaar zou het mooi zijn.

 23. Lionfish slaat de spijker op zijn kop, europa wordt langzaam 1 geheel, grenzen vervagen en bijvoorbeeld 70% van de studies zijn wereldwijd in het engels te volgen. de wereld wordt langzaam 1. Behalve op curacao waar enkele onrust stokers de minder geletterden opstoken tegen een denkbeeldige vijand. Ik ben 20 jaar geleden verliefd geworden op Curacao, zo mooi de hele wereld maakte ruzie maar als je b.v. bij de kofiehoek van zuikertuintje kwam zaten daar de oudjes samen koffie te drinken en te praten over het wereld nieuws, blank en zwart, jood en arabier allemaal samen aan 1 tafel aan de koffie.
  De synagoge naat de Moskee ik Curacao kon het allemaal. Kwam je op het happy hour van de rumours bar of dansen op brievengat dan ging iedereen samen ongeacht je afkomst.
  De jeugt van Curacao was een vistite kaartje en sprak gemiddeld 4 talen. Waarom moest dit veranderen, vanwaar de afzet? Kolonialisatie laat me niet lachen de enige met kolonien is frankrijk maar noemt het officiele departementen, deze leveren nog geld op ook maar niemand valt hier over! Slavernij? Dat was verschrikkelijk maar het is voorbij tijd om door te gaan. Ik doe het niet makkelijk af, mijn eigen grootvader is te werk gesteld door de duitsers, ga ik mijn leven spenderen om deze mensen te haten? nee hier heeft de nieuwe generatie niets mee te maken het duits volk was destijdes opgeruid door 1 enkele persoon herken je het princiepe? Lieve mensen leef maak je niet zo druk Wij hebben ons moederland nodig en een positieve instelling danpas boek je vooruitgang en verdien je respect!

 24. @ John M,

  Ja je hebt gelijk.. als ik op vakantie ga mag ik me lekker asociaal gedragen. Elke lokale bewoner naar zn moer sturen, want ik ben nota bene gast/ klant en de klant is koning.

  En ja er zijn alleen maar zwarte bolletjes slikkers , de blanke doen niks die zijn eigenlijk te goed voor deze wereld. En als een blanke iets doet is het een lonely wolf, kamper, tokkie etc etc. Maar inderdaad er zitten geen normale blanken vast. Ja sorry bij nader inzien is hun arrogantie terecht en het spijt me voor mijn eerdere reactie.

  Zelfs met criminaliteit zijn de blanken slimmer, belasting ontduiking, onlangs Qualitiy Investment, Easy life etc.

  En erg he dat hangen onder ene boom, de een ligt de hele dag met zn reet op een strand bedje en de ander hangt onder een boom (maar ja dat mag dus blijkbaar niet).
  Hoezo geen discriminatie?

  De weg is nog erg lang om mensen zoals jij en Hans om te scholen tot een begripvolle (blanke) Nederlander… pfffff

 25. Apart eigenlijk dat de discussies altijd maar over hetzelfde rascistische onderwerp gaan. Terwijl het eigenlijk zou moeten gaan over de regering die de economie volledig om zeep helpt op dit eiland(je).

 26. @kasuari,
  Jij bent de gastheer en dient er voor te zorgen dat de gasten goed verzorgt worden! en volgens mij zit Bon Futuro ook niet vol met blanke nederlanders die inbraken plegen en tasjes roven of hangen ze de hele dag rond onder een boom of gaan ze de hele dag op een opgevoerde qat hard door de straat rijden..

 27. @Lionfish Je bent een vis naar mijn hart.
  @Yui Korsou De investeringen staan even “on hold” en zodra we weer een beetje integere regering hebben dan komen ze wel weer los. De invoering van 6% OB per 1 januari 2012 zal zo’n inflator effect hebben dat ik niet denk dat de regering dit gaat overleven. Ik verwacht een algemene volkstaking in het eerste kwartaal van 2012. Tenzij dat de stekker er eerder uit wordt getrokken.
  Verder wil ik nogmaal benadrukken dat onafhankelijkheid de doodsteek zal zijn voor dit eiland als dit ooit gebeurd. Gelukkig heeft slecht een klein percentage voor deze optie gekozen tijdens het laatste referendum.

 28. @ Hans,

  Een goed begin is voor de blanke Nederlander is dat zij zich aanpassen aan het eiland ipv door blijven gaan met de af en toe misplaatste Nederlandse arrogantie….

  En zo kunnen we doorgaan Hans… beide kanten behoren water bij de wijn te doen, dus kom niet alleen doen alsof er een probleem bij de Curacaoenaar is. Naar mijn idee hoort een bezoeker zich meer aan te passen dan een Curacaoenaar aan een (blanke) Nederlander.

 29. @ 59 jarige Raymond, je bent een man naar mijn hart, ik zal je voordragen om na Paula als naamgever van het Peter Stuyvesant College te fungeren.

 30. Een goed begin zou zijn om de haat t.o.v. Macamba’s maar eens te verminderen. En aan de toekomst te denken i.p.v. het verleden.

 31. nederland kan wat mij betreft doodvallen met zijn geld

 32. Lionfish; daar heb je helemaal gelijk in! Nederland kan niet meer zonder Europa dan belanden ze in net zo’n crisis als vele zuid europese landen. Curacao moet zeker meer gaan samenwerken met caribische landen om hen heen en juist ook de banden met europa behouden zodat je profiteren van zoveel mogelijk landen. Gebruik Nederland als hub naar de europese om de toerisme te trekken en investeerders te overtuigen. Nu gaat Duitsland vliegen op Curacao en daar moeten veel meer europese landen bijkomen bijv. Engeland?

 33. De hele wereld heeft reeds door dat samenwerken de enige weg naar de toekomst is en landsgrenzen daarbij alleen maar in de weg zitten. Veel mensen uit dit achtergebleven eilanddorpje zijn zo wereldvreemd dat ze denken dat curacao het echter wel in zijn uppie kan rooien en lopen als kippen zonder kop de eerste de beste roepkoekoek en golddigger achterna. Al met de miljarden van nederland maakte curacao er een grote puinhoop van, om nog maar niet te spreken over de smeerpijperij van de isla, de grootste vervuiler van het noordelijk halfrond. Hoe dom kan je zijn…

 34. @WaarGaatDitEilandNaarToe:
  Vreemd, maar ik heb toch mijn eigen idee hierover en denk dat adspirant investeerders hun plannen om op Curaçao te investeren even “on hold” hebben gezet. En dat “even” kan jaren duren.

 35. Zolang Curacao onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden zullen we investeerders blijven aantrekken. Zodra we onafhankelijk worden zal het vertrouwen in het eiland weg zijn. Dus beter blijven we nog heeeel erg lang in het Koninkrijk. Degene die het anders ziet heeft de hersencapaciteit van een totekki.