• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt René zijn kritiek over de documentaire Curaçao gemaakt door Sarah Vos en Sander Snoep.

De documentaire Curaçao van Sarah Vos en Sander Snoep lijkt zwaar geinspireerd op de stijl van de in 2003 overleden Nazi cineaste Leni Riefenstahl. Sóórtgelijke beeldmanipulaties, sóórtgelijke kwalijke bijna kwaadaardige karikaturisering van hele bevolkingsgroepen.

Dit keer echter geen zware wenkbrauwen en kromme neuzen maar debiel uitziende, volslagen apatische Curaçaoenaars en een meute half…ronken Nederlandse toeristen c.q. penshonados. Het moet gezegd; Het is deze filmmakers gelukt een geheel volk van 150.000 veelkleurige zielen op een ongelooflijk schofterige manier in hun hemd te zetten. Curaçaoenaars zijn dom, lui en laf. Nederlanders zijn vadsig, decadent en betweterig. En dat heeft allemaal te maken met het slavernij verleden… Een logica die het bijbelverhaal van Hans Teeuwen naar de kroon steekt. De kern is de overschuldgevoelige en doorgeschoten filmmakers duidelijk ontgaan.

Het is niet het 17e eeuwse slavernij verleden dat ten grondslag ligt aan de huidige verhoudingen, ook een zwarte Curaçaoenaar weet de misstanden van eeuwen geleden, heus, heus, heus in het juiste perspectief te plaatsen. Daarin verschillen ze niet zo veel van de inmiddels weer Mercedes Benz rijdende joden.

Het probleem ligt veel eerder in de stelselmatige vernedering en een opgedrongen minderwaardigheidsgevoel dat vooral in de moderne tijd, tot zelfs eind jaren zestig heeft voortgeduurt. Als een sluipend gif werd de Curaçaoenaar vanaf de eerste schooldag een onuitwisbaar gevoel van minderwaardigheid aangepraat, vervolgens onderbetaald voor het meest ondankbare werk en werd hen geleerd dat de ‘makamba’ de wijsheid in pacht had. En dat generaties lang. Totdat de bom barste op 30 mei 1969.

Eindelijk durfde ook de zwarte arbeider zijn mond open te doen en zoals meestal gebeurt wanneer de knoet te lang op mensen heeft gezeten, slaan de stoppen geheel door.. Daar is niets negerigs aan. Het ‘scheer ze, scheer ze,scheer ze’ van vlak na de Duitse overheersing wordt zelfs internationaal nog steeds aangehaald als de Nederlandse spreekkoren der wraak en halstarrigheid. De film zou de titel ‘Curaçao’ niet mogen dragen, ‘Karikuraçao’ zou beter zijn.

Wellicht een idee deze film opnieuw te schieten maar dan in Helmond en Blaricum. Dat levert ongetwijfeld dezelfde contrasten op, zonder een gewond maar levenskrachtig volk te stigmatiseren. Zolang er op deze wijze de aandacht gevestigd wordt op verschillen blijft tweedracht bestaan. Wellicht was dit wel de bedoeling van de film die daarmee het ijzeren kruis verdient heeft.

Het wordt tijd dat de Curaçaose bevolking de ruimte krijgt zich in al haar kleurschakeringen tot één volk ineen te smelten. Cultuur negerende Nederlandse expats en pseudo deskundigen kunnen we daarbij evenals zwarte racisten, missen als kiespijn.

Wil jij iets delen met de wereld? Mail je ingezonden brief naar: redactie@versgeperst.com

17 reacties op “Ingezonden: Documentaire Curaçao”

  1. @ Angie,

    Mensen die zo denken zijn mensen waar je niets aan hebt.
    Waarom moet je iets negeren, omdat het anders te negatief is?
    Nee aanpakken dit probleem….

  2. Ik weet dat het een probleem is.. daarom lijkt het me een beter idee de focus niet te leggen op de verschillen en ‘slechte’ voorbeelden. Hierdoor krijgt je alleen de ‘zie je nou dat Antillianen lui zijn, zie je nou dat NL-ers betweters zijn’-reactie en meer woede en dus n grotere kloof. Mensen moeten zich richten op de manier waarop het wel kan.. die voobeelden zijn er namelijk ook genoeg. Je moet er ook even bij stilstaan dat deze 2 Nederlandse leken totaal geen idee hebben waarover ze het hebben en maar weer eens een slaatje slaan uit de negatieve reclame voor NOS Korsou!

  3. @ Angie,

    Ik ontken toch ook niet dat zulke “doorsnee” blanken er zijn?
    Maar in vele gevallen hebben we of te maken met Stagiaires, of mensen van hier die al generaties wonen. Die denken niet eens meer zoals een Nederlander, maar als een eilander… die zijn in mijn ogen YDK.

    Nogmaals jullie ontkennen allemaal een belangrijk probleem op dit eiland en dat kwam naar voren in de documentaire. Natuurlijk heeft eiland heel veel andere (positieve) kanten, maar als dit de doelstelling was van de documentaire makers, wie zijn wij dan om hen af te zeiken?

    Wie van jullie allemaal ontkent datgene wat er in de docu voorkomt? Ben benieuwd…

  4. @Kasuari.. En jij denkt dat de ‘doorsnee’ blanke niet moet AFLOSSEN? In gare auto’s zonder lak rijdt? Tuurlijk heb je er ook die inderdaad bij de golfclub staan en van niks weten, maar er zijn genoeg die niet rijk zijn en ook genoeg gekleurde mensen die het goed voor elkaar hebben, maar dat missen de documentairemakers en helaas ook veel anderen.GENERALISEREN, heet dat! Btw, ooit een Curacaoenaar als heggenknipper aan t werk gezien? Volgens mij zijn dat voornamelijk Haitianen..

  5. Voor de goede orde;
    Er is niks op tegen decadentie af te zetten tegen armoede. Er is niks tegen op het voorlichtien geven over een duister verleden. Er is alles op tegen propaganda te verpakken als educatie. Daarbij,een dergelijk polariserende film vertonen aan een publiek dat nog steeds denkt dat Parimaribo de hoofdstad is van Curaçao is onbegrijpelijk doortrapt. Eigenlijk zouden we ons niet eens moeten opwinden over zulk soort vuiligheid maar een keer is de maat vol en ga je je land verdedigen.

    Eenieder die dagelijks in het Curaçaose leven staat, zit werkelijk te smachten naar een objectief document dat eindelijk eens daadwerkelijk voorlichting geeft. Ongekleurd en onbevooroordeeld. Een document dat leidt tot wederzijds begrip, inzicht geeft in de pijn maar ook inzicht geeft in de samenwerking die de verschillende bevolkinggroepen zelfs zonder voorlichting al samen uitgedokterd hebben. Het wordt zowiezo tijd dat onze geschiedenis onverbloemd en van alle zijden belicht herschreven wordt. Gooi de geschiedenisboekjes samen met deze pulpfilm in de barbeque, dan dragen ze samen nog samenenigszins bij aan het goede van ons Curaçaose leven.

  6. * Stereotype vernietigd worden bedoel ik het beeld, maar niet de mede mens. Zo radicaal ben ik ook weer niet…

  7. @ Robert & Toonchi,

    Ik denk dat jullie de bril op moeten zetten, want jullie zitten in een ontkenningsfase lijkt het wel. De docu laat precies zien wat er o.a. speelt op het eiland, ik heb van te voren aangegeven dat het niet voor iedereen geldt, dus nogmaals zet een bril op.

    In de brief voelt Toonchi zich blijkbaar aangevallen als een blanke en voelt zijn taak om het blanke ras te beschermen, omdat waarschijnlijk Toonchi zelf niet zo is. Hetgeen wilt niet zeggen dat wat er gefilmd is bullshit is. En ik vermoed dat de meeste YDK die een iets minder positef beeld over makamba’s hebben, juist zo over de makamba denken. Dus dat stereotype moet vernietigd worden.

    De voorbeelden die in de brief van Toonchi te lezen zijn is overigens ook een vertekenend beeld, want ik lees niets over armoe, ik lees niets over de auto’s die geen AC hebben het lak praktisch verdwenen is van de auto’s en sterker nog dat soms de auto’s letterlijk uit elkaar vallen. Toonchi geeft ook niet aan dat de mensen van de bank met hun mooie auto’s per maand moete AFLOSSEN, wat hun dus niet een echte eigenaar maakt van de auto. Toonchi heeft ook niet genoemd hoe hun thuis situatie is, of ze uberhaubt op hunzelf wonen of nog lekker bij dr ouders, want dat scheelt veel geld. En op die manier kan men inderdaad een grote auto met behulp van de bank aanschaffen etc etc.

    Er wordt zo vaak gezegd dat de YDK niet naar het verleden moeten kijken en de slavernij moeten vergeten etc etc… maar zodra de blanke zogenaamd in een zwart daglicht wordt gezet moet men wel ineens naar het verleden kijken? Waarom? We moeten toch naar de toekomst kijken en met deze docu kunnen we er in principe weer even mee vooruit. Er is met deze docu een probleem geconstateerd, dus laten we er met zn allen die Curacao een warm hart toedraagt aan werken.

    En Rob: “compleet fout geschoten en zeer slecht gefilmd, laat staan de editing.” Ik kijk naar de inhoud en het maakt me niets uit hoe ze filmen. Op die manier beoordeel ik geen docu, maar dat mag jij voor mij doen ok? Maar doe de volgende keer het geluid iets harder, dan hoor je tenminste waar het echt over gaat 😉

  8. He rene, goed verwoord hoor, had nog wel iets strenger gemogen.
    Hoe durven ze ons zo af te spiegelen en met ons bedoel ik ons, de bewoners van het eiland Curacao, of ze nou groen, geel, rood, bruin, zwart of wit zijn!
    Er is toch geen zij en wij zoals die albert hein troela dat in haar zogenaamde training uitlegd.
    Complete onzin, wacht maar af, ik maak een docu dat laat zien hoe het hier werkelijk is.
    Gewoon goed en in de juiste harmonie met 54 verschillende culturen. Kunnen die film-makers nog eens wat van leren.

    enne, Kasuari . . .
    zet je bril eens op en gebruik je oren eens
    Goede docu????? hoe kom je erbij dit te durven zeggen, compleet fout geschoten en zeer slecht gefilmd, laat staan de editing.
    Foei Kasuari

    Rob Ditmer

  9. Een onbeschaamde stigmatiserende film. Geheel eens met Rene,

  10. Goede docu! Het geldt natuurlijk niet voor elke Nederlander en Curacaoenaar, maar het geeft wel aan welke (cultuur) verschillen en vooroordelen er naar elkaar toe zijn. Zo zie je maar weer dat de NL’er niet slimmer is, want ze gaan er gewoon vanuit dat wat van hen vanzelfsprekend is voor iedereen zou moeten gelden (onwetendheid). Dat is op zn beurt weer een goed voorbeeld voor een YDK om te zien dat zij niet dommer zijn, zoals veel gesuggereerd wordt.

    Ook een mooi voorbeeld wat betreft het geven van een hand, waarbij de NL’se manier onbeschoft lijkt voor YDK en de YDK manier onbeschoft voor een Nederlander… En zoals je hebt gemerkt, heeft het niets te maken met je nederig opstellen tegen over de blanke, want blijkbaar werd er thuis ook niemand in de ogen aangekeken uit respect. Dat kan weliswaar uit de slaventijd stammen, maar de achterliggende gedachte hedendaags heeft niets meer met slavernij te maken.

    Dit is een gratis bron aan informatie om (onderlinge) problematieken de wereld uit te helpen. Erg spijtig dat mevrouw Clemencia is komen te overlijden. Ik had graag met haar willen spreken. Ik denk dat haar werkwijze, gedachtegang etc een groot gemis is in deze grote puzzel.

    Nogmaals ik vind het een mooie en goede docu, ook al zijn misschien de twee uiterste (wit en zwart) gefilmd, maar niemand kan ontkennen dat de dingen die naar voren zijn gekomen in de docu zich hier op Curacao niet voordoen. Bijvoorbeeld in het weekend gaat iedereen met zn jug naar het strand, bbq etc… dat is pas genieten en daar hoeft geen fun van gemaakt te worden. Maar die meid begrijpt gewoon niet hoe het in elkaar zit en als zij dan niet meer naar het strand wilt gaan, dan moet ze eigenlijk niet op dit eiland zijn.. want er zijn heel veel van “dat soort” mensen op dit eiland 😉

  11. Waardeloze documentaire zowel uit Curacaose hoek als uit Nederlandse hoek bezien.

  12. De maakster heeft het in opdracht van Wiels gemaakt denk ik..

  13. Media macht dat de kleurrijke werkelijkheid verkracht.
    Nu nog een serie over de armste Curaçaose “allochtonen” tegenover de rijkste Curaçaoënaars…geen zwart-wit verhaal, want dat is ook allang uit…

  14. he he eindelijk iemand die de kern raakt. Helemaal eens met de auteur. O ja ik ben bruin!

  15. Ik ben het helemaal eens met de schrijver. Een documentaire die dusdanig verschrikkelijk polariseert heeft misschien nog wel het meeste weg van propaganda zoals de nazi’s dat vroeger gebruikten om de minderwaardigheid van de Joden aan te tonen. Met beelden die net op het “juiste” moment en vanuit de “juiste” hoek geschoten zijn wat de onwetende kijker moet laten vermoeden dat de Antilliaan minderwaardig is aan de Nederlander. Een beeld wat heden ten dage door geen enkele Nederlander noch door een Antilliaan bevestigd kan worden. Als Nederlander op Curaçao bekroop mij na het kijken van deze documentaire dan ook een naar onderbuik gevoel. Ik vraag mij af welk achterliggend doel de makers Sarah Vos en Sander Snoep hebben om doormiddel van pure fictie 2 bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.

  16. Hoezo steeds weer oprakelen dat is precies wat de nederlanders in de docu toch ook zeggen niet te doen!
    Mensen moeten WETEN waarom! Pas dan kan er uit die vicieuze circel uitgebroken worden en niet blijven beweren dat het verleden vergeten moet worden.
    Heel goed Renée ben het helemaal met je eens.

  17. Deze docu is al een jaar oud, en het verhaal is is gewoon gepikt van het boek Zoutrif.
    De docu is in NL behoorlijk ingekort uitgezonden en daarom helemaal uit zijn verband gehaald.
    Ik zou zeggen wind je niet zo op, als je hier woont weet je dat het in de praktijk gelukkig niet zo zwart wit is.
    Door iedere keer weer te reageren en je aangesproken te voelen rakel je het alleen maar steeds weer op…