• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het dodental van de aardbeving in het oosten van Turkije is opgelopen tot boven de 200. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin vannacht gezegd. De plaats Ercis is met zeker 117 doden het zwaarst getroffen. In de stad Van kwamen ongeveer 100 mensen om het leven.

Bij de beving vielen bovendien meer dan duizend gewonden, aldus de minister. Het dodental loopt vermoedelijk nog op. Honderden mensen worden vermist. Reddingswerkers zoeken in het puin van ingestorte gebouwen naar overlevenden.

Vermist
Circa 400 mensen staan te boek als vermist. Zij liggen onder het puin van verwoeste gebouwen. Enkele uren eerder had premier Recep Tayyip Erdogan nog gesproken over 138 doden en 350 gewonden. De Turkse premier heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied.

Ingestort
In diverse steden in de bergachtige regio zijn zeker 45 gebouwen ingestort, aldus de Turkse vicepremier Besir Atalay.Atalay zei geen informatie te hebben over schade of slachtoffers in afgelegen dorpen. De gouverneur van de regio maakt momenteel per helikopter een rondvlucht boven het getroffen gebied om een indruk van de schade te krijgen.

Hulp
Uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. “Er liggen veel mensen onder het puin”, zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag. “Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort.”

Metingen
De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, aldus het Amerikaanse geologische bureau USGS. Het Turkse geologische instituut Kandilli heeft een kracht van 6,6 gemeten. Een kwartier later was er nog een naschok met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.

www.versgeperst.com