• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijdens hun bezoek aan Bonaire op gisteren zijn de voorzitter en fractievoorzitters van de Tweede Kamer in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen uit de Bonairiaanse samenleving. In deze bijeenkomst speelden de jongeren een belangrijke rol.

Een grote groep leerlingen van de SGB en vertegenwoordigers van jongerenorganisaties waren aanwezig in de Passangrahan, waar zij in gesprek gingen met leden van de delegatie. De fractievoorzitters werden eerst door een grote groep demonstranten opgewacht bij aankomst op Bonaire.

Zorgen
Belangrijke thema’s waren de veranderingen sinds 10-10-10: de toegenomen criminaliteit, de alsmaar stijgende prijzen, het gebrek aan positieve activiteiten voor jongeren en problemen met de zorgverzekering. De jongeren maken zich zorgen over het behoud van de natuur, cultuur en de eigen taal op Bonaire.

Jeugdeilandsraad
De kamerleden opperden het idee om een jeugdeilandsraad op te richten. Op deze manier kunnen de jongeren richting het eilandbestuur laten horen wat zij belangrijk vinden voor Bonaire. Ook kunnen zij altijd contact opnemen met de Tweede Kamer om hun ideeën kenbaar te maken.

Stolte
Volgende week praat Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte met de jongeren om te kijken hoe hij een rol kan spelen bij het realiseren van hun wensen. Het is de bedoeling dat hij regelmatig overleg met de jongeren zal hebben.

Presentaties doelgroepen
Op het programma stonden verder presentaties van een vertegenwoordiger van de 60 plussers vereniging UPAH, het bedrijfsleven, de zorgsector en sociale zaken. Alle vertegenwoordigers hielden een korte presentatie waarin zij hun positieve en negatieve ervaringen sinds de staatkundige verandering aan de delegatieleden kenbaar maakten.

Beter contact
De aanwezige fractievoorzitters gaven aan dat zij een beter contact willen met Caribisch Nederland. Zij zijn blij dat ze zich nu persoonlijk een beeld hebben kunnen vormen en nemen de afgegeven signalen serieus. Alle brieven en presentaties worden bestudeerd en waar nodig beantwoord. Begin volgend jaar staat een werkbezoek aan Caribisch Nederland gepland van de vaste Kamercommissie voor Koninkrijkszaken.

5 reacties op “Jongeren Bonaire luchten hun hart”

 1. Triest hoor de reacties van Sander en John! Die weten blijkbaar helemaal niet hoe het aan toegaat op Bonaire!

  Op Bonaire is een verdachte van Fraude en Ambtsmisdrijven gedeputeerde!
  De prijzen rijzen de pan uit!
  De haven wordt aan een partijfinancier cadeau gegeven!
  Nederland speelt politiek, o.a. de Rijksvertegenwoordiger met dit bericht!
  Nederland heeft 20 miljoen meer belasteing geind dan wat normaal is!
  Een gemiddelde gemeente krijgt 90% van zijn begroting in steun van de Rijk, Bonaire krijgt 40%!

  Het is met GROVE stappen achteruit gegaan en zeggenschap is de bevolking HELEMAAL kwijt! Dit kolonialisme 101! DIEPTRIEST!

  Als het zo doorgaat, wordt Bonaire sneller onafhankelijk dan Curacao!

 2. @Thode: Het is nu waarschijnlijk niet goed op Bonaire wat inderdaad mogelijk is (kan er niet echt over mee praten) maar 1 jaar ellende? wat is de ellende? Dat er structuur komt in iets wat niet georganiseerd was of dat je naar mensen/vrienden kunt om je sneller te helpen.

  Wellicht heb je ook een stukje economie of maatschappij leer gehad, waar in besproken wordt dat een gemeente (bonaire is een buite gewone geneemte) middels eigen belastingen geld moet maken om zaken te kunnen regelen of op starten. Ook weet je dan dat het niet over 1 jr gaat maar mogelijk 3 tot misschien wel 6 jaar. De belastingen of geld wat Bonaire dus nodig heeft moet ze zelf maken (en ja over de burgers/ondernemers), als het voorspoeding gaat ziet men dat terug in iets wat dat kan ik niet zeggen.

  Dat alle veranderingen andere inzichten en werk methodieken met zich mee brengen is normaal maar verwacht niet dat op b.v 10-10-10 alles gelijk is aan NL wat men GRAAG wil zien. Dat kan gewoon niet. Alles heeft tijd nodig.

  De banen kwijt raken is de volgende welke banen? ik zie er genoeg op diverse sites (Ban Bonieru Bek, Diaz.an, of de overheid (RCN) zelf of tempo temp) Dus welke baan zoek je lullig ja een lager opgeleide zal inderdaad weinig kans maken op een management functie van de bank of bij RCN want de vriendjes zijn weg of gefilterd, dus wat zoek je eigenlijk

  Dat het duurder word ja ben ik volledig me eens maar dat is een aangelegenheid van de ondernemers welke alles lekker 1 op 1 door bereken, maar de 2- ABB daar zeg je niets ove welke niet terug gedraaid wordt (dus nog maar 6% ipv 8%). en de verhoging van de tax free in te voeren producten (ongeacht welk land) zeg je ook niets over? dat de Politie en Douane meer B.V fraude/verkrachting/inbraak hebben opgelost door nieuw materiaal hoor ik ook niets over, ook dat de Douane, Brandweer, Ziekenhuis en Polis meer materiaal en geld heeft gekregen om nieuwe of vernieuwde trajecten in te slaan hoor ik ook niets over.

  Ik lees dat er nu subsidies zijn welke ook optijd betaald worden was dat bij de N.A ook zo, of moest je wachten.

  Inderdaad de fractie voorzitters zijn echt te kort geweest om alle argumenten en suggesties aan te horen dat is zeker waar. Maar hoeveel voorzitters en gedeputeerden zijn op Bonaire geweest om ook aan te horen wat de problemen waren.

  Saba en Statia daar kan ik helaas geen zinnig woord over zeggen welllicht wat duidelijkheid om misschien reactie opgang te brengen?

  Bodybags of wat voor een woorden ben ik zeker mee eens is een NO GO als je niet weet waar het over gaat.

  Laat de rest van de vragen en antwoorden een levendige discussie worden. Want voor zijn alle met zijn alle komen we verder toch

 3. bodybags is ingevoerd door die ene brullende gereincarneerde aap.

 4. Ja ja zou ik zeggen. Even niet goed gaat. Het is al 1 jaar een ellende hier op bonaire. We raken ook onze banen kwijt. We kunnen minder kopen met ons geld dan een jaar daarvoor. Alles is duurder geworden. De stukken erven die we hadden zijn allemaal ingepikt door onze mede eiland bewoners.Veel bureaucratie hier. Probeer ons leed niet te bagataliseren. Het is een serieuze ellende hier op het eiland. En ik durf te zeggen toen we nog in de antillen waren hadden we het nog veel beter. Wij hebben zelf voor gekozen voor een directe band met nederland, maar beter hadden we dat niet gedaan. Want nederland laat het afweten. De fractievoorzitters zijn hier geweest en hebben ons hulp beloofd. Maar als die hulp werkelijk komt is nog de vraag. Op Saba en Statia gaat het ook niet goed. Dus alsjeblieft niet onze leed bagataliseren want je weet helft niet wat we dagelijks meemaakt hier op het eiland.

  En over bodybags. Ik heb niet iemand horen zeggen over bodybags. Ik hoorde over zak. Over vuilniszak. Bodybags zijn jou woorden.

 5. Ik kan best begrijpen dat het op Bonaire nu even niet goed gaat.
  Maar ik denk dat NL daar wel wat aan gaat doen.
  Wij hier op curacao zitten veel meer in de shit.
  Bonaire is in ieder geval verlost van Curacao met al zijn corruptie.
  Ze kunnen nu tenminste vrijuit protesteren en daar zal naar geluisterd worden.
  Wij op curacao kunnen verder in angst leven onder dit piraten kabinet.
  want als je niet voor hun bent, dan ben je gevaarlijk voor ze en kan je je werk verliezen of erger.
  In een bodybag teruggestuurd worden naar NL.
  Monk wil een wet tegen verraders???
  dat kan alleen maar in en dictatuur.