• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De dood van de Libische dictator Muammar Kaddafi heeft internationaal niet alleen juichende reacties opgeleverd. Rusland en Zuid-Afrika lieten vandaag weten dat Kaddafi niet gedood had mogen worden. “Kaddafi had uitgeleverd moeten worden aan het Internationaal Strafhof.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Kaddafi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. Volgens Lavrov had hij onder geen beding gedood mogen worden.

Arrestatiebevel
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vond dat Kaddafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat hem wilde berechten. Hij zei tijdens een topbijeenkomst van de Afrikaanse Unie dat de mannen die hem arresteerden hadden moeten weten dat er een arrestatiebevel uitstond tegen de oud-leider.

Oorlogsmisdaad
Amnesty International riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Kaddafi. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou sprake kunnen zijn van een oorlogsmisdaad als de oud-dictator doelbewust is doodgeschoten nadat hij gevangen was genomen. De Verenigde Staten willen dat de nieuwe regering van Libië, de Nationale Overgangsraad, duidelijkheid verschaft over hoe Kaddafi aan zijn einde kwam.

Verontrustend
De Verenigde Naties hadden eerder al laten weten zo’n onderzoek zinvol te vinden. ”De beelden zijn erg verontrustend”, liet de VN-topvrouw voor mensenrechten Navi Pillay weten. Kaddafi kwam gisteren onder onopgehelderde omstandigheden om het leven.

4 reacties op “Kritiek op dood Kaddafi”

  1. Boeien !

  2. Persoonlijk vindt ik het wel beestachtig de manier hoe hij gepresenteerd is door de media.Maar ja het is het midden ooten en daar is men een beetje wreeddadig op dit manier.Persoonlijk vindt ik ook dat hij gevangen genomen had moeten worden en uitgeleverd worden om te laten berechten door het Internationale Strafhof. Aan de andere kant begrijp ik ook de woede van het volk tegen zo’n man die buitenlandse huurlingen inhuurde om op zijn eigen volk te schieten. Dan maakt hij zich ook schuldig aan volkeren moord.Ik probeer dit niet goed te praten. Maar eerlijk gezegd minder kosten en zorgen voor het Strafhof om zo’n man te moeten beoordelen. Die nabestaanden van Lockerbie Engeland zullen nu ook tot rust komen nadat ze hun familieleden op een wreeddadig manier door deze beest zijn opgeblazen. Sorry dat ik het zo moet noemen maar no mercy. Zo kan je ook zeggen dat ze op zo’n manier zijn omgegaan, met het lijk van Osama Bin Laden vind ik ook een kwalijke zaak. Maar het was in een oorlog periode. Op Curacao hebben ze een gezegde en dat luidt “In een periode van oorlog is er geen kerk”. (Den tempu di guera no tin misa). Om allerlei getouwtrek te voorkomen hebben de Libiers het op hun manier gedaan.

  3. @que, denk goed na wat hij deed met mensen.. in stukjes hakken en in de brand steken! en hij was geen mens maar een beest!

  4. Dat ze zo omgaan met zijn lijk vind ik wel een kwalijke zaak. Ook al was ie een terrorist, hij iS (was) mens.