• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Baskische terreurbeweging ETA heeft gisteren aangekondigd dat ze een punt zet achter de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland. De beweging deed dat door middel van een verklaring in de interneteditie van de Baskische krant Gara.De verklaring is ook naar de BBC gestuurd.

De ETA riep de regeringen van Spanje en Frankrijk op te reageren met ‘een proces van een directe dialoog’. Een internationale conferentie had de ETA eerder deze week opgeroepen om na tientallen jaren het geweld af te zweren. De ETA is in 1959 opgericht door een groep radicale Baskische studenten. De ETA is de afkorting van Euskadi Ta Askatasuna (Baskisch voor ‘Baskisch Vaderland en Vrijheid’).

Vredesakkoord
De conferentie werd bijgewoond door de mensen die het vredesakkoord met de IRA in Noord-Ierland tot stand hebben gebracht. Onder hen waren oud-topman Kofi Annan van de Verenigde Naties, Sinn Fein-leider Gerry Adams en de Ierse oud-premier Bertie Ahern.

800 doden
De ETA streed tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. De organisatie, die op de terreurlijst van de Europese Unie en de Verenigde Staten staat, wordt verantwoordelijk gehouden voor ruim 800 doden. Spaanse veiligheidsbronnen stelden eerder dit jaar dat de ETA een vleugellamme organisatie met nog maar tientallen actieve leden was geworden.

Zapatero
De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft de verklaring van de Baskische terreurbeweging ETA over het onvoorwaardelijk beëindigen van de gewapende strijd  ‘een overwinning voor de democratie, de wet en de rede’ genoemd. ”We hebben te lang geleden en te lang de terreur moeten bestrijden”, zei Zapatero. Hij voegde eraan toe dat de 829 doden die door toedoen van de ETA zijn gevallen, nooit zullen worden vergeten.

www.versgeperst.com