• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Erasmus Universiteit in Nederland heeft in opdracht van Kennis voor Curaçao onderzoek gedaan naar de remigratie van studenten uit Curaçao. Het onderzoek genaamd ‘Terug naar Curaçao? Hoogopgeleide Curaçaoënaars voor de keuze’ wijst uit dat studenten terug willen keren naar ons eiland.

Stichting Kennis voor Curaçao is vanaf 2007 bezig om hoogopgeleide Yu di Kòrsou studenten terug te laten keren naar Curaçao. Het eiland heeft jong talent nodig voor de opbouw van een welvarend en ondernemend land.

Stimulance
Door middel van stages en afstudeerprojecten aangevuld door netwerkbijeenkomsten en vrijwilligersprojecten stimuleert de stichting om studenten na hun studie terug te laten keren. 400 studenten hebben al deelgenomen aan het programma en daardoor wil de stichting een beter inzicht krijgen op de factoren die een rol spelen om de terugkeer te bevorderen. De stichting geeft aan dat dit ook goed aansluit bij de wens van de regering Schotte.

Profiel
Op basis van enquêtes onder 245 hoogopgeleide Curaçaoënaars en 23 diepteinterviews is er profiel geschets van de potentiële terugkeerders. Verschillende factoren blijken een rol te spelen. De studenten blijven Curaçao als hun thuis zien. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het verschil in het salaris niet het belangrijkste argument is om in Nederland te blijven. Maar bijvoorbeeld liefde, eigen woning, vaste baan en een grote studieschuld kunnen de keuze belemmeren.

Liever vandaag dan morgen
Als de student eenmaal heeft besloten om terug te keren, dan zijn er wel een punten die tegenwerken waaronder het gebrek aan een goed overzicht van bestaande vacatures volgens het onderzoek. De remigrant klaagt ook over de trage of zelfs geen reactie van de werkgever of dat de werkgever niet altijd het geduld heeft om te wachten.

Opbouw van Curaçao
De remigratie van studenten staat sinds de oprichting van Kennis voor Curaçao op de agenda. De regering wil nu spijkers met koppen slaan. Tijdens de conferentie heeft Maarten de Jong van Kennis voor Curaçao het rapport met de onderzoeksgegevens, aangevuld met praktijkervaringen van de stichting, overhandigd aan Jonathan Jukema, de directeur van Stichting Studiefinanciering. Kennis voor Curaçao vindt het een goed teken dat de regering van Schotte partijen bij elkaar brengt en dit thema niet loslaat totdat er een gezamenlijke nieuwe aanpak is om studenten uit te dagen om mee te doen aan de opbouw van Curaçao.

24 reacties op “Wel of niet terug?”

 1. same story in suriname. surinamers die uit NL terugkeren worden voor een “bounty” aangezien die het altijd beter weet en ze krijgen vaak te horen: ga maar nou terug naar NL we hebben je hier niet nodig. zelfs voor een verblijfsvergunning doen ze lastig (ja Suriname is volledig onafhankelijk van NL) dus ben je als nederlander (ook al heb je surinaamse roots) vreemdeling in het land van je geboorte. velen houden het niet lang vol en keren na een paar jaren teleurgesteld weer terug naar “hun land” aangezien corruptie, inflatie, vrientjes politiek en criminaliteit hoogtij viert in het land. daarmee kan je helaas geen land opbouwen en als ik die reacties hier lees lijkt curacao wel op een afspiegeling van suriname, maar dan in het klein. en idd, suriname telt slechts 500.000 zielen in een land die vier maal groter is dan NL.

 2. Laten ze maar eerst met UTS beginnen. Ik ben gespecialisserd in telecommunicatie (HTS electronica/telecommunicatie) met 10 jaar werkervaring en UTS zegt: wij hebben helaas geen passende baan voor U. Dan blijf ik hier in Ned. lekker werken want ik kom hier overal zo aan de bak. Laat UTS maar bedrijven uit Ned. blijven huren en kapitaal uitgeven om hun services te upgraden want meer kunnen ze zelf niet doen.

 3. Mensen laten we vaker op vakantie naar die eilanden. Toerist spelen op eigen geboorteland is ook goed voor diegenen aldaar. Laten wij helpen zoals een ieder kan en ophouden met zeuren. Lees jouw bijbel en bid elke dag het helpt echt.

 4. @Buriku, Ja Wiels gaat de Curaçaoenaars selecteren op basis van kwaliteit, dus wij zijn straks onderverdeeld in goede en slechte (kan ook zeggen, minder goede) kwaliteit. Nu heb ik laatst gelezen dat in de slaventijd ook geselecteerd werd en wel in 4 categorieën A, top of the bill, B en C was al minder en D was weinig waard en die werden naar Haïti verscheept. A ging naar Amerika, bracht daar top of the dollar op en B en C gingen naar de wat rijkere eilanden in de Caribbean.
  Ook de nazi’s hadden bij de werk/vernietigings kampen een selectieprocedure. Nu heb ik het afgelopen jaar al regelmatig handelingen van Wiels met medewerking van onze regering gezien die zo uit Mein Kampf zijn overgenomen.
  Begin mij daarom toch echt wel af tevragen bij welke categorie ikzelf ingedeeld ga worden.

 5. doe liever een onderzoek over de braindrain op Curacao…

 6. er zijn weinig banen beschikbaar voor hoger opgeleiden, vaak worden zo ook nog gewweerd omdat ze te nederlands (of amerikaans) zijn geworden. dit is het kromme aan dit onderzoek, er komen vaak studenten terug maar deze vertrekken na enkele maanden weer met grote teleurstelling. Wat wil de regering bereiken met hoger oplgeleiden terug te halen hoe moet je ze plaatsen als je alle baantjes al aan vrienden en familie hebt gegeven?
  Soms gaan er wel 3 commisariaten naar 1 persoon zoals bv de vriendin van schotte met zo zijn er nog 20 voorbeelden! absurd!

 7. @Middlecope Je hebt gelijk. Voor laag opgeleiden is hier werk. Je kunt zo deel uit maken van de regering.

 8. @Stuward,

  En jij bent een voorbeeld voor opbouwende kritiek?

 9. Wat een onzin allemaal. Hoogopgeleid bla,bla,bla. De anderen die geen opleiding hebben
  en geen opleiding konden volgen dan. Alleen al door de scheve verhouding op dit eiland.
  Ben 46 vjaar weg,toen was het een bende en het is nog steeds een bende gebleven.
  Jullie moeten allemaal de realiteit onder ogen zien,inplaats van dat gezeik over macamba pretu en dat alles.Ze moeten daar open staan voor opbouwende kritiek,inplaats van
  zelfverrijking.

 10. Curacao blijft toch klein. Ik heb het meegemaakt dat ik een kandidaat moest afwijzen omdat zijn vader vroeger bij de vakbond.. Of dat men wist dat zijn broer..Etc… Dat soort zaken is in NL zelden aan de orde. Sociale controle en vriendjespolitiek dringt ver tot op de werkplek door hier. Net als je politieke voorkeur.. Dat maakt het dus wel een stuk lastiger.

 11. Wiels heeft verklaart KWALITEITS curacaoenaars terug te willen halen, zo is het gezegd! Het verder plan was om op het terrein van Wechi 5 hoog te gaan bouwen om in woonruimte te voorzien voor de teruggekeerden.

 12. Damn, wordt soms wel heel moe van die mensen die geen water in het glas zien. Ik ben een van de eerste van mijn lichting die terug kwam… best decission I’ve ever made.
  Ook al verdien je minder, staan hier dinos op de beste plekken.. Nothing beats my home!
  Er zijn duizenden mogelijkheden voor hen die willen vechten. De kennis die je opgedaan hebt in het buitenland is van onschatbare waarde voor jou en je eiland.
  Risico’s? Heb je ook in NL met de crisis..

  @Middelscoop? They can wait.. laten we eerst zorgen dat we die niet-opgeleiden hier een opleiding kunnen geven en banen aan hun die wel wat opleiding hebben….

 13. Wow.. die ervaringen die ik lees heb ik helemaaaaaal niet! Weet niet met wat voor instelling of insteek jullie een gesprek in gaan dat jullie zulke antwoorden krijgen. Bij al mijn sollicitaties ben ik gerespecteerd en normaal behandeld. Ik heb in totaal 15 jaar in NL gewoond, maar heb mijn Antilliaanse identiteit en trots behouden. Ik weet niet, misschien ligt het daar aan. Just thinking.

 14. Waarom toch altijd die facinatie voor hoogopgeleide curacaonaars in NL.
  Als deze mensen hogopgeleid zijn, dan zullen ze intelligent genoeg zijn om na te
  kunnen gaan wat voor banen voor hen op CUR beschikbaar zijn.
  Ze kunnen vaak heel goed overweg met de moderne communicatiemiddelen.
  Men zou zich beter kunnen richten op de laagopgeleide curacaonaars in NL
  Deze mensen wonen in NL in armoedige woonkazernes in een vreselijk duur land.
  De openstaande vacatures alhier zijn toch niet uitsluitend voor hoogopgeleide mesen?

 15. Terug naar Curacao? Na gedegen opleiding en ervaring terug naar Curacao omdat je wilt helpen het land op te bouwen en je met frisse ideeen aankomt, wordt je gezegd ”als je denkt dat je het beter weet, ga maar terug naar Nederland”, zonder dat men kijkt wat je te bieden hebt.
  En tegenwoordig worden de mensen die gestudeerd hebben en ook presteren op het eiland door een zekere persoon uitgemaakt voor kapitalisten, zwarte makambas en zwarte elite.
  In zo’n sfeer terugkomen? er zullen weinigen zijn die daarvoor echt zullen kiezen.

 16. Ik ga zeker niet terug zolang daar geen fatsoenlijke regering zit.
  Ik weet zeker dat ik daar een makamba pretu zal zijn en deze worden door de heer Wiels en soortgenoten niet gewaardeerd.
  pas als het politiek daar ietsje minder corrupt is zal ik het wel overwegen, maar nu zeker niet.

 17. @MR.. Sorry voor de opmerking die ik ga maken Maar 1. eerst Papiamentu van Curacao leren schrijven dan pas zo’n opmerking maken. 2. Daarnaast met vooraf al zo’n negatieve instelling wordt het helemaal niks. 3. Als je sterk in je schoenen staat, verzekerd ben van jezelf en wat je weet, dit goed kan beargumenteren en niet vergeten, niet te makkelijk opgeeft dan kom je er overal en altijd!

  Ami a bin bek kaba..

 18. Beste studenten. Eventjes pas op de plaats maken. Het is een janboel op Curacao. Ga maar eerst lekker werkervaring op doen in Londen, Singapore, Nederland etc. Doe je ogen goed de kost en breng frisse ideeen mee. Gewoon in december naar huis om de accu op te laden en pas wanneer je het idee hebt dat dit eiland on track zit moet je terug komen.

 19. Wil wel terug maarja Curacao wil ons niet terug. we worden tweekoppige monster genoemd en we moeten de corruptie maar accepteren. Sorry hoor ik hou van Curacao maar kan er zo niet leven..

 20. “Kennis voor Curaçao vindt het een goed teken dat de regering van Schotte partijen bij elkaar brengt en dit thema niet loslaat totdat er een gezamenlijke nieuwe aanpak is om studenten uit te dagen om mee te doen aan de opbouw van Curaçao.”

  Schotte is nu al bij hun aan het netwerken, want ze nemen zo te zien Schotte nog steeds serieus….
  Schotte denkt: Geef hen een eigen woning, vaste baan en geen studieschuld en ik zal hen leren hoe je zakken kunt vullen, zonder een diploma.

  En volgens mij vergadert Schotte het liefst met alle delegaties ergens in Azie (op “zijn” kosten)… kan die weer op reis!

 21. Hopelijk met de terugkomst van hogeropgeleiden, kunnen er nieuwe frisse mensen in de politiek ipv wat er nu zit….maar ja als niemand iets doet dan blijft het zo…

 22. Loco bo ta, terug?? terug naar wat. Naar waar ze mij toch niet gaan waarderen als ik wat weet? Terug naar de corrupte rommel? Kijk wat er nu daar gebeurt, nee hoor danki.

 23. Grappig zo’n onderzoek, eerst wordt er gesteld dat het salaris geen breekpunt voor wel of niet terug gaan is. Even verderop wordt er gesteld dat een eigen woning, vaste baan en grote studieschuld wel breekpunten zijn voor het terug gaan. Kan iemand mij nu uitleggen wat het één NIET met het ander te maken heeft. Ik ga er nu even vanuit dat we het hier over opgeleide en hoger opgeleide mensen hebben, dus zo bobo zullen zij toch ook niet zijn.

 24. met deze politieke situatie hier op curacao, zijn ze beter af in Nederland.
  maar toch hoop ik dat er mensen gaan komen met een goede opleiding.
  het eiland heeft wat verstand nodig…