• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Libische oud-dictator Muammar Kaddafi is vandaag gevangengenomen en kort daarna overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de Libische minister van Informatie Mahmoud Shammam bevestigd. De Libische vice-ambassadeur in Nederland reageert; ”Libiërs in ons eigen land en in Nederland zijn eindelijk vrij.”

De kolonel stierf bij een aanval door strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC-strijders), stelde deze minister. Abdel Majid Mlegta, een hoge militaire functionaris van de NTC, zegt dat Kaddafi bij zijn arrestatie in Sirte in zijn hoofd en benen is geschoten. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

NAVO
De NAVO heeft de berichten nog niet bevestigd. NTC-leider Mustafa Jalil geeft later op de dag een toespraak. Ook zijn de stoffelijke resten van Kaddafi’s zoon Mutassim vandaag aangetroffen in de stad Sirte, meldt de woordvoerder.

Gat in de grond
Kaddafi is gevonden in een gat in de grond in Sirte. Dat meldt de Britse omroep BBC na een gesprek met de strijder van de Nationale Overgangsraad die Kaddafi zou hebben gevonden. De 20-jarige NTC-strijder Mohammed zei dat Kaddafi smeekte: ”Niet schieten”. De kameraden van Mohammed tilden de strijder op hun schouders en zongen Allah Akbar (God is de Grootste). Anderen losten vreugdeschoten.

Stoffelijk overschot
Mohammed toonde de BBC-verslaggever trots een gouden pistool, dat hij van Kaddafi zou hebben afgepakt. De nieuwe machthebbers in Libië hebben het stoffelijk overschot van Kaddafi overgebracht naar de westelijke stad Misurata. Het lijk zal later worden getoond aan media, meldt al-Arabiya.

Feest
Na de eerste berichten over de arrestatie van Kaddafi zijn op diverse plekken in Libië feesten losgebarsten. In Sirte lopen NTC-strijders juichend over straat en lossen vreugdeschoten in de lucht. Kaddafi heeft Libië ongeveer 42 jaar geregeerd. Hij heeft steeds gezegd niet levend in handen te willen vallen van de nieuwe machthebbers.

Opstanden
De opstanden tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Muammar Kaddafi begon, vlak na de revoluties in Tunesië en Egypte, afgelopen februari en had een bloedige burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de kolonel als gevolg.

Strijd
De strijd kwam eind augustus in een stroomversnelling toen de toenmalige rebellen, na maanden van gevechten rond diverse steden, de Libische hoofdstad Tripoli bereikten en het regeringscomplex in de stad wisten te overmeesteren. De NAVO steunde de strijd met een wapenembargo en luchtaanvallen op militaire doelen. Sinds ‘de val van Tripoli’ op 23 augustus was Kaddafi spoorloos.

16 reacties op “Dictator Muammar Kaddafi gedood”

 1. Afgelopen Woensdag zijn er weer 6 onschuldige doden gevallen doordat het Indonesisch regime een bijeenkomst van West Papua over onafhankelijkheid heeft verstoord…

 2. Afgelopen Woensdag zijn er weer 6 onschuldige doden gevallen doordat het Indonesisch regime een bijeenkomst van West Papua over onafhankelijkheid…

  Nederland heeft West-Papua weggegeven aan Indonesie, doet Nederland iets aan deze mensenrechten schendingen? Nee, sterker nog ze zijn een van de grootste wapensleverancier aan Indonesie.

  http://www.abc.net.au/news/2011-10-21/at-least-six-dead-in-papua-violence/3592182

  Wat betreft Libie, er kwamen vrachtwagens, busjes etc aan om wapens uit te delen… nee dat komt niet van de lokale slager af hoor.

  @Ikke,

  Weet je wat het is, doordat de Media het totaal anders beschrijft (is dus zogenaamd objectief) verklaren heel veel mensen jou en mij voor gek, omdat ze het gewoon niet geloven hoe het in het echt er aantoe gaat. Het is allemaal een ver van mijn bed show en ze geloven alles wat er in de Media staat.

  Of iemand slecht is of niet, dat is nu inderdaad niet de discussie, maar er wordt duidelijk met twee maten gemeten….

  Quote Desmond Tutu: “This Government, my government is even worse than the Apartheid regime. At that time you at least know what you could expect.”

  Dat was naar aanleiding van Visum weigering van de Dalai Lama door de Zuid-Afrikaanse regering. En ja er waren heel veel handelsverdragen met China getekend afgelopen jaren.

 3. Sander, lees nu even goed naar wat ik heb getypt..

  Dat Kaddafi niet een goede naam heeft staat buiten kijf! Daar gaat het mij niet om, daarover zijn we het waarschijnlijk wel eens. Ik was er alleen wel voor geweest als deze man een normaal proces had gekregen.

  Maar je moet zo naïef zijn om te denken dat de bevolking van Libië dit allemaal zelf heeft gedaan! Dat is wat de (westerse) media je doet geloven…
  Ga eens terug in je geheugen, hoe werd er meer dan een jaar geleden in de media gesproken over Kadaffi, als Kolonel Kaddafi, meer niet. Tijdens de opstand werd dat in eens; DICTATOR Kadaffi of anders van dezelfde strekking.

  Een legertje opstandelingen mobiliseren gaat ook niet zo gemakkelijk als ze (de Media) doen geloven, dat valt niet uit het niets in eens uit de lucht!
  Daar zijn andere “krachten” bezig geweest met geld en kennis om dit te doen, dit heeft de CIA al vaker gedaan in andere landen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Covert_United_States_foreign_regime_change_actions
  http://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27%C3%A9tat

  Het is simpel weg niet mogelijk een geheel leger te vernietigen met wat afgekeurde Kalashnikov die de bevolking/opstandelingen zelf nog op zolder had liggen.

  Daar gaan hele strategieën en voorbereiding aan vooraf. Een stad innemen doe je niet simpel met een meute ontevreden mensen. Daar hebben ze hulp van buiten bij gehad. En die hulp kwam uit het westen om reden die ik hieronder al aangaf (Olie, dollars, goud).

  Denk je echt dat het westen ook maar iets geeft om regiemes waar rechten van mensen worden geschonden??? Denk even na.

  Ik zie de NAVOnog niet zo snel China aan pakken ivm schending van mensen rechten, of een arm Afrikaansland (Ruanda, remeber meer dan 200.000 doden!) of meer recenter Syrië.
  Daar hebben ze geen belangen, of in geval van China, teveel andere belangen, heel simpel.

  Keep Thinking..

 4. @wansito en Ikke,

  er valt ook over Hitler een hoop goeds te schrijven.
  hij was bijvoorbeeeld heel lief voor zijn honden….
  maar ik hoor je niet over Kadaffi zijn wanstaltige prive vermogen, waar de hele familie walgelijke zaken mee deden, o.a. groepsverkrachtingen van hun vrouwelijke personeelsleden.
  het was een walgelijke familie die met hun macht de hele wereld schoffeerde.
  dan waren er ook nog de moordparijen op hun anders denkende medemensen.
  jullie zouden dus liever in een dictatuur wonen zoals het Libie van Kadaffi .
  ja, er zal ook wel iets met de olie van doen hebben.
  maar de opstand is door het volk gebeurt en ook de moord op Kadaffi is door het volk gedaan.
  en deze man zou nooit voor een tribunaal verschijnen, dus de vreedzame weg was met deze man niet mogelijk.
  wat dat betreft zie ik een vergelijk met onze regeerders, die weigeren op te stappen.
  terwijl er nu zo een 70% (schatting) van het volk echt genoeg van hun wanvertoning hebben.

 5. @wansito, waarom hoor ik jou niet over die 10 duizenden mensen die Ghadaffi heeft vermoord? 40 jaar dictatuur! je moet je schamen!

 6. @Wansito. Ik heb ooit een paar maanden geleden begrepen dat Kadaffi in het harnas wilde sterven. Dit waren zijn eigen woorden. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij deze situatie heeft opgezocht.

 7. Ikke… je hebt het spelletje helemaal door…. voorbeeld Syrie, volgens mij is die man een nog grotere Tiran…

  It’s all about the Benjamins.. lekker hypocriet allemaal. Daarom kunnen Schotte & Co hun gang gaan, want er valt hier niets te halen of laten we het zo zeggen…. door een andere situatie zullen ze er niet beter of slechter door worden.

  Ik heb het al vaker gezegd Nederland ook lekker meedoet aan deze hypocriete bende, maar dat gaat er niet bij iedereen in….

 8. Ik vind het WALGELIJK dit iemand blij kan zijn om anders zijn dood!!!!! Hij/Zij kan/kon Zo verkeerd/fout geweest zijn,dit geeft NIEMAND het RECHT HEM/HAAR ZONDER ENIG
  rechtsverschil en tussen komst van een rechter te doden!!!! We leven NIET in de MIDDELEEUWEN, de NAVO ZOU ZICH MOETEN SCHAMEN……. Allen maar voor de z.g. OLIE en MACHT….. We zullen zien hoe het NU met Libie verdergaat… Misschien het zelfde als Irak, Egipte, Somalie noem maar op!!!!!!!! Het HOL der godelozen met dank aan U.S.A./Great Britten/NAVO…
  Is dit de toekomst dat WIJ willen. Als HIJ verkeerd was/is laat hem voor de rechter verschijnen, die kon rechterlijk beslissen, niet EEN OPGEHISTTE NEUTE…. Have a heart we ZIJN TOCH GESIVILIESEERT?????????

 9. Ik heb begrepen dat er al op de Wielsen wordt gejaagd. In dezer dagen zal een special commando vanuit Venezuela landen. Alles komt goed.

 10. Ik wil hier toch wat over zeggen, begrijp me niet verkeerd, Kaddafi was niet de meest tolerante leider en ik ben zeker geen pro Kaddafi. Al was er wel scholing en goede gezondheidzorg in dat land.

  Maar.. vraag jezelf eens af,

  *waarom moest deze man nou weg?

  *Waarom is er nu “spontaan” en burger opstand gekomen?

  * Hoe kunnen deze ongeorganiseerde burgers in eens een hele stad in nemen tegen ervaren leger troepen?

  * Hoe kwamen de opstandelingen aan zoveel wapens en kennis van deze wapens?

  * Wat deden de mensen van de NAVO en CIA daar in Libië, het was toch een interne aangelegenheid?

  * Waarom gaat de NAVO militaire doelen beschieten van Kaddafi? Oh, ja dat was om de burgers te beschermen….Sure.

  Of was het misschien toch omdat Kaddafi heel veel olie bezit, en nog belangrijker, hij was bezig om zijn olie niet meer in WAARDELOZE DOLARS te laten betalen (waarvan de FED ze bijdrukt alsof het WC-papier is) maar in GOUD!

  Libië had geen monetair bank systeem waar de banken hun greep op konden krijgen, en als Kaddafi ook nog eens goud wil ipv Dollars hebben de Yanks helemaal geen greep meer op deze man.

  Nu kan “het westen” er een democratie uitrollen (wel HUN democratie natuurlijk, zonder strenge islam) en een monetair banksysteem opzetten waardoor er weer aan land en bevolking ten prooi is gevallen en de grote bankbedrijven en de wolven die daar achter staan.

  Think about it.. (en blijf zelf nadenken bij het nieuws wat je te horen krijgt)

 11. Dictators “in opleiding” op Curacao: dit wordt jullie lot als je de weg naar dictatuur wilt voortzetten!
  De bevolking van Curacao heeft haar politici in vertrouwen gekozen en eist (en heeft daar volste recht op!) dat zij waardig met onze wensen omgaat en geen verborgen eigen agenda erop nahoudt! Leef/werk volgens de democratische spelregels, zo niet: R.I.P.

 12. dat is 1 dictator minder, nou de rest nog.
  zelfs hier op het eiland heb je wanabe dictaors in spé.
  laat het een les voor ze zijn……….

 13. Ik hoop niet dat het hier gebeurd, want dat wilt zeggen dat we nog 41 jaar verder moeten met deze ongeschoolden….

 14. Eindelijk vrijheid en vrede voor Libié

 15. de regering moet oppassen want dit kan ook hier gebeuren..

 16. Een wijze les weer voor alle dictators, wannabe dictators en zakkenvullers. Uiteindelijk bepaalt de manier waarop je sterft, hoe je hebt geleefd.