• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De fractievoorzitters en het parlement van Curaçao zaten gisteren tijdens een vergadering lijnrecht tegenover elkaar. De gemoederen liepen hoog op toen de fractievoorzitters Curaçao aanspoorde om nader onderzoek te doen naar uitlatingen over corruptie binnen de regering van Premier Gerrit Schotte.

Het rapport van voormalig Groenlinks-leider Paul Rosenmöller wakkerde deze oproep aan. Uit het rapport blijkt dat er twijfels zijn over de integriteit van de premier en twee ministers. Vorige week zei Schotte nog dat hij geen reden ziet tot nader onderzoek.

Niet welkom
De regering van Curaçao veegde de oproep naar aanleiding van het rapport Rosenmöller, meteen van tafel. Fractievoorzitter Dean Rozier van de partij van de premier zei dat de relatie met Nederland niet goed is. “Wij voelen ons niet welkom in het Koninkrijk.” Lijsttrekker van de partij MAN Eunice Eisden wees erop dat het parlement het rapport al heeft besproken en haar oordeel al heeft uitgebracht. “Dit kan niet worden teruggedraaid, dat zou niet democratisch zijn.”

Nader onderzoek
Hierop antwoorde PvdA-fractievoorzitter Job Cohen en gaf nogmaals het verzoek aan een onderzoek. “Vragen over integriteit moeten altijd nader onderzocht worden. Het gaat niet om de uitkomst, maar doe wel onderzoek.” De fractievoorzitters zijn van mening dat er geleerd kan worden van onderzoek. “Het rapport kan gezien worden als leidraad.” Dit viel duidelijk in het verkeerde keelgat bij de meeste parlementsleden. “Op deze manier verdergaan, heeft geen zin meer”, antwoordde Eisden.

Boodschap aan premier
D66-leider Alexander Pechtold is van mening dat de vermeende corruptie in de regering een groter probleem is dan het gebrek aan een goed en integer bestuur. Deze boodschap geeft hij ook mee aan de premier. “Als hij niets heeft te verbergen, waarom zou hij dan bang moeten zijn voor een onderzoek?”

Twijfels gevoed
Alsof er al niet genoeg commotie is, is er een vertrouwelijke memo uitgelekt die twijfels over de premier en zijn minister nog meer in gering brengen. In de memo rapporteerde de Veiligheidsdienst van Curaçao (VDC) dat Schotte en vier ministers niet door de screening zijn gekomen.

5 reacties op “Boodschap: ‘Doe onderzoek!’”

  1. Het is nu wel duidelijk voor wat soort democratie we hebben gekregen. Het is niet die transparante geworden die ons belooft was en waarvoor ik ook gestemd had, maar één met een groezelig randje. We hadden nu wel de beleefdheid gelukkig om het bezoek van de Nederlandse fractie normaal te woord te staan, dat is al heel wat in onze regering en parlement kringen, dit gezien de af en toe te doen gebruikelijke omgangsvormen. In het enige land dat ik ken, waar borden staan dat het afgelopen moet zijn met de vulgair taalgebruik en onbeschoftheid, daar geven de leiders zelf niet altijd echt het goede voorbeeld.

    De echte commentaren komen natuurlijk straks, dat doen we altijd als we ergens geweest zijn of als er genodigden weggaan, dan blijkt het ook ineens anders te zijn en we hadden wat anders bedoelt, het is de cultuur zullen we maar denken. De kaarten zijn geschud, de pastechi`s op een enkele halsstarrige na verdeelt, de concurrenten op bepaalde gebieden in een voor sommigen goed uitkomende wurggreep gezet. Gaan we nu nog eens aan het land denken, want laten we eerlijk wezen, alle projecten waar tot nu toe een omhooggevallen autoriteit op de foto staat te glimmen alsof hij/zij er persoonlijk voor heeft gezorgd, die projecten worden nog steeds voor het overgrote deel met `buitenlands` geld betaalt. Alle toegezegde en bejubelde zaken waarover ik van alles lees daar hebben we tot nu toe niets aan. Eerst zien, en dan pas geloven, er is het laatste jaar al zoveel beloofd evenals tijdens de verkiezingen, tot nu toe is er helaas weinig tot niets van terechtgekomen.

    Nog steeds komen er miljoenen uit Nederland, het aanbod is zelfs zo groot dat we sommige fondsen dreigen te laten liggen (Sei/Usona). We gaan er wel wegen van asfalteren was de oplossing van onze gladde mp, die zich overigens niet echt verweert indien er minder vleiende zaken over hem op de markt komen. Hemel en aarde zou ik bewegen, al is het op persoonlijke titel, om zoiets te ontzenuwen, maar nee. Ik verbind daar dus een conclusie aan en dat staat me vrij. We hebben naar mijn idee ook wat verloren met het nu toch wel moeten accepteren van deze regering, ik denk dat we het `recht` voor zover we dat hadden, verspeelt hebben om onze hand weer eens op te gaan houden als het hier fout gaat. Indien er nu weer meer uitgegeven wordt als dat we ons kunnen permitteren, indien er nu weer zaken niet goed verklaart dan wel verantwoord kunnen worden dan ligt de conclusie voor de hand hoe daarover gedacht wordt.

    Ik denk dat `dat` de boodschap is die nu door ons meegestuurd wordt. In die boodschap zit immers dat het ons eigenlijk niet zo interesseert of iemand al dan niet ministeriabel is, noch dat er iets vreemds was aan de manier waarop deze regering tot stand is gekomen. Intimidatie en op bijzonder ondemocratische wijze de mond snoeren van degenen die gewoon hun werk deden hoorde er toch `gewoon` bij ? Voeg daarbij de duidelijk gewijzigde wereldconjunctuur, en aan de aan de overkant van de oceaan een duidelijk gewijzigd politiek veld wat ik niet snel zie verdwijnen, en het plaatje is compleet. Er is een hele grote groep op ons eiland die dan de prijs gaat betalen. Bij deze mensen komen ze straks de koelkasten de tv weghalen indien er iets niet betaalt zou zijn, niet bij de ‘de leiders”. We hebben de shon`s ingeruild voor…??? Het volk is niets opgeschoten zij lijden nog steeds onder leiders. Iemand iets verwijten kunnen we nu ook niet meer, dit is wat we nu zelf hebben gedaan en gekozen, en we hebben ons niet laten horen, niet echt althans. Ik schaam me.

  2. Rozier, het volk van curacao voelt zich niet prettig met zoveel corrupte ministers in de regering. en oh ja wij hebben Monk niet gekozen! Monk had zeer weinig stemmen en zijn partij is ook verdwenen.. dat Wiels een jaknikker nodig had betekent niet dat hij gekozen is!

  3. Het gaat niet om de relatie met Nederland Dean Rozier. Het gaat over de integriteit van de Ministers! De partij MAN bestaat gelukkig niet meer bij de volgende verkiezingen.

    Ben benieuwd hoe de statenleden gaan reageren op deze nieuwe uitgelekte memo. Er moet ook een onderzoek komen hoe dit vertrouwelijke rapport kon uitlekken. Daar is de directeur VDC wel verantwoordelijk voor.

  4. Gelezen: Fractievoorzitter Dean Rozier van de partij van de premier zei dat de relatie met Nederland niet goed is. “Wij voelen ons niet welkom in het Koninkrijk.”
    Beste Dean Rozier, de bevolking van Curacao volet zich niet meer prettig met deze regering. Wij hebben gestemd om in het koninkrijk te blijven. Wij vinden niet dat uw regering bijdraagt aan een goede band met Nederland en dus onze belangen slecht vertegenwoordigd. Wij wensen dat U en uw coalitie genoten plaast maakt voor een integere regering.

  5. Hebben ze hier nog geluk dat Emile Roemer en Geert Wilders er niet bij zijn.