• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De inflatie op St. Eustatius is in het derde kwartaal van 2011 opgelopen naar 11,2 procent. Ook op Bonaire viel de inflatie met 5,9 procent hoger uit dan een kwartaal eerder. Met 6,6 procent is de inflatie op Saba in het derde kwartaal iets gedaald. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

In het tweede kwartaal bedroeg de inflatie op St. Eustatius nog 10.5 procent. De hogere inflatie is vooral te wijten aan de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit. Zowel gas als elektriciteit zijn fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook de prijzen van recreatie en cultuur hebben bijgedragen aan de toename.

Prijsstijging voedselwaren
De inflatie op Bonaire nam toe van 5,0 procent in het tweede kwartaal tot 5,9 procent in het derde kwartaal. Dit heeft te maken met de stijging van de voedselprijzen. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in het derde kwartaal gemiddeld 10,6 procent duurder. Ook de prijsontwikkeling van de groep onderhoud en reparatie van de woning, water en energie dragen bij aan de toename van de inflatie doordat een forse daling van de elektriciteitsprijzen in het derde kwartaal van 2010 nu is uitgewerkt.

Prijsdaling vliegtickets
Op Saba bedroeg de inflatie in het derde kwartaal 6,6 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal is dit een kleine daling, toen was de inflatie 6,9 procent. De daling is vooral het gevolg van de prijsontwikkeling rondom vliegtickets. Een forse prijsstijging in het derde kwartaal van vorig jaar is nu uitgewerkt. Voedingsmiddelen hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie. De voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren gemiddeld ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dit nog bijna 7 procent.

Bijstelling
Enkele cijfers over het tweede kwartaal van 2011 zijn marginaal bijgesteld ten opzichte van eerdere publicatie als gevolg van nagekomen informatie, deze cijfers zijn nu definitief. De cijfers over het derde kwartaal van 2011 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij publicatie over het vierde kwartaal.

www.versgeperst.com