• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Actiecomité Basta! is bezig met de voorbereidingen van een strafrechtelijke aangifte tegen Raffinaderij Isla. “Basta! wil een schone lucht en eist dat Isla stopt met het uitstoten van lucht die zeer schadelijk is voor onze gezondheid.”

Actiecomité Basta! was een initiatief van bewoners uit Julianadorp. Inmiddels is het comité uitgebreid met bewoners uit Jan Doret, Piscadera en Marchena. Het comité klaagt de raffinaderij aan voor verschillende klachten van nalatigheid.

Nalatig
Het comité concentreert zich op het poederincident van 2 juni 2011, toen de Isla wit catcrackerpoeder uitstootte over verschillende woonwijken. “Raffinaderij Isla is nalatig geweest ten aanzien van mensen en hun gezondheid, nalatig door intentioneel belangrijke informatie achter te houden en nalatig om stappen te ondernemen om dit poeder op veilige wijze te verwijderen.”

Strafrechtelijk onderzoek
“Voor de goede orde merkt Basta ! op dat zij aangifte doet van voortdurende levensdelicten. De urgentie van de aangifte dient in dat licht te worden bezien”, schrijft het comité verder. Actiecomité Basta! wil dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door de Isla.

Handtekening

Het comité vraagt ook de hulp van bewoners rondom de Isla en daarbuiten om hun steun voor de aangifte te uiten. Basta! verzamelt daarom handtekeningen om de aangifte kracht bij te zetten.

[scribd id=69278378 key=key-28r08bfanx9guhm1pk4f mode=list]

3 reacties op “Actiecomité Basta! doet aangifte tegen Isla”

 1. Succes gewenst!

 2. Reactie op Ruperto https://www.versgeperst.com/nieuws/106948/julianadorp-wil-gesprek-met-constancia.html

  Wat is aannemelijker, dat mensen met kinderen onder de rook gewoon schone lucht willen hebben of een of andere complexe “conspiracy theory” met op geld beluste “wolven” die Curacao willen dwingen om aan te kloppen bij NL.. Man, als je denkvermogen niet toerijkend is kijk dan wat er recht voor je neus is.

  1. Laat u zich echt overtuigen door een ienie mini bezoekje van Chavez aan Curacao, nadat hij de boel jaren en maanden gerekt heeft?
  2. Laat u zich echt overtuigen door een stukje schoonmaak zonder integraal plan om de vervuiling op te lossen?
  3. Denkt u dat de rafinaderij toekomst heeft? Olie moet zo goedkoop mogelijk gerafineerd worden, investeringen moeten binnen afzienbare tijd worden terug verdient.. Deze oude fabriek die het amper doet voldoet gewoon niet, venezuela is al sinds 2007 alternatieven aan het regelen.
  4. Blijkbaar vertrouwt u de Venezuelanen boven de Nederlanders, zij zullen niet op de eerste plaats aan zichzelf denken.

  Zelfs als u gelooft en hoopt dat na 2019 de rafinaderij nog toekomst heeft zou u er goed aan doen om een strategie te bedenken voor het geval dit niet het geval is.
  Hope for the best plan for the worst.

  Hoe zorgen wij ervoor dat de lokale werkemers van de isla geen schade ondervinden? Dat mensen die bijna met pensioen gaan niet gekort worden. Dat mensen kunnen worden omgeschoold. Dat er een intregaal plan van aanpak is voor de vervuiling en een bestemming waar het hele volk wat aan heeft.

  Amigu, no laga e politikonan jena bo kabes ku rabia. E ora ei bo ta stop di pensa stret. Pensa di solusion di tur dos banda. Shell a duna nos un dede kaba, ami no ke buig pa mi hana otro ni di Hulanda, ni di Venezuela y ni di mi mes hende.

 3. Mischien dat Gerritje de PG onder curatele kan stellen, de Staten het OM verbieden hier onderzoek naar te doen, de regering besluiten dat de pers hier niet over mag schrijven en de PS de mensen van Basta (en iedereen die z’n handtekening durft te zetten) op de gewraakte lijst van staatsvijanden kan plaatsen. En dan de mensen van onder de rook die bijna dood gaan mogen hun laatste levensweekje gratis in het jaren-20 hospital van de Isla doorbrengen… zo weer een probleem opgelost alla Pais Korsou.