• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het kabinet van Nederland stuurt op korte termijn een brief aan de regering van Curaçao met het verzoek uit te leggen hoe de bestuurlijke chaos op het eiland wordt aangepakt. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) vandaag gezegd na afloop van de ministerraad.

Curaçao weigert een commissie van wijzen in te stellen die de integriteit van ministers zou moeten onderzoeken. Dat was een aanbeveling uit een rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die onderzoek heeft gedaan nadat premier Gerrit Schotte en Centrale Bankpresident Emsley Tromp elkaar van corruptie hadden beschuldigd. Rutte wilde niet vooruitlopen op de vraag wat het kabinet doet als Curaçao niet met een ‘bevredigend’ antwoord komt.

16 reacties op “Nederland wil opheldering van Curaçao”

 1. Als deze eerste regering van het land Curacao echt ballen heeft, gaat ze voor de door haar gewenste totale onafhankelijkheid. Dat kan door een referendum. Uit te voeren onder toezicht van de VN. Het volk zal dan bepalen hoe het verder gaat. Het volk ,dus en NIET de regering, NIET de politici. En zo hoort het. Als Wiels eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept “in naam van God” , is dat een domme actie. Het volk van Curacao maakt dat uit en niet Wiels en ook niet God. Wellicht is het handig om vooraf even de consequenties van een en ander op een rijtje te zetten. Met verstand kom je altijd beter uit dan met gevoel. Door al het gekrakeel gaat Nederland eerder de wet op personenverkeer invoeren, anders wordt het te druk daar. Een Nederlands paspoort inruilen voor een Curacaos exemplaar is dus nog al een stap. Nederland en het Koninkrijk werken best gewoon mee om het referendum mogelijk te maken en wachten vervolgens rustig af hoe het verder gaat.

 2. Onderstaande: Leuk dat ze het melden, maar wat gaat er nu gebeuren? Ik blijf t volgen 😉

  Bron: de Pers

  De eerste ministers van het land Curaçao zijn uitgebreid gescreend. Er werd onder meer nagegaan of zij strafbare feiten hebben gepleegd, deelnemen aan staatsgevaarlijke groeperingen en ook het financiële en persoonlijke leven van de ministers werd nagetrokken.

  Minister Abdul Nasser El Hakim zou grote schulden bij lokale banken hebben en banden onderhouden met ‘dubieuze figuren’. Ook zou hij lid zijn van de in Libanon gevestigde Amel-beweging, die weer nauwe banden heeft met de terroristische groep Hezbollah.

  Minister-president Gerrit Schotte zou onder meer een veiligheidsrisico vormen vanwege buitenechtelijke relaties en geheimgehouden geldschieters in binnen- en buitenland. Ook wordt hij onveilig geacht vanwege zijn nauwe banden met minister El Hakim.

  Schotte wordt er ook van verdacht als gedeputeerde twee miljoen gulden van een zakenman te hebben aangenomen. In ruil daarvoor kreeg de zakenman een groot stuk grond. Minister Charles Cooper zou in die zaak vier ton van de zakenman hebben aangenomen.

  Minister René Rosalia is volgens de memo een fervent voorstander van het communisme. Ook zou hij bekendstaan als rokkenjager. Als directeur van de cultuurstichting Kas di Kultura zou hij financieel hebben gesjoemeld. Verder zou hij een veiligheidsrisico vormen vanwege zijn ‘afkeer en wrok’ jegens Nederlanders.

  Minister Jacinta Constancia zo in 2005 zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor valsheid in geschrifte. Ze kon niet verantwoorden wat met het subsidiegeld van haar stichting is gebeurd en ze zou een diploma hebben vervalst om de hbo-opleiding Juridisch Assistent te kunnen volgen. Die vervalsing kwam volgens de krant aan het licht omdat ze steeds zware onvoldoendes haalde voor opdrachten en examens

 3. @Gerrit,
  Dan zal er heel veel moeten gebeuren bij de volgende verkiezingen. Want zo’n meelopende partij schiet je niets mee op.
  Want hier gaan nu de berichten over het makamba-pesten e.d. Dat Curacao liever van de Nederlanders af is.
  Aan de andere kant gaat er wel veel geld naartoe. Logisch dat zoiets problemen gaat geven.

  Enfin, klagen is makkelijk. Het is: accepteren en doorgaan. Oftewel, het is zoals het is. Want mopperen veranderd niets.. Maar.. wat gaat de lokale bevolking er nu aan doen!!?
  Alleen ZIJ kunnen die regering wegkrijgen! ZIJ moeten op een lijn komen…
  Ze hebben nu toch wel gezien dat (blijkbaar) de verkeerde info naar buiten wordt gebracht? Waarschijnlijk door die partijen zelf…. Er komt straks tweedeling op t eiland als het zo door gaat…

  Ik hoop dat er een nieuwe regering komt. WEL Gescreened…maar dan door eigen bevolking. 😉

  Ik zou zeggen: succes allemaal! Dit mag niet uit de hand lopen!

 4. @Gerrit De dollar is reeds een gepasseerd station. (1) We bezitten inmiddels te weinig deviezen om dit nog te kunnen uitvoeren. (2) We hebben nu reeds te maken met een koopkracht verlies (3) Met de invoering van de 6% salestax in Januari zal dit koopkracht verlies verder toenemen (4) De invoering van de dollar zou een nog sterker koopkracht verlies introduceren. Kortom het momentum is helemaal voorbij. Ik denk dat Tromp zelf geen voorstander meer is.

 5. MAANDAG, 17 OKTOBER 2011 10:04
  WILLEMSTAD — De leden van de zittende regering van Curaçao Gerrit Schotte, Abdul Nasser El Hakim en Jacinta Constancia (allen MFK), Charles Cooper (MAN) en René Rosalia (PS) zouden niet ministeriabel zijn. Tot deze conclusie kwam een rapporteur in een vertrouwelijke memo van 27 oktober vorig jaar aan onder meer de toenmalige interim-directeur van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), oud-gezaghebber Lisa Dindial.

  De bewuste rapporteur kreeg indertijd de opdracht om de ministers Schotte, El Hakim, Constancia, Cooper en Rosalia te screenen. De memo is ongetwijfeld een van de verschillende memo’s die door rapporteurs zijn opgesteld in het kader van het screeningsproces van de eerste ministers van het land Curaçao. In deze memo staat bijvoorbeeld niets vermeld van minister George Jamaloodin, Hensley Koeiman, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe en Norbert Girigorie. De informatie uit deze memo’s werd uiteindelijk meegenomen in een definitief screeningsrapport van de leden van het kabinet-Schotte. De premier verklaarde over dit rapport in de Staten dat punten die in het rapport naar voren waren gekomen, weersproken en rechtgezet konden worden.

  De betrokken ministers werden conform drie criteria gescreend. Het gaat hierbij onder meer of de kandidaten in het verleden een strafbaar feit hebben gepleegd, of zij deelnemen aan anti-democratische groeperingen of organisaties die een gevaar vormen voor de staatsveiligheid, terwijl ook onderzoek is gedaan naar het financiële en ‘heimelijk persoonlijke’ gedrag van de betrokken ministers. Het onderzoek heeft “feiten en omstandigheden” opgeleverd die mogelijke “veiligheidsrisico’s” met zich meebrengen. Daarom zijn de ministers niet positief uit de screening gekomen.

  Over Schotte meldt de memo dat hij bij tal van activiteiten is betrokken, die ‘veiligheidsrisico’s met zich meebrengen’. Zo wordt er melding gemaakt van ‘buitenechtelijke relaties’, dat hij ‘heimelijke afspraken zou hebben met diverse geldschieters zowel lokaal, als in het buitenland, die nauwe banden zouden onderhouden met figuren als Francesco Corallo op St. Maarten’, en dat hij nauwe banden zou hebben met partijgenoot El Hakim die lid is van in Libanon gevestigde Amel-beweging die banden heeft met de terroristische groep Hezbollah.

  In de memo wordt ook teruggekeken naar de periode dat Schotte namens de MPK van Rignald Lak belast was met de portefeuille van Toerisme en Economische Ontwikkeling. In deze periode zou hij volgens de memo, onder meer hand- en spandiensten voor derden hebben verricht door te bewerkstelligen dat een verzoek met spoed werd behandeld. Het gaat hierbij om een verzoek voor Stichting Particulier Fonds (SPF) Cori, waarin onder meer zijn huidige collega-minister Charles Cooper zou zitten. Ook zou Schotte volgens de memo illegale activiteiten hebben verricht gedurende zijn gedeputeerdenschap door 2 miljoen gulden van de in opspraak geraakte zakenman Robby Dos Santos te hebben aangenomen in ruil voor een groot terrein te Playa Abou. Ook een ‘geval van valsheid in geschrifte in verband met een verzekeringsclaim bij Fatum’ in verband met een inbraak komt in de memo aan bod.

  Over minister El Hakim wordt in de memo gesteld dat hij grote schulden bij lokale banken zou hebben, dat hij nauwe banden zou onderhouden met ‘dubieuze figuren’ op St. Maarten, dat hij een actief lid is van de in Libanon gevestigde Amel-beweging die een coalitie vormt met de Future Movement Libanon en de terroristische groep Hezbollah. Charles Cooper zou volgens de memo die in bezit is van de Amigoe, hand- en spandiensten hebben verricht voor de lokale investeerder Boy Luckert en tevens zijn zakenpartner zijn, maar zijn naam zou niet op de officiële stukken te vinden zijn. Ook zou Cooper ten tijde van het gedeputeerdenschap van Schotte ook een geldbedrag van Robby Dos Santos hebben ontvangen. Het zou gaan om een bedrag van vier ton voor het verkrijgen van een groot terrein te Playa Abou.

  Over Rosalia wordt gesteld dat hij een ‘fervent voorstander van het communisme’ is, een ‘rokkenjager, zou zijn, dat hij gedurende zijn directeurschap van cultuurstichting Kas di Kultura bepaalde groepen een voorkeursbehandeling zou hebben gegeven en gevoelens van ‘afkeer en wrok’ zou hebben tegenover Nederlanders. Ook wordt hij in de vertrouwelijke memo beschuldigd van ‘financieel gesjoemel bij de Kas di Kultura’. Over Constancia staat in de memo vermeld dat zij in 2005 veroordeeld zou zijn tot een voorwaardelijke straf met een proeftijd van twee jaar voor valsheid in geschrifte, dat zij moeite heeft om het subsidiegeld van haar stichting te kunnen verantwoorden en ‘dat zij een diploma heeft vervalst om zodoende de hbo-opleiding Juridisch Assistent te kunnen volgen.’ De vervalsing is aan het licht gekomen toen ze telkens zware onvoldoendes haalde voor haar opdrachten en examens.

 6. Peanut;

  Nederland wilde in 1975 al van de Nederlandse Antillen af. Terecht tegengehouden door N.A. Daarnaast heeft de bevolking duidelijk in een laatste referendum op Curacao aangegeven dat ze niet onafhankelijk willen worden! Enige partijen die onafhankelijkheid duidelijk in de verkiezingen hebben aangegeven zijn MAN en PS. Aan de andere kant heeft MAN ook ingestemd met de staatkundige verandering op 10-10-10. Partij MAN loopt met iedereen mee. MFK heeft in de verkiezing niet aangegeven voor de onafhankelijkheid te gaan, kiezersbedrog? Daarnaast denkt de MFK zelfs aan om de dollar in te voeren net als Bonaire. MFK zal nu niet meer over dollar willen praten anders krijgen ze ruzie met PS.

 7. Ach, het is makkelijk om te blijven hangen in het verleden. Nog makkelijker om naar elkaar te wijzen.Ik ben halfbloed en ook familie daar. Leek mij leuk om daar een bedrijfje op te zetten wat iets kon beteken voor de lokalen. Maar bij nader inziens en vanwege het eeuwige “makkelijke” gezeur vanaf die kant ..zie ik ervan af.

  Nederland heeft een kolonie. Wanneer het even misgaat.. ligt het aan de Antillianen natuurlijk. Gezeur vind ik dat.

  Aan de andere kant: Velen zullen nu in Curacao denken: Cool!..weer een Nederlander minder naar het eiland. (heb ik gelijk?)
  Die instellingvind ik niets. Kolonie/ ex-kolonie of geen kolonie….Blijf toch niet altijd in het verleden hangen…en probeer het heden op te lossen!! Zowel Ned als Curacao!!
  Kom elkaar tegemoet!
  Curacao wil al tijden van Nederland af. Dat hebben ze vorig jaar laten blijken.
  Het geld willen ze wel?.. ben je gek? Kan Curacao nu zelf toch? Of wordt het nu een grote woestijn op het eiland.?

  Geldkraan dicht..(na vorig jaar) had allang gemoeten vind ik. Zelf redden betekent ook eigen geld genereren.

 8. @Nederlander,

  Dat het Curacaose volk deze huidige situatie wilt (want er is democrarisch gestemd) is net zoals het Nederlands volk dat gestemd heeft op de huidige coalitie en alle vorige regeringen die de geldkraan heeft/ had open staan.

  Dus niet zeuren Nederlander, want geld sturen is toch wat het Nederlands volk wilt?

 9. @Martis, ben jij nu helemaal van de pot gerukt ? Nederland moet per direct de eurokraan dichtdraaien en dicht houden. De Curaçaosche bevolking is mede schuldig aan wat er nu op Curaçao gebeurd en het hallelujah geschreeuw toen Helmin zijn bodybag oplossing naar voren bracht is ook in Nederland gehoord. Je denkt toch niet dat wij hier een stelletje masochisten zijn. Nee, houdt de bevolking a.u.b. niet die worst voor, dat is wat ons betreft een gepasseerd station.

 10. Als eerste moet gebeureen dat de politie WIELS oppakt en het OM hem gaat vervolgen voor extreme haatzaaiende uitlatingen. Ik denk zekeer dat het tribunaal in DH en Scheveninge nog wel plaats voor deze hufter heeft.
  Ik heb de grootste walging voor GW maar de grote Mugabe hier is vele malen ergen. Idd Mugabe in het quadraat. Maar ik denk dat het komt omdat de man ze echt niet allemaal meer op een rijtje heeft.
  Het ‘niet allemaal’ op een rijtje hebben’ zal in de familie zitten.

 11. ik zie nog maar 1 oplossing:
  een referendum afdwingen met 2 vragen:
  wilt u onafhankelijkheid van NL ja nee
  wilt u dat deze regering blijft zitten: ja nee
  natuurlijk wel met een uitleg wat onafhankelijkheid inhoud:
  zoals o.a. het NL paspoort inleveren en geen bijstand meer vanuit de NL samenleving.
  zonder het NL paspoort gaat de wereld op slot voor Curacao.

 12. @ Jan Konings. Dat is dus de bedoeling. Maar Nederland kan dat niet zelf, Curacao moet dat willen. Curacao heeft gesproken in 2005 en 95% wil banden met Nederland behouden. Bij een “ingrijpen” gaat de PS “de straat op” zo wordt gedreigd. Het stelletje wat er nu zit, vindt het prettig als er geen Haagse pottenkijker meer zijn. Maar financieel en economisch loopt de zaak helemaal vast. Ook daar zal Nederland de schuld van krijgen. Curacao is nu autonoom, dat wil zeggen “zelfstandig” binnen het Koninkrijk. Als dat dadelijk een soeverein volk wordt, staan ze helemaal alleen. De ontmanteling zal dan pas echt vorm krijgen. Blijft de vraag wat met “ingrijpen” wordt bedoeld. Wordt dit een fysieke kwestie, wat ik niet hoop, of gaan ze financieel – economische maatregelen nemen, zodat de veranderingen vanaf het eiland zullen komen. Een ding is zeker : bij nieuwe verkiezingen zal deze coalitie nooit meer een kans krijgen. Terecht.

 13. @Jan Vergeet niet dat wij als volk ervoor gekozen hebben om onderdeel uit te blijven maken van Nederland. Ik heb jonge kinderen Jan en sta met mijn beide benen op de Curacaose grond. Mensen als Schotte en Wiels zijn slechts passenten. Wij als volk bepalen onze toekomst. Deze toekomst wordt op dit moment wordt behoorlijk verkracht door de huidige regering. We zullen rustig moeten afwachten tot we weer kunnen stemmen, want dit vreemdelingen legioen dat zich regering noemt is geplakt aan hun zetel met een combinatie van super glue en bizon kit.Via allrlei construcites probeert men het volk voor de gek te houden. Maar dit volk is niet op hun achterhoofd gevallen. De nieuwe belastingwetgeving per 1 januari gaat keihard aankomen. Ik verwacht een algemene volkstaking aan het begin van het eerste kwartaal van volgend jaar. Nederland moet niet in de val trappen. Gewoon nog even de lat iets hoger leggen en afwachten. Het probleem gaat zich van zelf oplossen! Een ding staat vast: de huidige politieke partijen zullen niet meer terug keren bij een volgende verkiezing. De MAN en MFK zullen in ieder geval als ten dode opgeschreven staan!

 14. Ik hoop niet dat Nederland zich weer laten intimideren. Wat een Nederlander ook zegt tegen deze gefrusteerden, steeds zal de beschuldiging kolonisator, bloed aan de handen, genoicde plegers etc te horen zijn. Ik denk dat Nederland zijn schroom moet afgooien. Wat niet deugd niet, wat ene boef is is een boef. Aantonen, ontmaskeren en nederigheid leren. Wie denkt Gerrit Schotte wel niet dat hij is. Het lijken wel Maaskanters ( zie de film). “Bom erop!

 15. Als inwoner van Curacao hoop ik dat het niet gebeurd, maar als Nederland verstandig is laten ze deze apenrots zo snel mogelijk onafhankelijk worden. Ik hoop het niet, want kijk wat er in Suriname gebeurde na de onafhankelijkheid: de corruptie nam het land in bezit en de economie stortte volledig in.
  Een zichzelf respecterend land kan echter onmogelijk relaties onderhouden met randfiguren als Schotte, Jamaloodin (MOT meldingen, belastingontduiking, fraudes), Asjes (creditcardfraude), Godett (jaar gevangenisstraf wegens corruptie), Constantia (meineed) en ga zo maar door.

 16. Nederland kan Curacao ook een mandaatgebied van de Verenigde Naties maken. Zie art 77 van http://www.un.org/en/documents/charter/chapter12.shtml. Dat zou voor Nederland wel eens de gewenste route kunnen zijn. Wilders heeft al eens voorgesteld om Curcao te verkopen….Dit zou een snelle en juridisch goede manier kunnen blijken. Vraag me niet naar de bron van deze gedachte.. hij is voor Nederland steeds verleidelijker.