• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaat lokboeien voor vissen, oftewel ‘Fish Attracting Devices’ (FAD’s) plaatsen in de buurt van de vissershavens en visgronden. De bedoeling is om de vissector veilig te stellen en de inkomsten van de vissers te verhogen.

Gedeputeerde Anthony Godett (Infrastructuur) en USONA-directeur Reginaldo Doran hebben dinsdag 9 februari een financieringsovereenkomst getekend. Dienst LVV zal het project coördineren namens het Eilandgebied, zij zorgen voor het plaatsen van de FAD’s. Een FAD is een boei die op de zeebodem verankerd is en zorgt dat vissoorten zoals tonijn, mulá en dradu er naartoe worden gelokt. Deze visboeien maken het mogelijk om op een efficiënte manier vis te vangen, waardoor het inkomen van de vissers wordt verhoogd.

Gunstige voordelen
De voordelen voor de vissers zijn minder verbruik van brandstof, een flinke tijdsbesparing die omgezet kan worden in langer vissen en minder onderhoud aan de boot. Deze voordelen zorgen dat het vissen aantrekkelijk blijft. Bovendien zal de visserij op het koraalrif ontlast worden, omdat de boeien binnen het bereik van de kleinere vissersboten geplaatst worden.

Inkomen stijgt
Het inkomen voor de vissers kan tussen de tien en vijftig procent toenemen dankzij het gebruik van de FAD’s. Het hele project zal in een tijdsbestek van maximaal drie jaar uitgevoerd worden. In totaal bedroeg het financieringsverzoek een bedrag van 270.000 gulden.

www.versgeperst.com