CURAÇAO – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de voortgang van de implementatie van de abortuswetgeving op Bonaire, St. Eustatius en Saba. Deze wet is per 10 oktober 2011 op de eilanden van kracht.
De abortuswet die vanaf 10 oktober 2011 is ingegaan, verandert nauwelijks iets aan de huidige gang van zaken. Abortus is nog steeds verboden. Alleen wanneer een medische instelling een vergunning (WAZ- vergunning) heeft gekregen mag daar abortus worden uitgevoerd. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn nog geen vergunningen aangevraagd en ook geen klinieken gevestigd.
Voorlichting
De minister ziet voor de overheid geen rol bij de totstandkoming van een abortusvoorziening op de eilanden. De focus van de minister ligt op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en het geven van seksuele voorlichting. De Tweede Kamer heeft in maart 2010 vastgesteld dat, binnen een jaar na het verkrijgen van de status van openbaar lichaam van Nederland, de Nederlandse abortuswetgeving op de eilanden van kracht moest worden.
Consequenties
In opdracht van het ministerie van VWS is eind 2010 een inventariserend onderzoek uitgevoerd, om in te schatten wat de consequenties zijn van invoering van de abortuswetgeving (0-meting). Daarnaast heeft het ministerie met een focusgroep onderzoek gedaan onder de bevolking van alle drie de eilanden, om te weten te komen wat de algemene mening is over de invoering van deze abortuswetgeving.
Focus op preventie
Uit beide onderzoeken blijkt dat de omgang met seksuele gezondheid in Caribisch Nederland zorgwekkend en niet eenvoudig is. Het afbreken van zwangerschappen komt relatief veel voor. Het gebruik van anticonceptie is laag. “Daarom zal mijn focus gericht worden op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Dit kan door het investeren in goede seksuele voorlichting en het weghalen van drempels die het gebruik van anticonceptie belemmeren”, aldus de minister. “De anticonceptiepil wordt binnenkort opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering en daarmee vergoed.”
Simpele oplossing… Laat de svb het vergoeden, goedkoper dan alle ellende die er nu uit voortvloeit
De intelligentie van de lokale vrouwen kennende is preventie zinloos. Van manlief accepteren ze dat zij geen condoom gebruiken, en zelf geven ze hun geld liever uit aan telefoonkaartjes dan aan de pil.